Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Buškevics par aiziešanu no Valgas, sarunām ar Saldu, "Rytas" jauno sezonu

Andrejs Siliņš

Buškevics par aiziešanu no Valgas, sarunām ar Saldu, "Rytas" jauno sezonu
Sandis Buškevics
Foto: bc.lrytas.lt

Pēc atzīstamas spēlētāja karjeras noslēgšanas 2012. gada vasarā bijušais Latvijas izlases aizsargs Sandis Buškevics uzsāka trenera gaitas, sākotnēji konsultējot „Liepājas Lauvas” tobrīd galveno treneri Gunti Endzelu bet vēlāk pieņēma Valgas „Maks&Moorits” piedāvājumu kļūt par galveno treneri. „Aiz sānu līnijas” Buškevics atklāj šķiršanās iemeslus ar igauņu klubu un ieskicē nākotni Viļnas „Lietuvos Rytas” trenera asistenta amatā.

No Valgas aizgāja pats, runāja ar Saldu

„Ne jau kāds man uzteica darbu Valgā, bet es pats no turienes aizgāju, ņemot vērā, kādi tur bija apstākļi, kāds bija neprofesionālisms. Ar spēlētājiem strādājām pēc labākās sirdsapziņas, bet viss apkārt klubā bija ļoti zemā līmenī – medicīna, dzīvošana un tā tālāk. Negaidīju, ka viss var būt tik zemā līmenī. Spēlētāji muka projām, pat neprasot brīvlaišanas vēstules,” šķiršanos no Valgas komandas Igaunijā raksturoja Buškevics.

„Pēdējais piliens bija gadījums, kad amerikāņu un spāņu spēlētāji pirms spēles vakarā bija devušies izklaidēties. Lai gan aicināju rīkoties, kad no kluba puses netika pieņemti nekādi soda mēri, teicu klubam, lai vārās paši savā sulā. Vēlāk izrādījās, ka amerikānis, kurš dzīvoja kopmītnēs, regulāri iet gulēt trijos naktī. Tas bija redzams arī treniņos. Klubs zināja, ka spēlētājs pārkāpj režīmu, bet neviens neko nedarīja. „Play-off” komanda bija tikusi, bet nekur augstāk tikt tāpat nebija variantu. Nolēmu, ka jādodas projām.”

Pēc došanās projām no Valgas vienības Buškevicam bijis variants arī Latvijā: „Sākās sarunas ar Saldu. Līdz sezonas beigām bija palicis mēnesis, un viņi gribēja, lai jau braucu un skatos, kas un kā. Pēc tikšanās ar kluba prezidentu viņš teica, ka nesteigsies un ka pēc trim nedēļām dos ziņu. Izrādījās, ka es neesot bijis vienīgais kandidāts, kaut gan pirms tam it kā bija runāts, ka es varētu palikt uz diviem vai pat vairāk gadiem. Bet viss notiek tā, kā jānotiek.”

”Rytas” apsolīja darbu jau pavasarī

„Viss notiek caur sakariem, savulaik esmu spēlējis „Rytas”, un klubs izteica piedāvājumu būt vienam no trenera asistentiem,” nonākšanu Viļņas klubā skaidroja Buškevics. „Parakstīju līgumu uz diviem gadiem. Par piedāvājumu zināju ātrāk. Man jau laicīgi lika saprast, ka darbs būs, tas bija vien laika jautājums,” latviešu treneris atklāja, ka par nākamo darba vietu uzzinājis jau Lietuvas čempionāta pusfinālsērijas laikā. „Ir runa arī par to, ka varētu būt viens no treneriem komandai, kas spēlē Eirolīgas jauniešu turnīrā.”

„Pie viņa viss notiek demokrātiski,” atziņu pēc tikšanās ar „Rytas” jauno galveno treneri Virgīniju Šešku radis Buškevics. „Parunājos arī ar vairākiem spēlētājiem, kas pie viņa trenējušies. Viņš nav diktators. Četrus gadus viņam tas ir nesis diezgan augstu rezultātu ar maza budžeta komandu [Prienas „TonyBet”, pēdējo divu sezonu Baltijas līgas vicečempiontituli], un viņš tādā stilā arī turpinās.”

Atslodzes sezona, mērķi – joprojām augstākie

Skaidrs ir arī jau pirmais uzdevums: „Liksim galvas kopā un pirmais uzdevums – jāizveido komanda kā dūre. No pagājušās sezonas pamata sastāva palikuši tikai daži spēlētāji. Sāksim 20. augustā, bet šajā nedēļas nogalē viss treneru kolektīvs braucam uz treneru semināru un Lietuvas pārbaudes spēli pret Ukrainu. Skatīsimies uz saviem spēlētājiem – Ukrainas rindās ir viens [Kirils Natjažko] un Lietuvas izlasē divi potenciālie.” Sastāvs būšot konkurētspējīgs: „Būs interesanti, jauni spēlētāji pēc koledžas. Vēl meklējam ceturtā numura pozīcijas spēlētāju ar metienu no distances. Paliek Ģedimins Oreliks, Martins Gecēvičs, Antans Kavaļausks, atgriezies Martins Lukausks. Ir divi amerikāņi – viens [Treviss Leslijs], kurš spēlēja Šauļos un bija Lietuvas līgas rezultatīvākais spēlētājs, kā arī saspēles vadītājs [Billijs Beirons].”

„Rytas” nesen atteicās no dalības VTB Vienotajā līgā, bet Buškevics uzskata, ka tas nebūs liels zaudējums: „Pašvaldība pateica, ka nedos finansējumu, ja spēlēs VTB. Arī, ja paskatās no politiskās puses, tikai loģiski šķiet nespēlēt. Lietuvā viss ir politizēts, un basketbols ar politiku iet roku rokā. Ja palasa komentārus no līdzjutējiem, tad vairums raksta ka vajag boikitēt šo līgu. Jau pagājušajā sezonā bija redzams, ka uz spēlēm bija tukša zāle. Šī būs tāda atslodzes sezona. Spēlēsim tikai Lietuvas līgā un ULEB Eiropas kausā. Mērķi, protams, ir augsti. Runāju ar vadību – pagājušajā sezonā komandai bija 87 spēles... Krietni par traku. Tagad arī sanāks savas 60-70 spēles, bet vismaz nebūs tik daudz smagās lidošanas. Pēc grafika tāpat sanāks savas trīs spēles nedēļā.”

Viļņas klubam, protams, sāpīga bija ne tikai palikšana aiz „Žalgira”, bet pat netikšana Lietuvas finālā. Budžets jaunajā sezonā būšot mazāks, bet rezultāts jāsasniedz augstākais. Viss liek domāt, ka Viļņā sezona būs ļoti interesanta, ko pastiprinās ULEB lēmums Lietuvai no nākamās sezonas vairs nepiešķirt Eirolīgas B licenci. Līdz ar to drošākais veids, kā „Rytas” tikt Eiropas elitē, būs uzvara ULEB Eiropas kausā.