Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Cīņa par EČ finālturnīru: cik augstu lec igauņu volejbolisti?

Jānis Celmiņš

Cīņa par EČ finālturnīru: cik augstu lec igauņu volejbolisti?
Igaunijas izlases spēlētāji
Foto: cev.lu

Latvijas vīriešu volejbola izlase šajā nedēļas nogalē turpinās cīņu par vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas norisināsies Polijā jau nākamajā vasarā. Lai iegūtu tik ļoti kāroto “biļeti” uz Poliju, mūsu vīriem divu spēļu summā jāapspēlē Igaunijas izlase. Šoreiz mazāk par Latvijas izlasi, vairāk – par igauņiem.

Ar igauņiem mūsu labāko volejbolistu ceļi krustojušies visai bieži gan klubu (abu valstu vadošie klubi jau vairāk kā desmit gadu cīnās “Schenker” līgā) , gan izlašu līmenī (aizvadīts lērums pārbaudes spēļu). Ja vēl pirms gadiem desmit, piecpadsmit igauņi volejbolu mācījās spēlēt mūspusē, tad šobrīd spēku samērs ir krietni izlīdzinājies. Dažās pozīcijās igauņi pat mums ir kādu solīti priekšā…

Igauņi - Eiropas līgas čempioni. Nākamgad starts Pasaules līgā

Piemēram, “Schenker” līgā Latvijas klubam pēdējo un vienīgo reizi izdevies triumfēt tālajā 2006. gadā, bet nākamās desmit reizes zelta medaļas kaklā sev kāruši igauņi. Arī izlašu līmenī ziemeļu kaimiņi pēdējos gados bijuši veiksmīgāki. Kamēr Latvijas izlase vienīgo reizi finālturnīrā spējusi iekļūt tālajā 1995. gadā, igauņiem tas pa spēkam bijis trīs reizes – 2009., 2011. un 2015. gadā. Ja jāmin Igaunijas izlases stiprās puses, tad viena no izteiktākajām ir regulāra spēļu prakse, ko garantē dalības Eiropas līgā. Latvijas izlase vienīgo un pēdējo reizi šajā līgā startēja nu jau tālajā 2007. gadā, kamēr igauņi šovasar tajā triumfēja. Uzreiz gan jāteic, ka aiz sevis igauņi atstāja nebūt ne vadošās kontinenta izlases – Maķedoniju, Austriju, Bulgāriju, Dāniju, Baltkrieviju, Albāniju un Luksemburgu.

Mūsu ziemeļu kaimiņu valstsvienību jau divas sezonas vada rumāņu volejbola speciālists George Krecu, kurš gada sākumā piekrita pagarināt sadarbību ar nosacījumu, ka izlase turpinās spēlēt Eiropas līgā. Treneris esot piekritis turpināt darbu par nosacīti mazāku atalgojumu, bet pieprasījis izlasei nodrošināt regulāru spēļu praksi. Jāpiebilst, ka neatkarīgi no rezultātiem Eiropas čempionāta kvalifikācijā, igauņi nākamajā sezonā startēs arī Pasaules līgā (!), kamēr Latvijas izlase joprojām ir bez nopietnas spēļu prakses, kas uzskatāms par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc ilgāku laiku nav izdevies iekļūt kontinenta čempionāta finālturnīrā.

Ilga un nogurdinoša treniņnometne Polijā, smagnējs kvalifikācijas turnīrs

Neskatoties uz visu augstākminēto, Eiropas 2017. gada čempionāta kvalifikācijas turnīrs pagaidām sekmīgāks bijis Latvijas izlasei, kas sešās spēlēs pratusi izcīnīt piecas uzvaras un 15 punktus, kamēr igauņiem vien trīs panākumi un astoņi punkti. Jau vēstīts, ka kvalifikācijas turnīra 2. kārtu Latvijas izlase noslēdza otrajā vietā, atpaliekot vien no Slovākijas kamēr igauņi F grupā finišēja aiz čehiem. Kā viens no iemesliem, kāpēc šis turnīrs Igaunijas izlasei bijis tik smagnējs, ir tas, ka jau 15. augustā Igaunijas izlase devās uz Poliju, kur aizvadīja treniņnometni, kā arī vairākas pārbaudes spēles. Dzirdamas runas, ka dažs spēlētājs ir ļoti neapmierināts ar ilgo prombūtni, kas tagad tiek minēts par iemeslu vairākām pēdējām neveiksmēm. Iemesls ilgajai prombūtnei ir tas, ka George Krecu trenē vienu no Polijas klubiem. Pēdējo pusotru mēnesi treneris rāvies pa divām darbavietām, līdz ar to ciest nācies Igaunijas izlases spēlētājiem. Kopumā gan Igaunijas volejbola saimniecībā dzirdamas labas atsauksmes par Rumānijas volejbola speciālistu. Vietējie volejbola pazinēji izsakās pat ļoti cildinoši: “Viņš mums ir īsta dāvana!”

Gandrīz labākajā sastāvā

Ja Latvijas izlasē šajā vasarā notikusi nosacīta, bet paaudžu maiņa, tad igauņi jau otro gadu spēlē praktiski nemainīgā sastāvā, un komanda laukumā saprotas no pusvārda. Ja Latvijas izlases treneri un spēlētāji par mūsu izlases panākumu iemeslu min labo mikroklimatu, tad igauņi pilnīgi noteikti var lepoties ar labu saspēlētību. Lielākā daļa Igaunijas izlases spēlētāju spēlē vadošajās Eiropas līgās un “Schenker” līgas klubu krāsas pārstāv vien pāris. Līdz ar to pēdējos gados Igaunijas volejbola federācijas vadītājiem ir izdevies panākt to, ka izlases pamatkodols spēlē ārzemju klubos, kamēr jaunie aug tepat “Schenker” līgā. Igauņi kvalifikācijas turnīrā startē gandrīz labākajā sastāvā. Iztrūkst vien Marti Jukamī, kurš izlasei palīdzēt nevar visai nepatīkama rokas savainojuma dēļ. Ārsti jau ilgāku laiku meklē iemeslus, kāpēc spēlētāja rokā traucēta asinsrite.

Jāpiebilst, ka EČ finālturnīrā kopskaitā piedalīsies vien 16 valstu izlases. Ceļazīmes uz Poliju sev jau garantējušās izlases (13) ir: Polija, Francija, Slovēnija, Itālija, Bulgārija, Krievija, Serbija, Vācija, Somija, Beļģija, Slovākija, Nīderlande un Čehija. Trijos kvalifikācijas turnīra 3.kārtas izslēgšanas spēļu pāros noskaidrosies atlikušās trīs čempionāta dalībnieces, kuras turpinās cīņu par titulu. Bez Latvijas un Igaunijas izlasēm “play-off” cīņās spēkus samēros arī Turcija un Portugāle, kā arī Spānija un Grieķija.

Uzvarētājs divu maču summā tiks noskaidrots, ņemot vērā komandu izcīnītos punktus. Par uzvaru ar 3:0 un 3:1 tāpat kā grupu turnīrā komanda saņem trīs punktus, par 3:2 uzvaru – divus, par 2:3 zaudējumu – vienu punktu, bet par 0:3 un 1:3 zaudējumu – nulli punktus. Ja divu maču summā abām komandām būs vienāds punktu skaits, tiks izspēlēts tā sauktais zelta sets.

Viens igaunis arī Latvijas izlasē…

Interesanti, bet viens igaunis “spēlē” arī Latvijas izlases sastāvā. Šajā turnīrā mūsu izlases nometnē darbojas statistiķis Marts Pajusalu, kurš treneriem un spēlētājiem palīdz arī ar video analīzi… Bažas par to, ka viņš nākamajās divās cīņās varētu "uzspēlēt" igauņu pusē diezgan droši var kliedēt. Ne nu viņš dosies laukumā, igauņus jāapspēlē būs mūsu pašu vīriem. "Tuvākās pāris nedēļas es esmu latviešu pusē," igauņu medijos izteicies pats Pajusalu, kurš arī jaunajā sezonā turpinās darbu Pērnavas volejbola klubā, kur spēlēs arī divi mūsu izlases spēlētāji Edvarts Buivids un Toms Švāns.

Arī Eiropas rangā igauņi ir augstāk - 14. vietā, kamēr Latvijas izlase ierindojas 25. pozīcijā. Skaidrs, ka pāra favorīti ir igauņi, bet šis statuss nebūt nav tik izteikts, lai teiktu, ka mūsējie gatavojas pretiniekiem pienest ūdeni. Nebūt nē! Pirmā Latvijas un Igaunijas izlašu divcīņa jau sestdien Jelgavā, mača sākums plkst. 17.00. Atbildes spēle plānota 9. oktobrī Tallinā.

Igaunijas izlases sastāvs:

Vārds un uzvārdsKlubs
Andres ToobalAntwerpen Topvolley (BEL)
Kert ToobalRennes Volley (FRA)
Karli AllikSelver Tallinn (EST)
Keith PupartCuprum Lubin (POL)
Robert TähtCuprum Lubin (POL)
Rauno TammeSelver Tallinn (EST)
Renee TeppanHypo Tirol IInnsbruck (AUT)
Oliver VennoMaliye Piyango (TUR)
Andri AganitsPoitiers Stade Poitevin (FRA)
Ardo KreekParis Volley (FRA)
Timo TammemaaSpacer's Toulouse Volley (FRA)
Henri TreialVK ČEZ Karlovarsko (CZE)
Rait RikbergBigbank Tartu (EST)
Denis LosnikovSelver Tallinn (EST)
Slēpts komentārs: aizermans

  +5 [+] [-]

, 2016-09-28 14:05, pirms 8 gadiem
Mūsējiem atbalsts būs vajdzīgs!
Laižam tik uz Jelgavu atbalstīt..

     [+] [-]

, 2016-09-28 15:20, pirms 8 gadiem
kapēc ta'pirmā spele pie mums?

     [+] [-]

, 2016-09-28 18:31, pirms 8 gadiem
thekurmis rakstīja: kapēc ta'pirmā spele pie mums?
Jau agrāk bija noteikts , kaut arī šeit redzams negodīgums.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-28 21:01, pirms 8 gadiem
Var iepriekšpārdošanā nopirkt biļeti uz spēli Jelgavā?

     [+] [-]

, 2016-09-28 23:14, pirms 8 gadiem
Prignozēt nereāli tieši LV izlases nespēlēšanas dēļ
Nevar salīdzināt
Uz papīra 1 sets 2 mačos mums maksimums, taču HE, Pēterīts un ko nav pastalnieki.........

     [+] [-]

, 2016-09-29 12:02, pirms 8 gadiem
Igauņu izredzes uzvarēt vērtēju kā 60-40. Lai mūsējie pierāda, ka spēj uzvarēt?!