Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Zahui apsūdz federāciju rasismā un nolemj neatgriezties Zviedrijas izlasē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Zahui apsūdz federāciju rasismā un nolemj neatgriezties Zviedrijas izlasē
Amanda Zahui 2019. gada 27. jūnijā Eiropas čempionātā Rīgā. Foto: Mikus Kļaviņš/Romāns Kokšarovs

Zviedrijas basketboliste Amanda Zahui pirmdien, 23. oktobrī, paziņoja par neatgriešanos valstsvienībā, par iemeslu nosaucot federācijas (SBBF) intereses trūkumu un rasisma izpausmes.

Zahui pēc WNBA sezonas ar “Indiana Fever” pievienojās Izraēlas vicečempionei “Maccabi bnot Ashdod”. Vietējā čempionāta sākums tika plānots 16. oktobrī, taču turnīrs nav sācies līdz šai dienai. Iemesls – “Hamas” uzbrukums Izraēlai un kara sākums 7. oktobrī.

Kara desmitajā dienā, 16. oktobrī, Zviedrijas basketbola federācija nosauca 14 kandidātes “Women`s EuroBasket 2025” kvalifikācijas spēlēm pret Lielbritāniju un Dāniju. Viņu vidū bija Elīna Eldebrinka (136 spēles valstsvienībā), Frīda Eldebrinka (144) un Luīze Halvarsone (134).

Minētais trio izlasē atgriezās 2023. gada 12. februārī, kad zviedrietes “Avicii” arēnā gandrīz 9500 skatītāju klātbūtnē zaudēja Latvijai. Kā izrādījās vēlāk, Amanda Zahui tajā dienā aizvadīja pēdējo spēli Zviedrijas valstsvienībā.

Zahui vārds federācijas paziņojumā netika minēts, bet medijos izskanēja vēsts, ka spēlētāja nepiedalīsies novembra sabraukumā personisku iemeslu dēļ.

Nedēļu vēlāk, 23. oktobrī, Zahui paziņoja, ka beidz karjeru Zviedrijas valstsvienībā un lēmums stājas spēkā nekavējoties. Spēlētāja izteicās, ka valstsvienībā vairāk nejūtas drošā vidē, bet basketbola federācija izvairās risināt rasisma problēmas.

Daļa kritikas federācijai veltīta par atbalsta trūkumu (spēlētājai) Izraēlas un Palestīnas konflikta laikā. Zahui pauda, ka federācijas pārstāvji nav mēģinājuši sazināties pārbaudīt, vai viņa un izlases kolēģe Paulīna Herslere palikušas neskartas (“Hamas” raķešu uzbrukumos).

“Tas kļuva par pēdējo pilienu. Basketbola federācijai ir vienalga par mani,” Zahui teica Zviedrijas sabiedriskā medija ziņu programmai “SVT Nyheter”.

SBBF sporta direktors Larss Juhanšons apstiprināja saziņas pārtrūkšanu un piekrita, ka vajadzējis sazināties ar abām spēlētājām. Tajā pašā laikā viņš noraidīja kritiku par rasismu, kāds vērsts pret Zahui un vairākām citām valstsvienības spēlētājām.

“Nepiekrītu viņai, ka mēs neko nedarām vai neieklausāmies. Domāju, ka Zviedrijas basketbolā šajos jautājumos tiek nopietni strādāts,” Juhanšons teica “SVT Nyheter”.

Četras dienas pēc Zahui paziņojuma – 27. oktobrī – federācijas vadītāja Sūzana Jidestena (Susanne Jidesten) nāca klajā ar plašu uzrunu, kuras pirmajā daļā pauda SBBF nostāju rasisma apkarošanas jautājumos.

Jidestena norādīja, ka 2020. gadā pēc ASV pilsoņa Džordža Floida nogalināšanas SBBF rīkoja apaļā galda diskusiju un vienojās par vairākiem pasākumiem cīņai pret rasismu, tai skaitā:

1) uzrakstīja uzvedības kodeksu Zviedrijas basketbolistiem un vadītājiem – šie noteikumi ir obligāti visiem, kuri strādā vai pārstāv basketbola federāciju,

2) rīkoja apmācības anti-rasisma jautājumos,

3) izveidoja palīdzības līniju “Trygg Basket” – ikviens, kuram nepieciešams atbalsts vai padoms, var nosūtīt epastu SBBF ģenerālsekretāram vai prezidentam uz epasta adresi trygg@basket.se,

4) mainīja vadītāju rīcības filozofiju, pievēršoties ne tikai basketbola jautājumiem,

5) spēlētāji un menedžeri pēc katra izbraukuma veic valstsvienības un jaunatnes izlašu darba izvērtēšanu,

6) daži valdes locekļi klātienē apmeklējuši valstsvienību sanāksmes, lai veicinātu savstarpēju uzticību,

7) mājas lapā Trygg Basket - Svenska basketbollförbundet federācijas biedriem pieejami darba materiāli, ar kuru palīdzību var veidot drošu vidi – arī saite uz trauksmes cēlāju dienestu.

“Mēs ticam pārmaiņām, bet pārmaiņas prasa laiku,” teica Jidestena. “Esam augošs sporta veids ar 50 000 licencētu spēlētāju Zviedrijā. Klāt nāk liels skaits vadītāju, tiesnešu un funkcionāru. Nopietni strādājam, lai stātos pretī rasismam un palielinātu drošību Zviedrijas basketbolā.”

Izmantotie resursi:
https://telgenytt.se/2023/10/25/ama...
https://www.basket.se/nyheter/ordfo...
Šteinberga iemet 37 punktus, perfektā Latvija apklusina 10 000 zviedru

  +2 [+] [-]

, 2023-11-03 21:10, pirms 7 mēnešiem
Daudz drošāk būtu justies laikam ...Krievijā.
Lai pamēģina un tad lai salīdzina ar Zviedriju.

  +2 [+] [-]

, 2023-11-03 21:35, pirms 7 mēnešiem
princesīti neapčubināja, tātad rasisms

     [+] [-]

, 2023-11-03 22:25, pirms 7 mēnešiem
Obelix rakstīja: Daudz drošāk būtu justies laikam ...Krievijā.
Lai pamēģina un tad lai salīdzina ar Zviedriju.
Tieši tā.

  -2 [+] [-]

, 2023-11-03 23:33, pirms 7 mēnešiem
Žēl, ka Latvijā ir tik pat "gudri" cilvēki kā Krievijā ( tas par komentāriem). Federācijai ir jāuztraucas par saviem sportistiem,jā tie atrodas konflikta zonā (Izraēla vai Ukraina).

     [+] [-]

, 2023-11-04 10:24, pirms 7 mēnešiem
arish rakstīja: Žēl, ka Latvijā ir tik pat "gudri" cilvēki kā Krievijā ( tas par komentāriem). Federācijai ir jāuztraucas par saviem sportistiem,jā tie atrodas konflikta zonā (Izraēla vai Ukraina).
Nepiekritīšu. Pirmkārt katrs pats izsver riskus pirms kaut kur dodas. Otrkārt tādām lietām ir domāta ārlietu ministrija un attiecīgās valsts vēstniecības, kas apzina tur esošos pilsoņus.

     [+] [-]

, 2023-11-04 10:29, pirms 7 mēnešiem
Zahui...sakritība...nedomāju