Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Klāt LBL jubilejas sezona: intriģējošāka nekā jebkad iepriekš!

Andrejs Siliņš

Klāt LBL jubilejas sezona: intriģējošāka nekā jebkad iepriekš!
Foto: Edijs Andersons, basket.lv

Otrdienas vakarā ar trim spēlēm sāksies jaunā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezona. 25. jubilejas sezonas ievadā 19:00 "Jūrmala/Fēnikss" tiksies ar "Jelgavu" un "Ventspils" uzņems "Baronu/LDz", savukārt 19:30 "Liepāja/Triobet" savā laukumā tiksies ar"Jēkabpili , kam pagājušās sezonas izskaņā zaudēja bronzas sērijā.

Viena prom, divas klāt

25. sezonas turnīrā startēs 11 komandas - deviņas no desmit no pagājušās sezonas komandām, kā arī divas jaunpienācējas. Viena no tām būs "Ogre", kas startam LBL elitē uzrunāta jau iepriekš, bet šogad beidzot saņēmusies veikt šo soli. Otra būs Igaunijas pierobežas komanda, kas apvienos divu pašvaldību spēkus - Valkas un Valgas. Sākotnējā projektā bija paredzēta vieta arī 12. komandai, tomēr "Saldus" lēma spert soli atpakaļ un atkal spēlēs LBL 2. divīzijā.

Gadu gaitā komandu skaits krities un audzis - 2014./2015. gada sezonā sacentās desmit klubi, 2013./2014. gada sezonā startēja 12 komandas, vēl sezonu iepriekš - 11, bet mazāk par desmit komandām pēdējo reizi piedalījās 2011./2012. gada sezonā, kad astoņu komandu konkurencē čempiontitulu izcīnīja Rīgas VEF.

Kā pēdējās sezonās ierasts, visas komandas neaizvadīs vienādu spēļu skaitu. VEF, kas cīnīsies arī VTB līgā, spēlēs divus apļus, tāpat arī "Valka/Valga", kam paralēli jāspēlē arī Igaunijas čempionātā. Pārējās deviņas komandas spēlēs četru apļu turnīru, bet tabulā vietu izkārtojumu noteiks pēc uzvaru procenta.

KomandaMājvietaGalvenais trenerisMājaslapaTwitter
Barons/LDzDaugavas Sporta namsAgris Galvanovskisbarons.lv@BC_BARONS
BK JelgavaZemgales Olimpiskais centrsMārtiņš Gulbisbkjelgava.lv@BKJelgava
BK JēkabpilsJēkabpils Sporta namsIgors Miglinieksbkjekabpils.lv@JekabpilsBK
BK OgreOgres 1. vidusskolaEdgars Teterisbkogre.lv@BK_OGRE
BK VentspilsVentspils Olimpiskais centrsKārlis Muižnieksbkventspils.lv@bkventspils
Jūrmala/FēnikssLapmežciema sporta halleArnis Vecvagarsbkjurmala.lv@jurmalafenikss
Latvijas UniversitāteOlimpiskais Sporta centrsArtūrs Visockis-Rubenisbk.lu.lv@LUbasketbols
Liepāja/TriobetLiepājas Olimpiskais centrsUvis Helmanisliepajaslauvas.lv@LiepajaTriobet
Valka/ValgaValgas Sporta klubsVaris Krūmiņšbcvalga.ee
Valmiera/OrdoVidzemes Olimpiskais centrsAinars Zvirgzdiņšbkvalmiera.lv@bkvalmiera
VEF RīgaOlimpiskais Sporta centrsKarloss Fradevefriga.com@vefriga

Favorītes iepriekšējās, pārējās tuvojas

VEF par čempioni kļuvusi četras reizes un no joprojām startējušajiem klubiem tas ir otrais labākais rādītājs. Vairāk izdevies izcīnīt tikai "Ventspilij", kas čempionātā triumfējusi deviņas reizes. Šīs abas komandas arī jaunajā sezonā pieskaitāmas galvenajām favorītēm uz titulu, kā tas bijis nu jau pēdējos sešus gadus.

Tomēr nopietni starpsezonā bruņojušās arī citas komandas. Skaļākā no tām bijusi "Valmiera", kas tikusi pie ģenerālsponsora "Ordo" izskatā, un šīs kompānijas nosaukums rotās arī komandas logo un oficiālo nosaukumu. Līdz ar finanšu stabilitāti klubs arī sportiskajā plānā nav licis vilties - par galveno treneri nolīgts Ainars Zvirgzdiņš, komandu papildinājuši vairāki Latvijas izlases kādreizējie vai esošie kandidāti un spēlētāji.

Pie medaļu kandidātēm jāmin arī pēdējo divu gadu bronzas ieguvēja "Jēkabpils", ko pēc sezonas pārtraukuma atkal vadīs Igors Miglinieks un kas spējusi saglabāt komandas kodolu. Jau pagājušajā sezonā "Liepāja/Triobet" pierādīja, ka varbūt nedaudz mazākā rocība nebūt nenozīmē kvalitātes latiņas turēšanu zemāk. Līdzīgi kā Arņa Vecvagara vadītā "Jūrmala/Fēnikss", kuras sastāvā profesionālajā basketā gatavs sevi pirmoreiz apliecināt šogad Latvijas pilsonību ieguvušais amerikāņu uzbrucējs Endrū Šmits.

Ar skatu uz virsotni, jaunie un debitanti

"Barons/LDz" pagājušajā sezonā paziņoja par sadarbību ar jaunu ģenerālsponsoru un ilgtermiņa mērķi atgriezties Latvijas klubu elitē. Pirmajā sezonā tas neizdevās, bet šajā klubam jāsper plašāks solis ceļā uz mērķi. Klubs neierasti sev pēdējās sezonās jau no tās sākuma piesaistījis vairākus leģionārus, bet patīkamākā ziņa Rīgas līdzjutējiem ir komandas atgriešanās galvaspilsētas centrā - "baroni" gandrīz visas mājas cīņas aizvadīs leģendārajā Daugavas Sporta namā.

Rīgu un zināmā mērā visu valsti turnīrā jau sesto sezonu LBL elitē pārstāvēs arī "Latvijas Universitāte", kas gadu gaitā sagatavojusi spēlētājus citiem LBL klubiem un kam savas specifikas dēļ, kā jau katru gadu, arī šosezon nāksies sastāvā iepludināt arvien jaunas asinis. Pāris LU absolventi karjeras turpinās "Jelgavā", kam kopumā visai jaunais sastāvs jau pagājušajā sezonā pierādīja, ka var sagādāt galvassāpes pēc statusa augstākā plauktā liekamām komandām.

"Ogre" dalībai LBL1 brieda jau ilgāku laiku, bet līdz ar uzvaru LBL2 čempionātā nu arī sportiskajā ziņā šīs pilsētas komandas piedalīšanās prestižākajā valsts klubu turnīrā kļuva pilnībā attaisnojama. Komandu uzticēts vadīt Edgaram Teterim, kuram iepriekš bijusi pieredze pie vairāku LBL klubu stūrēm, bet 2010. gadā pat izdevās par favorīti neuzskatīto "Baronu" aizvest līdz titulam. Tieši Tetera vadībā pirmos soļus LBL spēra"Jēkabpils , tagad to darīs ogrēnieši. Tiesa, šobrīd izskatās, ka ambīcijas uzreiz nebūs tik augstas un komanda centīsies kāpt uz augšu solīti pa solītim. Ogrēnietis Mihals Hlebovickis beidzot varēs LBL1 spēlēt savas pilsētas komandā. Savukārt Valkas un Valgas pašvaldību kopprojekts būs zināma veida eksperiments LBL. Eksperimentiem gan gatavi nav treneri un spēlētāji, kam ir liela pieredze mūsu valsts čempionātā. Pēc vairāku gadu pārtraukuma, kas pavadīts ārzemju klubos, Latvijā redzēsim spēlējam arī Mārtiņu Berķi.

Ārzemnieki gandrīz visiem

Pagājušajā sezonā kopumā LBL klubos tika pieteikti 33 ārzemju spēlētāji. Šīs sezonas ievadā komandās ir 28 ārzemnieki. To vidū pieskaitīti arī pieci igauņi "Valkas/Valgas" komandā, kuri gan neskaitīsies kā ārzemju spēlētāji. Tāpat šo 29 vidū ir arī poļu spēka uzbrucējs Mihals Hlebovickis, kurš gan jau ilgu laiku ar ģimeni dzīvo Latvijā, māk valsts valodu un leģionārs būtībā ir tikai pēc oficiāliem pierakstiem. Pie ārzemniekiem nav pieskaitīts ASV dzimušais un augušais jūrmalnieku dankeris Endrū Šmits, kuram ir Latvijas pilsoņa pase.

Visvairāk leģionāru ir VEF komandai - pēc skaita septiņi, tomēr dalībai LBL turnīrā klubs izņēmis piecas leģionāru licences. Ventspilnieki sastāvu nokomplektējuši ar četriem ārzemniekiem, taču LBL oficiālajā mājaslapā dienu pirms sezonas starta pieteikumā nav ierakstīts lietuvieša Sima Buterleviča vārds. "Barona/LDz" rindās ir trīs amerikāņi, citiem klubiem leģionāru skaits nepārsniedz divus. Bez ārzemniekiem pagaidām plāno iztikt vien LU.

Pēc vienas sezonas pārtraukuma pie kādas komandas stūres atkal būs treneris no ārzemēm. Par to parūpējās čempionvienība VEF, kas vasarā nolīga spāņu speciālistu Karlosu Fradi. Arī "Valkas/Valgas" komandā Varim Krūmiņam par asistentu strādās igauņu speciālists Margus Klārs.

Bronzas dueļa atkārtojums un Muižnieks pret Galvanovski

Sezonas pirmajā dienā paredzētas trīs spēles - 19:00 Lapmežciemā vietējā "Jūrmala/Fēnikss" uzņems "Jelgavu", bet tai pašā laikā Ventspilī mājinieki tiksies ar Rīgas "Baronu/LDz". Pie Latvijas vicečempionu stūres pēc ilgāka pārtraukuma atgriezies Kārlis Muižnieks, kurš pēdējās sezonās strādāja Polijā un Ukrainā. Savukārt "Barona" galvenais stratēģis Agris Galvanovskis savulaik "Ventspils" vienībā bija Muižnieka asistents, līdz 2008. gadā pārņēma komandas grožus.

Par oficiālo atklāšanas spēli līga izvēlējusies cīņu Liepājā, kur "Liepāja/Triobet" uzņems "Jēkabpili". Cīņas sākums pulksten 19:30 un tiešraidē to translēs LMT Straume. Abas komandas pavasarī izspēlēja bronzas godalgas, kad, lai gan pirms sērijas par favorīti uzskatīja Liepāju, Jēkabpils diezgan pārliecinoši tika pie medaļas otro sezonu pēc kārtas. "Liepāja/Triobet" starpsezonā zaudēja Lauri Blauu, uz ārzemēm devies arī Mareks Jurevičus, komandā vairs nav amerikānis Dveins Džonsons un lietuvieši Edgars Žeļons un Andrius Mažutis. Tāpat liepājniekus pameta snaiperis Kristaps Miglinieks, kurš devās nekur citur kā uz..Jēkabpili!

"Jēkabpils" komandai izdevies saglabāt kodolu - ierindā palikuši Rinalds Sirsniņš, Oskars Virsis, Pāvels Veselovs, Jānis Pozņaks un Artūrs Dušelis. Klāt nācis Sandis Silavs, kurš aizvietos uz "Liepāju/Triobet" aizgājušo Miku Sokolovu. Šie vīri, kā arī divi amerikāņi arī varētu būt galvenie komandas vilcēji. No tiem, ko sastāvā nav izdevies noturēt, lielākais zaudējums varētu būt centrs Andrejs Šeļakovs, kurš aizvadīja teicamu pagājušās sezonas otro pusi un tagad karjeru turpina"Ventspils sastāvā.

Abas komandas savā starpā tikās jau pirmssezonas pārbaudes mačā, kad liepājnieki svinēja uzvaru ar 76:66.

Aldaris LBL spēles 29. septembrī

LaiksSpēleVieta
19:00Jūrmala/Fēnikss - JelgavaLapmežciems
19:00Ventspils - Barons/LDzVentspils OC
19:30Liepāja/Triobet - JēkabpilsLiepājas OC

Kura komanda kļūs par LBL čempioni 2016. gadā?

  • 191

  • 191

  • 35

  • 35

  • 19

  • 20

  • 138

  • 12

  • 14

  • 28

  • 24


1 2 3 82 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2015-09-28 23:48, pirms 9 gadiem
Finaals taapat buus tradicionaalais, lai kaa tam neveeleetos piekrist Valmieras atbalstiitaaji

  -4 [+] [-]

, 2015-09-28 23:56, pirms 9 gadiem
7 leģi Vefam 20 spēles + Vtb .... nekad nav patikusi tā padarīšana ar procentiem

  -3 [+] [-]

, 2015-09-28 23:56, pirms 9 gadiem
Varēja Katram spiest pilnus apļus arī Vefam!
Slēpts komentārs: Rietumu_Fronte

  +3 [+] [-]

, 2015-09-28 23:59, pirms 9 gadiem
Rietumu_Fronte rakstīja: Ventiņi tikai LBL? vai arī BBL?
izdzeesies.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-29 00:00, pirms 9 gadiem
LBL var sakties ceru uz intrigu liidz calju skaitiishanas meneshiem

  -1 [+] [-]

, 2015-09-29 00:01, pirms 9 gadiem
vēl viens Q -kā saprast: Barons varēs aizvadīt mājas spēles Daugavas sporta namā tikai tad ja pretinieka tam piekritīs - un ja nē? Kur tad šamie spēlēs? Arēnā?

  -2 [+] [-]

, 2015-09-29 00:02, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: izdzeesies.
Uz jautājumu pie viena varēji atbildēt .

  -1 [+] [-]

, 2015-09-29 00:04, pirms 9 gadiem
Rietumu_Fronte rakstīja: Uz jautājumu pie viena varēji atbildēt .
paaraak elementaars jaut., ja seko basiitim.

     [+] [-]

, 2015-09-29 00:11, pirms 9 gadiem
Rietumu_Fronte rakstīja: vēl viens Q -kā saprast: Barons varēs aizvadīt mājas spēles Daugavas sporta namā tikai tad ja pretinieka tam piekritīs - un ja nē? Kur tad šamie spēlēs? Arēnā?
At VEFu Daugavpilī. Kas tut vēl nepiekrita ? Tālāk no pretinieku komandas mājām. Bet pārējie taču piektita, Bija rakstits barons lapā ka pārējās komandas atsūtīja piekrišanu. Jeb ko nesaprotu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-09-29 01:57, pirms 9 gadiem
Nu tad beidzot Latvijas Basketbols ir atpakal!!

  +2 [+] [-]

, 2015-09-29 01:57, pirms 9 gadiem
par skaistu sezonu un Ventspils triumfu pavasarí!!

  -2 [+] [-]

, 2015-09-29 01:58, pirms 9 gadiem
Tikai zeel ka neradis katru speli, cik sapratu nedela 2-3 speles tik raadisot LMT Straume...

  +4 [+] [-]

, 2015-09-29 06:55, pirms 9 gadiem
Jāsaka ka intriģējošākā bijusi pag. gada sezona!

     [+] [-]

, 2015-09-29 06:56, pirms 9 gadiem
HitMix* rakstīja: Tikai zeel ka neradis katru speli, cik sapratu nedela 2-3 speles tik raadisot LMT Straume...
LMT straume rādīs 2 spēles nedēļā, BEt tas nav mazāk kā pag. gad, jo daudzi klubi rādīs savas spēles gan SC.com , gan Delfos, tā ka nesatraucamies, basīti redzēsim daudz!

  -1 [+] [-]

, 2015-09-29 07:24, pirms 9 gadiem
Skatieties visas spēles tiešraides šajā linkā Happy to see you here!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-09-29 07:46, pirms 9 gadiem
Par Valmieru un lielu pārsteigumu un medaļām. Vismaz bronzai jābūt .

  +2 [+] [-]

, 2015-09-29 07:50, pirms 9 gadiem
Ļoti interesanta starpsezona, tāpēc sezonai arī tādai derētu būt. Skaidrs, ka ne VEF, ne BKV sezonas sākumā nespēlēs ar to jaudu, kāda būs turpinājumā, kad būs saspēlējušies un sapratuši treneru idejas. Ventiņiem vēl apmēram mēnesis līdz FIBA Eirokausam, bet mellie laikam ātrāk VTB sāk? Lai tur vai kā, sapratnes, saspēles, sportiskās formas trūkums sezonas sākumā, vairāk var atspēlēties tieši uz VEF, kam tikai 2 apļi LBL. Iespējams, tāpēc šiem tāds interesants kalendārs - gandrīz tikai mājās
Ļoti interesanti, ko varēs Valmiera, Jpils, Liepāja un Jūrmala. Protams, arī debitants Ogre. LU un Jelgava gan jau būs tradicionālie kapātāji, kas var arī lielajiem nervus pakutināt.
Jābūt labi!
Jā, un es par Ventspils 10.!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-29 07:54, pirms 9 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Par VEF zeltu! Rīgas klubs, patikams attiecības ceļš-kas jauns, koncepcija pamainita,kur komplektacija no savējiem un leģionāriem.

Būs kārtējā patīkamā Latvijas basketbola sezona, sekosu un atbalstīšu katru klubu, ari studentus no LU.
Kas ir attiecības ceļš? Imperions laikam izdomā jaunus jēdzienus, saprast grūti.

  +1 [+] [-]

, 2015-09-29 08:05, pirms 9 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Kas ir attiecības ceļš? Imperions laikam izdomā jaunus jēdzienus, saprast grūti.
Medikamenti nomainīti vienkārši

  +1 [+] [-]

, 2015-09-29 08:09, pirms 9 gadiem
Par labu un godīgu basketbolu! Rīt jāmauc uz OSC.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-09-29 08:53, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: Interesē, ko parādīs Muižnieks, tikai žēl, ka BKV spēlē LBL tikai apstākļu spiesta, dēļ spēļu prakses....
kas tas par murgu? 4 apļi apstākļu sakritība? Neesi ar VEF sajaucis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-29 09:04, pirms 9 gadiem
Redneck rakstīja: nav murgs, padomā loģiski - BKV vajag spēļu praksi un tā kā BBL nespēlē sezonas laikā un FIBA ar spēļu skaitu pagaidām nav zināms, tad tas paliek vienīgais variants, jo var atkārtoties, kas pērn, kad sezonas otrajā pusē bija ļoti maz spēļu....Ja paliktu tikai 2 apļus LBL un teiksim izkristu FIBA grupu turnīrā, tad spēļu kopskaits regulārajā sezonā būtu traģiski mazs.....Tā ir tā apstākļu sakritība
Fantastiska loģika Kurai LBL komandai tad tā nav? Kur tad spēlētu tie, kam nav BBL vai FIBA, vai vēl kaut kas? VEF spēlē tikai tāpēc, lai saglabātu cerības uz Eirokausiem. Arī tā var apgalvot? Pilnīgs sviests jums galvā, cienītais
Tas ir nacionālais čempionāts un ir tikai ileliski, ka spēļu skaits līdzsvarojas! Kāda apstākļu sakritība?

  -1 [+] [-]

, 2015-09-29 09:09, pirms 9 gadiem
Kas tur intriģējošs? Prom ātri no visām pārējām komandām aizskries Ventspils, VEF, Valmiera un vientulībā Jēkabpils. Paliks vidējā kategorija, Barons, Liepāja, Jelgava, LU, Valga un Ogre. No šīm pēdējām 6, tad arī 4 būs liekas. Pagaidām ilgtermiņā pēdējām 6 komandām nav variantu pret pirmām četrām.

     [+] [-]

, 2015-09-29 09:20, pirms 9 gadiem
best 4 sport mačus nerādīs?

  +2 [+] [-]

, 2015-09-29 09:38, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: best 4 sport mačus nerādīs?
ne, sis kanals dod prieksroku regbija spelu atkartojumu translesanai.

     [+] [-]

, 2015-09-29 09:45, pirms 9 gadiem
bondža rakstīja: Kas tur intriģējošs? Prom ātri no visām pārējām komandām aizskries Ventspils, VEF, Valmiera un vientulībā Jēkabpils. Paliks vidējā kategorija, Barons, Liepāja, Jelgava, LU, Valga un Ogre. No šīm pēdējām 6, tad arī 4 būs liekas. Pagaidām ilgtermiņā pēdējām 6 komandām nav variantu pret pirmām četrām.
1.Esi piemirsis Jūrmalu.
2. Nedomāju, ka šie ir komandu galējie sastāvi, gan jau būs vēl papildinājumi, līdz ar to spēku samēri vēl noteikti mainīsies.

  +7 [+] [-]

, 2015-09-29 10:00, pirms 9 gadiem
Barons, ASK, Venstpsils.. vot tie bija laiki...
1 2 3 82 komentāri