Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Arī latvieši starp NCAA izcilniekiem...

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Arī latvieši starp NCAA izcilniekiem...
Vidēji karjerā Kuksiks no tālās distances metis ar 40,2% precizitāti...

Foto: AP

Latviešu basketbolisti ASV? Tas nav brīnums un nav jābūt ekstrasensam, ka mūsējie otrpus okeānam būs arī turpmāk. Iegūt austāko izglītību un paralēli spēlēt basketbolu tuvu profesionālam līmenim nav viegli. Starp citu, daži mūsējie NCAA ir bijuši starp izcilniekiem. Kas par to liecina?

Raimonds Miglinieks

Kalifornijas - Irvainas universitātes komandu Raimonds Miglinieks pārstāvēja 90-to gadu vidū. Bijušais Latvijas izlases un 2001. gada Eiropas čempionāta labākais piespēļu dalītājs (7,3 rez. piesp.) tiek saukāts par visu laiku labāko Latvijas izlases saspēles vadītāju. Saukāts? Manuprāt, jā, jo labākos ir grūti noteikt – tas būtu tikpat stulbi kā salīdzināt, kurš no šiem eksemplāriem ir labāks – Džordans vai Džeimss, Greckis vai Lemjē...

Nacionālā koledžu sporta asociācija (NCAA) 1950. gadā ieviesa nomināciju, kurā nosaka labāko piespēļu devēju. Miglinieks par tādu tika atzīts 1995./1996. gada sezonā, vidēji atdodot 8,5 rezultatīvas piespēles. Jā, mūsējais starp vispasaules atlētiem paspēja iesprukt labāko vidū, taču ievērības cienīgs ir fakts, ka latvietis ir viens no diviem spēlētājiem, kurš nav dzimis ASV un ir kļuvis par labāko piespēļu dalītāju 1. divīzijā. Otrs basketbolists, kurš izpelnījies šādu godu, ir Jaunzēlandes saspēles vadītājs Marks Dikels. Miglinieks abās aizvadītajās sezonās bija labākais ne tikai piespēļu dalīšanā – arī pārtverto bumbu statistikas ailē latvietis abās sezonās atradās pirmajā vietā savā komandā. Ievērības cienīgi ir fakti, ka vidēji NCAA karjerā Miglinieks spējis savākt „double-double” (vismaz 10 rezultatīvas piespēles un gūti padsmit punkti), un reizi latvietis tika atzīts par Big West konferences labāko spēlētāju. Ir ar ko lepoties!

Diemžēl no NCAA nav saglabājies neviens videomateriāls, kas apliecinātu Miglienieka meistarību ASV koledžu līgā, taču iepriekš minētie fakti jau paši par sevi liecina – latvieša galvenais trumpis ir efektīvu piespēļu došana. Šo basketbola elementu Miglinieks veiksmīgi izmantoja arī pēc NCAA karjeras Polijā. Kas par piespēli... Šādu konfekti ir jāmāk atdot (skatīt video):

Kaspars Kambala

Kambala savu NCAA karjeru aizvadīja Nevadas universitātē - Lasvegasā (UNLV). Trīs aizvadītie gadi koledžā bija labs ieskrējiens latvieša turpmākajai karjerai Eiropas valstīs. Visveiksmīgākā sezona NCAA Kambalam bija 2000. un 2001. gadā. Tā sauktajā senioru gadā jeb pēdējā mācību gadā, Kambala 28 aizvadītajās spēlēs guva vidēji 16,9 punktus (otrais labākais rādītājs NCAA karjerā), savāca 9,1 atlēcošās bumbas un 7 reizes vidēji spēlē stājās uz soda metienu līnijas. Arī junioru gads (pirmspēdējais gads) Kambalam statistikas ailēs bija līdzīgs, kas liecina par latvieša stabilitāti labā nozīmē – tā nebija īsti dīkstāve, jo par skaistām acīm un lieliem muskuļiem, dažus mēnešus vēlāk, Kambala nenonāca Stambulas „Efes Pilsen” komandā. 2000. un 2001. gadā Kambala tika iekļauts Mountain West All-Conference pirmajā komandā, 2000. gadā Mountain West All-Tournament komandā un 2001. gadā Maui Invitation All-Tournament komandā!!!

Kambala vienmēr ir izcēlies ar spēka spēli. Latvietis ir universāls – spēj spēlēt spēka uzbrucēja un centra postenī. Lai gan otrajā no minētajām pozīcijām Kambala ir par „īsu”, tas Latvijas izlases basketbolistam nav liedzis būt efektīvam arī groza tuvumā. Atlecošās bumbas Kambala vāc pietiekoši daudz. Ne vienmēr auguma parametri ir noteicošie. Basketbola cienītāji visticamāk atceras, kā Vinss Kārters (1,98 m) NBA spēlē strīda bumbas punktā noleca Jao Mingu (2.29 m). Ne vienmēr fiziskie parametri ir vajadzīgi, jo basketbola IQ līmenim arī ir būtiska nozīme. Tas Kambalam netrūka. Bez šaubām, spēka ziņā latviešu tanks ielika visiem... To lieliski var redzēt arī pagājušā gada UNLV treniņspēlē, kur Kambala pie groziem dominē, pa reizei arī efektīvi triecot bumbu grozā no augšas:

Raitis Grafs

1998. gada U-18 Eiropas čempionāta atklājums Raitis Grafs NCAA spēlēja četrus gadus – Valparaiso universitātē. Latvietim piemita viena centra pozīcijas basketbolistam netipiska lieta – Grafs bija gana efektīvs no tālās distances (30,6%). Aizsardzība bija Grafa galvenais trumpis, spēlējot Valpraiso universitātē. Mūsējo ASV uzskatīja par aizsardzības monstru – Grafs 2001./2002. gada NCAA sezonā bija 37 labākais bloķētājs līgā ar 2.1 blokiem vidēji spēlē. Tas ir labs rādītājs, taču tajā pašā sezonā NCAA līderis bija Vojciks Mirda ar 5,4 (!!!) blokiem vidēji spēlē.

Arī Grafs NCAA atstāja savus iniciāļus, jo All-Mid konferencē trīs reizes tika nominēts par labāko spēlētāju. Raitis Grafs un Muhameds Kone joprojām ir visu laiku labākie Valpraiso „Crusaders” komandas metienu bloķētāji – 2,1 bloks vidēji spēlē, kā arī latvietis ir piektais visu laiku rezultatīvākais komandas spēlētājs.

Rihards Kuksiks

Rihards Kuksiks NCAA spēlēja Arizonas štata „Sun Devils” komandā. Joprojām viens no talantīgākajiem Latvijas basketbolistiem NCAA sevi pierādīja kā snaiperi. Kopumā NCAA karjerā Kuksiks 121 spēlē izdarīja 696 trīs punktu metienus, no kuriem 280 sasniedza mērķi. Vidēji karjerā Kuksiks no tālās distances metis ar 40,2% precizitāti, apbrīnojami...

Bieži vien Rihards tika iespēlēts otrā numura pozīcijā kā uzbrūkošais aizsargs, taču Kuksika pamata ampluā ir trešā jeb vieglā uzbrucēja pozīcija. Latvietim ir ar ko lepoties, jo otrajā NCAA sezonā Kuksiks bija astotais labākais līgas trīs punktu metējs, realizējot metienus ar 44,3% precizitāti. Visrezultatīvākajā spēlē Kuksiks ir guvis 27 punktus, iemetot septiņus tālmetienus, taču karjeras rekords no tālās distances Kuksikam ir – astoņi precīzi trīs punktu metieni.

Interesanti - Kuksiks kopā spēlēja ar šī brīža NBA superzvaigzni Džeimsu Hārdenu. Abi basketbolisti spēlē vienā pozīcijā, tāpēc Kuksika un, starp citu, arī pārējo komandas biedru loma mainījās, taču latvietim tas nebija šķērslis, jo statistika liecina, ka nākošās divas sezonas tika aizvadītas tikpat produktīvi. Kuksiks allaž ir bijis labs trīspunktu metējs, ko pierādījis spēlējot NCAA un Latvijas valstsvienības sastāvā. Spēlējot koledžā, latvietis vidēji spēlē izdarīja gandrīz sešus tālmetienus!!!

NCAA Kuksika sniegums vizuāli nav redzams, taču laikā, kad Kuksiks spēlēja Latvijas izlasē, latvietis spēlēja arī koledžā, kas nozīmē, ka rādītajam sniegumam nevajadzētu krasi atšķirties. Bez šaubām, ka Bagatskis Kuksikam vienmēr ir uzticējies un māk viņu izmantot. Likumsakarīgi, ka latvietis pievienojās Bagatska trenētajai Kijevas „Budivelnik” komandai, jo šie abi personāži sader kā roka ar cimdu. Šeit var redzēt Kuksika lielākos trumpjus, kas, bez šaubām, bija arī spēlējot ASV:

Starp citu, šīs nedēļas „Sporta Avīzē” laba intervija ar Minesotas universitātes basketbolistu Oto Ošenieku. Par Amerikas studentu sporta aizkulisēm.

     [+] [-]

, 2013-04-09 15:00, pirms 11 gadiem
Pie Kambalas video derētu pieminēt, ka tas ir filmēts pagājušajā vasarā

     [+] [-]

, 2013-04-09 15:34, pirms 11 gadiem
Paldies, pieliku!
Rasheed_pacer rakstīja: Pie Kambalas video derētu pieminēt, ka tas ir filmēts pagājušajā vasarā

     [+] [-]

, 2013-04-09 19:06, pirms 11 gadiem
Big West, Mountain West, Mid-Continent - protams, jebkurā divīzijā labākā spēlētāja balva ir jānopelna, taču tās nav NCAA basketbola TOP divīzijas, tāpēc, lai lasītājiem nav pārsteigums, ka labākos spēlētājus neņem par pilnu PRO basketbolā.

     [+] [-]

, 2013-04-10 09:40, pirms 11 gadiem
Starp citu, šīs nedēļas „Sporta Avīzē” laba intervija ar Minesotas universitātes basketbolistu Oto Ošenieku. Par Amerikas studentu sporta aizkulisēm.

varbūt linku varētu iedot?

     [+] [-]

, 2013-04-10 11:37, pirms 11 gadiem
Intervija ar Ošenieku ir "Sporta Avīzē" nevis portālā Sporta Avīze +
Edgars Turlajs rakstīja: Starp citu, šīs nedēļas „Sporta Avīzē” laba intervija ar Minesotas universitātes basketbolistu Oto Ošenieku. Par Amerikas studentu sporta aizkulisēm.

varbūt linku varētu iedot?