Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

"Packers" nopērk jauno drošībnieku Makiniju, Kazinss kravā somas uz Atlantu

Emils Ozerinskis

"Packers" nopērk jauno drošībnieku Makiniju, Kazinss kravā somas uz Atlantu
Zeivjers Makinijs. Foto: Zumapress/Scanpix

Nacionālajā futbola līgā (NFL) vakardien atvērās brīvās aģentūras slūžas. Savam jauno talantu uzbrukuma kodolam pieredzējušo saspēles vadītāju Kērku Kazinsu pievienoja Atlantas "Falcons", savukārt neparasti izšķērdīga bija Grīnbejas "Packers".

Sieragalvas parasti ir viena no klusākajām komandām brīvo aģentu tirgū. "Packers" vienībai atšķirībā no 31 pārējās līgas komandas nav īpašnieka. Tās īpašnieku komūnā ir paši komandas līdzjutēji. Šī apstākļa dēļ Viskonsīnas komanda lielākoties koncentrējas uz savu draftēto spēlētāju saglabāšanu komandā, rūpīgi apejoties ar komandas finansu resursiem, ko pārējo klubu bagātnieki būtu gatavi mest pa labi un kreisi. Šoreiz gan "Packers" sāka ar kārtīgu blīkšķi.

Grīnbejas "Packers" panāca vienošanos ar 25 gadus veco Zeivjeru Makiniju, kurš tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem jaunās paaudzes drošībnieka (saftey) pozīcijas spēlētājiem. Pērn Ņujorkas "Giants" rindās Makinijs pārtvēra trīs piespēles. Amerikāņu futbola tendencēm aizvien vairāk virzoties laukuma viduszonas izmantošanas virzienā, daudzpusīgais Makinijs lieti nāks talkā "Packers" aizsardzībai. Par četru gadu vienošanos sieragalvas atalgos drošībnieku ar 68 miljoniem ASV dolāru. Savukārt par jauno saspēles vadītāja Džordana Lava ieroču nesēju pussarga pozīcijā kļuvis līdzšinējais Lasvegasas "Raiders" pussargs Džošs Džeikobss, kurš pagājušajā sezonā veica sešus tačdaunus. 26 gadus vecais pussargs ticis pie četru gadu līguma 48 miljonu vērtībā. Lai atbrīvotu vietu Džeikobsam, Viskonsīnas komanda atlaida savu līdzšinējo pirmo numuru pussarga pozīcijā Āronu Džounsu.

Atlantas "Falcons" pēdējos gados ar augstām drafta izvēlēm tikusi pie ļoti cienījama jauno spēlētāju uzbrukuma kodola. Aizvadītajā sezonā sevi kā nākotnes līgas zvaigzni apliecināja debitants Bižons Robinsons pussarga pozīcijā. Iepriekš Džordžijas komanda draftējusi raženos bumbas ķērājus Dreiku Londonu un Kailu Pitsu, taču grābeklis komandas ceļā uz sekmīgu spēli bija saspēles vadītāja pozīcija. Piekuni nolēmuši kā savu jauno kvoterbeku izraudzīties 35 gadus veco Kirku Kazinsu, kurš iepriekšējās sešas sezonas pārstāvēja Minesotas "Vikings". Pieredzējušā saspēles vadītāja sezonu pērn priekšlaicīgi pārtrauca gūtais Ahileja cīpslas savainojums, tomēr šī trauma vairs nav trekna svītra pāri sportista karjerai, kā tas bija pirms divdesmit gadiem. Kazinss savu spēli nebalsta uz atlētiskiem skrējieniem, bet gan atrod filigrānas piespēles saviem uzbrukuma spēlētājiem, kuru Atlantas rindās netrūks. Kazinss no "Falcons" saņēmis četru gadu līgumu par 100 miljoniem.

Ja pēdējos gados daudz runāts par to cik ļoti ir devalvēta pussargu pozīcija, tad brīvās aģentūras pirmajā oficiālajā dienā ģenerālmenedžeri glaudīja pret spalvu. Pussargi saņēma vairākus pietiekami solīdus līgumus. Tenesī "Titans" par savu pirmo numuru pussarga pozīcijā izvēlējās Toniju Polardu, kurš līdz šim pārstāvēja kovbojus. Polards ticis pie 24 miljonu līguma uz trīs gadiem. Par pusmiljonu vairāk saņēmis aizvadītajā sezonā ērgļu rindās spēlējušais Deandrē Svifts, kurš savu karjeru turpinās Čikāgas "Bears" vienībā. Abi pussargi pērn pārvarēja tūkstots veikto jardu robežu, Polardam veicot sešus piecemējumus, bet Sviftam - piecus.

Pussargu tirgū gan vislielākais blīkšķis nāca no komandas, kas pēdējos gados allaž ļoti taupījusi uz pussargu atalgojumu, izvēloties spēlēt ar draftētajiem futbolistiem vai viena gada spēlētājiem uz komandai draudzīgiem nosacījumiem. Šoreiz Filadelfijas "Eagles" lika galdā pamatīgu žūksni, lai panāktu vienošanos ar līdz šim divīzijas konkurente Ņujorkas "Giants" rindās spēlējušo Seikvonu Bārkliju. Trīs gadu līguma pamatsumma ir nepilni 38 miljoni, bet ar snieguma bonusiem līguma vērtība var sasniegt par gandrīz 47 miljonus ASV dolāru. Aiz izcilās ērgļu uzbrukuma līnijas vajadzētu atvērties pilnam Bārklija potenciālam. Tostarp starpsezonā par Filadelfijas uzbrukuma koordinātoru kļuvušais Kelens Mūrs savu jauno pussargu varēs izmantot arī kā piespēļu ķērāju un vajadzības gadījumā kā par papildus bloķētāju Džeilenam Hērtsam.

Vēl Filadalfija uz dažām stundām par vislabāk atalgoto uzbrukuma līnijas sedzēju padarīja savu spēlētāju Lendonu Dikersonu, kurš tika pie četru gadu līguma par 84 miljoniem. Savukārt aizsardzības līnijā "Eagles" ģenerālmenedžerim izdevās iegūt savu iecerēto piespēļu steidzinātāju Braisu Hafu, kurš līdz šim pārstāvēja Ņujorkas "Jets". Aizvadītajā sezonā desmit sekus veikušais Hafs trīs gados pelnīs nedaudz virs 51 miljona.

Pati savus vadošos spēlētājus ar ilgtermiņa līgumiem nosargājusi Indianapolisas "Colts". 107 uzbrukumus veikušais (otrais augstākais rādītājs līgā) centra aizsargs Zairs Frenklins atalgots ar trīs gadu līgumu nedaudz vairāk kā 31 miljona vērtībā, bet tūkstots piespēļu jardu notvērušais malējais uzbrucējs Maikls Pitmens savu bankas kontu varēs papildināt ar 70 miljoniem dolāru.

Lai pasargātu debitanta sezonā pamatīgi mīcīto drafta pirmo numuru Braisu Jangu, Karolīnas "Panthers" par 100 miljoniem piecās sezonās noalgojusi uzbrukuma līnijas sedzēju Robertu Hantu. Lai pastiprinātu uzbrukuma līniju, pantērām nācās ziedot vienu no savām aizsardzības zvaigznēm. Maiņas darījumā pret otrās un piektās drafta kārtas izvēlēm "Panthers" aizmainīja piespēļu steidzinātāju Braienu Burnsu un Ņujorkas "Giants", kas nekavējoties deva 25 gadus vecajam futbolistam 150 miljonu līgumu uz piecām sezonām.

Pie jaunām darba vietām tika vairāki saspēles vadītāji, kuri pēc būtības uzskatāmi par rezervistu lomas pilsītājiem, taču vajadzības gadījumā var kompetenti vest savas komandas pretī uzvarām arī no sākumsastāva pozīcijām. 27 gadus vecais Gārdners Menšū nākamās divas sezonas pavadīs Lasvegasas "Raiders" rindās. Pie viena gada līguma desmit miljonu vērtībā ar Minesotas "Vikings" ticis pirms sešiem gadiem ar trešo numuru draftētais Sems Dārnolds. Jaunu stadionu nebūs jāiepazīst Tairodam Teiloram, kurš no Ņujorkas "Giants" pārcēlies uz Ņujorkas "Jets". Savukārt savu neseno pirmās kārtas drafta izvēli Maku Džounsu aizmainījusī Jaunanglijas "Patriots" savu saspēles vadītāju pozīciju papildinājusi ar Džakobi Brisetu.