Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Startē ATP sezonas noslēguma turnīrs Londonā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Startē ATP sezonas noslēguma turnīrs Londonā
Federers, Nadals un Marejs
Foto: AFP/Scanpix

Ar divām vienspēļu un divām dubultspēļu cīņām šodien Londonā startēs ATP tūres noslēdzošais tenisa turnīrs “Barclays ATP World Tour Finals”. Nedēļas garumā par uzvarām un ievērojamām naudas balvām tajā cīnīsies astoņi sezonas veiksmīgākie vienspēļu meistari un dubultspēļu dueti.

Ja sieviešu tenisa elite gadu jau noslēgusi, tad vīriem sezonas pēdējā cīņa vēl priekšā – no 22. līdz 29. novembrim Londonā norisināsies “Barclays ATP World Tour Finals” turnīrs. Kopumā šāda veida sacensības norisinās kopš 1970. gada. Pirmsākumos tas dēvēts par „Masters Grand Prix” un par pirmo čempionu kļuva amerikānis Stens Smits. Visvairāk uzvaras šajā turnīrā guvuši divi tenisisti – čehs Ivans Lendls un amerikānis Pīts Samprass. Viņiem abiem ir pa pieciem tituliem, bet šogad viņus var panākt šveicietis Rodžers Federers, kura kontā pagaidām četri tituli.

Turnīra likme – arī ranga līdera gods

Šis turnīrs ir nozīmīgs kā reitinga punktu, tā naudas prēmiju iegūšanai. Vispirms tiks aizvadītas grupu turnīru spēles (tenisisti iedalīti divās grupās pa četri). Par katru uzvaru grupu turnīrā tenisists var nopelnīt 200 reitinga punktus un 120 000 ASV dolāru prēmiju. No katras grupas divi labākie iekļūs pusfinālā. Pusfināla uzvarētājs saņems vēl 400 reitinga punktus un 380 000 ASV dolāru, bet čempions tiks vēl pie 500 reitinga punktiem un 770 000 ASV dolāriem. Tādējādi, ja kādam no sportistiem izdodas uzvarēt visās piecās spēlēs, tad viņš savu kontu papildina ar 1,63 miljoniem ASV dolāru un 1500 reitinga punktiem. Interesanti, ka šveicietis Rodžers Federers vēl nav nodrošinājis ranga līdera godu sezonas noslēgumā – pie veiksmīgas sakritības viņu var apsteigt Rafaels Nadals.

Dalībnieki

Rodžers Federers

2009. gadā izcīnītas 59 uzvaras un ciesti 10 zaudējumi. Iegūti četri tituli, spēlēts vēl trīs turnīru finālos. Šajā sezonā Federers spēlēja visu četru „Grand Slam” turnīru finālos –uzvarēts Parīzē un Vimbldonā. Īpaši emocionāla bija Federera uzvara „Roland Garros” – šī turnīra trofejas viņam vēl nebija, bet uzvarot Vimbldonā šveicietis kļuva par „Grand Slam” tituliem bagātāko sportistu – kopumā jau 15 titulu. Bez „Grand Slam” tituliem uzvarēja arī Sinsinati un Madridē. ATP tūres noslēguma turnīros spēlēs astoto gadu pēc kārtas, uzvarējis turnīrā četras reizes.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 3.30

Rafaels Nadals

Kā pirmais kvalificējās noslēguma turnīram. Gadu iesāka kā ranga līderis un pārliecinoši spēlēja līdz pat „French Open”, kur sensacionāli zaudēja Robinam Soderlingam, bet vēlāk vairākus mēnešus nespēlēja savainojuma dēļ, zaudējot pirmo vietu rangā. Gada bilance – 64 uzvaras un 11 zaudējumi. Kopumā uzvarēts piecos ATP turnīros - „Australian Open”, Romā, Montekarlo, Indianvelsā un Barselonā, bet triju turnīru finālos zaudēts. ATP Finālturnīrā spēlēs trešo reizi, labākais sasniegums pusfināls. Pērn nestartēja savainojuma dēļ.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 8.00

Novaks Džokovičs

Pērnā gada finālturnīra čempions sezonā aizvadījis visvairāk maču – 76 uzvaras un 18 zaudējumi. Nesekmīgs bija gada sākums, taču uz sezonas beigām panākumi arvien labāki. Kopā pieci ATP tituli šajā sezonā – Dubaijā, Belgradā, Pekinā, Bāzelē un Parīzē, bet vēl piecos turnīros tika zaudēts finālos. Gada noslēguma turnīrā startēs trešo reizi un ir viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 3.40

Endijs Marejs

Uzvarējis visvairāk turnīru šajā gadā – Valensijā, Monreālā, Londonā, Maiami, Roterdamā un Dohā. Zaudējis tikai vienu finālu (Indianvelsā). Gada bilance – 64 uzvaras un 10 zaudējumu. Uz brīdi pabija ATP ranga otrajā pozīcijā, taču gada nogalē atkrita uz 4. vietu. Spēlēšana savas publikas priekšā ne vienmēr devusi pozitīvu efektu. Tūres finālsacensībās spēlēs otro reizi – pērn pusfinālā zaudēts Nikolajam Davidenko.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 5.25

Huans Martins Del Potro

Sensācijas autors Ņujorkā – „US Open” finālā atspēlējās no 1-2 deficīta pa setiem un pārspēja Rodžeru Federeru, tiekot pie sava pirmā „Grand Slam” titula. Bez Ņujorkas uzvarēja arī Oklendas un Vašingtonas turnīros, kā arī bija finālists Monreālā. Gada bilance 51 uzvara un 14 zaudējumi. Īpaši nesekmīga iznāca gada nogale, kad uzvaras liedz gūt savainojumi. Finālturnīrā spēlēs otro gadu pēc kārtas – pērn neizkļuva no grupas.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 15.00

Nikolajs Davidenko

Sezonas sākumā traumas dēļ izlaida „Australian Open”, bet uz sezonas otro pusi saņēmās un izcīnīja četrus titulus – Umagā, Hamburgā, Kualalumpurā un Šanhajā. Interesanti, ka uzvarēja visos četros finālos. Gada bilance – 53 uzvaras un 16 zaudējumi. Finālturnīrā spēlēs jau piekto gadu pēc kārtas, bet labāko panākumu guva pērn, iekļūstot finālā.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 10.00

Fernando Verdasko

Sezonas kopvērtējumā sasniedza astoto labāko punktu summu, tomēr uzvarēja tikai vienā ATP turnīrā Ņūheivenā (Brisbenā un Kualalumpurā spēlēja finālā). Gada bilance 52 uzvaras un 22 zaudējumi. Visvairāk palicis atmiņā ar startu „Australian Open”, kad vispirms pieveica Endiju Mareju, bet vēlāk pusfinālā piekāpās Rafaelam Nadalam dramatiskos piecos setos. Finālturnīrā spēlēs pirmo reizi.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 27.00

Robins Soderlings

Labākais Zviedrijas tenisists vietu pamatsacensībās ieguva tikai tad, kad no starta atteicās savainojumu guvušais amerikānis Endijs Rodiks. Šī gada bilance – 47 uzvaras un 19 zaudējumi, viens tituls mājas turnīrā Bostadē. Tomēr gada lielākais panākums bija „French Open” fināla sasniegšana, pa ceļam sagādājot pirmo zaudējumu šī turnīra vēsturē Rafaelam Nadalam. Finālsacensībās debitanta lomā.
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 27.00

Pirmais rezervists – Žo Vilfrīds Tsonga

Pērn Tsonga bija finālturnīra dalībnieku vidū, bet šogad uz Londonu brauc tikai kā rezervists, kaut arī šī gada laikā uzvarējis trīs ATP turnīrus (Marseļa, Johannesburga, Tokija) un sasniedzis bilanci 53 uzvaras, 20 zaudējumi.

Otrais rezervists – Fernando Gonzaless

Gada kopvērtējumā ticis pie 39 uzvarām un piedzīvojis 16 zaudējumus, kā arī ticis pie viena ATP turnīra titula savā dzimtenē Vinja Del Marā. Kopumā sezona nav bijusi tik veiksmīga, lai Gonza būtu pelnījis spēlēt finālturnīrā.

Apakšgrupas

A grupa

VietaTenisistsUzvarasZaudējumiSetu attiecība
1.Rodžers Federers000:0
2.Endijs Marejs000:0
3.Huans Martins Del Potro000:0
4.Fernando Verdasko000:0

B grupa

VietaTenisistsUzvarasZaudējumiSetu attiecība
1.Rafaels Nadals000:0
2.Novaks Džokovičs000:0
3.Nikolajs Davidenko000:0
4.Robins Soderlings000:0

Dubultspēļu turnīra dalībnieki

A grupa
Daniels Nestors un Nenads Zimoņičs
Makešs Bupati un Marks Noulzs
Františeks Čermaks un Mihals Mertinaks
Mariušs Firstenbergs un Marsins Matkovskis

B grupa
Bobs Braiens un Maiks Braiens
Lukašs Dluhijs un Leanders Paess
Lukašs Kubots un Olivers Marahs
Makss Mirnijs un Endijs Rams

Pirmajā dienā – divas vienspēles un divas dubultspēles

Šodien Londonā lielais teniss sāksies ar A grupas cīņām gana vēlu pēc Latvijas laika – 14:30 tiks izspēlēta pirmā dubultspēle, kurā tiksies ranga līderi Daniels Nestors (Kanāda) un Nenads Zimoņičs (Serbija) pret poļiem Mariušu Firstenbergu un Marsinu Matkovski. Šim mačam sekos mājinieka Endija Mareja cīniņš pret Huanu Martinu Del Potro. Vakara sesijā, kas sāksies 21:00 vispirms tiksies Makešs Bupati / Marks Noulzs un Františeks Čermaks / Mihals Mertinaks, bet vēlā vakarā Rodžers Federers eksaminēs Fernando Verdasko. Lielajam tenisam līdzi varēsiet sekot arī "Viasat Sport Baltic" kanālā - sākot ar šodienu līdz pat čempiona noskaidrošanai nākamajā svētdienā.

Izmantotie resursi:
barclaysatpworldtourfinals.com
expekt.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-11-22 09:15, pirms 14 gadiem
Ļoti interesants raksts un pats turnīrs arī
Slēpts komentārs: Daugava86
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-11-22 09:41, pirms 14 gadiem
Mazaa_vaaveriite rakstīja: rafa baigi labi izskatas bildee mazais pokemons
Aizver muti smirdiigaa pussy :O
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-11-22 09:49, pirms 14 gadiem
1,63 miljoni.. nu galiigi nav slikti!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-11-22 10:10, pirms 14 gadiem
Par Rodžeru!

  -4 [+] [-]

, 2009-11-22 10:20, pirms 14 gadiem
Mazaa_vaaveriite rakstīja: rafa baigi labi izskatas bildee mazais pokemons
Aizver muti!
Forca Brsa! Rafa uzvarēs!

  -2 [+] [-]

, 2009-11-22 11:03, pirms 14 gadiem
lovelyyy rakstīja: AIZVER MUTI!!!!!!
SAM ZATKNISJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  -2 [+] [-]

, 2009-11-22 11:04, pirms 14 gadiem
erikxxl rakstīja: SAM ZATKNISJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stulbs un vēl stulbāks

  -1 [+] [-]

, 2009-11-22 11:34, pirms 14 gadiem
pec expect.com tad favoriti seciba iznak shadi - Marejs, Rafa, Dzhoko... Federers...
nu, nu... man tomer liekas, ka taa nu gluzhi nebus
prognoze - izskiroshais bus Federera - Dzhoko machs

     [+] [-]

, 2009-11-22 11:41, pirms 14 gadiem
timoty rakstīja: pec expect.com tad favoriti seciba iznak shadi - Marejs, Rafa, Dzhoko... Federers...
nu, nu... man tomer liekas, ka taa nu gluzhi nebus
prognoze - izskiroshais bus Federera - Dzhoko machs
kaut kaa biju saputrojies..
pareizaa seciiba ir Federers, Dzhoko, Marejs, Nadals

  -1 [+] [-]

, 2009-11-22 11:55, pirms 14 gadiem
Man liekas jocīgs tik liels kofs uz Federera vinni turnīrā. Nav kļūda?

  -3 [+] [-]

, 2009-11-22 11:56, pirms 14 gadiem
kaamis007 rakstīja: Man liekas jocīgs tik liels kofs uz Federera vinni turnīrā. Nav kļūda?
Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 3.30
tev tas liekas liels kofs??

     [+] [-]

, 2009-11-22 11:57, pirms 14 gadiem
Pa eurosportu šito joku rāda?

  -1 [+] [-]

, 2009-11-22 11:58, pirms 14 gadiem
lovelyyy rakstīja: Expekt.com prognoze par uzvaru turnīrā: 3.30
tev tas liekas liels kofs??
Vēl pirms pāris minūtēm bija 8.00.... Cīrulis ir izlabojis

  -1 [+] [-]

, 2009-11-22 12:15, pirms 14 gadiem
Par Skotu, Mareju...un GUBITI, kursh sheit nespele(((

  -3 [+] [-]

, 2009-11-22 12:18, pirms 14 gadiem
micers9 rakstīja: Par Skotu, Mareju...un GUBITI, kursh sheit nespele(((
tu par to lecīgo gaili??

  +1 [+] [-]

, 2009-11-22 13:45, pirms 14 gadiem
Atšķiršos. Par Džokoviču! Kaut arī nebūtu iebildumu pret Federera uzvaru.

     [+] [-]

, 2009-11-22 13:59, pirms 14 gadiem
Cīrul, man tāds jautājums - vai (un tad cik) šamie saņem tikai par to, ka piedalās šajā turnīrā (arī rezervisti)? Sievietes šogad Dohā saņēma, ja nemaldos, par piedalīšanos vien 100 000 $

  +1 [+] [-]

, 2009-11-22 14:38, pirms 14 gadiem
double_fault rakstīja: Cīrul, man tāds jautājums - vai (un tad cik) šamie saņem tikai par to, ka piedalās šajā turnīrā (arī rezervisti)? Sievietes šogad Dohā saņēma, ja nemaldos, par piedalīšanos vien 100 000 $
120 000 par daliibu
rezervistam 70 000

  +1 [+] [-]

, 2009-11-22 15:42, pirms 14 gadiem
Paldies! Cerams, ka nebūs tā, kā Dohā, kad pusei dalībnieču bija traumas un nevarēja parādīt tādam turnīram cienīgu spēli (vēl tagad acu priekšā dānietes izmocītā uzvara caur sāpēm ....)

  -1 [+] [-]

, 2009-11-22 22:18, pirms 14 gadiem
Par Dzhoko pirmo!

     [+] [-]

, 2009-11-23 12:24, pirms 14 gadiem
Federers vinnējis šo čempi 4 reizes, nevis trīs, kā minēts rakstā