Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Arī Edmontonas "Eskimos" mainīs nosaukumu

Juris Miņins
Juris Miņins

Arī Edmontonas "Eskimos" mainīs nosaukumu
Edmontonas "Eskimos" spēlētāji
Foto: PA Images/Scanpix

Kanādas futbola līgas (CFL) komanda Edmontonas "Eskimos" ir paziņojusi, ka plāno atteikties no sava līdzšinējā nosaukuma, tā vietā izvēloties neitrālāku variantu.

Edmontonas "Eskimos" komanda, reaģējot uz sabiedrības viļņošanos un rasisma jautājuma aktualizēšanos, pirms kāda laika bija paziņojusi, ka plāno pārskatīt vienības nosaukumu, jo vārdam "eskimo" Kanādā tiek lietots aizvainojošā formā pret reģiona pamatiedzīvotājiem, inuītiem.

Lai arī sākotnēji Edmontonas komandas vadība paziņoja, ka pēc sarunām ar inuītu pārstāvjiem un jomas ekspertiem, nav nonākts pie slēdziena, ka nosaukums patiešām būtu jāmaina, jo domas esot dalījušās, pašlaik CFL komanda ir nonākusi pie lēmuma, ka jauno sezonu viņi sāks ar citu identitāti. Tiek runāts, ka šis lēmums ir pieņemts pēc sponsoru lūguma.

Jāatgādina, ka ar identisku paziņojumu nesen nāca klajā Nacionālās futbola līgas (NFL) komanda Vašingtonas "Redskins", kuriem arī tas bija piespiedu solis, jo, lai arī komandas vadītājs Dens Snaiders jau daudzus gadus ignorēja protestus un neapmierinātību ar komandas nosaukumu, šoreiz tas ir jādara, tā kā daudzi komandas sponsori draudēja ar līgumu laušanu.

Par komandas nosaukuma iespējamo maiņu iepriekš runāja arī Augstāko beisbola līgu komanda Klīvlendas "Indians". Tāpat daudzas vidusskolu un koledžu sporta komandas jau ir vai vēl gatavojas komandu nosaukumu maiņām, jo tie satur konkrētas iedzīvotāju grupas aizvainojošus tēlus.

Edmontonas "Eskimos" ir dibināta 1949. gadā un 79 gadu laikā 14 reizes ir tikusi pie Greja kausa, t.i., kļuvusi par CFL čempioniem.

Izmantotie resursi:
https://www.tsn.ca/

  +1 [+] [-]

, 2020-07-18 19:53, pirms 4 gadiem
Ak tu tētīt! Visur tik aizvainojoši vārdi rādās! Ta mellie, ta sarkanie, ta vēl kādi citi aizvainoti, nedod Dievs! Sabiedrība it kā ar vārda brīvību, bet tik daudziem tabu! 😁

  +2 [+] [-]

, 2020-07-18 20:24, pirms 4 gadiem
Principā vismaz pusei NHL komandu ar steigu jamaina nosaukumi - Canadiens aizvaino visus kanādiešus, Oilers pazemo naftiniekus, Ducks, Penguins un citi cietsirdīgi izturās pret dzīvniekiem. Nu un arī Kings ņirgājās par visas pasaules monarhiem.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-18 20:28, pirms 4 gadiem
Slice rakstīja: Principā vismaz pusei NHL komandu ar steigu jamaina nosaukumi - Canadiens aizvaino visus kanādiešus, Oilers pazemo naftiniekus, Ducks, Penguins un citi cietsirdīgi izturās pret dzīvniekiem. Nu un arī Kings ņirgājās par visas pasaules monarhiem.
Tieši tā. Iesaku vienkārši komandas numurēt. Komanda Nr1. Komanda Nr2. utt kaut gan arī te sāksies numerologu argumenti..

     [+] [-]

, 2020-07-18 20:33, pirms 4 gadiem
Slice rakstīja: Principā vismaz pusei NHL komandu ar steigu jamaina nosaukumi - Canadiens aizvaino visus kanādiešus, Oilers pazemo naftiniekus, Ducks, Penguins un citi cietsirdīgi izturās pret dzīvniekiem. Nu un arī Kings ņirgājās par visas pasaules monarhiem.
"Canadiens" gan nav nekā aizvainojoša, jo tas vienkārši ir "Kanādiešu hokeja klubs", bet vietējie iedzīvotāji to sauc arī par "Les Habs", t.i., dodot referenci, ka komandā spēlē frankofoni un tādējādi tas "Canadiens", gluži pretēji, ir vietējo iedzīvotāju lepnums.

     [+] [-]

, 2020-07-18 20:47, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: "Canadiens" gan nav nekā aizvainojoša, jo tas vienkārši ir "Kanādiešu hokeja klubs", bet vietējie iedzīvotāji to sauc arī par "Les Habs", t.i., dodot referenci, ka komandā spēlē frankofoni un tādējādi tas "Canadiens", gluži pretēji, ir vietējo iedzīvotāju lepnums.
Paldies par paskaidrojumu! Tātad Canadiens nosaukuma jēga un būtība ir pavisam savādāka, ne tā kā visādiem Indians, Redskins un citiem Eskimos. Kuri radīti tikai tāpēc, lai paņirgātos un pazemotu visādus nabaga nēģerus un indiāņus.

     [+] [-]

, 2020-07-18 20:53, pirms 4 gadiem
Slice rakstīja: Paldies par paskaidrojumu! Tātad Canadiens nosaukuma jēga un būtība ir pavisam savādāka, ne tā kā visādiem Indians, Redskins un citiem Eskimos. Kuri radīti tikai tāpēc, lai paņirgātos un pazemotu visādus nabaga nēģerus un indiāņus.
Kādu mērķu dēļ tie ir radīti, paliek uz to radītāju sirdsapziņas, taču "Sarkanādaino/Eskimosu futbola klubs", piekritīsi, ne tikai baigi labi neskan, bet arī nekad nav tāds bijis pēc būtības.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-18 21:51, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Kādu mērķu dēļ tie ir radīti, paliek uz to radītāju sirdsapziņas, taču "Sarkanādaino/Eskimosu futbola klubs", piekritīsi, ne tikai baigi labi neskan, bet arī nekad nav tāds bijis pēc būtības.
Nepiekritīšu gan. Manuprāt skan tīri normāli un piemēroti pro līgas komandai. Ko nozīmē "pēc būtības"? Ka komandā ar tādu nosaukumu vismaz lielākajai daļai spēlētāju jābūt eskimosiem? Un Oilers jāspēlē cilvēkiem, kuri ikdienā kačā naftu? Tad arī aizej pie Rīgas Lions vai Dinamo, un pasaki ka šie nosaukumi arī nav pēc būtības. Rīgā nekad lauvas nav dzīvojuši, bet pa visu Dinamo ir tikai viens ments vai čekists. Nosaukums ir nosaukums, principā jebkurš burtu salikums, kurš piemērots marketinga aktivitātēm vai sponsoriem.

  -1 [+] [-]

, 2020-07-18 22:41, pirms 4 gadiem
Slice rakstīja: Nepiekritīšu gan. Manuprāt skan tīri normāli un piemēroti pro līgas komandai. Ko nozīmē "pēc būtības"? Ka komandā ar tādu nosaukumu vismaz lielākajai daļai spēlētāju jābūt eskimosiem? Un Oilers jāspēlē cilvēkiem, kuri ikdienā kačā naftu? Tad arī aizej pie Rīgas Lions vai Dinamo, un pasaki ka šie nosaukumi arī nav pēc būtības. Rīgā nekad lauvas nav dzīvojuši, bet pa visu Dinamo ir tikai viens ments vai čekists. Nosaukums ir nosaukums, principā jebkurš burtu salikums, kurš piemērots marketinga aktivitātēm vai sponsoriem.
Ja par būtību - "Canadiens" sākotnēji bija franko-kanādiešu komanda, kura tika izveidota, lai spēlētu pret angliski runājošajiem, tur patiešām spēlēja tie, kuru vārdā komanda ir nosaukta un, lai arī pašlaik tur ir pilns citu tautību pārstāvju, komanda jau ir brends un nevienu neaizskar.

Starp citu, ja neesi piefiksējis, "Canucks" arī ir tieša atsauce uz konkrētu cilvēku grupu un to mūsu dienās var attiecināt uz angliski runājošajiem kanādiešiem (lai gan vēsturiski tas bija holandiešu/vāciešu iebraucēju apzīmējums).

Ja runā par PSRS laiku mantojumu un tā laika komandām - atgādināšu, ka tās bija "piestiprinātas" konkrētām struktūrām. Sākot no armijas un policijas, līdz kolhoziem utt. Un, lai vai kā, bet absolūtais vairākums CSKA spēlētāju arī bija ar armijas pagonām.

Tas par būtību.

Ja komandu sauc "jebkurā burtu salikumā" (kas, protams, tā var būt un ir pilnīgi normāli), es gan pieturēšos, ka tas salikums ir ar kaut kādu jēgu, tad nosaukumam ir jābūt ar kādu ideju.

Oilers - jo Edmontona ir Kanādas naftas biznesa centrs. No tās pašas operas ir visi Capitals, Senators utt., kas ir reference uz komandas atrašanās vietu, utt.
Dzīvnieku/dabas parādību nosaukumi - ar domu, ka komanda būs tikpat nikna kā viņi (nu, varbūt, izņemot Ducks ).

Un tagad atgriežamies pie Redskins nosaukuma - ko tas simbolizē, ja mēs paturam vērā, ka te nav stāsts par indiāņu karotāju apbrīnošanu, jo vārds "redskin" amerikāņu sabiedrībā tiek lietots ar negatīvu nozīmi?
Un ar "Eskimos" ir līdzīgi.

Protams, ka Latvijā esot liekas, ka tas viss ir fufelis, jo pie mums skolās māca, ka ir Āfrikā dzīvo nēģeri, bet ziemeļos - eskimosi, jo pie mums šiem vārdiem šīs negatīvās nozīmes nav.

Un nobeigumā viens atjautības uzdevums - cik forši būtu, ja kādā 49. gadā, kad Latvijā bija padomju vara, tiktu izveidota komanda ar nosaukumu Maskavas "Gansi" (nu, tāpat kā ASV galvaspilsētā ir Redskins), tā saglabātos arī līdz mūsdienām un tagad stāstītu, ka patiesībā komandu šādi nosauca, jo izveidotāji apbrīnoja leģionāru cīņassparu utt.

     [+] [-]

, 2020-07-19 00:14, pirms 4 gadiem
Nu man nebūtu nekādu problēmu ne ar Maskavas ''Gansi", ne ar Pēterburgas "Čurkas". Vai jau noorganizēji protesta gājienu pie Melngalvju nama?

     [+] [-]

, 2020-07-19 22:42, pirms 4 gadiem
Nesaprotu - ja jau šie nosaukumi tik aizskaroši un rupji, kāda velna pēc tad tādi tika likti komandām?? Tiešām , kā tad krievi nenosauca kādu klubu “ Gansy” vai lietuvieši “ “Zyrgo galvos”

Vai Indian morocycles arī mainīs nosaukumu?? Un kā būs ar Indiānas štatu?

     [+] [-]

, 2020-07-21 10:57, pirms 4 gadiem
Bam Bam rakstīja: Nesaprotu - ja jau šie nosaukumi tik aizskaroši un rupji, kāda velna pēc tad tādi tika likti komandām?? Tiešām , kā tad krievi nenosauca kādu klubu “ Gansy” vai lietuvieši “ “Zyrgo galvos”

Vai Indian morocycles arī mainīs nosaukumu?? Un kā būs ar Indiānas štatu?
Laikā, kad komandām tika doti šādi nosaukumi pasaulē vēl diezgan populāri bija cilvēku zoo, kur būros turēja un atrādīja nosacīti eksotisko tautu pārstāvjus.

Tāpēc tāds sīkums kā sporta komandas nosaukums... tiešām bija tikai sīkums.