Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Anands notur neizšķirtu 122 gājienus ilgā partijā, vadībā joprojām Karlsens

Rolands Eliņš

Anands notur neizšķirtu 122 gājienus ilgā partijā, vadībā joprojām Karlsens
Višvanatans Anands
Foto: TASS/Scanpix

Magnusa Karlsena un Višvanatana Ananda cīņā par pasaules čempiona troni šahā rezultāts kļuvis 4:3 jaunā Norvēģijas meistara labā. Šodienas partijā viņš bija ieguvis pārsvaru, taču arī 122 gājienus un vairāk nekā sešas stundas ilgā spēlē nespēja pieteikt matu, un spēlētāji vienojās par neizšķirtu.

Magnusa Karlsena un Višvanatana Ananda duelī Sočos pēc pirmajām sešām cīņām jeb puses no paredzētā partiju skaita vadībā ar 3,5:2,5 bija izvirzījies norvēģu jauneklis, kurš centās savu pārsvaru vēl vairāk nostiprināt šodien notikušajā septītajā spēlē.

Mača sākums izvērtās visai pārgalvīgs, un Karlsens pieņēma Ananda izaicinājumu apmainīties ar dāmu nosišanu. Turpmākajā figūru apmaiņā Karlsens izrādījās veiklāks un panāca pārsvaru, proti, viņam palika tornis un zirdziņš, Anandam tikai tornis (bandinieku gan vairāk bija indietim). Šajā brīdī sākās īstā taktiskā cīņa, un Karlsens, kurš iepriekš bija ietaupījis daudz vairāk apdomas laika, tā arī nespēja rast risinājumu kā piespriest pretiniekam matu.

Tiesa, ne jau tāpēc, ka necentās - mačs turpinājās līdz 122.(!) gājienam, kurā abi spēlētāji simboliski atvadījās no saviem torņiem un vienojās par neizšķirtu. Rezultāts summā līdz ar to kļuvis 4:3, joprojām Karlsena labā. Par čempionu kļūs šahists, kurš pirmais sasniegs 6,5 punktus. Jāpiebilst, ka šodienas partija bija visu laiku otra ilgākā šaha vēsturē, kura izspēlēta cīņā par pasaules čempiona titulu. 1978. gada Korčnoja-Karpova partija ievilkās līdz 124. gājienam.

"Sākotnēji pēc pārsvara iegūšanas biju pārliecināts, ka man ir iespējas uzvarēt," preses konferencē sacīja Karlsens. "Taču spēles gaitā tā arī nespēju atrast veiksmīgu risinājumu. Labi redzēju, kā to teorētiski šadā situācijā var izdarīt, taču praksē iespējas neradās. Vai esmu apmierināts ar neizšķirtu? Jā. Varbūt palaidu kādu izdevību garām, šobrīd konkrēti nevaru pateikt, taču būtībā izdarīju maksimumu, bet pretinieks lieliski ieņēma aizsardžibas pozīciju."

Līdzīgs jautājums tika uzdots arī Anandam, proti, vai pēc tik garas spēles viņš ir mierā ar iegūto puspunktu un daudz pieredzējušākais indietis atļāvās pasmaidīt: "Pēc tik ilgas spēles, jā, es esmu apmierināts arī ar neizšķirtu. Ja būtu zaudējis, tad gan par tās ilgumu nepriecātos."

Nākamais lielmeistaru duelis paredzēts jau rītdien, bet noslēdzošais 12. mačs plānots 25. novembrī. Karlsenam gan ir iespēja čempiona titulu aizstāvēt jau ātrāk, turklāt viņš uzvarēs arī tad, ja visos nākamos mačos noturēs neizšķirtu.

Izmantotie resursi:
sochi2014.fide.com