Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Pētījumā 99% bijušo NFL spēlētāju konstatē smadzeņu bojājumus

Juris Miņins
Juris Miņins

Pētījumā 99% bijušo NFL spēlētāju konstatē smadzeņu bojājumus
Džuniors Sīau
Foto: AFP/Scanpix

Šajās dienās Amerikas Mediķu asociācijas žurnāla publicētajā pētījumā ir atklāts, ka teju visiem Nacionālās futbola līgas (NFL) bijušajiem spēlētājiem ir jācīnās ar smadzeņu bojājumu radītām sekām.

Pētījumā tika izmantoti mirušu futbolistu smadzeņu paraugi (kopā 202), pēc kuriem tika noskaidrots, ka 99% (110 no 111) bijušajiem NFL spēlētājiem ir bijuši smadzeņu bojājumi. Šis pētījums jau šobrīd ir izraisījis viļņošanos amerikāņu futbola sabiedrībā, jo jau labu laiku bijušie NFL spēlētāji tiesājas ar līgu par to, ka tā nav pienācīgi domājusi par spēlētāju drošību.

Tajā pašā laikā NFL ir paziņojuši, ka jau ir ziedojuši 100 miljonus neiroloģijas pētījumiem.

Savukārt kritiķi norāda, ka nevar viennozīmīgi spriest par profesionālā futbola ietekmi uz sportistu veselību, jo pētījumā ir iekļauts pārāk mazs spēlētāju skaits. Turklāt nav zināms vai šie smadzeņu bojājumi ir iegūti profesionālās karjeras laikā vai kādā citā periodā.

Interesanti, ka 48 no 53 (90%) pētījumā iekļautajiem bijušajiem koledžu futbola spēlētājiem arī ir konstatēta šī pati problēma. Vēl vairāk – katram piektajam vidusskolniekam arī konstatēja smadzeņu bojājumus, kuri varēja rasties futbola spēles laikā.

Lai arī, kā norāda mediķi, šis pētījums šobrīd ir ļoti nozīmīgs, taču tas tikai nedaudz “paver priekškaru” pirms daudz lielākas “bildes”, jo daudzi faktori šobrīd vēl nav ņemti vērā, tajā skaitā ģenātiskais faktors.

Tiesa, lai veiktu pētījumus, zinātniekiem ir nepieciešami sportistu smadzeņu paraugi, t.i., dzīves laikā ārsti var tikti izteikt pieņēmumus par atlētu veselības stāvokli, balstoties uz simptomiem, bet patieso situāciju viņi var uzzināt tikai pēc atlētu nāves. Turklāt, ar ko šobrīd saskaras pētnieki, mirušo sportistu ģimenes nevēlas iesaistīties pētījumos un ziedot zinātnei futbolistu smadzenes.

Jāpiebilst, ka bez tiesu procesiem, pēdējos gados par ārkārtīgi traumējošo efektu uz sportistu smadzenēm sāka runāt pēc tam kā vairāki bijušie spēlētāji veica slepkavības un pašnāvības, skaļākais no gadījumiem bija saistīts ar divpadsmitkārtējo “Pro Bowl” spēles dalībnieku Džunioru Sīau.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader in Sports

     [+] [-]

, 2017-07-25 21:24, pirms 7 gadiem
99% no izpētītajiem līķiem, nevis visiem bijušajiem spēlētājiem. Tomēr ir atšķirība. Ja šie cilvēki ir pāragri miruši, tad šos 99% uz kopējo daudzumu attiecināt nevar, jo sava atlase jau ir notikusi.

     [+] [-]

, 2017-07-25 21:45, pirms 7 gadiem
Manuprāt, nevajag pat pētījumu, lai to saprastu...

     [+] [-]

, 2017-07-25 22:14, pirms 7 gadiem
Iesaku noskatīties visiem filmu ''Concussion'' ar Vilu Smitu galvenajā lomā, patiess stāsts tieši par šo tēmu, man noskatoties šo filmu mute palika vaļā.

     [+] [-]

, 2017-07-26 00:12, pirms 7 gadiem
austrumnieks rakstīja: Iesaku noskatīties visiem filmu ''Concussion'' ar Vilu Smitu galvenajā lomā, patiess stāsts tieši par šo tēmu, man noskatoties šo filmu mute palika vaļā.
Redzēju sen, mute vaļā nepalika, bet filma laba un ir par ko padomāt, imdb reitings nemelo. Bokseriem šādu pētījumu nav?

     [+] [-]

, 2017-07-26 00:56, pirms 7 gadiem
Tieši tā! Filma laba, bet tur nebija nekas tāds, lai tas tik ļoti pārsteigtu. Iesaku citiem šo filmu!

     [+] [-]

, 2017-07-26 10:07, pirms 7 gadiem
SakuKoivu rakstīja: 99% no izpētītajiem līķiem, nevis visiem bijušajiem spēlētājiem. Tomēr ir atšķirība. Ja šie cilvēki ir pāragri miruši, tad šos 99% uz kopējo daudzumu attiecināt nevar, jo sava atlase jau ir notikusi.
Ir tāda lieta kā pētījumi un pētījumu metodoloģija. Arī socioloģiskajos pētījumos neviens neaptaujā visus valsts iedzīvotājus, bet, izveidojot reprezentatīvu kopu (kas ir atkarīgs no tā ko vēlas pierādīt), noteiktā kvantitatīvā apjomā, veic pētījumu un attiecina to, piemēram, uz visu valsti.

Šeit, tā kā pilna apjoma pētījumu var veikt tikai jau mirušiem spēlētājiem, viss ir diezgan pareizi, vienīgais, ka pētījuma kvanitatīvais apjoms nav pietiekošs (kaut gan nedomāju, ka tas ļoti būtiski mainītu rezultātus).

  +1 [+] [-]

, 2017-07-26 12:18, pirms 7 gadiem
Divkoši tie NFL spēlētāji. Uz laukuma viņi ir ūberveči, nežēlo ne sevi, ne pretinieku un pie katras iespējas iesmej par mīkstajiem, kas cenšas izvairīties no traumām vai nespēlē jau traumēti. Visu laiku arī kunkst, cik daudz ierobežojumu uzliek aizsargiem, ka gandrīz nedrīkst beigās aiztikt pretinieku, QB tiešām pat pirkstiņu nevar piedurt. Bet, kad pēc karjeras ir sačakarēti smadzeņpodi, lūk tad birst asaras un brūk virsū līgai, ka tā neko nedarot. Nezinu, vai tas ir pliks idiotisms vai aprēķins, bet man viņu nemaz nav žēl. Paši zin, uz ko parakstās un dara to lepni, tad arī rēķinies ar sekām pats!

  +1 [+] [-]

, 2017-07-26 16:22, pirms 7 gadiem
Reizēm ko līdzīgu var konstatēt appolo centra rakstu autoriem.

     [+] [-]

, 2017-07-26 17:17, pirms 7 gadiem
Paga, paga... Ja sirms opa dabū pārkinsonu, tas vēl nenozīmē, ka pārkinsons ir no futbola karjeras... Bet 99% vienalga ir samērā daudz.