Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Gulbis: "Ne viss ir tik slikti, kā izskatās"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Gulbis: "Ne viss ir tik slikti, kā izskatās"
Luīze Sila 2023. gada 9. novembrī Puatjē. Foto: Mārtiņš Goldbergs

"Kritizēt no malas ir viegli. Nokārt galvas un teikt, ka viss slikti, ir viegli. Francija ir komanda, kura savās mājās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs nav zaudējusi 27 gadus. Jā, nespēlējām labi un paši to saprotam," piektdien, 10. novembrī, Rīgas lidostā teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Eiropas čempionāta kvalifikācija nekad nav bijusi vienkārša. Konkurence ir liela, bet kvalificēšanās nosacījumi – skarbāki nekā vīriešu komandām. “EuroBasket” atlasē ceļazīmes garantētas trīs labākajām komandām grupā, savukārt “EuroBasket Women” – tikai pusei otro vietu īpašnieču.

Latvijas valstsvienība pirmajā kvalifikācijas cīņā viesos spēlēja pret komandu, kura izcīnījusi medaļas astoņos Eiropas finālturnīros pēc kārtas. “Trīs zvaigznes” 2007. gadā bija pēdējās, kuras aizšķērsoja Francijai ceļu uz labāko četrinieku.

“Iesākām ar piecām kļūdām piecās minūtēs. Nākamajās 35 minūtēs nebija tik traki, kā varētu šķist pēc beigu rezultāta. Spēle pret Franciju parādīja – ja gribam uzvarēt šāda līmeņa komandu, katrā epizodē jāspēlē līdz galam,” pēc atgriešanās mājās teica Gulbis.

Vai latvietes pietiekami koncentrējās cīņai? “Neteiktu, ka nebijām motivēti. Šādā līmenī viena kļūda maksā ļoti daudz. Viena nepareiza palīdzība – trīs zaudēti punkti. Pirmajās trīs aizsardzībās nenospēlējām, kā bijām runājuši. Francūzietes katru kļūdu sodīja ar precīziem metieniem.”

Trešās ceturtdaļas beigās un ceturtās ceturtdaļas sākumā notika divas nepatīkamas epizodes. Paula Strautmane sāpīgi sasitās, savukārt Anete Šteinberga paslīdēja uz uzlīmes pie pretinieču groza. “Aneti pataupījām, Paulai viss kārtībā. Visas spēlētājas no sabraukuma atgriezušās veselas.”

Gulbis saskatīja pozitīvas lietas komandas darbā. “Jādod iespējas jaunajām basketbolistēm. Vienā vakarā četras spēlētājas debitēja oficiālā spēlē – Ketija Vihmane, Evelīna Otto, Luīze Sila un Enija Vīksne. Viņas pilnībā nopelnīja šādu iespēju. Ārā nekrita. Tas ir labi. Diemžēl ar to nepietika.”

Francijas basketbola federācija (FFBB) kārtējo reizi apliecināja piederību pasaules elitei. Nacionālā čempionāta kalendārs pieskaņots valstsvienības vajadzībām, gandrīz izpārdota zāle ar biļešu cenām 20-65 eiro (VIP – 160 eiro), tūkstošiem trīskrāsaino karogu un lieliska atmosfēra.

Pirms spēles aizvadījām trīs treniņus pilnā sastāvā. Francija – to varēja redzēt – kopā pavadīja ilgāku laiku. Francijas čempionātā tika atcelta vesela kārta, spēlētājas varēja gatavoties. Mēs diemžēl to nevaram atļauties (valstsvienības kandidātes spēlē astoņās valstīs).”

Piektdien komandā bija divi vārda dienas gaviļnieki – Gulbis un fotogrāfs Mārtiņš Goldbergs. “Komanda apsveica jau vakar. Vienos naktī izbraucām no Puatjē. Sešu stundu brauciens autobusā līdz Šarla de Golla lidostai. Ātrvilcieni naktī nekursēja. Gribējām iespējami ātri atgriezties mājās, lai sagatavotos svētdien paredzētajai (pārceltajai) spēlei.”

“Pretinieces izmantoja katru mazāko iespēju,” turpināja galvenais treneris. “Mācāmies – laba skola mums visiem. Ieraudzījām, kur esam, un – uz kurieni vajadzētu doties. Bija labas epizodes, kurās piespiedām francūzietēm darīt, ko gribējām. Jāiet uz priekšu, vēl labāk jākomunicē ar spēlētājām.”

Izmantotie resursi:
Grudai septiņas Eiropas medaļas, Francijai astotā godalga pēc kārtas

     [+] [-]

, 2023-11-10 17:40, pirms pusgada
Nu, ja reiz viss nav tik slikti, kā izskatījās, tad nākamajā spēlē vajadzētu bū vieglai uzvarai...

  +3 [+] [-]

, 2023-11-10 20:28, pirms pusgada
Kas tad nu, ir vēl sliktāk?

  +1 [+] [-]

, 2023-11-11 05:54, pirms pusgada
Pareizi! Viss nav tik slikti, viss ir ĻOTI, ĻOTI slikti. Šī spēle skaidri iezīmēja mūsu sievu basketbola tuvāko nākotni. Līdera neesamība ( Šteinberga nav formā un tāpat , visdrīzāk ''gulbja dziesma'' izlasē), Laksas nespēja pašai radīt situācijas un gūt punktus, ļoti vāja ārējā līnija, kurai būtu jābūt galvenajai spēles veidotājai, saspēles vadītāju neesamība ( ir nelielas cerības uz Vīksni, bet noteikti jāatgriež 3 p. metiens), Jasas patiesais varējums pie adekvātas pieaugušo tiesāšanas, nevis kā U 20 svilpa katru pieskārieniņu. Nekā baigi gaiša neredzu...

  +1 [+] [-]

, 2023-11-11 07:46, pirms pusgada
Neko citu no tā āksta nesagaidīsi,kā tikai sevis slavināšanu

     [+] [-]

, 2023-11-11 09:29, pirms pusgada
Kazakēviča klons?

     [+] [-]

, 2023-11-11 09:37, pirms pusgada
Protams Mārtiņ, ka viss nav tik slikti. Ja rezultatīvākajai izlases spēlētājai pēc spēles ir tikai 8 punkti un nosacītajām līderēm 6 un 5 punkti, tad viss komandā ir kārtībā...

  -1 [+] [-]

, 2023-11-11 11:11, pirms pusgada
Sapulcināt Latvijas sieviešu basketbola vislabākās spĕlĕtājas, ar indīgām un dzělīgām piezīmĕm un bez cilvĕciskas cieŋas spĕles laikā spĕlĕtājas apveltīt,ko varěja redzĕt un dzirdĕt pat tv pārraidĕ, un kas paredz iespĕju,ka varam pazaudĕt vairākas no viņām turpmākās izlases sastāvā _
Jā,viss nav tik slikti🤣

     [+] [-]

, 2023-11-11 11:56, pirms pusgada
Jāaizmirst šī spēle un viss.