Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Grēku pilsētā Mahoumsam ceļā pēc trešā Super Bowl stāsies Misters Nesvarīgais

Emils Ozerinskis

Grēku pilsētā Mahoumsam ceļā pēc trešā Super Bowl stāsies Misters Nesvarīgais
Patriks Mahoumss/Kristians Makafrijs. Foto: AFP/Scanpix

Super Bowl jeb amerikāņu futbola profesionālās līgas NFL finālspēle! Šonakt pulksten 1:30 cīņā par savu trešo čempiontitulu dosies Patriks Mahoumss ar Kanzassitijas "Chiefs", kuru centīsies apturēt Sanfrancisko "49ers" vienība. Pat ja pati spēle Eiropas patērētājam nav pats saprotamākais produkts, tad puslaika šovs ar mūziķa Usher uzstāšanos var būt pietiekams iemesls, lai šonakt ziedotu miega stundas.

Lai gan vienmēr būs tādi, kas amerikāņu futbolu centīsies noniecināt ar komentāriem, ka tas nevienu neinteresē, skaitļi runā pretējo. Gada lielākajai jeņķfutbola spēlei ir pievērsta milzu uzmanība Amerikas Savienotajās Valstīs, vietējiem TV reitingiem sniedzoties 113 miljonus skatītāju jeb to skatās katrs trešais amerikānis. Arī pārējā pasaulē amerikāņu futbola auditorija turpina augt, pirms gada Super Bowl finālu vērojot vēl 56 miljoniem ārpus ASV dzīvojošo cilvēku. Jā, kopumā 169 miljoni skatītāju ir krietni pieticīgāks rādītājs nekā pie televīzijas ekrāniem spēj pulcēt Pasaules kausa fināls klasiskajā futbolā. Tomēr jāņem vērā, ka Super Bowl ir ikgadējs pasākums, kam pamatā ir vienas nācijas tradīcijas.

Pati finālspēle daudzu skatītāju prāt pat nav galvenais Super Bowl notikums. Starplaikos starp spēles epizodēm tiek translētas īpaši šim notikumam filmētas reklāmas. Par 30 sekunžu raidlaiku vien kompānijas maksā aptuveni septiņus miljonus ASV dolāru. Un tas ir tikai par raidlaiku, neņemot vērā to, ka vēl tiek iegrūsta vesela bagātība šo reklāmu filmēšanā, algojot spožākos mārketinga prātus un atpazīstamākās popkultūras un sporta sejas, lai patērētāju pārliecinātu par tieši reklamētā produkta iegādāšanos.

Viens no galvenajiem auditorijas magnētiem allaž ir puslaika pārtraukuma šovs, kurā uzstājas kāds no ļoti ievērojamiem populārās mūzikas māksliniekiem. Pirms diviem gadiem Losandželosā savu popūriju skatītājiem atrādīja hip hopa mūzikas dūži Eminems, Snoop Dogs, Doktors Drē un negaidīti no griestiem kā Betmens izkārās 50 cent. Pagājušajā gadā Fīniksā uzstājās popmūzikas dīva Rianna, bet šogad savu hītu popūriju atskaņos Ushers, kurš sola arī kādu viesmākslinieku parādīšanos.

Lasvegasā arēna var pulcēt 65 tūkstošus skatītāju, bet vidējā Super Bowl biļetes cena sniedzas līdz desmit tūkstošu ASV dolāru atzīmei. Tā kā droši var teikt, ka stadionā būs pulcējušies vien bagātnieki.

Pati spēle...

Pēc Toma Breidija ēras noslēgšanās Jaunanglijas "Patriots" rindās, var droši teikt, ka uz nākamās dinastijas noformēšanu pretendē Kanzassitijas "Chiefs". Virsaiši spēlēs finālā ceturto reizi piecos gados un pretendēs uz savu trešo čempiontitulu šajā laika periodā. 2020. gada februārī "Chiefs" savu topošo dinastiju sāka ar Sanfrancisko "49ers" apspēlēšanu Maiami notikušajā "Super Bowl" izcīņā. Patriks Mahoumss savai komandai palīdzēja apspēlēt kaliforniešus ar 31:20.

Saspēles vadītāji: Lielākā zvaigzne laukumā neapšaubāmi būs 28 gadus vecais "Chiefs" saspēles vadītājs Patriks Mahoumss. Kanzasstijas kvoterbeks ir divkārtējs NFL vērtīgākais spēlētājs un divu čempionu gredzenu īpašnieks, tiekot arī pie Super Bowl vērtīgākā spēlētāja titula abos izcīnītajos titulos. Pagājušajā gadā Mahoumsa komanda spēles izskaņā izrāva uzvaru pār Filadelfijas "Eagles", šonakt plānojot nosargāt savu čempionu statusu. Mahoumss ir izcils improvizācijas meistars. "Chiefs" uzbrukums pilnīgi neparedzams kļūst brīžos, kad saspēles vadītājs izmūk no pretinieku aizsargiem un ar neticamām piespēlēm spēj atrast uz visām debespusēm izskrējušos komandas uzbrukuma spēlētājus.

Ja Mahoumsam zvaigznēs jau bija ierakstīts līgas superzvaigznes statuss, tad Sanfrancisko "49ers" saspēles vadītāja stāsts ir teju vai neticams. Broks Purdijs tika nodraftēts ar pēdējo izvēli - 262. numuru, saņemot tradicionālo titulu Misters Nesvarīgais. Tobrīd Kalifornijas komandā spēlēja pieredzējušais Džimijs Garapolo un gadu iepriekš ar trešo numuru nodraftētais Trejs Lencs, kura iegūšanai "49ers" atdeva trīs gadu pirmās drafta izvēles un vēl vienu trešās kārtas piku. 2022. gada sezonā abi pirmie Sanfrancisko komandas saspēles vadītāji noplīsa ar ilgtermiņa traumām, liekot Kailam Šenehenam piespiedu kārtā sūtīt laukumā Purdiju. Izrādījās, ka tieši Misters Nesvarīgais ir tāda tipa spēlētājs, kurš ideāli pilda bumbas izdalīšanas funkcijas zvaigžņotajā "49ers" uzbrukumā.

Pussargi: Galvenais kandidāts uz finālspēles MVP balvu ārpus abu komandu saspēles vadītājiem ir Sanfrancisko vienības pussargs Kristians Makafrijs. Kalifornieši ieguva eksplozīvo futbolistu pagājušās sezonas laikā, iemainot spēlētāju no Karolīnas "Panthers". Šosezon Makafrijs "49ers" labā regulārajā sezonā veica 21 piezemējumu, trešdaļu no tiem veicot kā bumbas ķērājs. Ja čempioni neatradīs iespējas kā nobremzēt Makafrija skrējienus, "Chiefs" nonāks ļoti lielās briesmās zaudēt spēli. Tikmēr pašu virsaišu vadošais bumbas nesējs ir otrgadnieks Aizeja Pačeko, kurš draftēts septītajā drafta kārtā. Pagājušā gada Super Bowl izcīņā Pačeko noskrēja 76 jardus un veica vienu tačdaunu. Vēl šajā pozīciju kategorijā jāmin, ka Sanfrancisko "49ers" ir viena no retajām komandām, kura turpina izmantot līgā praktiski izmirušo pozīciju balsta pussargs jeb fulbeks. Šo lomu pilda Kails Jūščeks, kurš ne tikai var nospēlēt kā sniega šķūris savam pussargam, bet arī vajadzības gadījumā noķert bumbu pats.

Malējie uzbrucēji: Par drošākām opcijām bumbas ķeršanā noteikti uzskatāmi "49ers" malējie uzbrucēji. Neticami eksplozīvais Dībo Semjuels var tiks izmantots gan kā bīstams ierocis bumbas saņemšanā pēc piespēlēm, gan ar straujiem izskrējieniem no uzbrukuma līnijas spēlētāju muguras. Tālo piespēļu drauds Purdija vadītajā uzbrukumā būs Brendas Ajuks, kurš allaž dežūrē piezemējuma zonas tuvumā.

Pirms diviem gadiem "Chiefs" atvadījās no sava spožākā malējā uzbrucēja Tairīka Hila, kurš vēlējās viņa statusam atbilstošu līgumu. Virsaišu finansiālās prioritātes gūlās citviet un tika nolemts Hilu aizmainīt uz Floridu. Pagājušajā gadā "Chiefs" izdevās pierādīt, ka ar brīvo aģentu mucas dibenā izkasītiem malējiem uzbrucējiem var tikt līdz čempiontitulam, bet vai tāda taktika nostrādās otro gadu pēc kārtas? Mahoumsam savu malējo uzbrucēju korpusā vispirms būs jāmeklē pirmgadnieks Rašī Raiss, bet otrā opcija ir bijušais Grīnbejas "Packers" malējais uzbrucējs Markess Valdess-Skenlings, kuram šosezon gadījies arī pa kādai svarīgai bumbai nomest.

Balsta uzbrucēji: Šī ir pozīcija starp bumbas ķērājiem, kurā spēlē lielākie puiši, kuri mēdz iesaistīties arī bloķēšanas spēlē. Balsta uzbrucējs Kanzassitijas "Chiefs" vienībā uzticamākā Mahoumsa uzbrukuma iespēja. Treviss Kelsī šajās izslēgšanas spēlēs kļuva par NFL vēsturē visvairāk piespēļu notvērušo futbolistu play-off turnīros. Kelsī ir futbolists, kurš konkurē ar nu jau karjeru beigušo Robu Gronkovski par visu laiku labākā balsta uzbrucēja statusu. Tiem, kam amerikāņu futbola spēle ir sveša, bet interesē populārā kultūra, var minēt, ka Kelsī ir četrkārtējās Grammy balvas ieguvējas par labāko albumu Teilores Sviftas mīļotais vīrietis. Lai gan popmūzikas dīvai Sviftai Super Bowl svētdienā ieplānots koncerts Japānā, ir jau sarēķināts, ka mūziķe varētu paspēt šķērsot Kluso okeānu, lai uzspētu uz spēli Lasvegasā.

Arī "49ers" komandā ir izcils balsta uzbrucējs. Džordžs Kitls ir viens no ekspresīvākajiem spēlētājiem Nacijonālajā futbola līgā, kurš sevi pasniedz gluži kā amerikā tik populārā reslinga zvaigzne. Ja par to, cik daudz reslings ir sports un cik daudz izrāde, var diskutēt, tad par Kitla kvalitātēm laukumā jautājumu nav. Vēl viens izcils ierocis trenera Šenehena uzbrukuma shēmās.

Aizsardzība: Ar sliktu aizsardzības spēli līdz Super Bowl izcīņai tikt nav iespējams. Individuāli spožāki vārdi šajā bumbas pusē ir Kalifornijas komandai. 10,5 sekus regulārajā sezonā veica piespēļu steidzinātājs Niks Bosa, savukārt top-10 statistikas rāītājus gan pārtvertajās bumbās, gan skrējējiem izsistajās bumbās uzrādīja centra aizsargs Freds Vorners. Ja agrāk tika uzskatīts, ka "Chiefs" spēli velk uzbrukums, tad šogad tieši aizsardzības vienība lielā mērā devusi Kanzassitijai izdevību cīnīties par titula nosargāšanu. "Chiefs" aizsardzības līderis ir aizsardzības līnijas iekšējais spēlētājs Kriss Džounss. Viņš tāpat kā Bosa šosezon veicis 10,5 sekus.

Treneri: Kanzassitijas "Chiefs" vadonis ir Lielais sarkanais jeb Endijs Rīds. 65 gadus vecais spēciālists ir vienīgais NFL treneris, kurš spējis sasniegt 100 uzvarētu spēļu robežu pie divām dažādām komandām. Ņemot vērā apstākli, ka Bils Beličeks pie jauna amata nav ticis, tad no šobrīd aktīvajiem treneriem tieši divkārtējais čempions Rīds ir ar visvairāk izcīnītajām karjeras uzvarām. Viņa pretinieks Kails Šenehens pie Sanfrancisko "49ers" stūres ir kopš 2017. gada. Šenehens vēl tikai ir sava pirmā būtiskā sasnieguma meklējumos, lai gan pēdējās piecās sezonās viņa vadībā kalifornieši četras reizes spēlējuši izslēgšanas spēļu turnīrā un allaž sasnieguši konferences finālu. Otro reizi Šenahens vadīs komandu Super Bowl izcīņā, cenšoties revanšēties Rīdam par pirms pieciem gadiem piedzīvoto sakāvi.

Prognozes: Bukmeikeru kantoros par favorītiem tiek uzskatīti Sanfrancisko "49ers" futbolisti. Taču portāla Sportacentrs.com podkāstā "Ārpus Kadra" vietējie NFL entuziasti Niks Gaigalietis, Emīls Ozerinskis un Ulvis Brože visi kā viens savās prognozēs atvēlēja čempiontitula nosargāšanu Kanzassitijas "Chiefs" vienībai.

58. Super Bowl izcīņa sāksies pulksten 1:30 pēc Latvijas laika naktī no svētdienas uz pirmdienu.

     [+] [-]

, 2024-02-11 11:45, pirms 3 mēnešiem
Šis sports galīgi nav neinteresants kaut švaki saprotams,
Bet totālākais stulbings ir spēli, kur gandrīz visu spēles laiku bumbu nes un izspēlē ar rokām, nosaukt par futbolu.
Līdzvērtīgi būtu sānu autu dēļ klasisko futbolu saukt par handbolu.

     [+] [-]

, 2024-02-11 12:47, pirms 3 mēnešiem
Vai kāds var sakarīgi uzrakstīt kur skatīties? Jau pusstundu searchoju internetu, bet normālu atbildi nesaņemu. Tiešam paramojnt triālu jāņem? 😅

  +1 [+] [-]

, 2024-02-11 13:42, pirms 3 mēnešiem
Šlakatvāvere rakstīja: Vai kāds var sakarīgi uzrakstīt kur skatīties? Jau pusstundu searchoju internetu, bet normālu atbildi nesaņemu. Tiešam paramojnt triālu jāņem? 😅
https://sportsurge.club/nfl-live-st... tak gan jau te būs pilns ar linkiem kgan pats to balagānu toč neskatīšos.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-11 14:09, pirms 3 mēnešiem
Lai Sviftai tiek!

     [+] [-]

, 2024-02-11 14:46, pirms 3 mēnešiem
Nu nezinu autor. Tad labāk es skatos spēli, ko maz izprotu nekā klausos Usher.

     [+] [-]

, 2024-02-11 15:05, pirms 3 mēnešiem
autor nevajag Tirst ja, nevienu šeit neinteresē šitas balagāns

     [+] [-]

, 2024-02-11 15:31, pirms 3 mēnešiem
Jawell rakstīja: autor nevajag Tirst ja, nevienu šeit neinteresē šitas balagāns
Tas, ka Tev neinteresē, nenozīmē, ka nevienam neinteresē.

     [+] [-]

, 2024-02-11 15:46, pirms 3 mēnešiem
TinderDtae rakstīja: Tas, ka Tev neinteresē, nenozīmē, ka nevienam neinteresē.
jā jā

     [+] [-]

, 2024-02-11 16:11, pirms 3 mēnešiem
Vienu gadu paprovēju paskatīties,ne mazaako emociju.. kad iedod vienu piespēli dažus metrus uz priekšu lēkā kā apdirsuzies no priekiem un 5min kamēr nostājas lai turpinātu spēli,tik boorings,regbijs tad daudz inčīgāks,dinamiska spēle!

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:09, pirms 3 mēnešiem
Šlakatvāvere rakstīja: Vai kāds var sakarīgi uzrakstīt kur skatīties? Jau pusstundu searchoju internetu, bet normālu atbildi nesaņemu. Tiešam paramojnt triālu jāņem? 😅
gamepass caur DAZN , tikai 0,99 eiro

  +1 [+] [-]

, 2024-02-11 17:16, pirms 3 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Vienu gadu paprovēju paskatīties,ne mazaako emociju.. kad iedod vienu piespēli dažus metrus uz priekšu lēkā kā apdirsuzies no priekiem un 5min kamēr nostājas lai turpinātu spēli,tik boorings,regbijs tad daudz inčīgāks,dinamiska spēle!
kukū - tur abās komandās ir tik daudz atlētu, ka lč 100m skrējienā tā sauktie latviešu sprinteri paliktu ap 59. vietu. tur vismaz 10 veči ieliktu tādam olijaram kloķi bez barjerskriešanas treniņiem.

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:18, pirms 3 mēnešiem
Man šodien interesē tikai Chiefs uzvara dēļ Taylor Swifta.

Nebūtu viņa, vispār neinteresētu šitas balagāns
Latvijā ja labi 0.05% interese sis trash!

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:19, pirms 3 mēnešiem
Madzigais rakstīja: Vienu gadu paprovēju paskatīties,ne mazaako emociju.. kad iedod vienu piespēli dažus metrus uz priekšu lēkā kā apdirsuzies no priekiem un 5min kamēr nostājas lai turpinātu spēli,tik boorings,regbijs tad daudz inčīgāks,dinamiska spēle!
Kad Penguins, Blackhawks un Sharks fani satiekas pie superbowl hujn* raksta

  -1 [+] [-]

, 2024-02-11 17:22, pirms 3 mēnešiem
2k uz chiefs

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:33, pirms 3 mēnešiem
Sidney Crosby #87 rakstīja: Man šodien interesē tikai Chiefs uzvara dēļ Taylor Swifta.

Nebūtu viņa, vispār neinteresētu šitas balagāns
Latvijā ja labi 0.05% interese sis trash!
Nadirs, skatās pat sezonas spēles samērā daudzi iekš LV! Es tajā skaitā, ja biku iedziļinās kas uz laukuma notiek, tad ir ļoti interesanti skatīties!
Superbļodu gan tiešraidē neskatīšos, bet centīšos rītdien vakarā rezultātu neuzinot nolūrēt atkārtojumu.

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:44, pirms 3 mēnešiem
EUcerin rakstīja: Nadirs, skatās pat sezonas spēles samērā daudzi iekš LV! Es tajā skaitā, ja biku iedziļinās kas uz laukuma notiek, tad ir ļoti interesanti skatīties!
Superbļodu gan tiešraidē neskatīšos, bet centīšos rītdien vakarā rezultātu neuzinot nolūrēt atkārtojumu.
Nepateicīga diena un laiks priekš eiropiešiem.

Intresanti kapēc nevarēja sestdienā laist superbowl finālu?
Tad būtu lielāka TV auditorija no eiropas, loģisks marketinga solis, bet ok!

     [+] [-]

, 2024-02-11 17:59, pirms 3 mēnešiem
Sidney Crosby #87 rakstīja: Nepateicīga diena un laiks priekš eiropiešiem.

Intresanti kapēc nevarēja sestdienā laist superbowl finālu?
Tad būtu lielāka TV auditorija no eiropas, loģisks marketinga solis, bet ok!
Domāju viņiem pie kājas EU tas mazais procents kas skatītos!Pietiek ar USA tirgu.

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:03, pirms 3 mēnešiem
Zemgus uz bostonu

https://jauns.lv/raksts/sports/5943...

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:10, pirms 3 mēnešiem
Nav bīstami turēt laukumā tik daudz eksplozīvus spēlētājus?

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:13, pirms 3 mēnešiem
Bzh rakstīja: Nav bīstami turēt laukumā tik daudz eksplozīvus spēlētājus?
cik tu dod balles Taylor Swiftai ?

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:30, pirms 3 mēnešiem
Sidney Crosby #87 rakstīja: cik tu dod balles Taylor Swiftai ?
stabils sešinieks.

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:45, pirms 3 mēnešiem
Sidney Crosby #87 rakstīja: Kad Penguins, Blackhawks un Sharks fani satiekas pie superbowl hujn* raksta
tieši

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:46, pirms 3 mēnešiem
Jawell rakstīja: autor nevajag Tirst ja, nevienu šeit neinteresē šitas balagāns
NEVIENS - jawell

     [+] [-]

, 2024-02-11 18:49, pirms 3 mēnešiem
EUcerin rakstīja: Nadirs, skatās pat sezonas spēles samērā daudzi iekš LV! Es tajā skaitā, ja biku iedziļinās kas uz laukuma notiek, tad ir ļoti interesanti skatīties!
Superbļodu gan tiešraidē neskatīšos, bet centīšos rītdien vakarā rezultātu neuzinot nolūrēt atkārtojumu.
viesiem, kam šķiet garlaicīgi skatīties vienu spēli, ir pieejams tā sauktais Red Zone, kur ~tiešraidē tiek pārraidīti spēļu karstākie momenti