Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Bergmanis: "Karoga nešana olimpiādē bija dāvana dzimšanas dienā"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Bergmanis: "Karoga nešana olimpiādē bija dāvana dzimšanas dienā"
Raimonds Bergmanis
Foto: Vladislavs Proškins, F64

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis sarunā ar žurnālu "Sestdiena" atzīst, ka savulaik karoga nešana olimpiskajās spēlēs raisīja fantastiskas sajūtas. Riodežaneiro olimpiādē bijušais svarcēlājs klātienē vēros arī sieviešu svarcelšanas sacensības, kur svētdienas vakarā startēs latviete Rebeka Koha.

Riodežaneiro spēļu atklāšanā Latvijas valdību pārstāvēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. 1992. gada Barselonas olimpisko spēļu atklāšanā toreizējais svarcēlājs bija pirmais mūsu sportists, kurš pēc valsts neatkarības atjaunošanas nesa Latvijas karogu vasaras olimpiādē.

"Tā man bija kā dāvana, jo 1992. gada spēļu atklāšana notika 25. jūlijā, manā dzimšanas dienā! Tas bija ļoti būtisks mirklis un droši vien arī viens no iemesliem, kāpēc tagad atrodos aizsardzības ministra amatā," atzīst Raimonds Bergmanis. "Toreiz gandrīz paklupu... Stadiona vidū bija instalācijas. Bija arī brīvprātīgie, kas stāvēja un rādīja, ka tur ir nosegts kabelis, bet tādā brīdī, kad ej ar karogu, uzmanība sakoncentrēta uz kaut ko citu. Kad aizķēros aiz kabeli nosedzošās konsoles, tad tikai sapratu, ko brīvprātīgie man gribēja teikt. Bet tik un tā sajūtas bija fantastiskas. Augot Padomju Savienībā, bija grūti noticēt, ka mēs atkal iesim olimpiskajās spēlēs zem sava karoga. Kur nu vēl, ka karoga nešana būs uzticēta man."

Kā ar Krievijas pielaišanu Rio spēlēm? "To ir grūti izvērtēt. Raugoties no sava amata, es atbalstu lēmumu par pielaišanu olimpiskajām spēlēm, bet neatbalstu to, kas Krievijā ir darīts dopinga sakarā. Zinot, cik nozīmīgi Krievijai ir panākumi sportā un ka sports tur ir politiskais ierocis, domāju, ja tiktu pieņemts lēmums sodīt Krieviju un nepielaist to olimpiskajām spēlēm vispār, būtu grūti prognozēt, kas varētu notikt tālāk," prāto aizsardzības ministrs.

Uz ko var cerēt Latvija šajā olimpiādē? "Neviens jau negrib prognozēt, bet es kā zināmu laiku ar sportu saistīts cilvēks uz papīra rēķināju, ka pēc potenciāla mums ir labas medaļu izredzes daudzos sporta veidos. Taču tad daudz kam ir jāsakrīt. Daudzi varbūt nemaz neaizdomājas, ka olimpiskās spēles notiek tikai reizi četros gados un sportistam uz to brīdi ir jābūt labā sportiskajā un emocionālajā formā, veselam un tā tālāk. Pat maza nianse var ietekmēt rezultātu, piemēram, no rīta netīšām iespiež pirkstu durvīs, un viss. Tāpēc olimpiskās spēles ir sporta forums, kurā izcīnot zelta medaļu pēc tam mūžīgi mūžos saucas par olimpisko čempionu. Tādu emociju, kādas iegūst olimpiskajās spēlēs, nav nevienā citā sporta forumā - kopības sajūtas, valsts prezentācijas, attiecību ar citu sporta veidu pārstāvjiem..."

Bergamanis atzīst, ka pašreizējā situācijā mūsu svarcēlājai Rebekai Kohai ir cerības uz medaļu. Tiesa, sieviešu svarcelšana viņam nepatīk. Latviete startēs 7. augustā plkst. 21.30, un ministrs plāno būt klāt.

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sestdiena"

Slēpts komentārs: J.L.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-06 13:53, pirms 8 gadiem
Bergmanim cepuri nost....Labs cilveeks...pats personiigi vinju zinu!

  +3 [+] [-]

, 2016-08-06 14:13, pirms 8 gadiem
J.L. rakstīja: Ko tu irs ar vienvārdsakot..
Augsti cienītais J.L. laikam jau dzīvē neko neesi sasniedzis, ja vari nolikt citus pat nesaprotot par ko viņi runā!

  -3 [+] [-]

, 2016-08-06 16:57, pirms 8 gadiem
Cienītā kokā kāpēja, es jūs nepazīstu, bet Bergmaņa iršanu gan esmu dzirdējis savā profesionālajā mazdārziņā.