Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ilze Jākobsone: "Nošāvu divus zaķus ar vienu šāvienu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ilze Jākobsone: "Nošāvu divus zaķus ar vienu šāvienu"
Ilze Jākobsone. Foto: EuroBasket Women

"Ja Asunsjonas komanda iekļūtu Amerikas Sieviešu basketbola līgas "Final Four", valstsvienībā spēlētu tik un tā. Līgumu noslēdzu tikai uz pirmo turnīru," Latvijas valstsvienības saspēles vadītāja Ilze Jākobsone atskatījās uz spēlēšanu Argentīnā un sezonas sākumu Eiropā.

Valmieriete pēdējos gados veikusi daudz jaunu ierakstu Latvijas basketbolā. Pirmā latviešu spēlētāja Meksikas čempionātā. Pirmā “Trīs zvaigžņu” pārstāve trešajā Stambulas lielklubā “Bešiktaš”. Izraēlas kausa ieguvēja ar “Maccabi Ashdod”.

Enerģiskā gaišmate jauno sezonu sāka...Dienvidamerikā. Jākobsone pievienojās Paragvajas čempionei “Felix Perez”, lai palīdzētu asunsjonietēm nospēlēt debijas turnīru Amerikas Sieviešu basketbola līgā (WBLA).

“Pēc otrās spēlēšanas Meksikā atbraucu mājās. Latvijā pavadīju vienu mēnesi un aizbraucu uz Paragvaju. Bijusī Agvaskaljentesas “Panteras” trenere Marija Fernandesa redzēja, ka man nav līguma un izteica piedāvājumu. Abpusējs ieguvums – viņa palīdzēja man sagatavoties sezonai.”

Dienvidamerika nav basketbolam sveša teritorija. Šajā pasaules daļā tika rīkoti pirmie pieci Pasaules kausa finālturnīri vīriešiem – 1950. gadā Argentīnā, 1954. un 1963. gadā Brazīlijā, 1959. gadā Čīlē un 1967. gadā Urugvajā.

Jākobsone sākumā nokļuva mazāk zināmajā Paragvajā – no okeāniem nošķirtā spāniski runājošā valstī, kurā 75% iedzīvotāju ir metisi (vietējo indiāņu un spāņu ieceļotāju pēcteči), 20% – baltie ieceļotāji no vēlākiem laikiem un 5% – indiāņi no mazām ciltīm vai afro paragvajieši.

“Vienu nedēļu ar komandu biju Paragvajā, bet uz Argentīnu aizbraucām četras dienas pirms turnīra. Trenējāmies un apskatījām pilsētu. Buenosairesā bija ļoti skaisti un labprāt tur atgrieztos. Argentīna ir ļoti līdzīga Meksikai. Paragvaja – daudz nabadzīgāka. Tā laikam bija lielākā atšķirība.”

Pasaulē ir vairāk nekā 20 valstis, kurās oficiālā valoda ir spāņu valoda. Ārpus mātes zemes ir viena tāda valsts Āfrikā – Ekvatoriālā Gvineja. Pārējās atrodas Latīņamerikā – no Meksikas ziemeļos līdz Argentīnai dienvidos.

“Felix Perez”, pateicoties uzvarai pār Argentīnas komandu “Obras”, finišēja trešajā vietā B grupā. Jākobsone kļuva par labāko spēlētāju uzvarētāju rindās un izcēlās ar iespaidīgu “double-double”, 20 punktiem pievienojot 10 rezultatīvas piespēles.

“Spēlēt ar paragvajietēm bija ļoti interesanti. Meitenes nebija individuāli tik meistarīgas, taču ļoti centīgas. Atkal jauna pieredze. Man patīk jaunas pieredzes, tāpēc esmu ieguvēja,” Jākobsone ar patiku atcerējās spēlēšanu Argentīnas lielpilsētā.

Septembra beigās Jākobsone atgriezās Eiropā un...otro reizi devās uz spēcīgo Turcijas līgu. “Pēdējā brīdī saņēmu ļoti labu piedāvājumu. Nošāvu divus zaķus ar vienu šāvienu – klubs spēlē gan Eiropas kausā, gan Turcijas līgā. Esmu ļoti apmierināta, jo spēlējam komandas basketbolu.”

Stambulas “Emlak Konut” 12. oktobrī debitēja Eiropas kausā, izbraukumā zaudējot Šveices čempionei “Elfic Fribourg”. Pēc revanša šveicietēm izdevies uzlabot bilanci līdz 2-2. “Komandā esam četras leģionāres. Viena spēlētāja guva savainojumu, tāpēc kādu laiku spēlējām trijatā.”

Jākobsones pazīstamākā kolēģe ir “Stanford” universitātes absolvente Alana Smita. Tasmānijas salā dzimusī spēka uzbrucēja pārstāvēja Austrāliju 2018. gada Pasaules kausā Tenerifē un 2021. gada Tokijas spēlēs. Aizsardze Sidnija Vīze nāk no kristiešu ģimenes Fīniksā un spēlējusi WNBA.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā sabraukumā Latvijai būs viena spēle – cīņa pret Izraēlu pārcelta uz 2024. gada februāri. “Tas ir pozitīvi. Varēsim visus spēkus atdot ceturtdienas spēlei un būs lielāka pauze atpūtai. Ja sabraukumā būtu divas spēles, laika atpūsties nebūtu vispār.”

“Nav jēgas skatīties pagātnē. Ejam uz jauniem mērķiem, lai 2025. gadā spēlētu Eiropas čempionātā. Vienmēr paticis spēlēt pie Mārtiņa Gulbja – kā viņš trenē un redz basketbolu, kā izskaidro katrai spēlētājai viņas lomu komandā. Ceru, ka būs labāk nekā iepriekšējā reizē.”

Gada pirmajā pusē Jākobsone trīs reizes bija Izraēlā, tāpēc viņu ļoti sarūgtina valsti skārušais karš. “Žēl par Izraēlā notiekošo. Šosezon man nepiedāvāja braukt uz turieni, bet – paldies dievam, visas komandas biedres ir sveikas un veselas. Nav patīkami dzirdēt par tādiem notikumiem.”

Izmantotie resursi:
Ilzei Jākobsonei 23 punkti pirmajā spēlē Buenosairesā
Jākobsonei “double-double” ar 10 piespēlēm un pirmā uzvara Argentīnā
Ilze Jākobsone atgriežas Stambulā un pievienojas Eiropas kausa klubam

     [+] [-]

, 2023-11-08 19:31, pirms pusgada
nu re
būs kas izlasē lēkā un spiedz uz soliņa

  +2 [+] [-]

, 2023-11-08 19:43, pirms pusgada
purva_velns rakstīja: nu re
būs kas izlasē lēkā un spiedz uz soliņa
Spiegšana un lēkāšana nav pamatfunkcijas... Dvieļa vicināšana - lūk kur galvenais elements un kur slēpjas komandas panākumu atslēga!!!

  -1 [+] [-]

, 2023-11-08 21:52, pirms pusgada
Kāpēc jāšauj dzīvnieki 🙏

  -1 [+] [-]

, 2023-11-08 21:56, pirms pusgada
Bet ja nopietni, šajā zaķenītē bija daudzi ieķērušies,arī es.. 👌

  -3 [+] [-]

, 2023-11-08 21:58, pirms pusgada
Pelēka spēlētāja, bet jau kura intervija... apbrīnojami

     [+] [-]

, 2023-11-08 22:09, pirms pusgada
purva_velns rakstīja: nu re
būs kas izlasē lēkā un spiedz uz soliņa
Ar to nepietiks, vajag atkal kādu atklātu fotosesiju medijos lai uzlabotu savu pašapziņu laukumā kad uz tā tiek uzlaista paspēlēt

  -2 [+] [-]

, 2023-11-08 22:12, pirms pusgada
Madzigais rakstīja: Bet ja nopietni, šajā zaķenītē bija daudzi ieķērušies,arī es.. 👌
Es nebiju un neesmu starp tiem daudzajiem.

  -3 [+] [-]

, 2023-11-08 22:58, pirms pusgada
Gribētu vienreiz viņu redzēt bez tā makijāža

  +1 [+] [-]

, 2023-11-08 23:28, pirms pusgada
wifebeater rakstīja: Gribētu vienreiz viņu redzēt bez tā makijāža
Varbūt tomēr labāk nē? :-D

  +2 [+] [-]

, 2023-11-09 10:20, pirms pusgada
Ārprāts, cik zemu ir jābūt kritušiem, lai rakstītu tādus komentārus... Vienīgais attaisnojums varētu būt - vēl nesaņemta trešās klases liecība.

  -2 [+] [-]

, 2023-11-09 22:29, pirms pusgada
Soliņu uzpulēs labi, malace!

     [+] [-]

, 2023-11-15 12:53, pirms pusgada
K-etīni salasījušies!