Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Kols: "Zubkovs tad tiešām ir īsts zaglis! Viņš mums nozog ne tikai emocijas, bet arī medaļas"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kols: "Zubkovs tad tiešām ir īsts zaglis! Viņš mums nozog ne tikai emocijas, bet arī medaļas"
Jānis Kols. Foto: Vladislavs Proškins/f64

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Jānis Kols pēc oficiālā lēmuma pārdalīt Soču Olimpiādes medaļas bobsleja sacensībās sarunā ar aģentūra LETA neslēpj prieku, taču atzīst, ka emocijas vairs tas neatgriezīs, un norāda uz dziļākām problēmām lēmumu pieņemšanā starptautiskā mērogā.

Jau ziņojām, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šī gada 27. martā oficiāli apstiprināja 2014. gada Soču olimpisko spēļu bobsleja sacensību rezultātus, kas latviešu pilotam Oskaram Melbārdim ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Jāni Strengu un Arvi Vilkasti nozīmē zelta iegūšanu četriniekos un bronzas saņemšanu divniekos kopā ar stūmēju Dreiškenu. Šāds lēmums tika pieņemts pēc krievu sportista Aleksandra Zubkova diskvalifikācijas un rezultātu anulēšanas, kad tika atklātas manipulācijas ar dopinga analīzēm, tās aizvienojot ar “tīrām” provēm.

LBSF prezidents Jānis Kols emocijas federācijā raksturo kā pozitīvas, taču neslēpj, ka īstais prieks ticis nozagts līdz ar medaļām. "Sajūtas ir pozitīvas, taču tās vairs nav tādas, kādas varēja būt Soču olimpisko spēļu laikā. Principā tika nozagtas ne tikai medaļas, bet arī emocijas."

"Tas ir labi, ka medaļas tiks atgūtas, taču to sajūtu, kad skan Latvijas himna un tu stāvi uz pjedestāla starptautiskā līmenī, mums vairs neatgūt. Kaut arī viena no godalgu saņemšanas iespējām paredz, ka tās varētu pasniegt Olimpiādes laikā pirms citu sporta veidu apbalvošanas, tas vairs nebūs tas," atzina LBSF prezidents. Kols uzsvēra, ka taisnība ir uzvarējusi. "Pēc Olimpiādes mēs visi zinājām, ka mūsējie ir olimpiskie čempioni. "De facto" nu ir kļuvis par "de iure"."

Šobrīd ir aktuāls jautājums par to, kad un kā mūsu sportistiem tiks pasniegtas medaļas. Federācijas prezidents atzina, ka tas pamatā būs pašu bobslejistu lēmums. "Opcijas, ko piedāvā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), ir vairākas, taču mēs domājam, ka tas varētu būt pasākums Latvijā. Publika, kas māk novērtēt mūsu sportistus un vienmēr ir atbalstījusi, ir šeit, Latvijā."

"Viens no variantiem paredz medaļas saņemt nākamgad februārī Pasaules kausa etapā un Eiropas čempionātā Siguldā, taču kā alternatīva varētu būt pasākums gada balva sportā. Viss ir atkarīgs no laika, kad šis pasākums tiek plānots, jo, ja tas notiks kā līdz šim decembrī, tas būtu ļoti labs variants," stāstīja Kols un piebilda, ka vēl ir laiks pieņemt šo lēmumu - atbilde esot jāsniedz līdz 27. aprīlim.

Neskatoties uz SOK pieņemto lēmumu par medaļu pārdali, Zubkovs gan negrasoties atgriezt Soču Olimpiādē gūtās medaļas. Kols bijušā bobsleja pilota izteicienus vērtē kā netaisnīgus, taču savā ziņā pašsaprotamus. "Zubkovs tad tiešām ir īsts zaglis! Viņš mums nozog ne tikai emocijas, bet arī medaļas."

"Tiesa, domāju, tie ir tikai izmisuma vārdi. Reāli viņš šajā situācijā zaudē visu - titulu, reputāciju, prēmijas, sociālās garantijas un visu pārējo. Tīri cilvēciski viņu var saprast, taču tās ir tikai emocijas, kuras noteikti tuvākajā laikā tiks ierobežotas. Ja viņš turpmāk rīkosies prettiesiski, tiks sodīta visa Krievijas olimpiskā kustība. Jau šobrīd Olimpiādēs Krievijas sportisti startē zem neitrāla karoga, līdzīgi var notikt ar bobsleju," atzina LBSF prezidents.

Kaut arī konkrētais dopinga skandāls sagādājis ne vienu vien problēmu un vilšanos Latvijas sportistiem, Kols atzina, ka negrasās vainot visu Krievijas izlasi pie atsevišķu sportistu pārkāpumiem: "Ne mēs tie soģi, bet taisnība vienmēr agrāk vai vēlāk uzvar."

Viņš piebilda, ka šī situācija ne tikai ļāvusi Latvijai iegūt nopelnītās medaļas, bet arī parādīja visai pasaulei ļoti skaidru reālo ainu.

"Starptautiskā sporta sistēma nav gatava pieņemt ātrus un radikālus lēmumus. Ir pārāk daudz instanču, kurās potenciāli vainīgais var apstrīdēt un noliegt sev izvirzītās prasības. Process ir ilgs un daudzi to var nemaz nesagaidīt, gluži kā amerikāņu pilots Stīvens Holkombs, kurš savu medaļu tā arī neiegūs. Pārāk ilgs laiks tiek tērēts, lai noskaidrotu vainīgos," atzina LBSF galva.

Kols stāstīja, ka attiecības ar Krievijas bobsleja komandu nav sevišķi mainījušās, taču esot novērojamas pārmaiņas vienības iekšienē. "Tik daudz, cik man ir saskarsme ar Krievijas bobsleja izlasi, varu apgalvot, ka viņi ir kļuvuši daudz saliedētāki. Cilvēki jūt, ka ir mainījusies apkārtējo attieksme, tāpēc savā starpā sportisti ir kļuvuši draudzīgāki, viens otru atbalsta."

"Tie sportisti, kuri šobrīd startē, viņiem nav gandrīz nekādas saistības ar šo dopinga skandālu. Vainot visu Krievijas izlasi dažu indivīdu dēļ nav pareizi, jo viņi par saviem grēkiem jau maksā. Krievu sportisti ir tādi paši kā citi. Domāju, Latvijas komandai attiecības ar viņiem būs tādas pašas, kādas bijušas arī iepriekš," raksturoja Kols.

Līdz ar SOK lēmumu Melbārdis un viņa stūmēji kļuvuši par pirmajiem ziemas olimpisko spēļu čempioniem Latvijas vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas. Pērn viņš kopā ar Strengu izcīnīja Phjončhanas olimpisko spēļu bronzu divnieku sacensībās.

Bobsleja četrinieku sacensībās Sočos trešie bija nu jau mūžībā aizgājušais amerikāņu pilots Holkombs ar saviem stūmējiem, kuri tagad tiks pie sudraba godalgām. Savukārt bronza tagad pienākas brita Džona Džeksona četriniekam. 14. vietu četrinieku sacensībās Sočos izcīnīja latviešu pilots Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Helviju Lūsi, Vairi Leibomu un Raivi Broku.

Tikmēr divniekos par olimpisko čempionu kļuvis šveicietis Beāts Hefti, sudrabu ieguvusi Holkomba ekipāža, bet bronzu - Melbārža bobs. Divniekos 16. vietu izcīnīja Ķibermanis ar stūmēju Leibomu.

  +1 [+] [-]

, 2019-04-05 15:54, pirms 5 gadiem
Zādzība nelielā apmērā. To zelta medaļu vērtība esot mazāka par 500 eiro gabalā.

  +1 [+] [-]

, 2019-04-05 17:39, pirms 5 gadiem
Tretjakovs jau arī varētu prasties un atzīt to, ka medaļa viņam nepienākās ...

  -2 [+] [-]

, 2019-04-05 18:32, pirms 5 gadiem
valcha rakstīja: Tretjakovs jau arī varētu prasties un atzīt to, ka medaļa viņam nepienākās ...
Tu arī varētu beigt mesties virsū cilvēkam kura vaina nav pierādīta

  -1 [+] [-]

, 2019-04-09 14:26, pirms 5 gadiem
Krievi uzvarēja. Nekad nešķitīs, ka ir kā savādāk.