Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Četri mīti par Latvijas sieviešu valstsvienību

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Četri mīti par Latvijas sieviešu valstsvienību
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība 2023. gada 9. novembrī. Foto: Mārtiņš Goldbergs

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība ir augsta līmeņa komanda ar pasaules līmeņa atbalsta sistēmu. Atsevišķi zaudējumi nav uzskatāmi par lielām neveiksmēm, kamēr turpinām mācīties no tiem un cenšamies kļūt labāki.

Pirmais mīts: valstsvienībā jāspēlē visām labākajām

Spēlēšana valstsvienībā ir brīvprātīga – ar uzsvaru uz vārdu brīvprātīga. Profesionālas spēlētājas pulcējas no pamatdarba brīvajā laikā un par to nesaņem atalgojumu. Tā ir brīvprātīga ziedošanās lielākai lietai, kura pārsniedz sporta skolas, kluba vai pilsētas robežas.

Valstsvienībā jāspēlē visām labākajām, kuras grib spēlēt par Latviju. Spēlēšanai nekad nav jānotiek piespiedu kārtā. Spēlētājām jābūt rīcības brīvībai – dzīvē ir svarīgākas lietas par basketbolu. Veselība, bērni, ģimene – katrā reizē atbrīvojums ir pašsaprotams.

Otrais mīts: valstsvienībā trūkst labu garo/mazo spēlētāju

Basketbola komanda ir unikāls veidojums. Rezultātu nosaka divpadsmit, nevis viens cilvēks. Katras spēles iznākumu veido komandas darbs. Ideālu divpadsmitnieku nemēdz būt. Tāpat ļoti reti gadās, ka ārējā un priekšējā līnija ir vienlīdz spēcīga.

Pirms sešiem gadiem radās bažas, ka tuvākajās rezervēs aug tikai viena centra spēlētāja. Patiešām, izteiktu centru nav daudz, taču priekšējās līnijas spēlētāju netrūkst arī pēc paaudžu maiņas. Visām pat neatrodas vieta sastāvā.

Šobrīd lielākais uztraukums ir par saspēles vadītāju. Pēc Elīnas Babkinas karjeras beigām nav tik spilgta pirmā numura, taču – basketbola spēli neuzvar vai nezaudē viens cilvēks. Ja treneris māk izmantot visas spēlētājas, iespējams nosegt vājās vietas.

Atspēlēšanās svarīgajā mājas spēlē pret Izraēlu notika faktiski bez Elīnas – todien saspēles vadītāja cīņu pabeidza ar +/- rādītāju -9. Izbraukumā pret Zviedriju komanda atspēlēja 16 punktus. Arī vēsturiskā uzvara pār Spāniju tika izcīnīta bez Latvijas labākās saspēles vadītājas.

Trešais mīts: latviešu treneri nekam neder

Valdemārs Baumanis, Alfrēds Krauklis, Oļģerts Altbergs, Raimonds Karnītis, Armands Krauliņš, Maigonis Valdmanis, Jānis Zeltiņš, Valdis Valters – tāds ir Latvijas basketbola treneru zvaigznājs 20. gadsimtā. Un no toreizējās Ļeņingradas atbraukušais Rīgas ASK treneris Aleksandrs Gomeļskis.

Klubu basketbols, salīdzinot ar pagājušā gadsimta 30.-80. gadiem, veicis milzīgu izrāvienu. Tagad Eiropā ir desmitiem spēcīgu nacionālo čempionātu. Konkurence – pavisam citā līmenī. Francijas un Spānijas sieviešu basketbols ir desmitiem reižu stiprāks nekā pirms 30 gadiem.

Neraugoties uz konkurentu milzīgo izaugsmi, Latvijas basketbols palicis konkurētspējīgs. Mums nav 700 000 licencētu spēlētāju kā Francijā vai izcilas klubu sistēmas kā Spānijā. Spēlējam ar prasmi, nevis skaitu – pateicoties labiem un gudriem treneriem.

Maijas Kubliņas trenētā jaunatnes izlase spēlēja pirmajā Pasaules U21 čempionātā. Ainārs Čukste un Mārtiņš Zībarts ar U20 jaunietēm izcīnīja trīs Eiropas bronzas. Aigara Neripa, Mārtiņa Zībarta, Gunta Endzela un Anitas Mikāles trenētās jaunietes nopelnīja vēsturisku Eiropas sudrabu.

Ainars Zvirgzdiņš turpināja Čukstes iesākto darbu, 2007. gadā sasniedzot Eiropas čempionāta pusfinālu, bet 2008. gadā – debitējot Olimpiskajās spēlēs Pekinā. Mārtiņš Zībarts, Artūrs Visockis-Rubenis un Aigars Nerips aizveda valstsvienību līdz debijai Pasaules kausā Tenerifē.

Zvirgzdiņš 2007. gadā cēla virs galvas FIBA Eiropas kausu. Zībarts 2017. gadā kļuva par Eirolīgas čempionu un, tāpat kā Mārtiņš Gulbis, vadīja TTT basketbolistes turnīra ceturtdaļfinālā. Gundars Vētra ar daudziem palīgiem bez zaudējumiem cīnījās “Women`s EuroBasket 2023” kvalifikācijā.

Krauliņš, pēc tam Zvirgzdiņš un Vētra, strādāja ar pasaules zvaigznēm. Zībarts pelna maizi mūsdienu “Eldorado” – sieviešu Ķīnas basketbola asociācijā. Ārzemēs ceļu lauž Kaspars Mājenieks un Matīss Rožlapa.

Ceturtais mīts: kampaņas sekmēs sieviešu basketbola izrāvienu

Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļa pirms gadiem 15 izsludināja sieviešu basketbola gadu. Ar saukli “We are also basketball” – mēs arī esam basketbols. Gaidītais izrāviens nesekoja, jo sauklis tika izvēlēts neveiksmīgi un kampaņas neaizvieto mērķtiecīgu darbu.

Savienotajās Valstīs izvēlējās citādu pieeju. “Basketball is basketball”. Basketbols ir basketbols. Slavenais devītais pants – Title IX – paredzēja, ka valsts finansējums vidusskolu un augstskolu sportam piešķirams vienādā apmērā abiem dzimumiem.

Jaunie standarti pilnībā mainīja sieviešu sportu. Piecdesmit gadu laikā izauga grandioza augstskolu sporta sistēma – mūsdienās ASV ir apmēram 2000 basketbola komandu studentēm (vidēji sešas uz 1 000 000 iedzīvotāju), tai skaitā 350 spēlē NCAA pirmajā divīzijā.

Valstsvienība ir standartu noteicēja. Tā atspoguļu ideālu, kura virzienā jātiecas. Kā trāpīgi izteicās Paula Strautmane: “Valstsvienībā parādām standartu – kādam ir jābūt sportistam no Latvijas. Kādam ir jābūt latvietim.”

Katrai komandai var būt pašas izvēlēti standarti. Leģendārais treneris Maiks Kžiževskis grāmatā “The gold standard: building a world-class team” pavēstīja par “Duke” komandas standartiem, līdzīgu modeli pielietojot darbā ar “Redeem team” pulcētajām NBA zvaigznēm.

Kžiževska metodi darbā ar TTT basketbolistēm izmantoja Mārtiņš Zībarts. Grāmatām piemīt varens spēks – daudzas lietas nav jāizgudro no jauna, tikai jāpielāgo pasaulē apgūti modeļi. Kā Billija Džoela dziesmā “We didn`t start the fire” – mēs neiekūrām ugunskuru.

Standartus veido brīvprātīga vienošanās – ideālā gadījumā uz vienprātības pamata. Ja nav vienprātības, var vienoties par vairākumu – puse plus viena balss, vai kvalificēto vairākumu – divām trešdaļām balsu.

Standarti var būt ļoti dažādi. Piemēram:

1) katra spēlētāja var brīvi paust savu viedokli,
2) katra spēlētāja vienmēr tiek uzklausīta,
3) spēles diena ir diena bez telefona un sociālajiem tīkliem;
4) katru dienu var labi nospēlēt aizsardzībā,
5) Latvija ir pirmo Eiropas čempionu zeme – mēs turpinām tiekties pēc izcilības.

Kžiževskim un “Redeem team” bija 15 zelta standarti, no kuriem pirmie pieci:

1) Nekādu attaisnojumu: mums ir viss nepieciešamais, lai uzvarētu.
2) Izcila aizsardzība: pirmais noteikums zelta iegūšanai; mēs darām “melno darbu”.
3) Komunikācija: skatāmies viens otram acīs; stāstām viens otram patiesību.
4) Uzticība: mēs uzticamies viens otram.
5) Kolektīva atbildība: mēs paļaujamies viens uz otru; mēs uzvaram kopā.

Pārējie: rūpēšanās, cieņa, veselais saprāts = inteliģence, pārliecība, elastība, nesavtība, agresivitāte, entuziasms, snieguma kvalitāte = performance, lepnums.

Veselīgāka vide veidojas komandās, kurās pastāv “Bottom – Up”, nevis “Top – Down” modelis. Pareizāk sakot, gudri vadītāji veido politiku, ieklausoties un uzklausot spēlētājas, nevis veidojot viena cilvēka diktatūru.

Jā, diktatūras mēdz gūt panākumus sportā. Īpaši, ja ir neierobežoti cilvēku un finanšu resursi. Tāds nav Latvijas ceļš. Valstsvienības darbs jābalsta brīvprātībā, savstarpējā uzticībā un izcilības standartos.

Izmantotie resursi:
Karmelo mantojums
Māris Noviks Amerikā: KKK un Devītais pants
Kitija un Mumas: kas palika neredzams

     [+] [-]

, 2023-11-13 13:02, pirms pusgada
Tas viss ir udens. Protams, ar aizsardzibu var uzvaret daudz speles un bez tas nevar uzvaret neko,bet lielas uzvaras tikai ar aizsardibu neizcinit. Ir vajadzigs talants uzbrukuma. Ta nu ir sanacis, ka pedejo laiku lielakajiem talantiem ir vardins Anete, no kuram 1 jau beigusi, bet otrai ari jau karjeras noriets... Atliek audzinat jaunas Anetes, ar ko pedeja laika galigi nesokas...

  +1 [+] [-]

, 2023-11-13 13:03, pirms pusgada
Sviests un putra...

  +3 [+] [-]

, 2023-11-13 13:26, pirms pusgada
Beigās pietrūka teksta, ka tas ir tikai mīts, ka tikai Gulbja vadībā nespējam kvalificēties Eiropas čempionātam.Bezjēdzīgs raksts. Gulbja aizstāvībai?

  +3 [+] [-]

, 2023-11-13 13:29, pirms pusgada
Tika nosaukti visi augstvērtīgie latviešu treneri, bet Gulbja vārds tajā nav. Viņš tik savu vārdu veido. Ja izrāpsies no šīs bedres un ilgtermiņā būs stabili pozitīvi rezultāti, tad varēs arī viņu piesaukt. Man tikai jautājums vai izlasi jāvada trenerim, kurš vēl neko ievērības cienīgu nav sasniedzis?

  +2 [+] [-]

, 2023-11-13 13:29, pirms pusgada
Autoram pašam nav neērti likt vienā plauktā Eirolīgas 1/4 finālu gan Gulbim, gan Zibartam?? Nebūtu izslēgti krievu klubi, Gulbis nebūtu nekur ticis, savukārt Zibarta gadījumā ir cita garša šim sasniegumam.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-13 13:38, pirms pusgada
Gulbis ar TTT nekvalificējās eirolīgai...noņemiet TTT leģionāres un skats uz eirokausiem būs cits.Un vada valstsvienību? Tieši kādi ir sasniegumi?Vienīgais pieejamais?

     [+] [-]

, 2023-11-13 13:39, pirms pusgada
Verot vaļā rakstu, fantazēju, kā tiktu atspēkots mīts "Gulbis ir psihopātisks bļauris kuram nav vietas pie šīs izlases stūres", bet sanāk, ka arī Noviks uzskata to par patiesību.

Par treneriem turpinot - paldies par treneru uzskaitījumu, jā. Tomēr cik tālu atrodas "Treneris X kādā klubā divus gadus trenējis pasaules zvaigzni" no trenera, kurš savā arodā ir Kambalas/Porziņģa/Jēkabsones/Štrinbergas līmenī? Mani tiešām interesē, cik treneri atbilstu pēc basketbola ekspertu domām.

Bet okei, ar dieviešu izlasi tam ir mazāks sakars. Cik no tiem pašiem izcilajiem latviešu treneriem varētu trenēt šo izlasi? Zvirgzdiņš, Nerips, Zībarts, Vetrovs, Gulbis - to ir darījuši vismaz reizi, un beigās vienmēr nosmird. Kas paliek - AVR, Bagatskis, Štelmahers (), Jānis Gailītis? Vai nu jau 10 gadus trneru arodos esošie Rožlapa ar Majenieku?

Par pārējo rakstā minēto - miera labad varu piekrist. Jā, lai spēlē labākās no tām, kas to grib, bet vajag tomēr mēģināt salabt ar Vītolu vai citām. protams, nezinu kas tur ir pie vainas - izlases brīvprātības modelis, vai atsevišķas personālijas, ko pirmā varianta gadījumā, protams nevar salabot.

  +2 [+] [-]

, 2023-11-13 13:53, pirms pusgada
nu ļooti glaimojošs raksts pašreizējai izlasei un tās trenerim. Skaidrs, labāku spēlētāju mums nav, un kuras ir un atbrauc, ar tām jāstrādā. Bet - vēlreiz, skatamies uz veču izlasi. Kur tā bija pirms nonāca Banki rokās? Kas tik ar to nestrādāja no LV treneriem... visiem deva iespēju, neviens neko jēdzīgu nespēja sasniegt.. Arī- vainoja attieksmi, spēli aizsardzībā, "treneris nevar spēlētāju vietā mest bumbu grozā"utt. Vajag restartu sieviešu izlasei un skatu NO MALAS !!!! Uzaiciniet labu un ambiciozu ārzemju treneri ar Eirolīgas pieredzi (sieviešu), gan ja tādus var atrast, un sākam piramīdu būvēt no jauna!

  -1 [+] [-]

, 2023-11-13 14:03, pirms pusgada
Calvin rakstīja: nu ļooti glaimojošs raksts pašreizējai izlasei un tās trenerim. Skaidrs, labāku spēlētāju mums nav, un kuras ir un atbrauc, ar tām jāstrādā. Bet - vēlreiz, skatamies uz veču izlasi. Kur tā bija pirms nonāca Banki rokās? Kas tik ar to nestrādāja no LV treneriem... visiem deva iespēju, neviens neko jēdzīgu nespēja sasniegt.. Arī- vainoja attieksmi, spēli aizsardzībā, "treneris nevar spēlētāju vietā mest bumbu grozā"utt. Vajag restartu sieviešu izlasei un skatu NO MALAS !!!! Uzaiciniet labu un ambiciozu ārzemju treneri ar Eirolīgas pieredzi (sieviešu), gan ja tādus var atrast, un sākam piramīdu būvēt no jauna!
Pasreizeja izlase ir elementars talantu trukums... Paskaties, kadas komandas un kadas lomas spele musu speletajas. Pat TTT

  -1 [+] [-]

, 2023-11-13 14:05, pirms pusgada
Absurds!
Ja nebūs disciplīna, bet katrs/katra spēlētāja varēs izteikties, tad būs vienkārši bardaks.
Iespējams, ka tāds bardaks tagad arī ir - ja jau tas tiek rakstā speciāli izcelts ka izteikšanās ir Vērtība!
Sporta komandās, kolektīvos tas tā nestrādā.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-13 14:16, pirms pusgada
Nu, no Novika gaidīju kaut ko sakarīgāku. Sanācis kaut kāds nepabeigts savārstījums. Otrā daļa arī būs?🤔
Atkārtošu jau nesen pieminēto: mūsu izlasei ir nepieciešams pieredzējis ārzemju treneris ar uzvarētāja mentalitāti, kurš jau sevi ir pierādījis un kaut ko jēdzīgu uzvarējis. Banki līmenī. Vai LBS ir piķis tādu nolīgt, tas ir cits jautājums… Un atrodiet Vītolu, noskaidrojiet, kāpēc nespēlē izlasē. Noskaidrojiet, kāds ir mikroklimats komandā. Labs? Slikts? Kurš to bojā, ja slikts? Ja labs, tad mans jautājums ir lieks. Sniegums čempī bija katastrofa, sniegums pret Franciju bija katastrofa. Cik var?

     [+] [-]

, 2023-11-13 14:44, pirms pusgada
Vienīgais mīts ir tas ka mums ir laba basketbola izlase, prasta vidusmēra izlase ar ļoti viduvēju treneri un diezgan viduvējām "līderēm".

     [+] [-]

, 2023-11-13 15:31, pirms pusgada
Murlāpsis rakstīja: Pasreizeja izlase ir elementars talantu trukums... Paskaties, kadas komandas un kadas lomas spele musu speletajas. Pat TTT
nu, labi labi... Šteinberga tikko kā atzīta par TOP 12 (vai 20) labākajām Eiropas spēlētājām! Laksa spēlē Eirolīgas čempionvienībā. Labi, pašreiz nav vadošajās lomās, bet kurš no Latvijas basketbolistiem spēlē Madrides Real, un tur met pa 6-8 punkti spēlē? U-20 meitenes tikko kļuva par Eiropas vicečempionēm! Jasa bija simboliskajā pieciniekā! C'mon! Nav talantīgu spēlētāju?! Nopietni? Basītī ir tikai 5 cilvēki uz laukuma, ar resursiem nu , nepavisam nav slikti!

     [+] [-]

, 2023-11-13 15:33, pirms pusgada
"Lieliski treneri", tad kāpēc valstsvienību vada profāns - amatieris, vienu vārdu sakot, blatņiks. Tāpēc, ka negrib maksāt vai kas cits?

  -2 [+] [-]

, 2023-11-13 20:10, pirms pusgada
Izlasīju komentārus- tik stulbi tie ir... var saprast to mūsu publiku, kas te "dīvānos" komentē! Paši vismaz dzīvē kaut ko esat sasnieguši? Tāds līmenis, ka vemt gribās!!! Kaut ko vispār saprot? Tikai nopelt un nokritizēt! Priekš tādiem jau kā jūs tas raksts tika uzrakstīts, bet ja prāta nav, tad jau tāpat nesapratīsiet!!! Palasiet grāmatas, nevis sēžiet un tev nopeļat Gulbi. Ne kāpēc spēlētājas grib spēlēt pie Gulbja un nevis pie kāda cita...

  -1 [+] [-]

, 2023-11-13 20:21, pirms pusgada
Calvin rakstīja: nu, labi labi... Šteinberga tikko kā atzīta par TOP 12 (vai 20) labākajām Eiropas spēlētājām! Laksa spēlē Eirolīgas čempionvienībā. Labi, pašreiz nav vadošajās lomās, bet kurš no Latvijas basketbolistiem spēlē Madrides Real, un tur met pa 6-8 punkti spēlē? U-20 meitenes tikko kļuva par Eiropas vicečempionēm! Jasa bija simboliskajā pieciniekā! C'mon! Nav talantīgu spēlētāju?! Nopietni? Basītī ir tikai 5 cilvēki uz laukuma, ar resursiem nu , nepavisam nav slikti!
Šteinbergu pieminēju, Laksai ar to sniegumu klubā pagaidām ''nu tā'', mūsu U 20 MVP pagaidām savu lietderību tā īsti nav apliecinājusi, pārsvarā visas spēlē vai nu ''kapļu'', vai nu lomas spēlētāju pozīcijās. Kuri ir tie mūsu talanti, uz kuriem būvēsim mūsu nākotnes izlasi? Tās jaunietes no TTT, kuras jau ir pazaudējušas pārliecību, un vispār neuzbrūk grozam (izņemot Otto)?

     [+] [-]

, 2023-11-13 22:18, pirms pusgada
epizodis rakstīja: Izlasīju komentārus- tik stulbi tie ir... var saprast to mūsu publiku, kas te "dīvānos" komentē! Paši vismaz dzīvē kaut ko esat sasnieguši? Tāds līmenis, ka vemt gribās!!! Kaut ko vispār saprot? Tikai nopelt un nokritizēt! Priekš tādiem jau kā jūs tas raksts tika uzrakstīts, bet ja prāta nav, tad jau tāpat nesapratīsiet!!! Palasiet grāmatas, nevis sēžiet un tev nopeļat Gulbi. Ne kāpēc spēlētājas grib spēlēt pie Gulbja un nevis pie kāda cita...
Kas mums te būtu jāraksta?

Ka visi ir malači, Gulbim šis ir lieliskākais posms trenera karjerā, meitenes arī malaces (it īpaši tās, kas no Eirolīgas, un paliek uz vienciparu skaitļa punktos), un mums jāsamierinās ar zaudējumiem, jo pastāv matemātiska iespēja, ka gan jau kādreiz kādu uzvarēsim?

Es negribu būt nevajadzīgi negatīvs par to, ka neviens neko nesaprot, bet pasaki man - par ko priecāties? Ka U-20 meitenes tiek pie profesionālas spēļu prakses? Jā, tas ir forši, piekrītu.

     [+] [-]

, 2023-11-13 22:38, pirms pusgada
Autor, daudzi tā nedoma,ka letiņu treneri nekam neder.Pats jau šo labo galveno treneru plejādi arī uzrakstīji un visu cieņu viņiem,no kuriem daļa jau nav vairs mūsu vidū.
Domājot par tagadējo, nu jau vairs ne Jauno Gulbi,kurš un kura iebalsotāji spītīgi vēlas neiespējamo-divreiz iekāpt vienā upē, diemžēl ambīcijas ir spēcīgākais viņa trenera trumpis.Vajadzīgi, tomēr arī vēl šādi tādi "sīkumi", lai motivētu sieviešu basketbolistes.

     [+] [-]

, 2023-11-13 23:30, pirms pusgada
Kādā sakarā Valters salikts kopā ar Latvijas labākajiem treneriem?