Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Krievi pret čehiem, ambiciozie baltkrievi pret somiem, Ziemeļamerikas derbijs

Andrejs Siliņš

Krievi pret čehiem, ambiciozie baltkrievi pret somiem, Ziemeļamerikas derbijs
Krievijas izlases treneru štābs
Foto: Itar Tass/Scanpix

Šodien Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā sāksies pasaules čempionāts hokejā. Jau pirmajā dienā mūs sagaida intriģējošas spēles: favorīte Krievija tiksies ar Čehiju, ambiciozajai Baltkrievijai somu eksāmens, kā arī Ziemeļamerikas derbijs starp ASV un čempioni Kanādu.

Latvijas hokeja mīļiem, protams, galvenā pirmās dienas spēle būs Latvijas un Zviedrijas tikšanās, bet šajā dienā netrūkst arī citu spēļu, kas sola aizraujošu cīņu. Pēc tam, kad Maskavas ledu būs iemēģinājušas Latvijas un Zviedrijas izlases turnīra saimnieki krievi čempionātu sāks pret seškārtējiem pasaules čempioniem čehiem. Pēdējais tituls izcīnīts pirms sešiem gadiem, kad finālā tika pārspēta tieši Krievija, bet pēdējā medaļa čehiem bijusi pirms četriem gadiem - 2012. gadā Čehija izcīnīja bronzas godalgas.

Pēc ceturtās vietas pagājušajā gadā un iekulšanās kukuļņemšanas skandālā Čehijas izlases trenera amatu atstāja Vladimirs Rūžička, kura vietā stājies bijušais Slovākijas izlases vadītājs Vladimirs Vujteks. "Esam spējīgi izcīnīt medaļu čempionātā Maskavā," pārliecināts ir Vūjteks, kurš 68 gadu vecumā nolēmis likt punktu savai trenera karjerai pēc čempionāta aizvadīšanas. Vūjteks labi zina Krievijas hokeju, jo savulaik sekmīgi strādājis ar Krievijas čempionāta klubiem, no tiem pēdējais bija Jaroslavļas "Lokomotiv", ko Vūjteks atstāja 2011. gada pavasarī. Dažus mēnešus vēlāk "Lokomotiv" lidmašīna ceļā uz spēli krita...

Krievijas izlasei šopavasar mērķis nevar būt cits kā izcīnīt zeltu - reizi Oļegam Znarokam un Harijam Vītoliņam tas jau izdevies (2014), bet pagājušajā gadā nācās mācīties samierināties ar otro vietu. Sezonas gaitā, abām komandām tiekoties Eirotūres mačos, labāk veicās čehiem - trīs uzvaras četrās spēlēs. Sarunā ar IIHF.com Krievijas federācijas prezidents Vladislavs Tretjaks gan norādīja, ka jāciena visi un jebkura kaluma medaļa būs lielisks rezultāts: "Šveice, Vācija, Norvēģija - jebkura no šīm komandām var mūs pārsteigt. Francija jau spējusi uzvarēt gan Krieviju, gan Kanādu. Mūsdienās katra medaļa tiek sasniegta caur lielām grūtībām."

Tikmēr A grupā šodien Somija tiksies ar Baltkrieviju, kas noteikusi ļoti augstu mērķi - vismaz pusfinālu. "Pirms gada mēs spēlējām ceturtdaļfinālā. Šogad pateicu spēlētājiem, ka tāds rezultāts mani vairs neapmierinās. Mūsu mērķis ir vismaz pusfināls. Lai to sasniegtu, puišiem būs ļoti nopietni jāpastrādā. Bez tam nepieciešama atbilstoša psiholoģija un pareiza pieeja, citādi nav iespējams sasniegt augstu rezultātu," sacīja Baltkrievijas izlases galvenais Deivs Lūiss, kura vadītajā komandā arī šogad neiztiks bez naturalizētajiem spēlētājiem. Tādi būs trīs: Džefs Plets, Šarls Lenglē un Kevins Lalands.

Somija čempionātam izskatās labi sagatavojusies - gatavošanās ciklā aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās cieta tikai vienu zaudējumu, ar 2:3 piekāpjoties Čehijai. Taču divreiz tika pārspēta Krievija, Slovākija un Norvēģija, turklāt pārbaudes spēļu ciklā somi ielaida tikai 11 vārtus jeb 1.4 vidēji spēlē. Sastāvā ir pat 11 spēlētāji, kas šosezon uzspēlējuši NHL, bet vēl septiņi pārstāv KHL vienības.

Visbeidzot viens no intriģējošākajiem pirmās dienas dueļiem būs ASV un Kanādas spēkošanās. Kanādieši ir aktuālie pasaules čempioni - pagājušā gada finālā tika apspēlēta Krievija un izdevās tikt pie pirmās medaļas pēc piecu gadu pārtraukuma. Arī amerikāņi pagājušajā gadā čempionātu noslēdza ar godalgu - bronzas mačā ar 3:0 izdevās uzveikt Čehiju.

No 2015. gada čempionu sastāva gan palikuši tikai trīs hokejisti (Teilors Hols, Raiens O`Railijs un Mets Dušeins), taču Kanādas gadījumā tas diez vai uzskatāms par īpašu mīnusu. Kanādas izlases vidējais vecums ir tikai 23.9 gadi, un tajā netrūkst jaunās NHL paaudzes lielāko talantu ar 19 gadus veco Konoru Makdeividu priekšgalā, kā arī ir divi Girgensona pārstāvētās „Sabres” līderi – O`Railijs un Sems Reinhārts.

ASV izlases vidējais vecums ir pat vēl mazāks - 23,5 gadi. Komandā ir arī 18 gadus vecais Ostons Metjūzs, kurš aizvadījis pilnu sezonu Šveicē. Jau ierasti amerikāņiem komandā nebūs daudzu labāko hokejistu un arī stabilu NHL vīru izlasē nav nemaz tik daudz, taču līdzīgā situācijā pirms gada amerikāņi tik un tā ieguva bronzas medaļas.

PČ hokejā, 6. maija spēles

LaiksGrupaVietaSpēle
16:15A grupaMaskavaZviedrija - Latvija
16:15B grupaSanktpēterburgaASV - Kanāda
20:15A grupaMaskavaČehija - Krievija
20:15B grupaSanktpēterburgaSomija - Baltkrievija

  +2 [+] [-]

, 2016-05-06 11:39, pirms 8 gadiem
"Krievi čempionātu sāks pret seškārtējiem pasaules čempioniem čehiem. Tiesa, pēdējais tituls izcīnīts pirms vairāk nekā desmit gadiem (2005), bet pēdējā medaļa bijusi pirms četriem gadiem - 2012. gadā Čehija izcīnīja bronzas godalgas."
Čehi uzvarēja 2010.gada PČ, pārspējot tieši Krieviju!!😉

  +4 [+] [-]

, 2016-05-06 11:40, pirms 8 gadiem
Žēl ka ZA duelis vienā laikā ar Latvijas spēli.

 +13 [+] [-]

, 2016-05-06 11:44, pirms 8 gadiem
Cerams, ka Baltkrievi dabūs pa muguru

  +3 [+] [-]

, 2016-05-06 11:52, pirms 8 gadiem
Šodien uzvaras būs somiem un krieviem.

  +5 [+] [-]

, 2016-05-06 11:54, pirms 8 gadiem
Проигравшая финал ЧМ команда может покинуть...

Fāzels gan vecis, pielaizās krieviem kā vien var, pat jau sadomājuši, ka finālā zaudējušā komanda drīkst likt mīksto, kā to ieprieks darīja krievi

  +5 [+] [-]

, 2016-05-06 12:11, pirms 8 gadiem
Autor, autor. Kādas muļķības sarakstīji par čehiem!

  +2 [+] [-]

, 2016-05-06 12:27, pirms 8 gadiem
Pfff Čehija tak pacēla 2010. Gada PČ, Siliņş tuk tuks...

  +3 [+] [-]

, 2016-05-06 12:34, pirms 8 gadiem
abrag atkāpies rakstīja: Проигравшая финал ЧМ команда может покинуть...

Fāzels gan vecis, pielaizās krieviem kā vien var, pat jau sadomājuši, ka finālā zaudējušā komanda drīkst likt mīksto, kā to ieprieks darīja krievi
Tad jau krievi atkal varēs pamest apbalvošanu priekšlaicīgi.

  +3 [+] [-]

, 2016-05-06 12:46, pirms 8 gadiem
Baltkrieviem,lai tiktu līdz pusfinālam ,nāksies nākotnē vēl 10 kanādiešus naturalizēt.

     [+] [-]

, 2016-05-06 13:09, pirms 8 gadiem
alguns rakstīja: Baltkrieviem,lai tiktu līdz pusfinālam ,nāksies nākotnē vēl 10 kanādiešus naturalizēt.
belari ir bijuši pusfinālā OS...PČ tikšana pusfinālā nekas ārkārtējs nebūs, tur iekļuvuši ir vācieši un šveicieši, kāpēc lai tie belari nebūtu pārmaiņas pēc, nu tā reāli skatoties ar šo sastāvu?
p.s.
papildus 10 kanādieši - tāda līmeņa kā tagadējie - Plets, Lalands tas jau būtu nopietns spēks par medaļām, plus pašiem belariem savi spēlētāji ir pietiekoši kvalitatīvi ar brāļiem Kosticiniem priekšgalā atšķirībā no kazahiem!

     [+] [-]

, 2016-05-06 13:13, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Tad jau krievi atkal varēs pamest apbalvošanu priekšlaicīgi.
Domāju šie pat medaļās šogad nebūs, tomēr Zviedri, Kanādieši un Somi šogad ir stiprāki par krieviem

     [+] [-]

, 2016-05-06 13:18, pirms 8 gadiem
Baltkrievus sogad visas izlases nems prieksa ka mazos

     [+] [-]

, 2016-05-06 13:31, pirms 8 gadiem
uzvares cehi kanada sviedrija

  +3 [+] [-]

, 2016-05-06 13:32, pirms 8 gadiem
Novēlu krieviem šajā čempionātā izcīnīt augsto ceturto vietu!

  +1 [+] [-]

, 2016-05-06 13:46, pirms 8 gadiem
zaipis rakstīja: belari ir bijuši pusfinālā OS...PČ tikšana pusfinālā nekas ārkārtējs nebūs, tur iekļuvuši ir vācieši un šveicieši, kāpēc lai tie belari nebūtu pārmaiņas pēc, nu tā reāli skatoties ar šo sastāvu?
p.s.
papildus 10 kanādieši - tāda līmeņa kā tagadējie - Plets, Lalands tas jau būtu nopietns spēks par medaļām, plus pašiem belariem savi spēlētāji ir pietiekoši kvalitatīvi ar brāļiem Kosticiniem priekšgalā atšķirībā no kazahiem!
Ar tādu pašu domāšanu arī Latviju var aizsūtīt uz pusfināliem. Kosticinam jaunākajam ir tikpat punkti šosezon cik Skvorcovam, vecākajam vidējā produktivitāte ir nedaudz švakāka kā Daugaviņam. 3. maiņā viņiem ir saulieši un meijas, aizsardzībā vairāki kadri no Baltkrievijas līgas.

Ja kāds kaut ko līdzīgu par Latviju teiktu, tu te būtu pirmais, kas par dzejošanu un dzeršanu piebilstu.

     [+] [-]

, 2016-05-06 13:54, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Ar tādu pašu domāšanu arī Latviju var aizsūtīt uz pusfināliem. Kosticinam jaunākajam ir tikpat punkti šosezon cik Skvorcovam, vecākajam vidējā produktivitāte ir nedaudz švakāka kā Daugaviņam. 3. maiņā viņiem ir saulieši un meijas, aizsardzībā vairāki kadri no Baltkrievijas līgas.

Ja kāds kaut ko līdzīgu par Latviju teiktu, tu te būtu pirmais, kas par dzejošanu un dzeršanu piebilstu.
kāpēc domā, ka es ko teiktu? Latvija pie apstākļu sakritības ar var tikt pusfinālā...nekas tas nav nereāls un ik pa laikam mūsu līmeņa izlases tiek tajā pusfinālā...Vācija, Šveice, Baltkrevija. Tātad tas ir iespējams kā rāda vēsture.
Ja kāds teiktu, ka mums tur noteikti jābūt, tad jā tā būtu dzejošana un smaga aizdzeršanās. Ilgtermiņā mūsu vieta tur kur esam reitingā jeb ap 10.vietu...citreiz zemāk , citreiz augstāk.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:16, pirms 8 gadiem
zaipis rakstīja: kāpēc domā, ka es ko teiktu? Latvija pie apstākļu sakritības ar var tikt pusfinālā...nekas tas nav nereāls un ik pa laikam mūsu līmeņa izlases tiek tajā pusfinālā...Vācija, Šveice, Baltkrevija. Tātad tas ir iespējams kā rāda vēsture.
Ja kāds teiktu, ka mums tur noteikti jābūt, tad jā tā būtu dzejošana un smaga aizdzeršanās. Ilgtermiņā mūsu vieta tur kur esam reitingā jeb ap 10.vietu...citreiz zemāk , citreiz augstāk.
Jap, tieši tā arī ir ar mūsu izredzēm. It sevišķi skatoties uz tiem sastāviem, ko zviedri, čehi, amerikāņi, slovāki, šveicieši atsūtījuši. Ja noveicās vienreiz grupā ar tikšanu tajā top 4 un noveicās otrreiz ar pretinieku 1/4 finālā, tad nekas nereāls tiešām tur nav.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:25, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Jap, tieši tā arī ir ar mūsu izredzēm. It sevišķi skatoties uz tiem sastāviem, ko zviedri, čehi, amerikāņi, slovāki, šveicieši atsūtījuši. Ja noveicās vienreiz grupā ar tikšanu tajā top 4 un noveicās otrreiz ar pretinieku 1/4 finālā, tad nekas nereāls tiešām tur nav.
pozitīvi, ka mūsu U-18 un U-20 izlases tagad vairāk dzīvo pa elites divīziju un jau no tāda vecuma sacenšas ar labākajiem nevis pirmo reizi kanādiešus vai krievus ierauga lielajā izlasē...tas ilgtermiņā varētu reāli atnest to ilgi gaidīto pusfinālu. play-off formāts tādā ziņā ir pateicīga lieta priekš mūsu līmeņa izlasēm.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:29, pirms 8 gadiem
zaipis rakstīja: kāpēc domā, ka es ko teiktu? Latvija pie apstākļu sakritības ar var tikt pusfinālā...nekas tas nav nereāls un ik pa laikam mūsu līmeņa izlases tiek tajā pusfinālā...Vācija, Šveice, Baltkrevija. Tātad tas ir iespējams kā rāda vēsture.
Ja kāds teiktu, ka mums tur noteikti jābūt, tad jā tā būtu dzejošana un smaga aizdzeršanās. Ilgtermiņā mūsu vieta tur kur esam reitingā jeb ap 10.vietu...citreiz zemāk , citreiz augstāk.
Kā teiktu viens labi zināms kadrs - kamēr izlasē nespēlēs LAČ spicākie džeki, tikmēr LV nekur netiks.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:41, pirms 8 gadiem
biskaps rakstīja: Kā teiktu viens labi zināms kadrs - kamēr izlasē nespēlēs LAČ spicākie džeki, tikmēr LV nekur netiks.
novembrī bija izlasē daži kadri...neko viņi nesabojāja jeb arī ja kādu kadru(uzbrukumā vireālak, tad aizsardzībā ) uzaicinātu uz izlasi viņi nekristu smagi ārā. Zabis, Hvoro...varētu pacīnīties par vietu sastāvā 4maiņā vai rezervistos. Gipters tagad uz Slovākiju aizgājis. Vārtos gan manuprat ir milzīga starpība starp labākajiem LČ Anču, Čalpu,Miščuku...tie nevarētu konkurēt ar Masaļski, Merzļikinu, Gudļevski jeb man viņi atgādina tādus varotčikus kā Zinkovs, kuri tika likti Latvijas izlases vārtos bezizejas stāvoklī, kad labākie nebija pieejami.
p.s. rezultāta veidotāji viņi gan nebūtu ne pie kādiem apstākļiem...

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:41, pirms 8 gadiem
abrag atkāpies rakstīja: Проигравшая финал ЧМ команда может покинуть...

Fāzels gan vecis, pielaizās krieviem kā vien var, pat jau sadomājuši, ka finālā zaudējušā komanda drīkst likt mīksto, kā to ieprieks darīja krievi
Patika koments:

На следующий год разрешат закидывать победителей тухлыми яйцами и помидорами. ИИХФ - мечты сбываются.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:42, pirms 8 gadiem
dobrecovs rakstīja: Patika koments:

На следующий год разрешат закидывать победителей тухлыми яйцами и помидорами. ИИХФ - мечты сбываются.

     [+] [-]

, 2016-05-06 14:56, pirms 8 gadiem
Viennozīmīgi par LAT un FIN!!!! : ))

     [+] [-]

, 2016-05-06 17:25, pirms 8 gadiem
Čehiem tas sastāvs tāds pamīksts šogad, tā ka šovakar mūsējiem lielām problēmām nevajadzētu būt.

     [+] [-]

, 2016-05-06 20:24, pirms 8 gadiem
Nu ko. Jācer, ka Krevijas čehijas spēle būs emocionāla un spraiga līdz spēles beigām. Lai čehi izliek spēkus. Kāds kautiņš un 5+20 un diskābeļa ar par sliktu nenāktu. traumas gan nenovēlu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja