Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Muamba par mirkļiem pirms saļimšanas: "Jutos it kā skrietu sev blakus citā ķermenī"

Andrejs Siliņš

Muamba par mirkļiem pirms saļimšanas: "Jutos it kā skrietu sev blakus citā ķermenī"
Fabriss Muamba (centrā) pateicas dakteriem
Foto: AFP/Scanpix

Angļu futbolists Fabriss Muamba atklājis, kādas izjūtas Boltonas "Wanderers" spēlētāju pārņēma dažus mirkļus pirms saļimšanas laukumā Anglijas kausa izcīņas spēlē pret "Tottenham Hotspur". Vēlāk Muambas sirds apstājās un tās darbību izdevās atjaunot vien pēc 78 minūtēm.

"Pa gabalu redzēju "Spurs" spēlētājus skrienam, tad redzēju divus Skotus Pārkerus un divus Luka Modričus. Tajā brīdī sapratu, ka tas ir kaut kas nopietns," mirkļus pirms saļimšanas atcerējās 24 gadus vecais Muamba. "Skrēju, lai tiktu pie Martina Petrova raidītās piespēles. Kad atgriezos laukuma vidū, sajutu nelielu reibumu. Tas nebija normāls reibuma stāvoklis, tās bija sirreālas izjūtas. It kā es skrietu sev blakus kāda cita ķermenī. To ir grūti izskaidrot."

"Pēc mirkļa atkal to izjutu. Man nebija nekādu sāpju, nebija nekādas smaguma izjūtas vai sišanās krūtīs, kā to var redzēt filmās," notikumu rekonstruēja Boltonas futbolists. "Tad sāku visu redzēt dubultā. Izjūtas bija bez maz vai kā sapnī. Jutos kā krītot gaisā un tad bija divi belzieni, mana galva bija atsitusies pret zemi. Tas arī bija viss. Apkārt melns, nekas vairs nebija. Biju miris."

Dakteris Endrjū Dīners bija tas, kurš aicināja spēlētāju pēc iespējas ātrāk nogādāt slimnīcā. Izrādās, Dīners uz maču bija ieradies kā "Tottenham Hitspur" līdzjutējs. "Tā bija tīra sagadīšanās, ka dakteris Dīners tajā dienā bija līdzjutēju pūlī. Esmu viņam par visu parādā."

Muamba, kurš teju mēnesi pavadīja slimnīcā, atzina, ka mača pret "Hotspur" toreiz gatavojās ka vienmēr: "Visu nedēļu trenējos kā ierasti, jutos lieliski. Profesionālu futbolu spēlēju kopš 18 gadu vecuma un nekad iepriekš man nav bijis nopietns savainojums. Nekad nav bijušas problēmas ar sirdi vai citu nozīmīgu ķermeņa orgānu. Arī ģimenē nav bijušas sirds slimības. Atceros, ka arī todien jutos labā formā."

Izmantotie resursi:
The Independent | News | UK and Worldwide News...

 +32 [+] [-]

, 2012-04-23 21:14, pirms 12 gadiem
Stāstus ar labām beigām vienmēr ir patīkami lasīt.

  -1 [+] [-]

, 2012-04-23 21:29, pirms 12 gadiem
nu cerams fucīti kaut vai kādā 6. anglijas līgā tomēr vēl uzkapās

 +14 [+] [-]

, 2012-04-23 21:29, pirms 12 gadiem
Patīkami redzēt Muambu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-04-23 21:43, pirms 12 gadiem
Redz, kā! Nebija sāpju un, tā izklausās, nebija arī baiļu. Tīri labs veids, kā nomirt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-04-23 23:08, pirms 12 gadiem
"Vēlāk Muambas sirds apstājās un tās darbību izdevās atjaunot vien pēc 78 minūtēm." Nu nez, noteikti autora kluda, tam jabut sekundem, jo pec tada laika jau sakas lika stingums!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-04-23 23:32, pirms 12 gadiem
Tad ta tiesam zinatniska fantastika, jo smadzenu darbiba pilnvergi neatjaunojas, ja tam 5 min netiek piegadats skabeklis, gan jau arsti bija panakausi asinsriti, bet lai nu ka, puisim nelaime ir kartigi nolaimenjies, lai veselojas.

     [+] [-]

, 2012-04-23 23:45, pirms 12 gadiem
Zombijs rakstīja: "Vēlāk Muambas sirds apstājās un tās darbību izdevās atjaunot vien pēc 78 minūtēm." Nu nez, noteikti autora kluda, tam jabut sekundem, jo pec tada laika jau sakas lika stingums!!!
kljuuda ir,ka Tu pie datora seedi un veel mamma nav aizdzinusi Tevi guleet

  +1 [+] [-]

, 2012-04-23 23:48, pirms 12 gadiem
Zombijs rakstīja: Tad ta tiesam zinatniska fantastika, jo smadzenu darbiba pilnvergi neatjaunojas, ja tam 5 min netiek piegadats skabeklis, gan jau arsti bija panakausi asinsriti, bet lai nu ka, puisim nelaime ir kartigi nolaimenjies, lai veselojas.
Šīs 78 minūtes viņa sirds tika veikta nepārtraukta sirds masāža, lai riņķotu asinis un ķermenis tiktu apgādāts ar skābekli!

  +2 [+] [-]

, 2012-04-24 00:21, pirms 12 gadiem
Skatos šeit baigie fizioloģijas un medicīnas speciālisti sanākuši komentēt.

  +3 [+] [-]

, 2012-04-24 01:26, pirms 12 gadiem
Gribētos dzirdēt kāda profesionāla ārsta viedokli par to, kā kas tāds var atgadīties profesionālam, labi trenētam sportistam, pie tam "Profesionālu futbolu spēlēju kopš 18 gadu vecuma un nekad iepriekš man nav bijis nopietns savainojums. Nekad nav bijušas problēmas ar sirdi vai citu nozīmīgu ķermeņa orgānu. Arī ģimenē nav bijušas sirds slimības. Atceros, ka arī todien jutos labā formā.

Pie tam vēl ņemot vērā, ka viņus taču pārbauda ar modernākajām iekārtām un noteikti, ka mūsdienu medicīna ir spējīga jau priekšlaicīgi noteikt kaut kādu risku. Tiešām mistika.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja