Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Janičenoka bijušie klubi rada neskaidrību Itālijā, Venēcija iekļauta A sērijā

Janičenoka bijušie klubi rada neskaidrību Itālijā, Venēcija iekļauta A sērijā
Kristaps Janičenoks vēl Venēcijas kluba sastāvā
Foto: reyer.it

Neilgi pirms sezonas sākuma divās spēcīgākajās Itālijas basketbola līgās notikušas ievērojamas izmaiņas. Uz pirmo līgu paaugstināts Venēcijas "Umana Reyer", kur spēlēs 17 vienības, bet otrajā līgā šosezon paliks par vienu komandu mazāk.

Itālijas A sērijā jeb valsts spēcīgākajā basketbola līgā gaidāmajā sezonā plānoto 16 komandu vietā spēlēs par vienu vairāk, jo kā 17. vienība pievienojusies pagājušās sezonas otrās līgas fināliste Venēcijas "Umana Reyer". Vēl nesenā pagātnē no 2008. gada izskaņas līdz 2010. gada vidum šī kluba krāsas pārstāvēja Latvijas basketbolists Kristaps Janičenoks, kurš par Venēcijas klubu vairākas reizes teicis atzinīgus vārdus. Vienīgā problēma Janičenoka laikā Venēcija bija nespēja "Umana Reyer" komandai iekļūt Itālijas labāko vidū, kas beidzot izdevies.

Piektdien kļuva zināms, ka Itālijas basketbola amatpersonas lēmušas labvēlīgi "Umana Reyer", pārceļot to uz pirmo līgu. Tas radījis karstas diskusijas Itālijā un pamatīgu neskaidrību klubu starpā. Problēmas radīja pašu Itālijas basketbola saimnieku pagājušā gadā pieņemtais lēmums par to, kuri klubi izkrīt no pirmās līgas, bet kuri uz to tiek paaugstināti. Iepriekšējās sezonas Itālijas A sērijas pēdējās vietas vietas klubs "Endel Brindisi" automātiski tika pazemināts līgu zemāk, bet pirmspēdējās vietas ieguvējai Terāmo "Banca Tercas Teramo" (arī tur spēlējis ir Kristaps Janičenoks) bija iespējas izvairīties no izkrišanas. Tādā gadījumā Terāmo vajadzēja šķirties no 500 000 eiro, kas bija jāsamaksā noteiktā laikā. Klubs apņēmās to izdarīt, bet vajadzīgo naudu ieskaitīja pēc paredzētā termiņa, kas neapmierināja Venēcijas pusi. Tā vērsās ar prasību tikt uzņemtai augstākajā līgā, jo Terāmo saistības nenokārtoja paredzētajā laikā.

Lēmums šajā jautājumā tika pieņemts piektdien un apmierinātas ir abas puses, jo abi klubi spēlēs Itālijas A sērijā. Papildus problēmas radušās turnīra rīkotājiem, jo nepāra skaits (17) nepadara vieglāku Venēcijas kluba spēļu iekļaušanu kalendārā. Tāpēc vienu brīdi tika izskatīts variants par 18 klubiem, bet tas tomēr netika pieņemts. Savukārt Itālijas otrajā līgā, kur spēlēs Mareks Jurevičus, palicis par vienu komandu mazāk un to skaits būs 15. Tas nozīmē, ka sezonas laikā klubiem būs pa kādai neplānoti brīvai kārtai. Pēc šīs sezonas no Itālijas A sērijas izkritīs tikai viena komanda, bet vietā nāks divas komandas, jo pēc gada A sērijā būs 18 komandas, bet otrajā līgā ierastās 16.

Pirmās spēles gaidāmajā sezonā būs otrajā līgā jeb "LegaDue", kad tās paredzētas 2. oktobrī. Pirmā līga jeb "Serie A" sāksies vēlāk. Zīmīgi, ka atklāšanas spēlēs Itālijas čempioni Sjēnas "Montepaschi" tiksies ar "Banca Tercas Teramo".

Izmantotie resursi:
Legabasket
European Basketball Main Page - EUROBASKET