Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Kas ir NBA Attīstības līga un ko tur darīs Bertāns?

Andrejs Siliņš

Kas ir NBA Attīstības līga un ko tur darīs Bertāns?
Dāvis Bertāns
Foto: spurs.com

Pagājušās nedēļas izskaņā Latvijas basketbola pasauli pāršalca vēsts, ka Sanantonio “Spurs” vadība nolēmusi uz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Attīstības līgu jeb tā saukto D-līgu nosūtīt latviešu uzbrucēju Dāvi Bertānu. Kas ir šī līga un ko tur darīs rūjienietis?

Kas ir Attīstības līga?

Līdz 2001. gadam NBA paļāvās tikai uz koledžu basketbolu kā labāko sagatavotāju tiem jaunajiem talantiem, kuri nav gatavi iesaistīties profesionālajā sportā uzreiz pēc vidusskolas, bet ir apveltīti ar tam atbilstošu potenciālu. Tuvojoties jaunajai tūkstošgadei gan brieda ideja par nepieciešamību izveidot vēl kādu platformu, kur jaunajiem spēlētājiem attīstīties, un pirms 15 gadiem rudenī ideja arī materializējās. Tika izveidota Attīstības līga, kas sākotnēji sastāvēja no astoņām komandām, no kurām dažas bija pārnākušas no citām vairs neeksistējošām zemākām profesionālām līgām.

15 gadus vēlāk šī līga izaugusi jau līdz 22 komandām, taču perfekciju sasniegusi joprojām nav. Arvien katra NBA komanda nevar lepoties ar savu fārmkomandu Attīstības līgā- savas komandas šai līgā nav “Hawks”, “Nuggets”, “Clippers”, “Bucks”, “Timberwolves”, “Pelicans”, “Trail Blazers” un “Wizards” vienībām. Septiņām komandām ir sadarbība ar kādu no Attīstības līgas organizācijām, bet tikai pusei NBA klubu pieder pašiem sava komanda šai līgā. To skaitā ir arī “Spurs”, kas 2007. gadā kā otrais NBA klubs vēsturē nopirka pats savu Attīstības līgas komandu (pirmais gadu iepriekš bija “Lakers”).

Arvien lielākā daļa spēlētāju draftā tiek izvēlēti no koledžām un salīdzinoši reti ir tie gadījumi, kad spēlētāji pēc vidusskolas uzsāk karjeru tieši D-līgā. Labākie nospēlē sezonu Eiropā vai Ķīnā, kur samaksa ir ievērojami augstāka. Attīstības līgā atalgojums ir zems un spēlētājiem paralēli spēlēšanai tiešām ir jādomā par to, kur lētāk atrast dzīvokli vai samesties vairākiem kopā un īrēt kādu dzīvesvietu. Attīstības līgā arī nav ne miņas no komfortablas ceļošanas – tāli pārbraucieni jāveic autobusos, nemaz nerunājot par čārteriem, kas ir NBA komandu ikdiena. Atalgojums spēlētājiem svārstās no 19 500 līdz 26 000 dolāru par visu sezonu, bet katra komanda nedrīkst algās tērēt vairāk par 209 000 dolāru kopumā sezonā. Šis noteikums gan neattiecas uz spēlētājiem, kuriem ir garantētie līgumi ar NBA klubiem. Piemēram, kā Dāvim Bertānam, kurš šosezon par basketbola spēlēšanu saņems ne vairāk un ne mazāk par 543 471 dolāru pirms nodokļu nomaksas.

Būt gatavam sezonas turpinājumam

Bertāns vasarā noslēdza divu gadu garantēto līgumu ar “Spurs”, taču, tāpat kā jebkuru citu, arī Dāvi klubs jebkurā brīdī var nosūtīt uz Attīstības līgu. Vasarā intervijā šo rindu autoram Bertāns neizslēdza iespēju, ka var nākties debijas gadā uzspēlēt Attīstības līgā: “Mani neuztrauc tāda doma. Pagājušogad Marjanoviču ik pa laikam nosūtīja uz D-līgu spēles laika iegūšanai. Uzbrukuma un aizsardzības sistēmas ir praktiski tādas pašas kā lielajā komandā.”

Regulārā sezona Attīstības līgā rit no novembra līdz aprīlim un katra komanda tajā aizvada 50 spēles. Izslēgšanas turnīrs sākas no ceturtdaļfināla (tajā tiek divas labākās komandas no katras divīzijas) un katrā “play-off” kārtā, ieskaitot finālu, uzvarētāja tiek noskaidrota sērijā līdz trim uzvarām. Mēs gan ceram, ka Bertāna uzturēšanās Ostinas komandā būs īstermiņa, un pavasari latvietis jau sagaidīs kā spēlētājs vienā no NBA favorītkomandām.

Bertāns piedalījies septiņās no pirmajām desmit “Spurs” spēlēm, piecos no šiem mačiem komanda izcīnīja uzvaru. Oktobrī Dāvis trijos mačos vidēji 11 minūtēs guva 4,7 punktus, katrā no spēlēm realizējot vismaz vienu trīspunktnieku. Novembrī četras spēles, no kurām nopietnāks spēles (16, 16 un 10 minūtes) laiks trijās, taču trāpīt savus metienus tā arī nav izdevies (no spēles 0/7). Kā jau tika prognozēts pirms sezonas, Dāvim jāizmanto savas iespējas – jātrāpa “savi” metieni un debijas sezonā ar to būs gana, lai to sauktu par izdevušos. Novembrī šos “savus” metienus trāpīt nav izdevies. To, ka Bertāns var mest ar lielisku precizitāti, lieliski apzinās kā Gregs Popovičs, tā citas svarīgākās personas “Spurs” klubā. Katram snaiperim gadās “tukšās” spēles jeb melnā līnija un šajā gadījumā “Spurs” ir visas iespējas dot Bertānam laiku un vietu, kur atgūt metiena garšu – Attīstības līgā.

Nesen klausījos Popoviča uzstāšanos treneru seminārā Berlīnē, kur treneris atzina: “Daudz izmantoju savus rezervistus. Daži treneri to baidās darīt, jo varbūt tādā veidā tu zaudēsi kādos mačos. Tomēr ir svarīgi attīstīt savus rezervistus. Viņi būs labi motivēti, īpaši tajos vakaros, kad jāspēlē pret sliktām komandām un varbūt viņi tiks pie vairāk iespējām un vairāk minūtēm. Jūs būsiet pārsteigti, bet dažreiz šādās spēlēs tu tiešām atrodi spēlētājus, kas ir pelnījuši lielāku spēles laiku un var dot ļoti labu pienesumu.”

Šī citāta kontekstā Bertāna nosūtīšanu uz Attīstības līgu var tulkot kā Popoviča vēlmi paļauties uz latvieti vairāk turpmākās sezonas gaitā, tostarp pavasarī, kad sāksies izšķirošās kaujas. Un tāpēc Dāvim tiek dota iespēja iegūt pārliecību caur ilgām spēles minūtēm fārmkomandā un, kad pienāks nākamā iespēja sevi apliecināt NBA laukumā kā rezervistam, Bertāns būs gatavs to darīt tik labi, cik pirmssezonā. Šis ir pateicīgs brīdis, kad to darīt, jo beidzot “Spurs” rotācijā atgriezušies visi pamata spēlētāji.

Starp citu, tai pašā seminārā Popovičs arī norādīja, ka viņam riebjas trīspunktnieki kā tādi: “Kāpēc gan mums nepievienot sešpunktnieku? Un spēle varētu būt kā karnevāls! Uzskatu to par zināma veida loteriju. Man tie ir jāizmanto un mums ir gadījies būt starp precīzākajām tālmetienu izpildītājām līgā, tā kā stulbs neesmu. Bet es arvien ienīstu trīspunktniekus. Tas nav īsts basketbols… Tā ir neglīta šīs spēles daļa. Mēs gan kādu reizi uzmetam tālos un dažreiz tie arī iekrīt.”

Tiem, kuri vēl to nav izdarījuši, iesaku atšķaidīt iepriekšējo Popoviča citātu ar viņam raksturīgās ironijas devu un izlasīt vēlreiz.

Ar jau zināmiem komandas biedriem

Tāpat kā Sanantonio, arī Ostinas “Spurs”, kopš šīs abas organizācijas kļuvušas par vienu, bijusi starp savas līgas vadošajām komandām. Septiņās no deviņām sezonām komanda spēlējusi “play-off” un 2012. gadā ar šī brīža Eirolīgas spīdekļiem Džastinu Dentmonu un Bredliju Vanameikeru sastāvā vēl ar nosaukumu “Toros” (“Spurs” vārdu pieņēma 2014. gada rudenī) izcīnīja čempiontitulu. Svarīgāk par tituliem gan ir kāds cits mērķis – sagatavot spēlētājus NBA līmenim. Precīzāk sakot, nostabilizēt spēlētāju līmeni, kas būtu atbilstošs NBA standartam.

Ceturto sezonu pēc kārtas Ostinas komandas vadība uzticēta Kenetam Makdonaldam. 46 gadus vecais speciālists arī ir starp tiem, kurš cer ar Attīstības līgas palīdzību sevi pieteikt lielajā basketbolā. Tāpat kā to savulaik paveica Kvins Snaiders, kurš sezonu vadīja “Toros”, bet šobrīd jau trešo sezonu ir pie Jūtas “Jazz” stūres. Iepriekš Makdonalds strādājis ar dažādu koledžu komandām, bet profesionālajā basketbolā “Spurs” ir viņa pirmā komanda. Ja debijas gadā neizdevās tikt “play-off”, tad pēdējos divos gados Makdonalds aizvedis komandu līdz pirmajai vietai līgā, tiesa, “play-off” nav izdevies tikt tālāk par otro kārtu.

Bertāns uz Ostinu devās kopā ar Braienu Forbsu un Dežonte Mareju – arī šie abi ir pirmgadnieki (Marejs izvēlēts šī gada drafta pirmās kārtas beigās). Ostinā Bertāns satikās ar vēl trim vienaudžiem, kas mēģināja iekļūt Sanantonio sezonas sastāvā treniņnometnē. Ja itāliešu amerikānim Raienam Arčidiakono un argentīnietim Patrisio Garino netikšana sastāvā jau pirms treniņnometnes bija paredzama un sagaidāma, tad francūzim Livio Žanam-Šarlam gan ne. 206 centimetrus garajam basketbolistam, atšķirībā no Arčidiakono un Garino, ir noslēgts garantētais līgums (divi gadi, nepilni divarpus miljoni). Tas tikai norāda uz to, ka “Spurs” organizācijā savu potenciālo spēlētāju attīstība tiek izlikta kā prioritāte, kas var maksāt naudu un ne vienmēr konkrētajā brīdī ir izdevīga (izdevīgāk būtu bijis nepaturēt sastāvā argentīnieti Nikolā Laprovitolu, kuram nebija garantēts līgums).

Jādomā, ka Dāvis Ostinā neuzturēsies pārāk ilgi. Papētot iepriekšējo “Spurs” rīcību ar garantēto līgumu spēlētājiem, visdrīzāk, tās būs ne vairāk kā trīs četras spēles. Iespējams, kādu dienu atkal nāksies iegūt spēļu praksi Ostinā, bet daudz būs atkarīgs no tā, kā veiksies Sanantonio – gan rezultātu ziņā, gan sastāva ziņā, jo savas korekcijas var veikt arī spēlētāju gūtie savainojumi.

Ostinas ”Spurs” spēļu kalendārs novembrī

DatumsLaiksSpēle
15.11.19:00Spurs – Bighorns
18.11.3:30Spurs – Bighorns
20.11.3:00Spurs – Bayhawks
23.11.2:30Skyforce – Spurs
26.11.2:00Drive – Spurs

Nākamās divas spēles jāaizvada pret Reno “Bighorns”, par ko netieši rakstīju pagājušā gada sākumā. Raksts lasāms šeit: Revolūcija basketbolā: Met, cik gribi! Mēs... . Tiesa, no šīs sezonas aprakstītais treneris atgriezies NCAA 3.divīzijā un komandas vadība nodota cita speciālista rokās.

Simonsa piemērs

Netrūkst pozitīvu piemēru, kas Ostinā sevi apliecinājuši kā NBA saimei piederīgi spēlētāji. Ne visi gan tur nonākuši kā Sanantonio garantēto līgumu spēlētāji vai pēc tam spēlējuši tieši Sanantonio. Piemēram, Kristapa Porziņģa komandas biedrs Lenss Tomass, palicis neizvēlēts 2010. gada draftā, neatmeta cerību nonākt NBA un sezonu pavadīja Ostinā, bet nu ir piektais apmaksātākais “Knicks” spēlētājs (vairāk nekā seši miljoni sezonā).

Pagājušajā sezonā 2014. gada Eirolīgas labākais centrs Bobans Marjanovičs ar 1,2 miljonu līgumu vairākkārt tika nosūtīts uz Attīstības līgu. Trijos mačos Marjanovičs vidēji 26 minūtēs guva 23,7 punktus un izcīnīja 12,3 bumbas, bet aizvadītajā vasarā saņēma 21 miljonu vērtu trīs gadu līguma piedāvājumu no “Pistons” un no tā neatteicās (“Spurs” neizmantoja iespēju pielīdzināt piedāvājumu).

Labākais no nesenajiem piemēriem ir Džonatons Simonss, kurš palika neizvēlēts 2012. gada draftā, vēlāk uzspēlēja arī pusprofesionālajā ABA līgā, bet 2013. gada septembrī samaksāja 150 dolārus, lai tiktu pie iespējas sevi atrādīt D-līgas komandai Ostinā. Šī investīcija attaisnojās ar nelielā D-līgas pirmgadnieka līguma noslēgšanu, taču Simonsam interesēja tikai iespēja nevis algas čeka lielums. Pamazām apradis ar Attīstības līgas džungļu noteikumiem, Simonss otrajā sezonā vidēji guva 15,2 punktus, izcīnīja 4,3 bumbas un atdeva 3,7 piespēles, vasarā saņēma uzaicinājumu no “Nets” piedalīties Orlando vasaras līgā, bet pēc tās šķīra ceļus ar Bruklinas klubu, jo nāca piedāvājums no “Spurs”. Lasvegasā Simonss aizveda “Spurs” līdz uzvarai un pats saņēma MVP, kas ļāva tikt pie ilgi gaidītā īstā līguma ar NBA klubu – Sanantonio piedāvāja Simonsam līgumu. Debijas sezonā Simonss piedalījās 55 mačos un vidēji 15 minūtēs guva sešus punktus, kā arī nospēlēja četras spēles nu jau sev labi zināmajā fārmklubā (16,0 punkti, 3,5 piespēles) un šī gada jūnijā viņa līguma otrais gads ar Sanantonio klubu kļuva garantēts.

Šobrīd 27 gadus vecais Simonss beidzot kļuvis par stabilu “Spurs” rotācijas spēlētāju un pirmajās desmit sezonas spēlēs vidēji 22 minūtēs guvis 7,3 punktus, izcīnījis 3,0 bumbas un atdevis 2,1 piespēli. Un guvis 20 punktus sezonas atklāšanas mačā, sekmējot uzvaru pār vareno “Warriors”. Un parūpējies par vairākām spilgtām epizodēm:

Te gan atkal iederēsies Popovičam raksturīgā ironijas deva no manis jau vairākkārt citētā treneru semināra Vācijas galvaspilsētā: “Bija laiks, kad ASV bija priekšā visiem basketbolā un citi no mums mācījās. Pamazām mēs zaudējām savu ceļu, spēlētāji kļuva mazāk apmācīti spēles pamatelementos. Es vienmēr vainoju ESPN – katru vakaru, ieslēdzot ESPN, tiek demonstrēts, kā kāds met no šejienes [rāda uz vietu divus metrus aiz trīspunktu līnijas] vai danko un tad sit sev pa krūtīm, it kā būtu atklājuši jaunas zāles pret vēzi.”

 +11 [+] [-]

, 2016-11-14 14:03, pirms 7 gadiem
Paldies par šo ļoti labo rakstu, Andrej Siliņ !

  +1 [+] [-]

, 2016-11-14 15:27, pirms 7 gadiem
Gadījuma Hawks kaut kad aizvakar nenopirka D-Līgas klubu?

  +2 [+] [-]

, 2016-11-14 15:29, pirms 7 gadiem
Atlanta Hawks announced the purchase of their own D-League team: https://t.co/5e0W4hSC5Y https://t.co/bYKyMc0Q03

     [+] [-]

, 2016-11-14 15:32, pirms 7 gadiem
jāmin, ka Spurs reportieris Mike Monroe prognozēja, ka Bertāns Sanantonio jau atgriezīsies pēc šīs pirmās spēles:
https://twitter.com/Monroe_SA/statu...

no Spurs šāda rīcība nav retums, proti, nosūtīt spēlētāju uz D-Līgu uz vienu spēli, jo nav sanācis viņam piešķirt minūtes pēdējās NBA spēlēs.

  -1 [+] [-]

, 2016-11-14 16:19, pirms 7 gadiem
spēlētāju attīstība tur diezgan nosacīta, dažiem noder spēles garšas uzturèšanai..

apmēram LBL vidusmēra līmenis vai pašvaka Eiropas līga

     [+] [-]

, 2016-11-14 17:20, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: spēlētāju attīstība tur diezgan nosacīta, dažiem noder spēles garšas uzturèšanai..

apmēram LBL vidusmēra līmenis vai pašvaka Eiropas līga
Es drīzāk teiktu, ka tur ir nedaudz augstāks līmenis nekā LBL vidusmēra, jo tomēr ir daļa spēlētāju, kuri var te atbraukt un vienkārši dominēt LBL

     [+] [-]

, 2016-11-14 21:46, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Es drīzāk teiktu, ka tur ir nedaudz augstāks līmenis nekā LBL vidusmēra, jo tomēr ir daļa spēlētāju, kuri var te atbraukt un vienkārši dominēt LBL
droši vien nedaudz augstāks - dominēt noteikti nē - ir bijis vesels bars no D-līgas ar tur lielisku statistiku, bet šeit neko jēdzīgu nespēja parādīt, vilšanās ..