Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bertāns, vasara un zvaigžņu slimība

Bertāns, vasara un zvaigžņu slimība
"Spurs" šovasar plāno uzlabot Bertāna fizisko sagatavotību
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Kaut ko no Dāvja Bertāna šovasar grib visi. Junioru izlase grib līdera sniegumu. Bagatskis grib vest uz Eiropas čempionātu. "Olimpija" grib, lai atsakās no lielās izlases un ātri brauc uz Ļubļanu. Sanantonio "Spurs" grib, lai trenējas pēc viņu gatavotas programmas. Tikmēr Dāvja tēvs prasa tikai vienu - lai puika koncentrējas pasaules čempionātam un neslimo ar zvaigžņu slimību...

Dāvja Bertāna telefons šajās dienās ir izslēgts. "Vienojāmies, ka šobrīd domām jābūt tikai pie pasaules čempionāta," Dainis Bertāns liek noprast, ka NBA lietas, kas puikam domas diktēja pēdējo pāris mēnešu garumā, šobrīd jāaizmirst. Jau ceturtdien junioru izlasei pirmā spēle, un tur nevienu taivānieti neinteresēs, vai tevi nodraftējis Sanantonio "Spurs", vai Pārogres "Bulls" - tur būs jāspēlē un jāuzvar laukumā. Svētku nedēļas nogale - tajā gan vēl groži netika uzlikti. Jo vairāk tāpēc, ka ceturtdienas vakarā Ņuarkā, kur šoreiz notika no Ņujorkas "Madison Square Garden" aizlienētā ceremonija, mozaīkas gabaliņi saveidojās tieši tādā bildē, uz kādu tika cerēts, ļaujoties šim riskam.

Bertāns vecākais uzreiz bilst, ka visās niansēs tik spīdoši neorientējas, tomēr par situāciju Dāvis bijis ļoti apmierināts. "Saprotu, ka pirmā kārta tika palaista garām speciāli, jo tā uzliek zināmus ierobežojumus - striktāku reglamentu, kāds līgums pēc tam jāslēdz. Otrā kārta, domājot par priekšdienām, ir elastīgāka - gan ar termiņiem, gan summām. Skaidrs, ka nākamgad Dāvis tāpat nebūs gatavs NBA, varbūt nebūs arī pēc diviem, kad pirmās kārtas garantētais līgums jau beigsies. Otrā kārta dod brīvākas rokas un līgumu jau var slēgt tādu, kāds pašiem labāk tīk, tāpēc šis bija stratēģiski labākais risinājums," tos, kas apmulsuši par "Spurs" pauzi, nepaņemot Dāvi ar 29. numuru, mierina Bertānu ģimenes galva.

Darījumu starp Sanantonio "Spurs" un Indianas "Pacers", kura rezultātā pie četrkārtējiem NBA čempioniem nonāca arī latvietis, NBA apskatnieki patlaban dēvē par drafta nakts profesionālāko veikumu. Viss bija izkalkulēts, lai klubam būtu maksimāli labākā iespēja paņemt spēlētājus, kurus tas noskatījis, un tas arī izdevās. Dainis apliecina - tieši Teksasas kluba virzienā aģents strādāja vismērķtiecīgāk. "Tur ir labi atstrādāta sistēma, un, ja viņi kādu ņem, tad vienmēr ar skaidru vīziju, kāpēc ņem un ko darīs tālāk. Vismaz skaidrs, ka kluba nodomi ir nopietni, un ar spēlētāju rēķinās. Klubs ir stabils, tuvākajā laikā izmaiņas vadībā vai treneru sastāvā nav paredzētas."

Sanantonio kluba parādīšanās pie apvāršņa ir vēl viens faktors jau tā blīvajos Bertāna juniora vasaras plānos. "Domāju, pēc čempionāta vajadzētu paņemt mazu pauzīti, savest kārtībā ceļgalus, kas augošam organismam pie šādas slodzes ir bīstams punkts. Nenāktu par ļaunu neliela rehabilitācija. Bet tad jau uz lielo izlasi," tuvāko mēnesi ieskicē treneris - gan atzīstot, ka Ļubļanas "Olimpija" ierosinājusi iepauzēt ar pieaugušo izlasi, tā vietā jau laicīgi dodoties uz Slovēniju, lai atjaunotos un sāktu gatavoties sezonai. "Skatīsimies. Ja Bagatskis uzskata, ka Dāvis patiešām vajadzīgs, tad ir jāiet - ja viņam redz divpadsmitnieku un arī zināmu spēles laiku. Vismaz tā viņš izteicās. Redzēsim, kā būs - vēl jānospēlē 11 dienas pasaules čempionātā, kas arī prasīs spēkus."

Ceturtdien NBA sāksies lokauts, un tas nozīmē, ka klubiem nopietnu vasaras plānu nav - vismaz tādu, par kuriem varētu runāt droši. Jautāts par jaunpienācēju iespējamo pārbaudi par to medijiem atgādināja arī "Spurs" ģenerālmenedžeris. Tomēr pavisam bez uzmanības spēlētāji netiek atstāti arī šajā situācijā - arī uz Latviju tikšot sūtīta individuālā gatavošanās programma, lai gādātu par fizisko sagatavotību, zina stāstīt Dainis. "Tagad programmas ir pārdomātākas, vienkārši svarus cilāt un būdu pumpēt nevienam vairs neliek. Katram ir savi vingrinājumi, kas strādā uz visu ķermeni un nostiprina vājākās vietas, nevis vienkārši kačā visu pēc kārtas. Jādomā par to, lai viņš uz saviem garajiem kātiem nepazaudē to ātrumu, kas viņam ir patlaban. Tā tomēr ir viena no īpašībām, kuras dēļ viņu pamanīja un novērtēja."

Vienlaikus viņš atgādina un uzsver - NBA drafts ir tikai atzinība karjeras sākumposmā, kas pati par sevi vēl neko negarantē, vien paver labākas iespējas. "Viss paša rokās. Jātrenējas un ļoti daudz kur vēl jāpieliek. Tagad Sanantonio sekos līdzi, vērtēs viņa gatavību un tad jau jāgaida īstais brīdis, kad varēs lemt par došanos uz turieni. Nav jēgas to darīt, kamēr skaidrs - būs jāsēž uz soliņa. Jābūt labam treniņu procesam un arī spēles laikam. Šobrīd to var iegūt Ļubļanā," spēlētāja tēvs gatavs noturēt dēlu pie grēcīgās zemes arī tad, ja pašam Dāvim saķere pēkšņi sāktu zust (kas 18 gadu vecumā būtu tikai normāli!). "Izrunājāmies un pateicu: lai nebūtu tā, ka man tagad būs jācīnās ar tevi. Ja reiz visiem smuki izrunājies, ka zvaigžņu slimības nav - tad lai arī nebūtu! Lai nebūtu deguns gaisā un teksti "ko tu man te tagad stāsti"... Nekas jau nav mainījies. Smagi jāstrādā tāpat kā līdz šim."

  -2 [+] [-]

, 2011-06-27 15:02, pirms 13 gadiem
Patīkami, ka Spurs savus draftētos spēlētājus ļoti auklē

Novēlu tāpat kā Pārkeram un Džinobili aizvadīt Spurs visu karjeru =)

 +10 [+] [-]

, 2011-06-27 15:43, pirms 13 gadiem
Gan jau viss būs kārtībā! Neļaus viņam lidināties mākoņos, jo ģimenei arī ir liels faktors attieksmes veidošanā. Tagad jānovēl veiksmīgs čempionāts gan Dāvim, gan visai Latvijas izlasei.

  +9 [+] [-]

, 2011-06-27 15:55, pirms 13 gadiem
Zvaigžņu slimība būs pārbaudījums pēc pirmā miljona, ne jau pēc drafta. Ja pēc drafta jau ir jāstumda mākoņi, tad tur vispār nekas nebūs...
Vot, tad, kad tiks tai NBA, kad parakstīs līgumu pa pāris miljoniem, tad gribēšu dzirdēt, kā Dāvis un arī tas pats Dainis turēsies pie zemes...
Slēpts komentārs: LoveBasketballl

  +1 [+] [-]

, 2011-06-27 17:42, pirms 13 gadiem
Gribas ticēt ,ka viņš paliks tāds pats cilvēks kā līdz šim , bet ir jua faktori,kas viņu ir mainijuši tad nemaz lielas cerības nelieku... Lai viņam veicas visā.

  -1 [+] [-]

, 2011-06-28 08:08, pirms 13 gadiem
a kur no sc pazuda raksts, kur Dāvis daiļrunīgi izteicās par drafta otrās kārtas beigu spēlētājiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja