Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

ASV senators pieprasa visu Krievijas sporta veidu pārbaudi

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV senators pieprasa visu Krievijas sporta veidu pārbaudi
Foto: AP/Scanpix

ASV Senāta komercijas, zinātnes un transporta komitejas priekšsēdētājs Džons Tūns ir nosūtījis vēstuli Starptautiskajai antidopinga aģentūrai ar prasību organizācijai turpināt Krievijas sportistu pārbaudes ne tikai vieglatlētikā, bet visos sporta veidos.

Dienvidakotu pārstāvošais senators Džons Tūns ir nosūtījis Starptautiskajai antidopinga aģentūrai (WADA) septiņas lappuses garu vēstuli, kurā pieprasa sniegt paskaidrojumus vairākos jautājumos. Kā galvenais jautājums, kurā senators prasa WADA paskaidrojumus, ir tas kāpēc organizācijai bija nepieciešams tik daudz laika, lai atklātu Krievijas sistemātiskos antidopinga noteikumu pārkāpumus.

Tāpat vēstulē ir norādīts, ka WADA ir jāturpina pārbaudes, turklāt ir jāpaplašina darbības lauks un turpmāk ir jāpārbauda ne tikai Krievijas vieglatlēti, bet pilnīgi visu Krievijas sporta veidu pārstāvji, jo, kā teikts vēstulē, Krievijai ir ļoti lielas problēmas antidopinga noteikumu ievērošanā jau pēdējo 30 gadu laikā.

Atgādināsim, ka pagājušogad WADA atklāja vairākus nopietnus antidopinga noteikumu pārkāpumus Krievijas sportā, tamdēļ no starptautiskajām sacensībām tika atstādināti visi Krievijas vieglatlēti. Tāpat pēdējā gadā vairāki Krievijas sportisti ir pieķerti ar aizliegto vielu klātbūtni organismā. Kāviens no skaļākajiem vārdiem ir jāmin pasaules čempions un jaunais pasaules rekordists svarcelšanā, supersmagajā svarā Aleksejs Lovčevs. Īpaši ir jāizceļ arī tā dēvētā "Meldonija lieta", kad pēc preparāta iekļaušanas aizliegto vielu sarakstā pozitīvas dopinga pārbaudes uzrādīja virkne krievu atlētu, viņu vidū arī tenisiste Marija Šarapova.

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...

     [+] [-]

, 2016-06-21 10:46, pirms 8 gadiem
tad jau visas eiropas . ko tik mazos kvantumos tas slimais nemas

  +4 [+] [-]

, 2016-06-21 10:56, pirms 8 gadiem
Piekrītu, ka Krievijas sportisti ir jāpārbauda, bet amerikāņiem derētu arī paskatīties savā virzienā - uz savām profesionālajām līgām, kur dopinga pārbaudes gan jau ir vēl retākas nekā Krievijā. Savādāk tāds mazliet cinisms vien ir.

     [+] [-]

, 2016-06-21 11:11, pirms 8 gadiem
Krievi to visu sāka darīt pārāk nekaunīgi, lūk arī rezultāts.
Bet tūlīt atnāks Juris Muris un atkal stāstīs, kā nabaga rašikus apbižo.
Ja es izdomātu trenēties NATO lidlaukā, vai cietuma kačalkā, tas gan nemaz nebūtu dīvaini. Un kā tad lai es neko nezinošais atlēts lai zinu - kādas ir dopkontroles prasības, kur man jāpierakstās un vai vispār kaut ko vajag.
Nez kāpēc mūsu pašu riteņbraucēji intervijās stāsta vienkārši - kontrole var atnākt jebkur un jebkad, pirmoreiz ja neesi uz vietas ir brīdinājums, otrajā jau diskābelis. Bet kā gan lai es trenēdamies 24/7 Centrālcietuma arēnā lai kaut ko uzzinu par šiem sarežģītajiem noteikumiem....kurus zināt, turklāt, ir katra pro atlēta pienākums. Un es taču nemaz nevaru iedomāties, ka kāds pārbaudītājs gribēs pie manis atnākt un nevarēs! Jo šis taču ir brīvi pieejams cietums, kurā iesēsties var dajebkurš
Priekš manis tas viss ir pa sarežģītu, es tik ceļu ganteļkas un mani sauc Lovčevs

  -4 [+] [-]

, 2016-06-21 11:17, pirms 8 gadiem
žēl, ka neredz mīnusotāju nikus, uzreiz visus troļļus dešifrētu. 10% gan protams, kā vienmēr, ir labticīgi muļķi

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 11:19, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Krievi to visu sāka darīt pārāk nekaunīgi, lūk arī rezultāts.
Bet tūlīt atnāks Juris Muris un atkal stāstīs, kā nabaga rašikus apbižo.
Ja es izdomātu trenēties NATO lidlaukā, vai cietuma kačalkā, tas gan nemaz nebūtu dīvaini. Un kā tad lai es neko nezinošais atlēts lai zinu - kādas ir dopkontroles prasības, kur man jāpierakstās un vai vispār kaut ko vajag.
Nez kāpēc mūsu pašu riteņbraucēji intervijās stāsta vienkārši - kontrole var atnākt jebkur un jebkad, pirmoreiz ja neesi uz vietas ir brīdinājums, otrajā jau diskābelis. Bet kā gan lai es trenēdamies 24/7 Centrālcietuma arēnā lai kaut ko uzzinu par šiem sarežģītajiem noteikumiem....kurus zināt, turklāt, ir katra pro atlēta pienākums. Un es taču nemaz nevaru iedomāties, ka kāds pārbaudītājs gribēs pie manis atnākt un nevarēs! Jo šis taču ir brīvi pieejams cietums
Nē, savas idejas un piedomājumus varat atstāt savstarpējām baikām (kurās tāpat katrs izdomā, ko cits saka un pēc tam to mēģina apstrīdēt un justies malacītis), es šai sakarā nekad neesmu teicis, ka krievus kāds apbižo (un man ir pilnīgi pie kājas apbižo viņus vai slavē). Es vienkārši nevaru tā līdz galam saprast dažas WADA darbības un rīcības. Tas arī viss. Manis pēc tie "iekritušie" var būt kaut vai Šrilankas kriketisti vai Jamaikas bobslejisti.

Kas attiecas uz tavu rakstīto - krievi darīja pārāk nekaunīgi. Tad sanāk, ka darīt drīkst, tikai nevajag darīt vairāk/nekaunīgāk kā citi? Interesanta pieeja antidopinga pasākumu ievērošanā.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-21 11:53, pirms 8 gadiem
Runājot par tām slēgtajām pilsētām - īsti nesaprotu bazaru. Tu gribi būt sportists, kas piedalās starptautiskās sacensībās utt. Viena no prasībām ir - būt sasniedzamas, lai tev var noņemt analīzes jebkurā laikā. Ja tu neesi sasniedzams - un ir pilnīgi pie kājas, vai esi noslēpies speciāli, aizmirsis pateikt, kur esi, ielīdis armijas pilsētiņā, never vaļā durvis, aizbraucis uz kāzām, vai izdarījis ko citu.
Ja negribi pakļauties noteikumiem, ir visas iespējas darīt ko citu.

  -2 [+] [-]

, 2016-06-21 12:01, pirms 8 gadiem
driks rakstīja: Runājot par tām slēgtajām pilsētām - īsti nesaprotu bazaru. Tu gribi būt sportists, kas piedalās starptautiskās sacensībās utt. Viena no prasībām ir - būt sasniedzamas, lai tev var noņemt analīzes jebkurā laikā. Ja tu neesi sasniedzams - un ir pilnīgi pie kājas, vai esi noslēpies speciāli, aizmirsis pateikt, kur esi, ielīdis armijas pilsētiņā, never vaļā durvis, aizbraucis uz kāzām, vai izdarījis ko citu.
Ja negribi pakļauties noteikumiem, ir visas iespējas darīt ko citu.
Bet, no otras puses, ja cilvēks tur DZĪVO!? Ko tad?
Lielākajā daļā pasaules šādas problēmas nav aktuālas, taču ik pa laikam šādas situācijas parādās. Un ko tad? Kā vaina tā ir? Sportista, kurš ADAMS sistēmā visu godīgi parādīja un gaida, kad un vai pie viņa atbrauks, vai pārbaudītāju, kuri atbrauc "na haļavu" un vispār nezina kur atrodas ar visām no tā izrietošajām?

Vai WADA noteikumi paredz obligātu cilvēka pārvietošanās brīvības ierobežošanu (pašlaik ierobežojumu nav, tikai pirms tam par to ir jābrīdina)?

  +2 [+] [-]

, 2016-06-21 12:45, pirms 8 gadiem
Runā jau ka SOK vispār lemšot vel par to ka varbūt iedos DQ visai Krievijas izlasei, ne tikai atlētiem!

Un kad parādījās šīs ziņas tad Mutko teica ka viņi paši lems par to vai neatsaukt visu izlasi no RIO!

     [+] [-]

, 2016-06-21 12:50, pirms 8 gadiem
Atceramies ka pašiem amerikāņiem pavisam nesen bija milzīgs skandāls ar dopingu kur tika ierauti M Džounsa, Montgomerijs, Getlins.. Miņina kungs gan jau sīkāk pastāstīs par to kas tur notika ja gribēs.. un kas notika ar ASV izlasi? IAAF iedeva DQ ASV izlasei? Nē!

Es neaizstāvu Krieviju, bet uzskatu ka Isinbajeva vai Klišina nav vainīgas pie tā kas ir tur noticis!

Interesanti ir tas ka IAAF atļauj Krievijas v-atlētiem startēt RIO, bet zem SOK karoga!!

Ja viņiem atļauj startēt RIO tad kāpēc nevar startēt zem savas valsts karoga? Ko tas maina startējot zem SOK karoga?

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 13:11, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nē, savas idejas un piedomājumus varat atstāt savstarpējām baikām (kurās tāpat katrs izdomā, ko cits saka un pēc tam to mēģina apstrīdēt un justies malacītis), es šai sakarā nekad neesmu teicis, ka krievus kāds apbižo (un man ir pilnīgi pie kājas apbižo viņus vai slavē). Es vienkārši nevaru tā līdz galam saprast dažas WADA darbības un rīcības. Tas arī viss. Manis pēc tie "iekritušie" var būt kaut vai Šrilankas kriketisti vai Jamaikas bobslejisti.

Kas attiecas uz tavu rakstīto - krievi darīja pārāk nekaunīgi. Tad sanāk, ka darīt drīkst, tikai nevajag darīt vairāk/nekaunīgāk kā citi? Interesanta pieeja antidopinga pasākumu ievērošanā.
Pēc manām domām lietot drīkst un vajag, kompetentu ārstu uzraudzībā. Apmēram tā gan jau arī notiek normālās valstīs, taču vates valstī v jag uzvaras, varoņus un piķi, turklāt vajag kad vajag un tieši Sočos mums tur nozaga zelta medaļu kekss, kurš pēc tam vairs nav nekas. Un te nu mēs redzam, ka visi ir vienlīdzīgi, bet daži vienlīdzīgāki.
PS un nejauc pirkstu ar desiņu, WADA Tev neko neierobežo, ja gribi - riskē ar karjeru un savu dzīvi cik tik uziet. Vai arī iekļaujies sistēmā, kuras prasības ir pietiekami izpildāmas visiem Planētas atlētiem, tikai ne krievijā

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 13:55, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Pēc manām domām lietot drīkst un vajag, kompetentu ārstu uzraudzībā. Apmēram tā gan jau arī notiek normālās valstīs, taču vates valstī v jag uzvaras, varoņus un piķi, turklāt vajag kad vajag un tieši Sočos mums tur nozaga zelta medaļu kekss, kurš pēc tam vairs nav nekas. Un te nu mēs redzam, ka visi ir vienlīdzīgi, bet daži vienlīdzīgāki.
PS un nejauc pirkstu ar desiņu, WADA Tev neko neierobežo, ja gribi - riskē ar karjeru un savu dzīvi cik tik uziet. Vai arī iekļaujies sistēmā, kuras prasības ir pietiekami izpildāmas visiem Planētas atlētiem, tikai ne krievijā
Un kā tu komentētu situāciju tajās pašās Ziemeļamerikas PRO līgās (atvainojos, bet nākas pretnostatījumu šādu izmantot, lai arī pašam to negribas darīt), kur dopinga kontrole tiek saskaņota ar sportistiem, aizliegto vielu saraksts ir daudz šaurāks kā WADA (nav iekļautas spēcīgas iedarbības narkotikas, piemēram), bet sodu sistēma reālas diskvalifikācijas nereti paredz tikai tad, kad atlētiem ir 3. iekrišanas reize? Tāpat šajās līgās pati dopkontrole notiek tikai konkrētā laikā (teiksim, tikai regulārās sezonas laikā) vai kā obligātas pārbaudes tiek noteiktas tikai pirmgadniekiem, pārējiem, teorētiski, var sanākt tā, ka pēc tam visu karjeru nekas nav jānodot dopkontrolei. Vai arī tā situācija, kad spēlētāji tiek testēti, bet viņiem apsola, ka, pat ja rezultāti būs pozitīvi, tos nekur nepublicēs... bet pēc kāda laika, kad kāds "jānovāc", pēkšņi ir "informācijas noplūde"...

Es tagad neko negribu pateikt, gribu tikai paklausīties tavas pārdomas šai sakarā.

Vai arī tur viss notiek idejas, ne naudas vārdā?

Pieļauju, ka, ja jau esi nonācis pie pirmajā teikumā izteiktām tēzēm, galīgi nezinītis neesi un labi saproti kas un kā notiek sportā... tajā pašā laikā centies atrast kaut kādus "labos" un "sliktos".

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 14:46, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nē, savas idejas un piedomājumus varat atstāt savstarpējām baikām (kurās tāpat katrs izdomā, ko cits saka un pēc tam to mēģina apstrīdēt un justies malacītis), es šai sakarā nekad neesmu teicis, ka krievus kāds apbižo (un man ir pilnīgi pie kājas apbižo viņus vai slavē). Es vienkārši nevaru tā līdz galam saprast dažas WADA darbības un rīcības. Tas arī viss. Manis pēc tie "iekritušie" var būt kaut vai Šrilankas kriketisti vai Jamaikas bobslejisti.

Kas attiecas uz tavu rakstīto - krievi darīja pārāk nekaunīgi. Tad sanāk, ka darīt drīkst, tikai nevajag darīt vairāk/nekaunīgāk kā citi? Interesanta pieeja antidopinga pasākumu ievērošanā.
Nav runa par nekaunību (vismaz ne kā kritēriju). Kritērijs ir cits un pilnībā izmērāms - VALSTS ATBALSTĪTI UN VEICINĀTI DOPINGA NOTEIKUMU PĀRKĀPUMI.

Ziemeļamerikas PRO līgas arī ir smags gadījums, jā. No otras puses tur visiem noteikumi vienādi.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 14:48, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Un kā tu komentētu situāciju tajās pašās Ziemeļamerikas PRO līgās ...
Katrā līgā ir savi noteikumi. Neviens neaizliedz lietot dopingu, ja nevēlas piedalīties konkrētās sacensībās. Ja krievi grib startēt olimpiādē, tad jāseko instrukcijām. Ja amīši grib startēt tikai PRO līgā, tad jāseko tās līgas noteikumiem.
Senators izdarīja gājienu ar zirdziņu - labāk lai noķer krievu nevis savējo. Viņam pārmest to nevar. Ja pieķers Šrilankas kriketistus, tad lielās valstis turpinās likt mīksto, tagad, varbūt, kaut kas mainīsies. Taču tas ir aizgājis nedaudz par tālu...

  -1 [+] [-]

, 2016-06-21 15:00, pirms 8 gadiem
Pumalv rakstīja: Nav runa par nekaunību (vismaz ne kā kritēriju). Kritērijs ir cits un pilnībā izmērāms - VALSTS ATBALSTĪTI UN VEICINĀTI DOPINGA NOTEIKUMU PĀRKĀPUMI.

Ziemeļamerikas PRO līgas arī ir smags gadījums, jā. No otras puses tur visiem noteikumi vienādi.
Es neuzskatu, ka sitematizēta valsts dopinga ("sporta medicīnas") programma ir pie vainas. Pie vainas tam, ka krievus pašlaik ņem priekšā ir tas, ka viņi pārcentās un jau nodotas pozitīvās dopinga analīzes mēģināja slēpt.

Programmas tādā vai citādā izpildījumā ir visām valstīm. Visām, kas sportā grib kaut ko sasniegt. Arī Latvijas sporta vēsturē ir dažas epizodes, kas liek domāt, ka arī šeit tāda ir.

Problēmas sākas tad, kad krievi sagribēja nodrošināties divreiz - atklāti kukuļot atbildīgās personas un mainīt tās mēģenes. Protams, ka citām valstīm tas nepatika.

Pašlaik visa tā dopinga spēle izskatās tā, ka katrs jau var lietot ko grib, tikai testos jābūt tīram, jo tā ir spēlēšana uz publiku, lai sabiedrībā uzturētu noteiktu ideju (to, ka sports ir tīrs un cilvēks kā suga spēj progresēt arī fiziski tīri uz savām spējām un iekšējām rezervēm).

Viss pārējais jau ir ietinamais papīrs, kurā Krievijas gadījumu (bet viņi nav vienīgie, kuri ir nogrēkojušies, ja nu kas, bet par tiem runā "starp citu" līmenī) mēģina ietīt.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 15:10, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Un kā tu komentētu situāciju tajās pašās Ziemeļamerikas PRO līgās (atvainojos, bet nākas pretnostatījumu šādu izmantot, lai arī pašam to negribas darīt), kur dopinga kontrole tiek saskaņota ar sportistiem, aizliegto vielu saraksts ir daudz šaurāks kā WADA (nav iekļautas spēcīgas iedarbības narkotikas, piemēram), bet sodu sistēma reālas diskvalifikācijas nereti paredz tikai tad, kad atlētiem ir 3. iekrišanas reize? Tāpat šajās līgās pati dopkontrole notiek tikai konkrētā laikā (teiksim, tikai regulārās sezonas laikā) vai kā obligātas pārbaudes tiek noteiktas tikai pirmgadniekiem, pārējiem, teorētiski, var sanākt tā, ka pēc tam visu karjeru nekas nav jānodot dopkontrolei. Vai arī tā situācija, kad spēlētāji tiek testēti, bet viņiem apsola, ka, pat ja rezultāti būs pozitīvi, tos nekur nepublicēs... bet pēc kāda laika, kad kāds "jānovāc", pēkšņi ir "informācijas noplūde"...

Es tagad neko negribu pateikt, gribu tikai paklausīties tavas pārdomas šai sakarā.

Vai arī tur viss notiek idejas, ne naudas vārdā?

Pieļauju, ka, ja jau esi nonācis pie pirmajā teikumā izteiktām tēzēm, galīgi nezinītis neesi un labi saproti kas un kā notiek sportā... tajā pašā laikā centies atrast kaut kādus "labos" un "sliktos".
Es saku, ka viss tur notiek tieši tā kā vajag! Un mani ārkārtīgi pārsteidza UFC gatavība atplest kājas kontrolēm, uz tiem tēviņiem skatoties jau var saost sterikus LIELĀ MILZU atšķirība ir tā, ka tur to dara privātas struktūras un ko gan lai es viņām pārmestu ?! Lai tak sezonā NHL pumpē iekšā ko grib- ja brauc uz OS, vai PČ, tad gan esi tik laipns un iztīries.
Taču ja to sāk organizēt VALSTS un vēl ar specdienestiem, bet galvenie liecinieki īstajā laikā atmetās..... nu tas taču nav normāli. Īpaši, ja ar viņiem konkurē sportisti bez šādām iespējām.
Pati sporta būtība jau tiek iznīdēta, nav godīga sacensība, ja viens ir iztīrījies, bet otrs pilns līdz ausīm ar to, ko vajag!

  -1 [+] [-]

, 2016-06-21 15:12, pirms 8 gadiem
(O_O) rakstīja: Katrā līgā ir savi noteikumi. Neviens neaizliedz lietot dopingu, ja nevēlas piedalīties konkrētās sacensībās. Ja krievi grib startēt olimpiādē, tad jāseko instrukcijām. Ja amīši grib startēt tikai PRO līgā, tad jāseko tās līgas noteikumiem.
Senators izdarīja gājienu ar zirdziņu - labāk lai noķer krievu nevis savējo. Viņam pārmest to nevar. Ja pieķers Šrilankas kriketistus, tad lielās valstis turpinās likt mīksto, tagad, varbūt, kaut kas mainīsies. Taču tas ir aizgājis nedaudz par tālu...
Jā, bet ko darīt, kad kāds Ziemeļamerikas profos spēlējošs kadrs iemaldās OS, kur sačurā pilnu mēģeni ar dopingu? Tas pats Niklasa Bekstrēma Soču piemērs. Ar ko tas beidzās? Ar parastu paskaidrojumu, ka viņš šitās zāles (pseidoefedrīnu) dzer jau n-tos gadus un viss kārtībā. Tikai, kas vēl liek pasmaidīt, viņa pseidoefedrīna dzeršanas stāžs sakrita ar viņa NHL karjeras sākumu. Nu, bet tas jau tā.

Kas man šajā situācijā ĻOTI kaitina un ko te daži heiterisma pārņemtie komentētāji grib pasniegt par "vatņikismu", tas, ka dopinga problēma netiek risināta GLOBĀLI un ar pilnu atbildību. Atrod vienu tādu Krieviju vai Bulgāriju ar viņu mūždien dopinga pārbaudēs iekrītošajiem svarcēlājiem, vai vēl sazin ko un tad pus gadu viņus muļļā.

Faktiski ir tā, ka nopietna dopkontrole ir tikai OS sporta veidos ar zemu profesionalitātes līmeni + riteņbraukšana (tur profu daudz). Tāds profesionālais komandu sports pašlaik vispār ir nepārbaudīts. Kā ZAmerikā, tā arī Eiropā, visas PRO futbola līgas, kā piemērs, taču ar to nekas nebeidzas un nesākas. To atzīst arī pašas federācijas un WADA.

Es nemaz tagad nesākšu runāt par amatieru līmeni, kur dopinga ir pat vairāk kā PRO līmenī, bet arī tur neviens neko nedara.
Un, kā tas izskatās no malas, nevienam arī nav nekādas vēlēšanās šai situācijā kaut ko mainīt.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 15:19, pirms 8 gadiem
Vispār jau Olimpisko spēļu aizsācēji grieķi lietoja visu, no amuletiem, līdz mušmiru uzlējumam un atzina tikai pirmo vietu. Tradīcijas tiek ignorētas

     [+] [-]

, 2016-06-21 15:32, pirms 8 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Es saku, ka viss tur notiek tieši tā kā vajag! Un mani ārkārtīgi pārsteidza UFC gatavība atplest kājas kontrolēm, uz tiem tēviņiem skatoties jau var saost sterikus LIELĀ MILZU atšķirība ir tā, ka tur to dara privātas struktūras un ko gan lai es viņām pārmestu ?! Lai tak sezonā NHL pumpē iekšā ko grib- ja brauc uz OS, vai PČ, tad gan esi tik laipns un iztīries.
Taču ja to sāk organizēt VALSTS un vēl ar specdienestiem, bet galvenie liecinieki īstajā laikā atmetās..... nu tas taču nav normāli. Īpaši, ja ar viņiem konkurē sportisti bez šādām iespējām.
Pati sporta būtība jau tiek iznīdēta, nav godīga sacensība, ja viens ir iztīrījies, bet otrs pilns līdz ausīm ar to, ko vajag!
Ja tas būtu tik vienkārši... .

Par tām privātajām sturktūrām un valsti. Kas ir sporta veidu nacionālās federācijas? Federācijas ir parastas biedrības, kuras likuma kārtībā iegūst tiesības pārstāvēt valsti un konkrētā sporta veida starptautiskā federācija viņus atzīst.

Pēc būtības tā ir parasta privāta struktūra, kas ir ieguvusi licenci izmantot valsts vārdu startējot kaut kādos sporta pasākumos. Nu tā ļoti novienkāršojot. Savukārt valsts finansējums tām tiek piešķirts gandrīz vai atklātā iepirkuma/konkursa kārtībā, esošo naudu sadalot pēc kaut kādiem sportu pārraugošās organizācijas iepriekš noteiktiem kritērijiem.

Vienkārši vienā gadījumā komercorganizācija nav ne no viena atkarīga un nes savu vārdu, otrā gadījumā - izmanto valsts vārdu. Nu bet ne par to tagad.

Problēma ir nevis valstī, bet atsevišķu darboņu gribēšanā dabūt sev kaut ko. Tad sākas problēmas. Kā tas bija grandiozajā MLB roidu lietā, kura nonāca līdz ASV kongresam, tā arī te.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 15:52, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja tas būtu tik vienkārši... .

Par tām privātajām sturktūrām un valsti. Kas ir sporta veidu nacionālās federācijas? Federācijas ir parastas biedrības, kuras likuma kārtībā iegūst tiesības pārstāvēt valsti un konkrētā sporta veida starptautiskā federācija viņus atzīst.

Pēc būtības tā ir parasta privāta struktūra, kas ir ieguvusi licenci izmantot valsts vārdu startējot kaut kādos sporta pasākumos. Nu tā ļoti novienkāršojot. Savukārt valsts finansējums tām tiek piešķirts gandrīz vai atklātā iepirkuma/konkursa kārtībā, esošo naudu sadalot pēc kaut kādiem sportu pārraugošās organizācijas iepriekš noteiktiem kritērijiem.

Vienkārši vienā gadījumā komercorganizācija nav ne no viena atkarīga un nes savu vārdu, otrā gadījumā - izmanto valsts vārdu. Nu bet ne par to tagad.

Problēma ir nevis valstī, bet atsevišķu darboņu gribēšanā dabūt sev kaut ko. Tad sākas problēmas. Kā tas bija grandiozajā MLB roidu lietā, kura nonāca līdz ASV kongresam, tā arī te.
Es, protams, nenostājos ne Tavā, ne sportista amatiera pusē, taču mans funktieris ir tāds - PRO sports jebkurā tā izpausumē nav iedomājams bez farma un kaut kādām minimālās aizliegto preperātu piešpricēm normas robežās t.i. tā, lai nepārsniegtu šo te balansu starp atļauts un neatļauts. Tad nu tā arī visā civilētajā pasaulē ir - kāds veiksmīgi nobalansē un viss ok, kāds neveiksmīgi un dabon diskābeli. Katrā ziņā par to atbildību uzņemas paši sportisti un viņu mediķi, kuri, ja tiek pārsniegta norma, rēķinās ar sekām. Bet Krievijā jau tas ir citā līmenī - tur jau pārsvarā nav nekāda balansa starp būt/nebūt - tur tā šaurā robeža ir tālu aiz muguras un natūrā notiek fatāla jebkādu normu neievērošana, pie tam, pats trakākais - valstiskā līmenī! Attiecīgi, sportisti tiek piesegti no Valsts puses un visu cieņu, taču tas jau vairs nav galīgi ok! Visi tie treniņi karabāzēs utt. Nu blins! Tas ir tieši tāpat kā ar ātruma pārsniegšanu - ja neviens neredz, vari pilsētā maukt kaut uz 150. Ja tevi noķer - nu, tad esi vīrs un atbildi par savu rīcību. A Krievijā jau kā - sportisti ķipa mauc ar tiem 150 un pašu ceļu policija viņus piesedz. Tas nav normāli...

     [+] [-]

, 2016-06-21 16:04, pirms 8 gadiem
Emilio rakstīja: Es, protams, nenostājos ne Tavā, ne sportista amatiera pusē, taču mans funktieris ir tāds - PRO sports jebkurā tā izpausumē nav iedomājams bez farma un kaut kādām minimālās aizliegto preperātu piešpricēm normas robežās t.i. tā, lai nepārsniegtu šo te balansu starp atļauts un neatļauts. Tad nu tā arī visā civilētajā pasaulē ir - kāds veiksmīgi nobalansē un viss ok, kāds neveiksmīgi un dabon diskābeli. Katrā ziņā par to atbildību uzņemas paši sportisti un viņu mediķi, kuri, ja tiek pārsniegta norma, rēķinās ar sekām. Bet Krievijā jau tas ir citā līmenī - tur jau pārsvarā mav nekāda balansa starp būt/mebūt - tur tā šaurā robeža ir tālu aiz muguras un natūrā notiek fatāla jebkādu normu ievērošana, pie tam, pats trakākais - valstiskā līmenī! Attiecīgi, sportisti tiek piesegti no Valsts puses un visu cieņu, taču tas jau vairs nav galīgi ok! Visi tie treniņu karabāzēs utt. Nu blins! Tas ir tieši tāpat kā ar ātruma pārsniegšanu - ja neviens neredz, vari pilsētā maukt kaut uz 150. Ja tevi noķer - nu, tad esi vīrs un atbildi par savu rīcību. A Krievijā jau kā - sportisti ķipa mauc ar tiem 150 un pašu ceļu policija viņus piesedz. Tas nav normāli...
Te atcerējos vienu teicienu- viss kas ir zem grama nedēļā skaitās naturāli.

Nu, vot,redz, cilvēki paši saprot, ka bez dopinga nevar, pieņem to, ka sportisti lieto, tajā pašā laikā grib lai viņi lieto, bet ne tik daudz.
Tas ir tāpat kā atļaut zagt, jo dzīvot visiem grūti, bet nu pa drusciņai.

Tādos jautājumos ir vai nu/vai nu. Nevar tā, ka ja nedrīkst, bet ļoti gribas, tad var. No tā arī veidojas tā "pelēkā zona", kurā jau nu katrs darbojas pēc saviem ieskatiem un saprašanām.

Vai Krievijā dopingu lieto vairāk nekā citās valstīs? Hvz, jo reti kad līdz publikai nonāk tīri tehniskā informācija ar to cik ir lietots. Dažreiz pat ilgu laiku nesaka kas ir lietots.

Turklāt, ir jāsaprot viena ļoti elementāra lieta - vairāk nav labāk. Nav tā, ka, ja krievs izdzers/sašpricēs spaini farmas, bet kāds amerikānis tikai divas krūzītes, tad krievs būs 20x labāks. Te ir ļoti liela sasaiste ar sporta medicīnu. Uzvar tas, kuram zināšanu, ne farmas, ir vairāk (tā kā daudzās valstīs lieladaļa no dopinga tikpat kā nav oficiāli nopērkama vai ir pat aizliegta, pētījumu arī ir salīdzinoši maz un viss tiek pārbadīts "reālā laika režīmā").

Tāpat, ir taču valstis, kur gandrīz vai jebko no dopinga var brīvi nopirkt katrā aptiekā pa kapeikām. Pilnīgi oficiālus, legālus un kvalitatīvus preparātus. Pilnīgi bez nekādiem ierobežojumiem un receptēm. Tik... nu nav tās valstis pa pirmajām vietām (īstenībā ir ļoti zemu, 2012. gada OS divas galvenās "farmotāju paradīzes" bija aptuveni Latvijas līmenī).

  +1 [+] [-]

, 2016-06-21 16:18, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Te atcerējos vienu teicienu- viss kas ir zem grama nedēļā skaitās naturāli.

Nu, vot,redz, cilvēki paši saprot, ka bez dopinga nevar, pieņem to, ka sportisti lieto, tajā pašā laikā grib lai viņi lieto, bet ne tik daudz.
Tas ir tāpat kā atļaut zagt, jo dzīvot visiem grūti, bet nu pa drusciņai.

Tādos jautājumos ir vai nu/vai nu. Nevar tā, ka ja nedrīkst, bet ļoti gribas, tad var. No tā arī veidojas tā "pelēkā zona", kurā jau nu katrs darbojas pēc saviem ieskatiem un saprašanām.

Vai Krievijā dopingu lieto vairāk nekā citās valstīs? Hvz, jo reti kad līdz publikai nonāk tīri tehniskā informācija ar to cik ir lietots. Dažreiz pat ilgu laiku nesaka kas ir lietots.

Turklāt, ir jāsaprot viena ļoti elementāra lieta - vairāk nav labāk. Nav tā, ka, ja krievs izdzers/sašpricēs spaini farmas, bet kāds amerikānis tikai divas krūzītes, tad krievs būs 20x labāks. Te ir ļoti liela sasaiste ar sporta medicīnu. Uzvar tas, kuram zināšanu, ne farmas, ir vairāk (tā kā daudzās valstīs lieladaļa no dopinga tikpat kā nav oficiāli nopērkama vai ir pat aizliegta, pētījumu arī ir salīdzinoši maz un viss tiek pārbadīts "reālā laika režīmā").

Tāpat, ir taču valstis, kur gandrīz vai jebko no dopinga var brīvi nopirkt katrā aptiekā pa kapeikām. Pilnīgi oficiālus, legālus un kvalitatīvus preparātus. Pilnīgi bez nekādiem ierobežojumiem un receptēm. Tik... nu nav tās valstis pa pirmajām vietām (īstenībā ir ļoti zemu, 2012. gada OS divas galvenās "farmotāju paradīzes" bija aptuveni Latvijas līmenī).
Nē, nu Tu jau to manu domu noteikti saprati - ir preperāti un to normas, kuras nedrīkst pārsniegt - ja pārsniedz - viss - diskābelis! Kāpēc tās normas ir radītas? Nu tāpēc, ka ir skaidrs - lieto, jo bez lietošanas nebūs rezultāta. Ja sportists nespēj sasniegt rezultātu ar pieļaujamo normu, tad pats vainīgs - 2 gadus piespiedu atpūta. Te ir tā, kā Anatolisj Kreipāns saka par aizmuguri futbolā - nevar būt aizmugure nedaudz vai daudz - vai nu ir, vai nav. Vnk Krievijas dopinga skandāls vairāk šķiet kliedzošs nevis ar to, ka krievu sportisti lietotu aizliegtās vielas milzu apmēros, bet gan par to, ka, šī visiem zināmā aizliegto vielu koncentrācija regulāri pārsniedz normu(vienalga 2x vai 200x), taču valstiskā līmenī tas tiek atļauts/piesegts. Tas šeit ir pats skumīgākais. Un nav brīnums, ka WADA ir dikti dusmīga uz Krievijas antidopinga organizāciju - tas ir reāli kā duncis mugurā.

     [+] [-]

, 2016-06-21 16:19, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Un kā tu komentētu situāciju tajās pašās Ziemeļamerikas PRO līgās (atvainojos, bet nākas pretnostatījumu šādu izmantot, lai arī pašam to negribas darīt), kur dopinga kontrole tiek saskaņota ar sportistiem, aizliegto vielu saraksts ir daudz šaurāks kā WADA (nav iekļautas spēcīgas iedarbības narkotikas, piemēram), bet sodu sistēma reālas diskvalifikācijas nereti paredz tikai tad, kad atlētiem ir 3. iekrišanas reize? Tāpat šajās līgās pati dopkontrole notiek tikai konkrētā laikā (teiksim, tikai regulārās sezonas laikā) vai kā obligātas pārbaudes tiek noteiktas tikai pirmgadniekiem, pārējiem, teorētiski, var sanākt tā, ka pēc tam visu karjeru nekas nav jānodot dopkontrolei. Vai arī tā situācija, kad spēlētāji tiek testēti, bet viņiem apsola, ka, pat ja rezultāti būs pozitīvi, tos nekur nepublicēs... bet pēc kāda laika, kad kāds "jānovāc", pēkšņi ir "informācijas noplūde"...

Es tagad neko negribu pateikt, gribu tikai paklausīties tavas pārdomas šai sakarā.

Vai arī tur viss notiek idejas, ne naudas vārdā?

Pieļauju, ka, ja jau esi nonācis pie pirmajā teikumā izteiktām tēzēm, galīgi nezinītis neesi un labi saproti kas un kā notiek sportā... tajā pašā laikā centies atrast kaut kādus "labos" un "sliktos".
Nesalīdzini, lūdzu, pro līgas, kurās ir komandas spēle un dopings iespējams spēlē stipri mazāku nozīmi ar, piemēram, vieglatlētiku, bobsleju utt, kur viens cilvēks nosaka pilnīgi visu.

Tapāt ganjau esi informēts cik speles sezona ir tajā pašā NHL, vai tīrs cilvēks var izturēt to slodzi ? Tur reāli tiek upurēti spelētāji skatītāju(lasīt naudas) vārdā.

     [+] [-]

, 2016-06-21 16:26, pirms 8 gadiem
mytila rakstīja: Nesalīdzini, lūdzu, pro līgas, kurās ir komandas spēle un dopings iespējams spēlē stipri mazāku nozīmi ar, piemēram, vieglatlētiku, bobsleju utt, kur viens cilvēks nosaka pilnīgi visu.

Tapāt ganjau esi informēts cik speles sezona ir tajā pašā NHL, vai tīrs cilvēks var izturēt to slodzi ? Tur reāli tiek upurēti spelētāji skatītāju(lasīt naudas) vārdā.
Jā, hokejā, amfutbolā pilnīgi nekādu lomu nespēlē visādi dopsarakstos iekļautie pretsāpju līdzekļi, viņiem nevajag gaļu audzēt utt. Protams, tas viss ir tā... starp citu.

Nemaz nerunājot par stimulantiem, kas, piemēram, NHL vispār ir atļauti visas sezonas garumā, bet izslēgšanas maču laikā vispār dokontroles NAV.