Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:833, Did:0, useCase: 3

LBS nepiesaka U16 izlasi apvienotās līgas pirmajam posmam, meklē treneri

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

LBS nepiesaka U16 izlasi apvienotās līgas pirmajam posmam, meklē treneri
Latvijas U16 izlase: sekmīgs starts un piecas uzvaras Eiropas čempionātā. Foto: FIBA

Latvijas U16 izlase apvienotajā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līgā startēs, sākot no otrā posma, nevis, kā sākotnēji paredzēts, no turnīra sākuma, ceturtdien, 4. oktobrī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Latvijas basketbola līgu (LBL) direktors Edgars Bērziņš.

Latvijas Basketbola savienība svētdien, 9. septembrī, ziņoja, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotajā līgā startēs deviņas komandas no Latvijas, četras no Igaunijas un piecas no Lietuvas, turklāt “TTT Rīga” un visi lietuviešu klubi sacensībās iesaistīsies no 24. novembra.

Sezonas projekts paredzēja, ka pirmajā aplī astoņas Latvijas un četras Igaunijas vienības no 1. oktobra līdz 20. novembrim izspēlēs viena apļa turnīru (11 spēles). Latvijas sarakstā tika iekļautas sekojošas vienības – Liepājas Basketbols, Daugavpils, Saldus, Jelgava, RSU, TTT juniores, TTT kadetes, U16 izlase.

Septembra otrajā pusē situācija mainījās, Sportacentrs.com apstiprināja LBL direktors Edgars Bērziņš. “Latvijas U16 izlasei pagaidām nav apstiprināts galvenais treneris. LBS treneru komisija vēlas uzklausīt jaunatnes izlašu trenerus, izvērtēt viņu darbu un pieņemt kompetentu lēmumu. Rudens gaitā tas tiks paveikts – kadetu izlase startēs apvienotā čempionāta otrajā posmā.”

Latvijas U16 izlase apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā (WBBL) startē kopš tās dibināšanas. Tas kļuvis par vienu no sekmīgākajiem LBS projektiem – kadetu izlase sešas vasaras pēc kārtas finišēja Eiropas spēcīgāko komandu desmitniekā, tai skaitā divas reizes kvalificējās Pasaules U17 kausa izcīņai (Saragosa 2016, Minska 2018).

Komanda arī 2018. gada vasarā galvenā trenera Matīsa Rožlapas vadībā paveica ļoti labu darbu – Eiropas čempionātā izcīnīja piecas uzvaras septiņās spēlēs un ierindojās devītajā vietā. Rožlapa saņēma darba piedāvājumu no “TTT Rīga” un strādā ar kadetu vienību.

Latvijas U16 izlase Latvijas-Igaunijas līgā

SezonaNosaukumsU-ZVieta
2013Latvijas U16 izlase5-17#9 (no 12 LAT-EST komandām)
2014Latvijas U16 izlase6-18#12 (no 13 komandām)
2015Latvijas U16 izlase4-17#11 (no 12 komandām)
2016Latvijas U16 izlase3-17#12 (6. vieta otrajā grupā)
2017Latvijas U16 izlase3-18#11 (7. vieta otrajā grupā)
2018Latvijas U16 izlase5-19#13 (7.vieta otrajā divīzijā)

Izspēles kārtība

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas līgā startēs 18 komandas – deviņas no Latvijas, piecas no Lietuvas un četras no Igaunijas. Pirmajā aplī septiņas Latvijas un četras Igaunijas vienības no 27. septembra līdz 20. novembrim izspēlēs viena apļa turnīru (10 spēles).

Divas labākās komandas pievienosies elites grupai, kur gaidīs “TTT Rīga” un pieci Lietuvas klubi – Viļņas “Kibirkštis”, Kauņas “Aistes LSMU”, Klaipēdas “Fortūna”, Ukmerģes “Vilkmerge” un Šauļu Universitāte.

Pirmās divīzijas turnīrs sāksies sestdien, 24. novembrī, ar TTT un “Kibirkštis” spēli un turpināsies līdz februāra beigām (astoņas komandas, katrai 14 spēles). Pārējās 10 vienības, tai skaitā Latvijas U16 izlase, sacentīsies otrajā divīzijā (18 spēles).

Februāra beigās un martā sākumā notiks apvienotās līgas ceturtdaļfināli, kuru uzvarētājus noskaidros divu spēļu summā. “Četru fināls” paredzēts 2019. gada 8.-9. martā. Tam sekos Latvijas, Igaunijas un Lietuvas čempionātu izslēgšanas spēles.

Lietuvas klubi līdz novembra beigām spēlēs “Multi Gyn” līgā. Sezonas atklāšana paredzēta 5. oktobrī. Mēneša spēle tiks translēta TV6, atsevišķas spēles varētu tikt pārraidītas Delfi.lt straumējumos.

“Multi Gyn” ir Nīderlandes uzņēmuma “Orange Pearl” (bāzes mītne “oranžajā” pilsētā Delftā – atsauce uz holandiešu karaļnama dārgumiem) zīmols. “Orange Pearl” meitas kompāniju vidū ir “BioClin” (t.sk. “Multi Gyn” zīmols), “Tube Trainer” un “XCo Unlimited”.

Lietuva starpsezonā palika bez divām pēdējo gadu čempionvienībām – Kauņas “Hoptrans Sirenos” un Marijampoles “Sūduvas”, tādējādi komandu skaits līgā samazinājās no septiņām līdz piecām. Lietuvas basketbola federācija (LKF) pavasarī pārņēma turnīru savā kontrolē. LMKL ilggadējās direktores Audres Ginelevičienes vietā stājās Eirolīgas un Eiropas čempions Giedrs Gusts.