Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Sausnītis: "Rūgtums ir, bet jābūt objektīvam - igauņi šobrīd ir labāki nekā mēs"

Sausnītis: "Rūgtums ir, bet jābūt objektīvam - igauņi šobrīd ir labāki nekā mēs"
Atis Sausnītis
Foto: Vladislavs Proškins/f64

Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis saruna ar Sportacentrs.com novērtēja Latvijas volejbolistu startu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā un sūkstījās par valsts sapratnes trūkumu par sporta atbalstīšanu.

"Protams, kvalifikācijas turnīra beigas gaidījām citādas, taču kopumā cikls jāvērtē kā labs. Uzvarējām tādas labas komandas kā Slovākiju un Horvātiju, tikai divu uzvarētu setu pietrūka līdz tam, lai otrajā kārtā automātiski kvalificētos finālturnīram. Mums bija pilnībā atjaunota izlase, kura šādā sastāvā var spēlēt vēl piecus sešus gadus. Viņiem vēl būs iespējas sasniegt to mērķi, kas šoreiz palika nepiepildīts," rezumē Sausnītis.

LVF prezidents uzskata, ka pieredzējušā speciālista Borisa Kolčina piesaistīšana ir liela investīcija nākotnei. "Arī savā uzņēmējdarbībā esmu balstījies uz savas nozares profesionāļiem. Viņa piesaiste ir liela uzvara visam Latvijas volejbolam. Sadarbību ar viņu turpināsim un iesaistīsim viņu arī jauno treneru apmācībā, lai zināšanas tālāk tiktu nodotas jaunajiem volejbolistiem."

Gan no spēlētāju, gan treneru puses kvalifikācijas turnīra laikā un pēc zaudējuma Igaunijai bija dzirdamas runas, ka Latvijas izlasei būtu nepieciešama regulāra spēļu prakse. Skat - igauņi taču jau vairākus gadus spēlē Eiropas līgā un pēc šogad izcīnītās uzvaras tajā ieguvuši tiesības spēlēt Pasaules līgā. "Kad pirmoreiz strādāju par LVF prezidentu, Eiropas līga bija citāda. Viss atduras pret finansēm. Ja būtu tādi līdzekļi, tad spēlētu Eiropas līgā. Taču ar finansējumu sportam vispār ir sarežģīti. Latvijā par sporta atbalstīšanu uzņēmējiem drīzāk tiek radīti apgrūtinājumi. Uzskatu, ka Eiropas līgā bez valsts atbalsta spēlēt nevar. Valstij būtu jāatbalsta arī vietējie klubi. Ne jau leģionāru iegādei, bet gan vietējo spēlētāju izaugsmes veicināšanai. Basketbols to pierāda."

"Novembra vidū plānota Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) sanāksme, kurā spriedīs par sacensību formātiem. Volejbolam ir jādomā par to, kā kvalifikācijas turnīros visas komandas varētu sevi parādīt arī savās mājās. Mums bija divi sabraukumi Horvātijā un Slovākijā, bet pret igauņiem Latvijā nebijām spēlējuši vairāk nekā desmit gadus. Pērn CEV tika ievēlēts jauns prezidents [serbs Aleksandrs Boričičs]. Viņam būs jāmeklē risinājumi. Futbolā kvalifikācijas turnīros ir gan mājas spēles, gan izbraukuma spēles. Protams, futbols ir citi resursi, taču arī volejbola līdzjutēji izlasi grib redzēt klātienē," stāsta Sausnītis.

"Vai par zaudējumu kaimiņvalstij rūgtums ir lielāks? Jābūt objektīvam, šobrīd igauņi ir labāki. Taču tie ir augļi Igaunijas valdības attieksmei pret sporta spēlēm, kas izpaužas gan nodokļu atlaidēs, gan stipendijās. Kāpēc tad vairāki Latvijas volejbolisti brauc spēlēt uz Igauniju? Tā ir pilnīgi atšķirīga attieksme no valsts puses un, lūk, arī tam rezultāts. Pēdējā spēle tik lielā hallē mūsu komandai neizdevās, taču Jelgavā cīņa bija līdzīga. Nebija tā, ka meistarības līmenis atšķirtos kā diena pret nakti. Rūgtumiņš, protams, ir, bet ir jābūt objektīvam," uzsver LVF prezidents.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalījās arī pirms dažiem gadiem atjaunotā Latvijas sieviešu volejbola izlase, kas piedzīvoja zaudējumus visās sešās otrās kvalifikācijas kārtas spēlēs. "Daudzas pieredzējušās spēlētājas ir aizgājušas, bet vēl dažām ir traumas. Šī komanda nospēlēja savā līmenī. Taču jaunā maiņa izskatās cerīga. Svarīgākais, ka tagad mums jau ir izlase, tā vairs nav jāatdzīvina."

Šajā nedēļas nogalē sāksies Baltijas volejbola līgas sacensības, kas kopš "Schenker" aiziešanas nav tikusi pie ģenerālsponsora. Sausnītis neslēpj, ka ir grūti atrast lielu atbalstītāju, bet šogad būs sadarbība ar "credit24". "Kā jau minēju arī Latvijas Olimpiskās komitejas Ģenerālajā asamblejā - nav valstiskas sapratnes un attieksmes pret sporta atbalstīšanu. Tādēļ vēlos aicināt ikvienu pielikt savu roku un prātu. Ir vajadzīga masveidība, sapratne gan skolās, gan augstskolās, tad arī būs atlases iespējas."

2017. gada sākumā noslēgsies četrgade un gaidāmas LVF prezidenta vēlēšanas. Uz atgādinājumu par pagājušās piektdienas notikumiem un Latvijas Hokeja federācijas vadības maiņu, Sausnītis gardi pasmejas. "Četri gadi būs pagājuši, bet nākamais gads būs ļoti atbildīgs, jo pirmoreiz Latvijā notiks Eiropas čempionāta finālposms pludmales volejbolā. Tik liels pasākums Latvijas volejbolā vēl nav noticis, būs ko darīt. Tādēļ negribētos pēdējā brīdī no tā aizmukt vai paiet malā. Bet vēlēšanas ir vēlēšanas. Citi arī ir teikuši, ka neies prom, bet..."

  +2 [+] [-]

, 2016-10-12 09:18, pirms 8 gadiem
Visās dzīves jomās

  +8 [+] [-]

, 2016-10-12 09:22, pirms 8 gadiem
Iesērējusi ir volejbola federācija! Salīdziniet kā strādā florbola mājas lapa pret volejbola! Par šī gada augstāko līgu nav nevienas publikācijas! Tāpēc nav arī skatītāju un sponsoru interese!

  +8 [+] [-]

, 2016-10-12 09:29, pirms 8 gadiem
6dien sākas spēles Baltijas līgā, bet dažām komandām LVF mājaslapā vēl pagājušās sezonas sastāvi. Vāji!

  -4 [+] [-]

, 2016-10-12 09:33, pirms 8 gadiem
Nu labi, volejbolā vińi ir labāki bet tas daudz neuztrauc. LV ir labāka daudzkur citur piem hokejā, basītī. Igauńi ir visai nabadzīgi sportā

  +3 [+] [-]

, 2016-10-12 09:52, pirms 8 gadiem
kasisk rakstīja: Iesērējusi ir volejbola federācija!
Piekrītu. Kāpēc volejbola federācija nevar noorganizēt katrā skolā kādas 5-6 stundas veltītas volejbolam - servītes, augšējā, apakšējā piespēle. Varbūt ne katrā skolā, bet volejbola sporta skolu tuvumā. Bērni padauzīs voleja bumbu, visiem radīsies poņa, kādam varbūt arī ņuhs.
Mans netrenējas voļukā tikai tāpēc, ka viņš to nezina. Voleja bumbu mēs uzdauzam laukos.

     [+] [-]

, 2016-10-12 10:10, pirms 8 gadiem
Būtu jādara viss iespējamais, lai varētu piedalīties Eiropas līgā

  +6 [+] [-]

, 2016-10-12 12:30, pirms 8 gadiem
Ta ari ir lielaka problema, ka Federacija ir apmierinata ar rezultatu, minimums izpildits, izlase ir, visi jauni, perspektivi, 5-6 gadi tad jau bus rezultats, tikmer gaidam, dzivosim uz Pludmales volejbola lauriem... Nevajag ieguldit jaunatne, veikt darbu ar jaunieshiem, izveidot sakarigus paris klubus Baltijas liga lai Jaunajiem ir kur tiekties vismaz Vieteja liga un vecaki ir motiveti bernu sutit nevis spelet Basketbolu, bet volejbolu. Viss ir nolaists tik talu,ka Shobrid nav NEVIENA profesionala volejbola kluba Latvija. Visi strada un uzbumbo paris reizes nedelja pa 300 eiro.Tas ir normali??? Shobrid Klasiskais volejbols turas uz punkjiem kopa.
Runajat ari Jus par naudu ka Lipmans to darija...
Kurs ir tas cilveks federacija, kas aktivi mekle un piesaista lidzekljus? Ir dzirdetas runas,kaa strada viens no "Labakajiem" Latvijas menezheriem Karotes kungs. Paldies dievam shogad vismaz Izlase bija apgjerbta un pabarota, neziskatijas pec Turistiem.
Pasudzeties, ka viss slikti, nav naudas ir viegli... Stradat vajag, lai paceltu limeni nevis sedet uz Pludmales volejbola Lauriem un sist sev uz pleca cik labi pastradats, kaut gan Limenja celshanai nav nekada sakara ar fedracijas darbu, bet ieguldijums no vadoshajiem pludmales volejbolistiem, kas paradijushi rezultatu. Jo, ja atminja nevilj, vel paris gadus atpaklaj, tika dziedata dziesma, ka Pludmals volejbols tas nav nekam derigs. Tika stastits cik nozimigs ir Klasiskais volejbols, ka bez ta neizaugs neviens pludmales volejbolists. Tagad sedzinja tiek vilkta uz otru pusi... Eiropas chempionats pludmales volejbola mums bushot... Un to ir izcinijusi federacija ar suri gruti ieguldito darbu. Busim reaali...
Eiropas Liga... Sapnjot nav aizliegts, bet labak sho naudu ieguldit jaunatne un jaunatnes sistema, nevis kartejo reizi ieguldit Jaunajos, perspektivajos ar ceribu, ka nu reiz bus. Ieliec pamatus majas celshana, nevis sac likt Jumtu. Savadak ka vienmer nekas nesanaks.
Ta saimniekojot var nakamos perspektivos nesagaidiit...

  +3 [+] [-]

, 2016-10-12 12:39, pirms 8 gadiem
lacis67 rakstīja: Nu labi, volejbolā vińi ir labāki bet tas daudz neuztrauc. LV ir labāka daudzkur citur piem hokejā, basītī. Igauńi ir visai nabadzīgi sportā
Slēpošana biatlons tramplīns autosports v lētika utt igauņi pārak tālu priekšā

  -3 [+] [-]

, 2016-10-12 15:27, pirms 8 gadiem
aizermans rakstīja: Slēpošana biatlons tramplīns autosports v lētika utt igauņi pārak tālu priekšā
Slēpošana jau sen Igaunijā vairs nav tajā līmenī kas agrāk. Biatlons un viegatlētika ? - nu gan sasmīdināji.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-10-13 01:32, pirms 8 gadiem
Čaļiem cepuri nost, šoreiz arī treneru korpuss krietni labāk pastrādājis!
Bet kāds AUNU kantoris ir LVF, tas ir ārprāts, fenomenāla iestāde, ja tā to var nosaukt!
1)Redz, Atis, min ka Borisa piesaiste ir kaut kas unikāls, tagad viņš apmācīs jaunos trenerus, vai tad to nevajadzēja darīt arī līdz šim, arī bez Borisa pietiktu pietiekoši kompetentu cilvēku!
2) Federācijas mājas lapa šobrīd kara laika līmenī, vienkāŗši skumji paliek to atverot, informācija 0 līmenī, precīzāk tur dezinformacija ir. Nekādu jaunumu, tuvojas Baltijas līga un citas līgas, info nekāda.
3) Jaunatnes sistēmas sakārtotība nevis 0 līmenī, bet atklāti liekot -1 līmenī, tur ir bardaku bardaks, to es zinu no drošiem avotiem, nekādas sistēmas, sakārtotības sākot ar mazākajām grupiņām beidzot ar A grupu.
4) Tā lepojamies ar pludmales volejbola panākumiem, ka citu neko nevajag! Ha, bet kur tur LVF nopelns, - precīzi NEKĀDS, labi ir kaut kāds līdzfinansējums, bet sistēma, programmas, tas viss ir uz atsevišķu cilvēku, grupējumu fanātisma un entuziasma. Jā, tagad EČ jarīko, smiekli nāk. Tas ka kaut ko rīko, ir labi, bet jādoma, lai arī pēc kāda laika tur spēlētu pašmāju sportisti.!

Latvijas volejbols NEKAD nebūs augstākā līmenī, ja esošā vadība nenomainīsies uz gudriem, kompetentiem, zinošiem cilvēkiem, nevis mīksto krēslu bezdētājiem!

Un, lai nestāsta, ka naudas nav, lai visu sakārtotu nemaz lielus līdzekļus nevajag. To pašu mājas lapu sakārtot - briesmīgus līdzekļus vajag?

Jāstrādā, mums tak ir tik veselīga konkurence starp sporta veidiem. Basketbolā viss +- sakārtots, hokejā reformas utt. laikam tikai volejā viss kārtībā!