Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Andrejs Lēmanis: latviešu treneris, kurš var piepildīt Austrālijas sapni

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Andrejs Lēmanis: latviešu treneris, kurš var piepildīt Austrālijas sapni
Andrejs Lēmanis ar latviešu olimpiešiem 2012. gadā Londonā
Foto: no Lēmaņu ģimenes arhīva

Latviešu izcelsmes austrāliešu treneris Andrejs Lēmanis ir sapulcējis komandu, kura var Austrālijas vīriešu basketbolam sagādāt pirmo olimpisko medaļu valsts vēsturē.

Andrejs Lēmanis uzauga latviešu basketbola ģimenē. Viņa tēvs Eduards ieceļoja “Zaļajā kontinentā” 1951. gadā un apmetās Melburnā. Austrālijas otrajā lielākajā pilsētā jau darbojās divas latviešu basketbola vienības – “Rīga” un “Daina”, bet spēlētāju bija pietiekami, lai Eduards ar domubiedriem nodibinātu trešo – “Kursu”.

Visas trīs latviešu vienības vēlāk pievienojās Melburnas Latviešu sporta klubam (MLS), bet Eduards apprecējās ar latviešu meiteni Birutu. Viņu laulībā piedzima dēli Pauls (1965) un Andrejs (1969). Abi zēni spēlēja “Essendon YMCA” vienībā, kura vēlāk pievienojās “St. Kilda” klubam. Turpinājumā Andrejs Lēmanis Viktorijas pavalsts vienības sastāvā piedalījās Austrālijas kadetu, junioru un jauniešu čempionātos, parasti veicot komandas kapteiņa pienākumus.

Nonācis pieaugušo rindās, Lēmanis “Bulleen Boomers” sastāvā spēlēja CBA un SEABL līgās, pēdējā kā kapteinis aizvedot komandu līdz pirmajai vietai. Pirmā izdevība spēlēt Austrālijas virslīgā NBL radusies, kad Andreju pie sevis uzaicinājis “St. Kilda” treneris Andris Blicavs. Drīzumā notikusi “South Melbourne Saints” un “Nunawading” vienību apvienošanās, izveidojot “South East Melbourne Magic” komandu. Tajā atradusies vieta diviem bijušajiem “St. Kilda” spēlētājiem.

Pārmaiņas notika uz labu – 1992. gadā "Magic" ar 23 gadus veco Lēmani sastāvā uzvarēja Austrālijas čempionātā. Trenera Braiena Gūrdžiana (Brian Goorjian) vadībā viņš nospēlēja vēl vienu sezonu, taču 1993. gadā nonāca izvēles priekšā. “Magic” nepagarināja līgumu, bet Lēmanis nebija gatavs aizbraukt no Melburnas, kur strādāja grāmatveža darbu pazīstamajā firmā “Price, Waterhouse and Cooper”.

Gūrdžiana vārdi “Tu vari kļūt par labu treneri” mainīja Lēmaņa dzīvi. Trešdienu vakaros viņš sāka trenēt “Magic” fārmkomandu “Sandringham”, kura spēlēja VBA līgā. “Bulleen Boomers” novērtēja latvieša potenciālu, piedāvājot trenēt viņu SEABL un VBA komandas.

Lēmanis ar “Boomers” nostrādāja vienu gadu, turpinājumā piekrītot kļūt par NBL kluba “Geelong Supercats” galvenā trenera Īena Stakera (Ian Stacker) palīgu. "Atceros, ka mēs abi parakstījām trīs gadu līgumus (1996-1999). Pēc pirmā gada īpašnieks šķīrās no licences un mēs saņēmām algu par vienu mēnesi," par pavadīto laiku Džīlongā stāstīja Lēmanis.

Sekoja pārcelšanās uz zeltraču pilsētu Balaratu, kur latvietis kļuva par trenera Marka Līdera (Mark Leader) palīgu. “Biju zāles menedžeris, strādāju bārā – tas bija interesants gads.” Nākamais darbs bija Viktorijas pavalsts basketbola federācijā (Basketball Victoria). Stakers pa to laiku kļuva par “Townsville Crocodiles” galveno treneri un uzaicināja bijušo kolēģi pie sevis. Tur Lēmanis nostrādāja sešus gadus (1999-2005).

“Strādājot Taunsvilā, pirmo reizi sāku domāt par darbu Austrālijas valstsvienībā. Puiši no “Boomers” (Austrālijas izlases iesauka – Sportacentrs.com) treniņnometnēm atgriezās pacilātā noskaņojumā un nodomāju, ka varētu dot valstsvienībai savu pienesumu. Kad skaties uz nacionālo izlasi, uzmetas zosāda.”

Pagrieziena punkts pienāca 2005. gadā, kad Lēmanis pieņēma piedāvājumu kļūt par Oklendā bāzētā
Jaunzēlandes kluba “New Zealand Breakers” galveno treneri. Lēmanim vajadzēja sešas sezonas, lai izcīnītu pirmo titulu, taču, sākot no 2011. gada pavasara, “Breakers” dominēja Austrālijas līgā, izcīnot trīs čempionu kausus pēc kārtas (2011, 2012, 2013).

NBL uzskatāma par ceturto nozīmīgāko profesionālo sporta līgu Okeānijā aiz Nacionālās Regbija līgas (NRL), regbija apvienības “Super 15” un Austrālijas futbola līgas. Lēmanis padarīja “Breakers” par veiksmīgāko Jaunzēlandes profesionālo komandu 21. gadsimtā, atkārtojot regbija kluba “Crusaders” uzvaru gājienu 1998.-2000. gadā.

Strādājot Oklendā, latvietis turpināja papildināt zināšanas Klusā okeāna abās pusēs. Lēmanis uzrunāja "San Antonio Spurs" treneri Bretu Braunu (Brett Brown), kurš dalījās gan savā laikā, gan zināšanās. Vīri sadraudzējās, bet 2009. gadā, kad Brauns nomainīja Gūrdžianu pie Austrālijas valstsvienības stūres, Lēmanis kļuva par viņa palīgu.

“Biju gar zemi, kad viņš mani pasauca. Man uzmetās zosāda, es nejokoju,” atcerējās Lēmanis. “Zvanīju sievai Andželai un mana roka, turot telefonu, drebēja.” Kopā ar Braunu latvietis strādāja Londonas spēlēs, bet 2013. gadā aprīlī pats tika apstiprināts par Austrālijas valstsvienības galveno treneri.

Austrālija XXXI Olimpiādes spēlēm kvalificējās 2015. gada 18. augustā, divu spēļu summā pieveicot Jaunzēlandi ar 160:138. Spēlējot bez Džo Inglsa un Ārona Beinsa, austrālieši savā laukumā uzvarēja pretiniekus ar 71:59, bet atbildes cīņā Velingtonā bija pārāki ar 89:79.

"Pēc Okeānijas čempionāta komandā notika diskusija un vienojāmies, ka brauksim uz Rio, lai izcīnītu zelta medaļu," Lēmanis teica intervijā laikrakstam “Brisbane Courier Mail”. “Mēs patiešām ticam, ka mums ir pietiekami talanta, lai uzvarētu Rio. Tā ir viena no lietām, kuru viegli pateikt, taču mūsu komandā pastāv patiesa ticība, ka varam sasniegt šo mērķi.”

Austrālijas vīrieši Olimpiskajās spēlēs sacenšas 14. reizi, tači pie medaļas komandai līdz šim nav izdevies tikt. “Boomers” 1988. gadā Seulā, 1996. gadā Atlantā un 2000. gadā Sidnejā izcīnīja ceturto vietu, bet pēdējos divos turnīros Pekinā un Londonā finišēja septītajā vietā. Interesanti, ka 1960. gada Romas spēļu kvalifikācijas turnīrā Austrāliju vadīja latviešu treneris Eriks Erkens.

Pēc uzvarām pār 2013.gada Eiropas čempioni Franciju un 2014. gada pasaules vicečempioni Serbiju austrālieši ir nopietni pieteikušies cīņai par Rio medaļām. Viss liecina, ka Lēmanis ir gatavs lielajam izaicinājumam.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Latvietis": Andreja...
Boti Nagy | Our man for all seasons
Andrejs Lēmanis un "NZ Breakers" trešo reizi...
Andrejs Lēmanis - galvenais kandidāts...
Andrejs Lēmanis: "Austrālija brauks uz Rio, lai...

  +6 [+] [-]

, 2016-08-09 08:10, pirms 8 gadiem
Cik varēja saprast no Novika, laikam jau latviski labi runā, ja abi vecāki ir latvieši no 2.pasaules kara bēgļiem....
Jaunāks par Bagiju!

  +8 [+] [-]

, 2016-08-09 08:11, pirms 8 gadiem
Forši, vēl viens letiņš kaldina panākumus. Veiksmi!

  +5 [+] [-]

, 2016-08-09 08:18, pirms 8 gadiem
Tiešām interesanta karjera bijusi, par ko tādu jau var mākslas filmu uzņemt

  -3 [+] [-]

, 2016-08-09 08:45, pirms 8 gadiem
ierakstiet video interviju ar viņu un tad redzēsim kāds viņš latvietis

  +8 [+] [-]

, 2016-08-09 09:13, pirms 8 gadiem
Daniel rakstīja: ierakstiet video interviju ar viņu un tad redzēsim kāds viņš latvietis
ja angļu vārdi iesprūkt mazāk par mūs pašu pielietotajies krievu bļe un tml, tad varam saut par latvieti

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 10:25, pirms 8 gadiem
Daniel rakstīja: ierakstiet video interviju ar viņu un tad redzēsim kāds viņš latvietis
Nevajag jaukt divas lietas - latvietis un latviešu izcelsmes.

  +5 [+] [-]

, 2016-08-09 10:35, pirms 8 gadiem
Latvieši visu laiku ir Austrālijas basketbolā, 90. Virslīgā spēlēja Vlahovs, Leimanis un Agrums, pirms tam 70.rakstā pieminētais Blicavs bija Austrālijas izlases kapteinis,savukārt Blicava meita Sāra gandrīz tika uz Rio ar sieviešu izlasi, tika atskaitīta pēdējā brīdī.Vēl pirms tam 50-60 brīžiem pat 5-6 latvieši pretendēja uz vietu izlasē.
Slēpts komentārs: oxa

     [+] [-]

, 2016-08-09 14:02, pirms 8 gadiem
Ja nemaldos, tad Melburnas olimpiādē 1956.g. bija situācija, ka abās komandās (Austrālijas un PSRS) uz laukuma runāja vienā valodā - latviešu.

     [+] [-]

, 2016-08-09 14:41, pirms 8 gadiem
Mjā,ļoti kolorīta karjera. Forši. Austrāļiem kopumā lieliska komanda Olimpiādē,visus zvetē,bet patiesības moments būs spēle pret amīšiem...

  -1 [+] [-]

, 2016-08-09 19:07, pirms 8 gadiem
Emilio rakstīja: Nevajag jaukt divas lietas - latvietis un latviešu izcelsmes.
tā jau autora problēma