Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Rio basketbols: intriga par zeltu vai ASV izlašu šovs?

Rio basketbols: intriga par zeltu vai ASV izlašu šovs?
Sjū Bērda un Kevins Durents ASV izlašu rindās tēmē tikai uz olimpisko zeltu
Foto: AFP/Scanpix

Šodien sāksies Rio olimpiskie vīriešu un sieviešu basketbola turnīri, kuros kopā piedalīsies 24 izlases. Līdz medaļu cīņām vēl jāpagaida, taču abos turnīros galvenais jautājums ir viens - vai kāds spēs apturēt ASV izlases?

Vīriešu turnīrs

Kopš 1992. gada Barselonas spēlēm olimpiskie basketbola turnīri vīriešu izlasēm ir pilnībā mainījušies un ieguvuši citu nozīmi. Iemesls pavisam vienkāršs – NBA profesionāļu piedalīšanās olimpiādē. Maikla Džordana, Šakila O`Nīla, Lerija Bērda, Kobes Braienta un Lebrona Džeimsa iziešanas olimpiskajos laukumos padarīja basketbolu par vienu no skatītākajiem olimpisko spēļu notikumiem, taču reizē arī lielā mērā pielika punktu intrigai par zeltu. ASV uzvarējusi piecās no sešām pēdējām olimpiādēm un lielākoties to paveikusi bez lielām pūlēm, uzvarot spēlēs ar 20, 30 un 40 pārsvaru. Vienīgais izņēmums 2004. gadā Atēnās.

Vai šovasar būs intriga? ASV izlase uz olimpiādi ieradusies ar 68 uzvaru sēriju un piecās pārbaudes spēlēs šovasar sagrāva pretiniekus ar vidēji 43 punktu pārsvaru. Jāņem vērā, ka uz Rio nemaz nav atbraucis ASV vislabākais sastāvs – no aizvadītās sezonas NBA pirmā simboliskā piecinieka ierindā ir tikai Deandrē Džordans, kamēr Stefens Karijs, Kavai Lenards, Lebrons Džeimss un Rasels Vestbruks dažādu iemeslu dēļ izlasei atteica. Taču ASV netrūkst augstākā līmeņa zvaigžņu ar Kevinu Durentu un Karmelo Entoniju priekšgalā, un tā ir neapšaubāma galvenā favorīte, no kuras tiek sagaidīts ne tikai zelts, bet absolūta dominance.

ASV trenerim Maikam Kžiževskim šis būs pēdējais turnīrs pie izlases stūres. Viņu pēc olimpiādes nomainīs „Spurs” ilggadējais treneris Gregs Popovičs, bet Kžiževskim pēdējā olimpiādē zeltu mēģinās atņemt 11 citas izlases. Olimpiskajā turnīrā būs divas grupas, katrā pa sešām izlasēm un no katras uz ceturtdaļfinālu tiks četras labākās.

Kā jau ierasts, par ASV nopietnāko konkurenti tiek uzskatīta Spānija, pašreizējā Eiropas čempione un olimpiskā vicečempione. Spānijai nevar palīdzēt viens no NBA labākajiem centriem Marks Gazols, bet sastāvs ar viņa brāli Pau Gazolu, Rikiju Rubio, Nikolu Mirotiču un vairākiem veterāniem priekšgalā ļauj spāņiem pamatoti cerēt uz trešo olimpisko medaļu pēc kārtas.

Vienā grupā ar Spāniju būs arī Lietuva, Argentīna, Brazīlija, Horvātija un Nigērija. Neskaitot Āfrikas čempioni, visas izlases ir reālas medaļu pretendentes. Mūsu kaimiņvalsts Lietuva uz olimpiādi ieradusies kā Eiropas vicečempione un trīskārtēja olimpiskās bronzas ieguvēja. Ierindā ir NBA centrs Jons Valančūns, sevi pierādīt uz lielākās skatuves būs 20 gadus vecajam Domantam Sabonim, kā arī Kristapa Porziņģa jaunajam partnerim „Knicks” sastāvā Mindaugam Kuzminskam. Savukārt Argentīna un Brazīlija pieredzējušas, kā to visspožākie spēlētāji savas karjeras labākos gadus jau aizvadījuši, taču Brazīlijas mājinieces statusu nedrīkst nenovērtēt, tāpat kā Manu Džinobili klātbūtnes efektu Argentīnas sastāvā. Argentīnai šīs, visticamāk, būs pēdējās olimpiskās spēles ne tikai 39 gadus vecajam Džinobili, bet arī 36 gadus vecajiem Luisam Skolam un Andresam Nočioni.

A grupā Eiropu pārstāvēs Francija un Serbija, cenšoties aiz sevis grupu turnīrā atstāt Venecuēlu, Ķīnu un Austrāliju. Venecuēla sevi teicami pierādīja Amerikas čempionātā, izcīnot pirmo vietu, kamēr Austrālijas izlasei, lai arī netrūkst vairākos vadošajos NBA klubos pieredzi guvušu spēlētāju, tomēr nācās palikt bez šī gada drafta pirmā numura Bena Simonsa, kurš atteica izlasei, lai labāk sagatavotos NBA debijai.

Jāatgādina, ka šoreiz nemaz tik tālu no spēlēšanas olimpiādē nebija arī Latvijas valstsvienība, kas divreiz bija divu uzvaru attālumā, lai kvalificētos olimpisko spēļu basketbola turnīram. „EuroBasket 2015” Ainara Bagatska vadītā izlase iekļuva ceturtdaļfinālā, bet šovasar olimpiskajā atlases turnīrā tika pusfinālā. Abās reizēs tobrīd vairs bija vajadzīgas „tikai” divas uzvaras pēc kārtas, lai tiktu uz Rio, taču abās reizēs nācās zaudēt jau pirmajā mačā (attiecīgi pret Franciju un Puertoriko). Tāpat uz olimpiādi šoreiz nav tikusi Londonas spēļu bronzas medaļu ieguvēja Krievija un 2004. gada olimpiskā vicečempione Itālija.

Vīriešu turnīra grupas

A grupaB grupa
FrancijaArgentīna
ASVSpānija
VenecuēlaBrazīlija
SerbijaLietuva
ĶīnaHorvātija
AustrālijaNigērija

Pēdējo OS laureāti basketbolā, vīriešiem

OSZeltsSudrabsBronza
2012ASVSpānijaKrievija
2008ASVSpānijaArgentīna
2004ArgentīnaItālijaASV

Sieviešu turnīrs

Vai ASV basketbolistes izcīnīs sesto zelta medaļu pēc kārtas?
Visas WNBA rezultatīvākās spēlētājas, sākot no 2008. gada. Piecas WNBA vērtīgākās spēlētājas. Divpadsmit spēlētājas, kuras 58 reizes izvēlētas WNBA zvaigžņu spēlei. Visu laiku titulētākais NCAA treneris Džīno Oriemma. Tāda ir ASV izlase.

Atšķirībā no amerikāņu vīriešiem, sievietes četrgades lielākajā turnīrā gandrīz vienmēr ieradušās labākajā sastāvā un Rio nav izņēmums. Ierindā nav vienīgi divkārtējā WNBA vērtīgākā spēlētāja un divkārtējā Olimpiskā čempione Kendisa Pārkere, kura...netika iekļauta divpadsmitniekā.

Četras spēlētājas – saspēles vadītāja Sjū Bērda, uzbrūkošā aizsardze Daiana Taurasi, uzbrucēja Maja Mūra un centra spēlētāja Tīna Čārlza – pārbaudes spēlēs četras reizes izgāja laukumā ASV starta pieciniekā.

Piektā spēlētāja katru reizi tika mainīta. Silvija Folsa devās laukumā pret ASV otro izlasi. Elena Delle Donne iznāca pieciniekā spēlē pret Franciju. Briena Stjuarte spēlēja pret Kanādu, bet Tamika Kečingsa – pret Austrāliju.

Trīskārtējās olimpiskās čempiones Bērda, Taurasi un Kečingsa dala komandas kapteiņu pienākumus. “Trio Rio” cīnīsies par ceturto zelta medaļu, savukārt valstsvienībai būs iespēja nopelnīt sesto zelta medaļu pēc kārtas. Pieskaitot bronzas spēli 1992. gadā Barselonā, ASV ierodas Brazīlijā ar 41 uzvaru pēc kārtas.

Vai kādai komandai izdosies pārtraukt ASV uzvaru sēriju?
Amerikānietes olimpiskajos turnīros piedzīvojušas tikai četras neveiksmes: 1976. gadā pret Japānu (71:84) un PSRS (77:112), 1980. gada kvalifikācijas turnīrā pret Koreju (88:89) un 1992. gadā pusfinālā pret NVS (73:79).

Japāna ir vienīgā Rio spēļu dalībniece, kurai olimpiskajās spēlēs izdevies izcīnīt uzvaru pār ASV. Pārējām komandām tādas vēsturiskās pieredzes nav un pārspēt amerikānietes būs titānisks uzdevums. Ja tā notiks, tā kļūs par vienu no lielākajām sensācijām basketbola vēsturē.

Vai Francija spēs atkārtoti iekļūt finālā?
2012. gada Londonas spēlēs ASV uzvarēja pretinieces vidēji ar 34,4 punktu pārsvaru, kamēr bronzas īpašniecei Austrālijai piederēja otrais lielākais pārsvars (+5,2). Par turnīra lielāko pārsteigumu parūpējās Francijas basketbolistes, kuras pirmo reizi iekļuva finālā, izjaucot ierasto ASV un Austrālijas finālu (2000, 2004, 2008).

Francijas izredzes cīnīties par medaļām nopietni iedragāja Londonas varones Selīnas Dumerkas gūtais savainojums divas dienas pirms spēļu sākuma. Bez pamata saspēles vadītājas francūzietēm būs grūti atkārtot panākumu.

Kā debijā izskatīsies Eiropas čempione Serbija?
Marinas Maļkovičas trenētā Serbijas valstsvienība pārsteidza basketbola sabiedrību, 2015. gada Eiropas čempionātā apsteidzot pēdējo gadu līderes Spāniju un Franciju. Brazīlijā visas komandas rēķināsies ar serbietēm un atkārtot panākumu būs daudz grūtāk. Iekļūšana pusfinālā būs teicams rezultāts.

Baltkrievijas otrais iznāciens
Baltkrievijas valstsvienība 2008. gadā vienlaicīgi ar Latviju debitēja Pekinas spēlēs, iekļuva ceturtdaļfinālā un izcīnīja augsto sesto vietu. Astoņus gadus vēlāk baltkrievu ierindā joprojām ir Jeļena Ļevčanka, Tatjana Troina un Nataļja Trofimova, kuras vienu otru pazīst jau 22 gadus. Izlase kļuvusi vēl pieredzējušāka, taču paaudžu maiņa kavējas un galveno smagumu būs jāiznes “vecajai gvardei”.

Sieviešu turnīra grupas

A grupaB grupa
FrancijaKanāda
JapānaSpānija
BrazīlijaASV
AustrālijaSenegāla
BaltkrievijaSerbija
TurcijaĶīna

Pēdējo OS laureāti basketbolā, sievietēm

OSZeltsSudrabsBronza
2012ASVFrancijaAustrālija
2008ASVAustrālijaKrievija
2004ASVAustrālijaKrievija

Vīriešu turnīra kalendārs (pēc Latvijas laika)

Sestdiena, 6. augusts
20:15 Austrālija – Francija (VSB, ieraksts)
01:00 Ķīna – ASV (LTV7, VSB)
04:30 Venecuēla – Serbija (VSB, ieraksts)

Svētdiena, 7. augusts
20:15 Brazīlija – Lietuva (LTV7, VSB)
01:00 Horvātija – Spānija (LTV7, VSB)
04:30 Nigērija – Argentīna

Pirmdiena, 8. augusts
20:15 Serbija – Austrālija (VSB)
01:00 ASV – Venecuēla (VSB)
04:30 Francija – Ķīna (LTV7, ieraksts; VSB, ieraksts)

Otrdiena, 9. augusts
20:15 Spānija – Brazīlija (VSB, ieraksts)
01:00 Lietuva – Nigērija (LTV7, VSB)
04:30 Argentīna – Horvātija (LTV7, ieraksts)

Trešdiena, 10. augusts
20:15 Serbija – Francija (VSB)
01:00 Austrālija – ASV (LTV7, VSB)
04:30 Venecuēla – Ķīna

Ceturtdiena, 11. augusts
20:15 Brazīlija – Horvātija (VSB)
01:00 Nigērija – Spānija (VSB)
04:30 Lietuva – Argentīna (VSB; LTV7, ieraksts)

Piektdiena, 12. augusts
20:15 Ķīna – Austrālija
01:00 ASV – Serbija (LTV7, VSB)
04:30 Francija – Venecuēla (VSB, ieraksts)

Sestdiena, 13. augusts
20:15 Argentīna – Brazīlija (LTV7, VSB)
01:00 Spānija – Lietuva (LTV7, VSB)
04:30 Horvātija – Nigērija

Svētdiena, 14. augusts
20:15 ASV – Francija
01:00 Austrālija – Venecuēla
04:30 Serbija – Ķīna

Pirmdiena, 15. augusts
20:15 Nigērija – Brazīlija
01:00 Spānija – Argentīna
04:30 Lietuva – Horvātija

Sieviešu turnīra kalendārs (pēc Latvijas laika)

Sestdiena, 6. augusts
18:00 Turcija – Francija
20:15 Ķīna – Kanāda
23:30 Brazīlija – Austrālija
01:45 Baltkrievija – Japāna

Svētdiena, 7. augusts
18:00 ASV – Senegāla
20:15 Serbija – Spānija
23:30 Austrālija – Turcija
01:45 Francija – Baltkrievija

Pirmdiena, 8. augusts
18:00 Spānija – ASV
20:15 Kanāda – Serbija
23:30 Japāna – Brazīlija
01:45 Senegāla – Ķīna

Otrdiena, 9. augusts
18:15 Austrālija – Francija
21:30 Brazīlija – Baltkrievija
23:45 Turcija – Japāna

Trešdiena, 10. augusts
18:15 Ķīna – Spānija
21:30 ASV – Serbija
23:45 Senegāla – Kanāda

Ceturtdiena, 11. augusts
18:15 Baltkrievija – Turcija
21:30 Francija – Brazīlija
23:45 Japāna – Austrālija

Piektdiena, 12. augusts
18:15 Serbija – Ķīna
21:30 Kanāda – ASV
23:45 Spānija – Senegāla

Sestdiena, 13. augusts
18:15 Austrālija – Baltkrievija
21:30 Turcija – Brazīlija
23:45 Japāna – Francija

Svētdiena, 14. augusts
18:15 Ķīna – ASV
21:30 Senegāla – Serbija
23:45 Spānija – Kanāda

Cik zelta medaļas basketbolā izcīnīs ASV izlases?

  • 196

  • 5

  • 3

  • 14

  • 12



, 2016-08-06 12:45, pirms 8 gadiem
Basketbolā laikam interesantākais būs redzēt ar cik USA brauks pāri un spēli par 3. vietu
, 2016-08-06 13:09, pirms 8 gadiem
Neskriesim notikumiem pa priekšu, laiks visu parādīs
Jā, ASV ir viennozīmīgi pārliecinoši favorīti uz abiem zeltiem, bet tāpat uzskatu, ka spēles pret Spāniju, Serbiju, Franciju nebūs kā pastaiga parkā! Pat, ja uzvarēs ar +30, tāpat ASV būs jāiespringst, jo lai cik labi viņi arī būtu, arī nosauktās izlases ir gana nopietnas, lai pat ASV nevarētu atslābt un spēlēties ar viņām kā kaķis ar peli! Mana prognoze - turnīra laikā varbūt būs kāda spēle ar +10 vai +15 pārsvaru, pārējās būs +30 un uz augšu, bet tāpat spēles pret nopietnajiem pretiniekiem nebūs vieglas un būs gana skatāmas pat ar rezultāta pārsvaru

Vīriešiem zelts ASV, sudrabs Francijai, bronza Serbijai, 4. Lietuva! Spānija izkritīs ceturtdaļfinālā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-08-06 13:44, pirms 8 gadiem
Vīriem 1. ASV 2. Spānija 3. Austrālija
, 2016-08-06 13:50, pirms 8 gadiem
es ofic būšu pa ASV un Spāniju simpātiskas izlases un tas arī viss un gribas lai Melo paķer to rekordu un trešo Zeltu OS
, 2016-08-06 13:52, pirms 8 gadiem
Par leišiem!
, 2016-08-06 13:57, pirms 8 gadiem
1.Lietuva. 2.Spānija. 3.ASV..
, 2016-08-06 14:00, pirms 8 gadiem
Ja vīriešu basī vēl var iztēloties kaut kādu intrigu spēlēs pret Spāniju, Serbiju, Franciju, tad sieviešu USA izlase ir tik ļoti pārāka pār pārējām, ka dominance visos mačos liekas pašsaprotama. Ne austrālietēm, ne francūzietēm nebūs, ko likt pretī, jo visas Pasaules labākās spēlētājas ir ASV izlasē.
, 2016-08-06 14:07, pirms 8 gadiem
Ar4ers rakstīja: Vīriešiem spāņi paņems zeltu!
Ar pensionāriem? ASV 18+
, 2016-08-06 14:17, pirms 8 gadiem
Esmu par to, lai ASV vīriešu basketbola izlase izgāztos. Tas viņu uzvedības un pašpārliecinātības dēļ. Kas tie par sportistiem kuri dzer un pīpē un pa bordeļiem dauzās. Vai tādus var saukt par sportistiem. Man vienalga kas uzvarēs, galvenais ka ne amerikāņi.
, 2016-08-06 14:38, pirms 8 gadiem
hokejafaaans rakstīja: Esmu par to, lai ASV vīriešu basketbola izlase izgāztos. Tas viņu uzvedības un pašpārliecinātības dēļ. Kas tie par sportistiem kuri dzer un pīpē un pa bordeļiem dauzās. Vai tādus var saukt par sportistiem. Man vienalga kas uzvarēs, galvenais ka ne amerikāņi.
Viņi ir atvaļinājumā, kāpēc nevarētu atlaist un vēl par to zelta medaļu kar kaklā + treniņš.
, 2016-08-06 15:05, pirms 8 gadiem
hokejafaaans rakstīja: Esmu par to, lai ASV vīriešu basketbola izlase izgāztos. Tas viņu uzvedības un pašpārliecinātības dēļ. Kas tie par sportistiem kuri dzer un pīpē un pa bordeļiem dauzās. Vai tādus var saukt par sportistiem. Man vienalga kas uzvarēs, galvenais ka ne amerikāņi.
Tu stulbs esi? Nosauc lūdzu kaut vienu referenci, par ko tu runā... Vienu avotu... ASV nekad noteikti nav pašpārliecināti, kur nu vēl par kaut kādām pīpēšanām un bordeļiem, kur tu kaut ko tādu vispār izrāvi Vecīt, pieturies labāk pie hokeja, jo nu nevajag runāt par lietām, kuras tu pats vienkārši galvā iztēlojies!

Runājot par galvenajiem favorītiem, Spāniju norakstīju tīri uz vecuma fona! Pārējās top izlases ir daudz maz labākajos gados vai ir labs balanss starp veterāniem un jaunajiem! Protams, pie nosacījuma, ja spāņi, kā viņi to vienmēr ir darījuši, spēlēs caur savām leģendām Gazolu, Navarro un Kalderonu... Arī Fernandezs jaunāks nepaliek un Rubio starptautiskajā basketbolā lietderība stipri pazeminās, jo nav apkārt tādu talantu un pats nav tik labs šūteris/skoureris! Ļuļs un Rodrigezs var glābt pasākumu, bet šaubos, ka viņu loma būs lielāka par Gazola/Navarro!
, 2016-08-06 15:48, pirms 8 gadiem
hokejafaaans rakstīja: Esmu par to, lai ASV vīriešu basketbola izlase izgāztos. Tas viņu uzvedības un pašpārliecinātības dēļ. Kas tie par sportistiem kuri dzer un pīpē un pa bordeļiem dauzās. Vai tādus var saukt par sportistiem. Man vienalga kas uzvarēs, galvenais ka ne amerikāņi.
Tie ir basketbolisti
Un amerikas izlase parāda visas spilgtakās basketbolistu īpašības, pārākuma sajūta ja tāda ir, ir jāizrāda, tas liek pretiniekiem baidīties
Viennozīmīgi par USA, lai gan starpības nekādas nav jo pārējās komandas nav vienā līgā ar USA
, 2016-08-06 16:24, pirms 8 gadiem
1. Lietuva 2. Spānija 3. Brazīlija 4. ASV
, 2016-08-06 16:35, pirms 8 gadiem
oxa rakstīja: 1. Lietuva 2. Spānija 3. Brazīlija 4. ASV
Nigērija,Venucuēla, Ķīna. ASV visās spēlēs -40. Ko jūs pīpējat, liekot ASV ārpus TOP1?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-08-06 17:57, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Tik tiešām basketbols nav priekš parastajiem, normālajiem cilvēkiem, bet gan priekš lezbietēm un primātiem!
Kautkā sāk riebt šis sporta veids!
hļupik, tev ka nācijas kauna traipam apskaidroju, ka citiem riebies tu ar savu infantīlo troļļošanu, murgaino ideoloģiju un verga dvēselīti. NB!
, 2016-08-06 18:46, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Kāpēc nēģeriem patīk basketbols?
- Tāpec, ka tas ietver skriešanu,zagšanu un šaušanu.
Rasismam- NĒ ! Piedalās visa pasaule, vng ruslandes delegācija ierobežotā sastāvā
, 2016-08-06 19:19, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Kāpēc nēģeriem patīk basketbols?
- Tāpec, ka tas ietver skriešanu,zagšanu un šaušanu.
Kāpēc Tu esi niecība?
, 2016-08-06 20:31, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Kāpēc nēģeriem patīk basketbols?
- Tāpec, ka tas ietver skriešanu,zagšanu un šaušanu.
Tes atpakaļ uz Tatarstānu, cik tev ir, 1,60m vai 6cm cietā agregātstāvoklī?
Jevgēņijs Borodavko
Foto: Romāns Kokšarovs, F64
5

Antidopinga aģentūras prasības nav ievērojuši trīs Latvijas sportisti

Vairāki Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sportisti 2016.gada decembrī nav ievērojuši Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) un Antidopinga kodeksa prasības par savlaicīgu, precīzu un pilnīgu informācijas sniegšanu par savu atrašanās vietu nākamajā kalendārajā ceturksnī (01.01.2017. – 31.03.2017.) WADA datubāzē ADAMS, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Olimpiskajā komitejā.
Aldons Vrubļevskis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
10

Vairāki sportisti pārkāpuši Antidopinga noteikumus, LOK draud ar sankcijām

Latvijas Olimpiskā komiteja savā mājaslapā vēsta, ka komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis šā gada 6. janvārī Latvijas Olimpiskās vienības treneriem un sportistiem nosūtīja paziņojumu, kurā atgādina par Antidopinga noteikumu ievērošanas nepieciešamību un brīdina par iespējamām sankcijām samazinātu pabalstu veidolā.
Tomass Bahs un Vladimirs Putins 
Foto: AP/Scanpix
92

Maklarena ziņojuma 2. daļa: Krievijas elites sportistu rezultāti tika viltoti

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā Londonā risinājās preses konference, kur tika publiskota Maklarena ziņojuma otrā daļa, kas apstiprina pirmajā daļā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga piesegšanas sistēmu Krievijā. Ziņojuma otrajā daļā norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas.