Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Laura Vētra: "Draugi nespēja noticēt, ka spēlēsim pret "UConn""

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Laura Vētra: "Draugi nespēja noticēt, ka spēlēsim pret "UConn""
Laura Vētra
Foto: Fairfield University

"Kad runāju ar draugiem, kuri nespēlē basketbolu, viņi nespēja noticēt, ka spēlēsim pret "UConn". Džīno Oriemma un spēlētājas ir daudzu vietējo elki. Par spēli zināja visi. Tā bija lieliska iespēja," dažas dienas pēc sacensības ar septiņkārtējām NCAA pirmās divīzijas čempionēm sieviešu basketbolā, Konektikutas Universitātes "UConn Huskies" komandu, svaigākajos iespaidos laipni dalījās "Fairfield University" trešā gada studente un basketbola skolas "Kolibri" audzēkne Laura Vētra.

2009. gada vasarā spēka uzbrucēja bija viena no Latvijas jauniešu izlases līderēm Eiropas U20 čempionātā Polijas pilsētā Gdiņā. Rudenī Vētra atgriezās Amerikā, lai sāktu finanšu grāmatvedības studijas “Fairfield” universitātē Konektikutā, stundas braucienā no Ņujorkas. Vienlaikus meitene pārstāv “Fairfield Stags” sieviešu basketbola komandu, kas sacenšas NCAA pirmās divīzijas čempionātā, MAAC konferencē.

2011. gada pēdējā spēlē, 29. decembrī, “Fairfield” izbraukumā tikās ar ASV valstsvienības galvenā trenera Oriemmas vadīto “UConn Huskies” komandu (UConn uzvarēja ar 93-40). Itāliešu izcelsmes, ASV pirmajā galvaspilsētā Filadelfijā uzaugušais treneris Konektikutā strādā kopš 1985. gada un vietējo vidū ir populārāks par vietējiem politiķiem un smalko aprindu pārstāvjiem.

Starp Ņujorku un Bostonu izvietotajā pavalstī vienīgā profesionālā komanda ir “Mohegan Sun” indiāņu rezervātā un kazino bāzētais WNBA klubs “Connecticut Sun”. WNBA spēles notiek tikai vasarās, tāpēc konektikutieši daudz vairāk ir iecienījuši Konektikutas Universitātes sporta komandas, kuru vidū izceļas tieši basketbolisti. Pēc katra izcīnītā titula Hartfordā tiek rīkota uzvarētāju parāde, komandu Baltajā namā Vašingtonā pieņem ASV prezidents, bet “Final Four” sacensības aprīļa sākumā vieno visu Konektikutu. Nav brīnums, ka Hartforda tiek dēvēta par valsts “studentu basketbola galvaspilsētu".

Par tikšanās priekšvēsturi

Jau pagājušā mācību gada otrajā pusē zinājām, ka šosezon tiksimies ar “UConn” viņu laukumā - “Gampel” arēnā. Sacensības datumu uzzinājām vasarā, kad tika precizēts galīgais spēļu grafiks. Domāju, ka par iespēju spēlēt pret viņām jāpateicas faktam, ka viena no mūsu trenerēm Džekija Fernandesa (Jacquie Fernandez) pati pirms diviem gadiem spēlēja “UConn”. Viņa bija komandas sastāvā, bet spēlēt pārāk daudz netika (115 spēles, divi NCAA čempiones tituli 2009. un 2010. gadā – Sportacentrs.com). Viņai joprojām ir daudz kontaktu “UConn”, tā kā pieļauju, ka spēle tika saplānota ar viņas palīdzību.

Nedēļu pirms mūsu tikšanās, “Fairfield” puišu komanda spēlēja pret “UConn” puišiem “XL Center” zālē Hartfordā (“UConn” mājas spēles aizvada gan universitātes vajadzībām celtajā “Gampel” arēnā, gan netālajā Hartfordas pilsētā – Sportacentrs.com) un zaudēja ar astoņu punktu starpību. Par abām spēlēm skolā visi zināja un tās gaidīja. Tā bija lieliska iespēja. Spēles dienā pirms izbraukšanas aizbraucu uz benzīntanku. Tur cilvēki jautāja par spēli, izbraukšanu utt. Visi vēlēja veiksmi un teica, ka skatīšoties spēli televīzijā. Parasti mums pirms spēlēm tādas publicitātes nav, “UConn” bija īpašs gadījums.

Konektikutas Universitātes nometne “Storrs” no mums ir nedaudz vairāk kā stundas brauciena attālumā, tāpēc viesnīcā nepalikām (izbraukumos vienmēr paliekam viesnīcās), bet braucām uz spēli spēles dienā.

Par spēli un “UConn” nozīmi Konektikutā

Spēlējām “Gampel Pavilion”, kas ir izcila arēna. Milzīga! Tribīnes pilnas. Pieredze būtu bijusi super, ja vien rezultāts būtu savādāks, bet, jā, bija ap 8000 – 9000 skatītāju. Pirmo reizi spēlēju tādos apstākļos. Pēc spēles, apspriežoties ar komandas biedrenēm, mēs neviena nejutāmies kā nomaldījies dzīvnieks, kas tikko izskrējis mašīnas priekšā.

Pirms kāda laika “UConn” spēlēja pret 2011. gada čempionēm “Texas A&M” (komanda, kurā no 2006. līdz 2010. gadam trenējās un spēlēja “Kolibri” audzēkne Katrīna Limbaha) un sasita viņas ar 30 punktiem. Tā kā, gatavojoties spēlei, mūsu treneri, kā viņi paši teica, bija reālisti. Gaidas un cerības – parādīt solīdu sniegumu, novērtēt pretinieku un, neskatoties uz to, kāds rezultāts uz tablo – turpināt sisties un spēlēt savu spēli.

“UConn” ir pilnīgi cits līmenis. Domāju, ka, ja no laukuma noņem “Baylor” centra spēlētāju Britniju Graineri (Brittney Griner), “UConn” ir šobrīd labākā komanda NCAA.

Pati skola ir kā mazs ciemats. Dzīvojot Konektikutā, to vien dzirdi – UConn, UConn, UConn. Lielākā daļa štata iedzīvotāju ir mūžīgi “UConn” fani – gan skolas kā tādas, gan, protams, sporta. Kad runāju ar draugiem, kuri nespēlē basketbolu, viņi nespēja noticēt, ka spēlēsim pret “UConn”. Džīno Oriemma (Geno Auriemma) un spēlētājas ir daudzu vietējo elki.

Svetlanas Abrosimovas sveikšanu (“UConn” absolvente 2001. gadā, NCAA čempione, All-American simboliskās komandas dalībniece, EuroBasket Women 2009 simboliskā piecnieka dalībniece, WNBA un Eiropas čempione, Krievijas valstsvienības kapteine) diemžēl nesanāca redzēt. Tā notika puslaika pārtraukumā, kad bijām ģērbtuvē.

Par studijām un darbu

Par “Fairfield” un studijām runājot, esmu visumā apmierināta. Skola un “campus” ir neliels, ap 3500 – 4000 studentu. Esmu biznesa programmā, mācos finanšu grāmatvedību jeb “accounting”. Šis ir mans trešais gads, tā kā lēnā garā mēģinu izfunktierēt, ko darīšu pēc universitātes beigšanas. Papildus skolai un mācībām strādāju par bārmeni skolas krodziņā, kur bieži var iepazīt un satikt interesantus cilvēkus ārpus basketbola. Ir, ko darīt!

Par brīvo laiku un tuvāko nākotni

“Fairfield” sociālā dzīve ir OK. Tā kā skola ir salīdzinoši neliela, visi viens otru zina un vienmēr būs, ko darīt. Vairāk sanāk turēties kopā ar komandas biedrenēm, bet ne visu laiku. Universitātē ir daudz internacionālo studentu. Man ir pāris labu draugu no Vācijas, Īrijas, Irākas un Dienvidamerikas valstīm. Starptautiskie studenti vairāk turas kopā. Reizēm sapulcējamies un kādas valsts pārstāvis uztaisa tradicionālās vakariņas. Tagad, ziemas brīvlaikā, kad visi citi studenti ir mājās, “campus” ir tukšs. Te palikuši esam mēs - visi basketbolisti un pāris internacionālie, kuriem nebija iespēju aizbraukt mājās.

Esmu priecīga, ka esmu šeit, jo “Fairfield” ir ļoti laba skola akadēmiskā ziņā un atrodamies ļoti labā reģionā manai specializācijai (īstenībā visām specializācijām). Ņujorka ir tikai stundas braucienā. Netālu ir Hartforda un Stemforda – lieli biznesa distrikti, un, protams, Bostona, kas ir divu stundu attālumā. Skatoties uz grūtajiem ekonomiskajiem laikiem, labāku situāciju šobrīd nevarētu vēlēties. Protams, ģimenes un draugu pietrūkst, bet tas jau nav nekas jauns.

Spēles foto
Fairfield WBB vs. UCONN 12/29/2011 | Steve...

Lauras Vētras pirmais gads "Fairfield" universitātē

Slēpts komentārs: KaputHitler