Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Pusfināli kā "Radiohead" dziesma, spēles par medaļām – ?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Pusfināli kā "Radiohead" dziesma, spēles par medaļām – ?
Rūta Veidere un Baiba Eglīte cīnās aizsardzībā
Foto: Renārs Koris

Svētdien, 9. aprīlī, "Elektrum" Olimpiskajā centrā Rīgā noslēgsies Latvijas-Igaunijas basketbola līgas piektā sezona. "Vega 1/Liepāja" plkst. 15:30 spēlē par trešo vietu tiksies ar "FCR Media/Rapla", savukārt "TTT Rīga" plkst. 18:00 finālā sacentīsies pret "Catz Lappeenranta".

Pusfinālos atkārtojās 2016. gada notikumi – regulārās sezonas divas spēcīgākās komandas uzvarēja pretinieces ar 20 un vairāk punktu pārsvaru. Kā “Radiohead” dziesmā “No surprises” – nekādu pārsteigumu. Svētdien priekšā cīņas par medaļām.

Vega 1/Liepāja vs FCR Media/Rapla

Abām komandām – īpaši Igaunijas čempionēm – nebija daudz izredžu iekļūt finālā, toties bronzas medaļu iegūšana ir reāli izpildāms mērķis. Tā tuvums sola aizraujošu cīņu ar neprognozējamu iznākumu.

Liepāja un Rapla iepriekšējo reizi tikās pirms sešiem mēnešiem – 2016. gada 16. oktobrī. Armanda Misus trenētās liepājnieces savā laukumā bija pārākas ar 75:67, uzlabojot savstarpējo cīņu bilanci līdz atzīmei 4-6.

Šoreiz jāspēlē neitrālā laukumā. Salīdzinot ar oktobri, Liepājai pievienojusies Zane Jākobsone-Pelse, bet “FCR Media/Rapla” ierindā pēc savainojuma atgriezusies Annika Kostera. Savainojuma dēļ joprojām nevar spēlēt Marita Māringa.

“Vega 1/Liepāja” ieguva jaunu pieredzi, startējot Austrumeiropas līgā. Liepājnieces pirmo uzvaru turnīrā izcīnīja pār “Istanbul University” – komandu, kuras stūrmanis Firats Okuls šonedēļ tika apstiprināts...par FIBA Eirolīgas “Četru fināla” dalībnieces “Fenerbahce” galveno treneri.

Rapla rūdījās Baltijas līgā, ceļojot uz Lietuvu, Baltkrieviju un Ukrainu. Piedalīšanās attaisnojās – “FCR Media” kļuva par pirmo Igaunijas komandu, kura kvalificējās turnīra “Četru finālam”. Pirms brauciena uz Druskininkiem ir iespēja beidzot tikt pie Latvijas-Igaunijas līgas godalgām.

Igaunijas čempionēm tas ir liels izaicinājums, jo komanda zaudējusi četrās bronzas spēles pēc kārtas – divreiz pret “RSU/Merks”, pa vienai reizei pret Tallinas Universitāti un “Vega 1/Liepāja”. Vecie zaudējumi sūrst un nedod mieru.

TTT Rīga vs Catz Lappeenranta

Otro gadu pēc kārtas līgā būs Latvijas-Somijas fināls. Pirmajās trīs sezonās TTT pretinieču lomā nemainīgi bija SK “Cēsis”, savukārt pērn Vidzemes klubu nomainīja Somijas čempiones. Sērijā līdz trīs uzvarām “Catz” būtu maz izredžu, bet vienā spēlē somi cer uzvarēt.

“Catz” ir spēcīga komanda ar labi nokomplektētu sastāvu. Pirms viena mēneša, 5. martā, Somijas čempiones pārtrauca TTT 51 uzvaras sēriju Latvijas-Igaunijas līgā, savā laukumā pārspējot rīdzinieces ar 78:74. Savstarpējo spēļu bilance ir 6-1 TTT labā.

Uzvaras atslēga būs priekšējās līnijas sniegums. “Catz” garās spēlētājas nav tik ātras un mobilas kā TTT centri, tādējādi ātrā spēlē priekšrocības būs rīdziniecēm. Lapenrantas trumpji ir atlētisms un amerikāņu spēlētāju prasmes spēlē viens pret vienu. Jāuzspiež ātrums, jānokausē pretinieču līderes.

Vēsture

Latvijas-Igaunijas līgas pirmais “Četru fināls” notika 2013. gada 6.-7. aprīlī Cēsīs. Mājinieces SK “Cēsis” finālā pieveica TTT ar 67:61, turnīru pabeidzot ar perfektu bilanci 24-0. Nākamajos trīs gados finālturnīrs notika “Sešu fināla” formātā. TTT izcīnīja trīs titulus pēc kārtas (Tallina 2014, Rīga 2015, Tallina 2016), bet SK “Cēsis” trīs gadus pēc kārtas spēlēja finālā (2013-2015).

Pirmajā sezonā visas komandas izspēlēja divus apļus. Nākamajās trīs sezonās sešas labākās komandas pēc pirmā apļa turpināja cīņu “Top 6” turnīrā – gan augšgala, gan lejasgala vienības izspēlēja vēl divus apļus. “Top 2” komandas automātiski kvalificējās pusfinālam. Piektajā sezonā notika pāreja uz “Top 4” turnīru (4 komandas, 4 apļi), kā arī atgriešanās pie “Četru fināla” formāta.

”Četru fināla” vēsture

SezonaČempionesFinālistesTrešā vietaPusfinālistes
2016TTT Rīga 68Catz Lappeenranta 43Vega 1/Liepāja 781182 Tallinn 71
2015TTT Rīga 84SK Cēsis 39Tallinn University 661182 Tallinn 56
2014TTT Rīga 60SK Cēsis 50RSU/Merks 75ECLEX Tallinn 60
2013SK Cēsis 67TTT Rīga 61RTU/Merks 77ECLEX Tallinn 53

“TTT Rīga” un “FCR Media/Rapla” četriniekā spēlē piekto gadu pēc kārtas, savukārt “Catz Lappeenranta” un “Vega 1/Liepāja” sacenšas otro reizi. Latvijas klubiem izdevies izcīnīt četras zelta, trīs sudraba un trīs bronzas godalgas. Somijai ir viens sudrabs, Igaunijai – viena bronza.

Tiešraižu kalendārs

Sestdiena, 8. aprīlis
Catz Lappeenranta – Vega 1 Liepāja 76:52
TTT Rīga – FCR Media Rapla 103:39

Svētdiena, 9. aprīlis
15:30 Vega 1/Liepāja – FCR Media/Rapla Latvijas Igaunijas basketbola līga. Spēle...
18:00 TTT Rīga – Catz Lappeenranta
Latvijas Igaunijas basketbola līga. Fināls

  -1 [+] [-]

, 2017-04-09 09:57, pirms 7 gadiem
Idioteque?!
Māris laikam domāja No surprises