Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Jaunie piloti Babris un Kaufmanis izbauda bobsleju, cer tajā palikt ilgus gadus

Ints Megnis
Ints Megnis

Jaunie piloti Babris un Kaufmanis izbauda bobsleju, cer tajā palikt ilgus gadus
Helvijs Babris. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Abi Latvijas jaunākie bobsleja piloti Helvijs Babris un Dāvis Kaufmanis, kuri pie stūres aizvada pirmo sezonu, izbauda bobsleju un cer tajā palikt ilgākus gadus, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja sportisti. Babris joprojām ir arī viens no Latvijas labākajiem BMX riteņbraucējiem, bet Kaufmanis nāk no vieglatlētu vides.

Piektdien abi sportisti Siguldas trasē piedalījās Eiropas kausa posmā. 12. vietu starp 15 ekipāžām izcīnīja Babris un Edgars Nemme, bet brāļi Dāvis un Lauris Kaufmanis pēc 14. rezultāta pirmajā braucienā, otrajā neilgi pirms finiša krita. Abiem Latvijas pilotiem šī ir pirmā sezona bobslejā, kas nozīmē, ka viņi aktīvi turpina mācīties. Sestdien viņi turpat Siguldā aizvadīs Eiropas junioru čempionātu.

"Rezultāts varēja būt labāks, bet kopumā esmu apmierināts - divi stabili braucieni, treniņos tikai viens izdevās labāks. Protams, skumji, ka viena no mūsu ekipāžām nokrita, bet tāds ir sports, par to nedrīkst domāt," pēc sacensībām teica Helvijs Babris. "Siguldas trasi esam braukuši vairāk par konkurentiem, tomēr, no trasēm, kurās esam bijuši, šī viennozīmīgi ir visgrūtākā. Rīt ir Eiropas junioru čempionāts, ceram, ka tajā izdosies tikpat labi starta ieskrējieni, bet paši braucieni būs vēl labāki."

"Sākums bobslejā bija grūts, tomēr tagad esmu jau piešāvies pie stūrēšanas. Pirmajam gadam sekmējas salīdzinoši labi," pauž Babris, kurš ir arī viens no Latvijas vadošajiem BMX riteņbraucējiem un nākamās divas sezonas plāno apvienot abus sporta veidus. "Kopumā ir nolemts, ka vasarā turpināšu braukt ar BMX, bet ziemā būs bobslejs. Pagaidām abus sporta veidus var apvienot - kā beigsies bobslejs, došos uz BMX, kur jau sākas olimpiskā atlase. Tur vajadzēs iespringt un visu sezonu labi nobraukt. Šobrīd prioritāte būs BMX, pēc olimpiskajām spēlēm varbūt nopietnāk pievērsīšos bobslejam."

Ja iepriekšējās trijās olimpiskajās spēlēs Latvija vīru BMX allaž bijusi pārstāvēta ar trim sportistiem, Babris atzīst, ka Tokijā, visticamāk, būs tikai viens dalībnieks, uz šo vietu esot trim pretendentiem - viņam, Kristenam Krīgeram un Mikum Strazdiņam. "Ir arī jaunie, tomēr viņiem būs grūtāk. Savukārt meitenēm mums ir divas stabilas braucējas Vineta Pētersone un Vanesa Buldinska - viņām konkurence nav tik liela, tomēr arī būs jācīnās par vietām olimpiskajās spēlēs."

Salīdzinot abus sporta veidus, Babris atzīst, ka lielāku adrenalīnu gūst BMX, kur blakus ir konkurenti, kamēr bobslejā notiek cīņa ar sevi. "Tomēr sporta veids ir izaicinošs un man ir liela vieta izaugsmei. Rudenī mēs vairāki BMX riteņbraucēji aizgājām uz testiem, lai pārbaudītu cik stipri esam uz pārējo fona. Tā kā man bija zināšanas par virāžām un to izbraukšanas princips ir vienāds, mani uzreiz lika pie stūres. Treniņos abos sporta veidos strādā ar tām pašām muskuļu grupām. Trenažieru zālē treniņi nav pārāk atšķirīgi, vienīgi bobslejā vairāk notiek vieglatlētikas nodarbības."

Tikmēr otrs jaunais pilots Dāvis Kaufmanis, kuru divniekos bieži stumj viņa brālis Lauris, nāk no vieglatlētikas. Dāvis vēl pērn vasarā kļuva par Latvijas čempionu 4x100 metru stafetē, tomēr viņš bija desmitcīņnieks, kamēr Lauris nodarbojās ar diska mešanu un lodes grūšanu. Laurim Kaufmanim joprojām pieder Latvijas U20 rekords diska mešanā stadionā, kā arī lodes grūšanā telpās.

"Šodien labs bija ne tikai pirmais brauciens, bet arī otrais - līdz piecpadsmitajai virāžai," pēc sacensībām pauda Dāvis Kaufmanis. "Četrpadsmitās taisnes galā man uzsita nelielu bortu, kamana sadriftēja, attiecīgi ieeja piecpadsmitajā virāžā bija nepilnīga, tās galā uzrāva augšā un nokritām. Pusotrs brauciens bija pat ļoti labs. Ja būtu lielāka pieredze, šo kļūdu varētu izlabot, tomēr man ir pirmā sezona un šoreiz bija šādas sekas. Stūmējam tas noteikti bija sāpīgi."

Arī Dāvis Kaufmanis saka, ka Siguldas trase ir ļoti grūta un to neizdodas izbaudīt. "Siguldā mums ir vairāk treniņu un līdz ar to vairāk kļūdu. Visu laiku jādomā, jālabo. Jo vairāk brauc pa Siguldu, jo viss liekas grūtāk. Tikmēr Īglsu var izbaudīt, tāpat man ļoti patīk Altenbergas trase un diezgan labi gāja arī Kēnigszē."

"Pēc pirmās sezonas bobsleju ieteicu brālim. Viņu aicināju tieši ar domu, ka varētu būt mans stūmējs," saka Dāvis Kaufmanis, kuram bobslejā kopā šī ir jau otrā sezona, tomēr pērn viņš bija stūmējs. "Pagaidām man galvenais ir iegūt labu pieredzi. Bobslejs patīk un šeit esmu ar domu uz palikšanu."

Sestdien Siguldā plkst. 10:00 sāksies Eiropas junioru čempionāts skeletonā, bet bobslejisti trasē dosies četras stundas vēlāk.