Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Startē Eiropas čempionu kauss regbijā

Juris Miņins
Juris Miņins

Startē Eiropas čempionu kauss regbijā
Tulūnas kapteinis Karls Heimans (sarkanā formā) un pārējie Francijas komandu kapteiņi ir gatavi Eiropas čempionu kausam.
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar ar maču starp Londonas "Harlequines" un Kastras "Olympique" tiks atšķirta jauna lappuse Eiropas klubu regbijā, jo tiks dots starts Eiropas čempionu kausam, kurš nomaina līdz šim zināmo "Heineken Cup" turnīru.

Eiropas čempionu kauss regbija ir izveidots pavisam nesen un par pamatu tam kalpoja sporta veida lielvalstu, Anglijas un Francijas, pretenzijas pret Eiropas Regbija kausa (ERC) organizētā "Heineken Cup" formātu un ienākumu sadali. Tā kā abas puses nespēja vienoties par strīdīgajiem jautājumiem, jau 2012. gadā Francijas un Anglijas komandas nosūtīja ERC paziņojumu, ka 2014. gadā neplāno piedalīties viņu organizētajos turnīros, bet publiski tika paziņots, ka tiks veidota jauna organizācija, Eiropas Profesionālā regbija kauss (EPCR), kurš organizēs savu augstākā līmeņa regbija turnīru sistēmu, t.i., kā Eiropas čempionu kausu (kā alternatīvu "Heineken Cup"), tā arī Eiropas Izaicinājuma kausu regbijā, kurš aizstāj līdz šim bijušo "Amlin Cup" turnīru.
Šādu regbija lielvaru iniciatīvu atbalstīja arī pārējās Eiropas valstis, kā rezultātā ERC ā organizācija pārstāja eksistēt un nu Eiropas klubu regbiju kūrē Šveicē esošā EPRC.

Līdz ar to pirmajā Eiropas čempionu kausā regbijā, kurā ir pārstāvētas Anglija, Francija, Velsa, Īrija, Skotija un Itālija, piedalīsies 20 komandas (atšķirībā no "Heiniken cup" 24 dalībniecēm), kuras ir sadalītas piecās grupās. Komandu sadalījums ir sekojošs – pa sešām komandām no Anglijas un Francijas (tiek noteiktas pēc ieņemtās vietas vietējā čempionātā), septiņas komandas pārstāvēs Pro12 līgu, bet viena vieta tiks izspēlēta starp Anglijas Premjerlīgas un Francijas Top14 turnīrā spēlējošajām labākajām komandām, kuras nebūs kvalificējušās automātiski.

Turnīra formāts paredz, ka no sākuma tiks izspēlēts grupu turnīrs, kur katras apakšgrupas komanda ar savas grupas pretiniekiem aizvadīs pa diviem mačiem (mājās un izbraukumā), bet vēlāk, balstoties uz veiksmēm vai neveiksmēm, tiks noteiktas tās komandas, kas cīnīsies par čempiones titulu trīs kārtu izslēgšanas mačos. Tās būs visu grupu uzvarētājas, kā arī trīs labākās otro vietu ieguvējas.

Ja mēs pievēršamies pirmajai turnīra cīņai, tad jāsaka, ka abas komandas šo cīņu gaida ar cerību. Cerību ne tikai tāpēc, ka tiek atklāts jauns turnīrs, bet arī dēļ tā, ka kā "Harlequines", tā "Olimpique" savos mājas čempionātos ir aizvadījušas ne tās labākās spēles un starptautiskajā arēnā cer uzlabot savu reputāciju un arī noskaņojumu (sevišķi jau "Harlequins" pēc briesmīgā zaudējuma Anglijas Premjerlīgā "Saracens" regbistiem ar 0:39). Savstarpējās spēlēs abas vienības ir tikušās četras reizes un trijos gadījumos ir fiksēts Kastras komandas pārākums, bet reizi abas komandas cīnījās neizšķirti. Kopējā gūto punktu starpība 71-144 par labu "Olimpique".

Tomēr lielākā uzmanība tiks pievērsta rītdien paredzētajam mačam starp Tulūnas "RC Toulon" un Lanelli "Scarlets" komandām. Par iemeslu tam kalpo Francijas komandas tituli, jo tieši Tulūnas regbisti ir bijuši tie, kas uzvarēja pēdējās divās "Heineken Cup" sezonās. Šogad galvenais jautājums ir – vai viņi spēs izcīnīt trešo titulu? Uzdevumu apgrūtina arī fakts, ka "RC Toulon" ir jātiek galā ar regbija leģendas, Džonija Vilkinsona, neesamību, kurš šajā starpsezonā aizgāja prom no profesionālā regbija. Pagaidām gan liekas, ka tulūniešiem gan ir jāsaņemas, jo zaudējums Top14 turnīrā Tulūzai noteikti nevairo optimismu.

Šovakar tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pārējās pirmās kārtas cīņas norisināsies rīt un parīt. Savukārt Izaicinājuma kausā pirmā spēle, kurā tikās "Gloucester" un "Brive" regbisti noslēdzās ar rezultātu 55:0 par labu pirmajiem. Kāds būs Eiropas čempionu kausa sākums?

Izmantotie resursi:
EPCR | Official Website
Planet Rugby | Rugby Union News, Live Rugby...
Live rugby 2014 | Aviva Premiership 2014 |...

  +1 [+] [-]

, 2014-10-17 21:37, pirms 10 gadiem
Beidzot kāds arī par šo ir uzrakstījis. Paldies!