Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Šodien sākas 100. NFL sezona

Juris Miņins
Juris Miņins

Šodien sākas 100. NFL sezona
Foto: Zumapress/Scanpix

Naktī no ceturtdienas uz piektdienu Grīnbejas "Packers" un Čikāgas "Bears", kas ir vienas no vecākajām līgas komandām, atklās Nacionālās futbola līgas (NFL) jubilejas sezonu, jo šī ir jau 100. reize, kad komandas cīnās par tās čempiona titulu.

Nacionālajai futbola līgai šī ir īpaša sezona, jo tiek svinēti 100 gadi kopš tā ir dibināta. Jāsaka gan, ka tā starp "lielā četrinieka" līgām ir viena no jaunākajām, jo NHL savu simtgadi nosvinēja jau pirms diviem gadiem, bet MLB ir dibinātas 116 gadus atpakaļ un vienīgi NBA ir jaunāka, jo tai ir "tikai" 73 gadi.

Protams, ka no jubilejas sezonas tiek gaidīts kas īpašs? Kas? To uzreiz neviens gan nepateiks, jo, kā jau katru gadu, arī šoruden ir ļoti daudz jautājumu uz kuriem atbildes būs redzamas vien ap Lāčplēša dienu. Šobrīd piedāvājam dažas pirmssezonas pārdomas par aizvadītās starpsezonas aktuālākajiem notikumiem, kuriem noteikti būs ietekme arī uz 2019. gada NFL sezonu.

"Cardinals" jauns saspēles vadītājs, galvenais treneris un pārbūve

Neapšaubāmi, Arizonas "Cardinals" šajā starpsezonā izbaudīja diezgan lielu mediju uzmanību pat nebūdami "Hard Knocks" seriāla dalībnieki un iemesls tam ir gluži vienkāršs – viņi ar drafta pirmo numuru izvēlējās iepriekšējās sezonas NCAA koledžu futbola labāko spēlētāju Kaileru Mareju.

Par Mareju un viņa, kā pirmā atlēta, kurš ir draftēts gan NFL, gan MLB pirmajā kārtā, stāstu jau pierakstīts ir gana daudz, taču īsumā sakot – no viņa tiek gaidīts ļoti daudz. Iespējams, ka kāds no jaunā saspēlnieka cer ieraudzīt kaut ko debitantam netipisku un sensacionālu. Varam būt droši, ka epizodiski tā noteikti arī būs, bet ir jānotiek brīnumam, lai šajā sezonā Arizonas vienība atdzimtu (vismaz tādā pašā līmenī kā Klīvlendas "Browns" pirms gada).

Šis stāsts nav tikai par Mareju un viņa, kā profesionālā futbola pirmgadnieka "augšanas sāpēm", veiksmēm un neveiksmēm, pieredzes krāšanu utt., bet par to, ka "Cardinals" pašlaik atrodas diezgan dziļā pārbūves procesā. Jā, pēc uzvārdiem komanda neizskatās slikti, taču jāatceras, ka arī vienības galvenais treneris Klifs Kingsberijs ir debitants un, lai arī iemantojis reputāciju kā viens no labākajiem jauno saspēles vadītāju attīstītājiem (NCAA strādājis ar Patriku Mahoumsu), pie uzvarošas bilances viņam nav izdevies tikt. Arī komandas uzbrukuma līnija nav tāda, lai Marejs varētu droši un ilgi meklēt uzbrukuma iespējas.

Arizonā šī sezona būs gara un nav nekādu garantiju, ka patīkama, tiesa, ir pozitīvais moments, ja Kailers Marejs spēs realizēt savu potenciālu, tad pēc gadiem šo sezonu nosauks par "nepieciešamajām pārmaiņām" pirms kaut kā svarīga.

Klīvlendas "Browns" – vai beidzot playoff?

Klīvlendas komanda un tās pārsteidzošā iepriekšējā sezona jau tika pieminēta un tam arī ir pamats, tā kā iepriekšējā sezonā vienība pārsteidza daudzus un Beikers Meifīlds izvilka komandu no bezcerības purva.

Kas būs šogad? Lai arī daudzi koncentrējas uz uzbrukumu, kas šogad nav palicis sliktāks, bet gluži otrādi, ar Odela Bekhema un, vēlākajā sezonas nogrieznī, Karīma Hanta pievienošanos Meifīldam ir teju neierobežots daudzums izspēļu variantu, patiesībā tieši aizsardzība var būt tā, kura "vilks" komandu, tā kā Ziemeļamerikā to sauc par, iespējams, labāko aizsardzību līgā.

Patiesībā ar Klīvlendu viss ir diezgan vienkārši – sākums ir labs un arī materiāls ar ko strādāt ir labs, taču komandu vadīs treneris-pirmgadnieks Fredijs Kičens, bet vienības sastāvā ir ļoti daudz individuāli spēcīgu ego. Kā saka, "galvenais ir nesačakarēt". Ja sezona sāksies ne tik labi kā cerēts, tad, varam būt droši, ka "Browns" stāstam būs vēl daudz interesantu pavērsienu.

Ko būs panākuši "skandālisti" – Bels, Brauns, Klaunijs, (Eliots)?

Šī starpsezona ir iezīmējusies arī ar dažādiem spēlētāju skandāliem. Protams, mūsdienās, lai arī to nez vai var saukt par atbalstāmu, taču ir ierasta prakse, ka, lai panāktu sev labvēlīgus līguma nosacījumus, spēlētāji iziet uz diezgan atklātām konfrontācijām, tajā skaitā boikotējot komandas starpsezonas treniņus un pat spēles.

Jāsaka, ka Dalasas "Cowboys" pussargs Ezekīls Eliots neko sliktu nav izdarījis, jo divreiz par labāko bumbas nesēju kļuvušais pussargs vien vēlējās lielo līgumu, ko beigu beigās, spekulējot uz komandas īpašnieka Džerija Džonsa tuvajām attiecībām ar komandas spēlētājiem, kā arī regulārās sezonas tuvošanos, arī saņēma. 90 miljoni sešos gados. Jā, tā bija nervu spēle, bet, visdrīzāk, tas viss atmaksāsies un tāpat visi paliks draugi, gluži kā pirms gada Ārons Donalds un Losandželosas "Rams".

Citādāk ir ar Līveonu Belu un Antonio Braunu, kuri abi pameta Pitsburgas "Steelers". Bels, jāsaka, darīja gluži tāpat kā Eliots, tikai savu boikotu turpināja līdz pēdējam, t.i., izlaida visu 2018. gada sezonu, jo uzskatīja, ka "Steelers" nenovērtē viņa ieguldījumu komandas rezultātos. Pēc "franšīzes birkas" attiecināšanas, Bels saņemtu 14.5 miljonus, taču tas bija par maz, tāpēc viņš panāca savu brīvlaišanu un šajā starpsezonā pievienojās Ņujorkas "Jets" par... 13.125 miljoniem sezonā. Tiesa, tas ir četru gadu līgums ar garantēto summu 35 miljoni ASV dolāru.

Antonio Brauns, savukārt, šogad sarīkoja īstu drāmu, vispirms sabojājot attiecības ar visu "Steelers" komandu, bet pēc tam nodedzinot visus tiltus uz Pitsburgu. Beigu beigās viņš nonāca Oklendas "Raiders" rināds. Komanda, teiksim tā, ne pati konkurētspējīgākā. Pēdējo savas izrādes cēlienu Brauns sarīkoja atsakoties spēlēt ar jauno modeļu ķiverēm, jo viņa ierastais galvas sargs šogad no NFL puses tika aizliegts. Sākotnēji apsverot iespēju pat beigt spēlētāja karjeru, Brauns, tomēr, spēja atrast sev piemēroto ķiveri un atgriezās komandā. Tiesa, nez vai viņa skraidīšana un "drāmas karaļa" attieksme ir uzlabojusi viņa pozīcijas komandā.

Ko abi divi "skandālisti" panāca? To redzēsim sezonas gaitā, tiesa, Līveons Bels izskatās izdevīgākā situācijā, jo Sems Dārnolds, "Jets" saspēlnieks, vēl aizvien apgūst profesionālā futbola gudrības, kas pussargiem nozīmē papildus iespējas uzbrukt.

Džadevions Klaunijs arī šajā sezonā izcēlās, atsakoties turpināt spēlēt Hjūstonas "Texans" rindās. Lai arī bez lielas ažiotāžas, taču viņa jaunās komandas meklējumi arī bija gana intensīvi, līdz beigu beigās aizsargs nonāca Sietlas "Seahawks" rindās.

Kā izskatīsies "Steelers"?

Kā minēts iepriekš, divi no aizvadītās sezonas un starpsezonas lielākajiem skandālistiem pārstāvēja Pitsburgas "Steelers" vienību un tāpēc būs ļoti interesanti pavērot kā Pitsburga izskatīsies bez šiem nemiera cēlājiem.

Protams, viņiem ir labi sagatavotas atbildes – Džeimss Konors un Džudžu Šmits-Šusters, taču vai ar šiem diviem jaunajiem censoņiem Bens Rotlisbergers varēs sadzīvot situācijā, kad tieši no šī trio tiek prasīts rezultāts un kas aizstās Antonio Braunu, kurš, lai arī ar Lielo Benu īsti nebija labās attiecībās, bet regulāri sezonas beigās bija guvis vairāk par 1200 jardiem?

Vai Brisets spēs iekāpt Laka kurpēs?

Indianapolisas "Colts" pagājušajā sezonā, kad tās uzbrukumu laukumā vadīja no savainojumiem izārstētais Endrjū Laks, spēja iekļūt izslēgšanas spēlēs un 2019. gadā no vienības gaidīja vēl vairāk, taču viss apgriezās kājām gaisā divas nedēļas pirms regulārās sezonas starta, kad Endrjū Laks paziņoja, ka savainojumi neesot izārstēti un atrašanās futbola laukumā viņam sagādā sāpes, tāpēc 29 gadus vecais saspēlnieks nolēma noslēgt karjeru.

Jāsaka, visu cieņu Džeikobijam Brisetam, taču "Colts" vienā mirklī no stabilas izslēgšanas maču vai pat "Super Bowl" pretendentes kļuva par ļoti viduvēju komandu un visām gaišās nākotnes prognozēm tika pārvilkta trekna svītra. Protams, "Colts" nav pilnībā "izpumpējusies" un Brisets var kļūt par šīs vienības nākotnes zvaigzni, taču ir jāizpildās daudziem nosacījumiem un labvēlīgi jāsakrīt daudzām nenoteiktībām, lai tā patiešām arī notiktu.

Vai "Patriots" vēl aizvien ir favorīti?

Jaunanglijas "Patriots" pēc zaudējuma 2017. gada sezonas finālā, kā arī pamatīgās izmaiņas gan spēlētāju, gan treneru sastāvā daudziem lika viņus "norakstīt" un runāt par dinastijas norietu, taču 2018. gada sezona parādīja un pierādīja, ka Toms Breidijs un Bils Beličeks ir ārpus visām NFL likumsakarībām un spēlē savu spēli.

Arī šajā starpsezonā "Patriots" piedzīvoja gana daudz izmaiņu – par karjeras beigām (īslaicīgu pārtraukšanu?) paziņoja balsta uzbrucējs Robs Gronkovskis, komandu pameta arī aizsardzības koordinators Braiens Floress, kurš iepriekšējo sezonu noslēdza ar izcilu darbu "Super Bowl" mačā. Tiesa, pašlaik daudzi negrib pieļaut iepriekšējās starpsezonas kļūdas un priekšlaicīgi nenoraksta Jaunanglijas komandu.

Jāatzīst, kamēr komandā ir Toms Breidijs un Bils Beličeks, Jaunanglijas "Patriots" nekā citādāk kā stabila "playoff" komanda nevar izskatīties. Jā, varbūt, iekļūšana finālā nav garantēta un vēl jo mazāk garantēts ir kārtējais tituls, taču gribas domāt, ka arī 11. sezonu pēc kārtas "patrioti" būs labākā AFC Austrumu divīzijas komanda.

Kas vēl pretendē uz Vinsa Lombardi balvu?

Prognozēšana nekad nav bijusi pateicīgākā nodarbe, vēl jo vairāk tik augstas konkurences čempionātā kāds ir NFL, taču ir tendences, kas dažas komandas liek vērtēt augstāk, citas – zemāk.

Jāsaka, ka ar oriģinalitāti pirmssezonā "paspīdēt" ir ļoti grūti, jo faktiski tā ir minēšana uz labu laimi, tāpēc par pamatu jāņem iepriekšējās sezonas sasniegumi. Tie rāda, ka šogad Kanzassitijas "Chiefs" būtu jāsper jauns solis un savs labais/skatāmais futbols jāpārvērš izšķirošos mačus uzvarošā futbolā.

Filadelfijas "Eagles", tikuši vaļā no saspēlnieku drāmas, paliekot pie Kārsona Ventza kā pirmā numura, kā arī iemainot pussargu Džordanu Hovardu (kurš var atkal tikt aizmainīts, jau pret Melvinu Gordonu) atkal var atvēzēties kam lielākam.

Tāpat Dalasas "Cowboys", kuri jau vairākas sezonas ir statusā "tūlīt būs, tūlīt būs", šogad ir "mazliet" patērējušies ne tikai Eliotam, bet arī citiem spēlētājiem, tāpēc ir tikai loģiski, ka no komandas tiek gaidīti rezultāti. Tiesa, viņu pirmais galvenais pretinieks būs jau pieminētie "Eagles".

Protams, pagājušās sezonas lielākie neveiksminieki, nē, drīzāk – cietēji no lielākās netaisnības, Ņūorleānas "Saints" šosezon atkal ir starp pretendentiem un Drū Brīzs gan jau, ka vēlēsies parādīt, ka Breidijs nav vienīgais četrdesmitgadnieks, kurš spēj aizvest komandu līdz titulam, bet malējam uzbrucējam Maiklam Tomasam būs jāsāk atstrādāt savs rekordlīgums.

Nepieminēt Losandželosas "Rams", protams, arī nevar, jo iepriekšējās sezonas NFC čempioni nav kļuvuši sliktāki, tiesa, sasniegt virsotni un tajā noturēties, kā vēsta sena sporta atziņa, esot divas dažādas lietas un Šona Makveja komandai šogad būs divtik sarežģīti, jo viņiem visiem ir jāpierāda, ka viņi "vēl var" un "Rams" nav vienas sezonas komanda.

NFL 2018. gada sezonas labākās epizodes

Kura komanda kļūs par "Super Bowl" LIV čempioniem?

  • 7

  • 2

  • 12