Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bertomeu: "Eirolīgas nākotne: 16 komandas un apļa turnīrs"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bertomeu: "Eirolīgas nākotne: 16 komandas un apļa turnīrs"
Hordi Bertomeu un "Maccabi Tel Aviv" prezidents Šimons Mizrahi
Foto: euroleague.net

Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu ceturtdien, 22. oktobrī, viesojās Izraēlā, kur apmeklēja spēli starp "Maccabi Tel Aviv" un "Unicaja Malaga" komandām. Pirms spēles Bertomeu tikās ar Izraēlas žurnālistiem, daloties pārdomās par turnīra nākotni.

Par līgas struktūru

"Tā ir taisnība, ka no 2011. gada jūnija klubi nopietni spriež par līgas nākotni. Kopš tā laika mums izdevies panākt kopsaucēju jautājumā par vienu no Eirolīgas mērķiem – jākļūst par īstu līgu. Īsta līga nozīmē sistēmu, kurā visas komandas tiekas ar visām komandām.

Līdz šim tas nebija iespējams, ņemot vērā problēmas ar kalendāru. Taču mērķis palicis. Pašreizējā sacensību sistēma signalizē par kustību vēlamajā virzienā. Kad mainījām “Top 16” formātu, izveidojot divas grupas ar astoņām komandām katrā, kļuva skaidrs, kur jāiet nākamajos gados.

Evolūcijai jānotiek ātrāk nekā vēlāk. Vēlos uzsvērt, ka iniciatīvas aizsākums ir 2011. gadā, nevis tagad. Runājam ar klubiem, kā to īstenot. Grupas turnīrs ar 24 klubu līdzdalību padara to gandrīz neiespējamu, citādi sabojāsim nacionālo līgu kalendāru, kuru vēlamies aizsargāt.

Iespējams, nākamajā sezonā būs gatavs jaunās struktūras projekts. Par detaļām runāt vēl ir pāragri. Cenšamies noteikt pamatelementus, jo pārkārtošanās no 24 uz 16 klubiem nav vienkārša lieta. Mums jārunā ar daļu turētājiem, visām iesaistītajām pusēm. Kad zināsim visus viedokļus, klubi tiksies un pieņems lēmumu, jo tie, nevis trešās puses, ir lēmumu pieņēmēji."

Par konfliktu ar FIBA

"Jā, tā ir taisnība. Mēs nevaram noliegt baumas, ka FIBA pēdējos mēnešos ļoti aktīvi sūtījusi ziņas nolūkā pārņemt mūsu turnīru. Domāju, ka ikviens zina, ka tas saistīts ar mūsu negatīvo nostāju pret kalendāru, kurš paredz “valstsvienību logus” klubu sezonas laikā. Iespējams, viņi domā, ka pārņemot turnīru, viņi atrisinās kalendāra jautājumu.

Vienīgais, ko varu pateikt, ir, ka klubi jūlijā skaidri pauda savu nostāju: Eirolīgas būve aizņēma 15 gadus un tagad nav pienācis brīdis padoties, lai atgrieztos pie sistēmas, kāda pastāvēja pirms 15 vai 20 gadiem. Tik tālu esam. Saglabāju optimismu, ka FIBA joprojām ir telpa manevriem, lai atrastu risinājumu kalendāra jautājumā. Domāju, ka nākamajos mēnešos redzēsim, vai iespējams kompromiss."

Par četriem Turcijas klubiem Eirolīgā

"Manuprāt, mēs nevaram noliegt faktu, ka Turcija ir viena no dažām valstīm, kur redzam izteiktu basketbola izaugsmi. Tur ir komandas, kuras kļūst arvien konkurētspējīgākas, klubi ar lielākiem budžetiem un solīdiem plāniem. Tagad mums Turcijā ir jauni, daudzsološi projekti.

Turcija ir milzīgs tirgus iedzīvotāju skaita ziņā un tai pieder viens no lielākajiem TV līgumiem Eirolīgā. Tādējādi mums ir iemesli aizstāvēt Turcijas tirgu tāpat kā aizsargājam Vācijas tirgu un Francijas tirgu. Tie ir mūsu stratēģiskie tirgi.

Nevaram aizmirst, ka pirms daudziem gadiem Vācijai bija tikai viena Eirolīgas komanda ar ļoti pieticīgiem rezultātiem. Taču ieguldījām Vācijā līdzekļus, strādājām ar līgu. Tagad Vāciju pārstāv divi konkurētspējīgi klubi. Šosezon turnīrā nepiedalās “ALBA Berlin”, kas startēja iepriekšējos gados. Šogad iedevām “wild-card” Minhenes “Bayern”.

Noteiktā brīdī, kad sadalām kvotas nacionālajām līgām, ņemam vērā sistēmai izdevīgāko variantu. Neskatoties uz nākamo sezonu, bet raugoties vidējā un ilgā termiņā. Šī iemesla dēļ izvēlējāmies ceturto komandu no Turcijas, jo mums ir A licenču īpašnieki un čempions.

Taisnība, ka šī ir pēdējā reize, kad automātiski uzņemam Turcijas čempionus, ja vien valstī netiks izveidota profesionāla līga. Turcija ir vienīgā valsts Eirolīgā, kurai nav neatkarīgas līgas, jo nacionālo čempionātu rīko federācija."

Izmantotie resursi:
Euroleague President and CEO Bertomeu meets...

     [+] [-]

, 2015-10-25 01:09, pirms 9 gadiem
Nu jā. Izredzēto turnīrs, kurā iespējams iekļūt tikai "lielu tirgu" pārstāvjiem.

  -1 [+] [-]

, 2015-10-25 01:48, pirms 9 gadiem
Pareizi ir, nav ko tur spēlēt visādam lietuvām, serbijām un horvātijām. lai spēlē lielās valstis ar stiprajiem klubiem, būs augsts līmenis. Cerams Vācijas un Francija nokomplektēs superklubus, arī itāļi atriezīsies slavas laikos.

     [+] [-]

, 2015-10-25 20:22, pirms 9 gadiem
Kas tur iznāk CSK,Maccabi,Oly,Pao,Vācija 1kl,Itālija 1kl,Francija 1kl,Turcija 3kl,Spanija 4klubi paliek 2brīvas vietas.Ja leiši ieliks Žalgiri valsts budžetā tad viņiem arī vieta atradīsies(tā viņiem būs goda lieta,zinot viņu slimību uz basi nu un to 1 vietu var piespēlēt jebkurai blicei kurai būs liels piķis.

     [+] [-]

, 2015-10-27 08:02, pirms 9 gadiem
cookro rakstīja: Kas tur iznāk CSK,Maccabi,Oly,Pao,Vācija 1kl,Itālija 1kl,Francija 1kl,Turcija 3kl,Spanija 4klubi paliek 2brīvas vietas.Ja leiši ieliks Žalgiri valsts budžetā tad viņiem arī vieta atradīsies(tā viņiem būs goda lieta,zinot viņu slimību uz basi nu un to 1 vietu var piespēlēt jebkurai blicei kurai būs liels piķis.
smieklīgi gan ka tu no Krievijas tikai vienu klubu ieliki,un tajā pašā brīdī no Spānijas veselus 4us,ar ko unicaja vai valensija ir labākas par himkiem,loko,uniksu vai to pašu bagija komandu?