Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlases šahiste: "Labiem šahistiem patīk alkohols un meitenes"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas izlases šahiste: "Labiem šahistiem patīk alkohols un meitenes"
Dana Reizniece-Ozola (centrā) mūsu šaha izlasē
Foto: sahafederacija.lv

Latvijas šaha izlase šobrīd Norvēģijas pilsētā Trumsē cīnās pasaules šaha olimpiādē. Mūsu sieviešu izlasē pie pirmā galdiņa atrodas Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (32), kura savulaik jau 14 gadu vecumā kļuva par valsts čempioni. Šahiste intervijā žurnālam "Playboy" skaidro, kāpēc vīrieši šahā ir labāki, kā arī atzīst, ka pati šim sporta veidam vairs nevelta tik daudz laika.

Reizniece-Ozola norāda, ka šahs, tāpat kā citi sporta veidi, kļūs arvien jaunāks, piemēram, pasaules čempions vīriešiem Magnuss Karlsens ir tikai 23 gadus vecs. Turklāt šahisti esot lieli bohēmisti. "Ja kāds ir augsta līmeņa šahists, tad skaidrs, ka viņam patīk alkohols un meitenes," atklāj Latvijas šaha dāma. "Tā ir milzīga spriedze nervu sistēmai, it īpaši, ja šahs ir profesija. Jo viens gājiens var izšķirt to, vai tev nākamajā mēnesī būs vai nebūs nauda dzīvošanai."

Šahā pieaug konkurence, un ar šo sporta veidu ir arvien grūtāk nopelnīt. "Šahā naudas apjoms pēdējos divdesmit gados nav pieaudzis, taču konkurence ir būtiski palielinājusies. Aizvien lielāku lomu spēlējot datortehnoloģijām, arvien vairāk cilvēku iemācās spēlēt šahu," norāda šahiste - Saeimas deputāte, kura pēdējos gados šaham vairs nevelta tik daudz laika. "Veltu tikai dažas stundas nedēļā, bet laikā, kad vēl mācījos un kad arī guvu savus lielākos panākumu, tas gan paņēma ļoti daudz laika - no septiņiem līdz vienpadsmitiem sešas dienas nedēļā. Šahs ir egoistisks - cik daudz tu dod, tik saņem pretī."

Caurmērā vīrieši šahā spēlē krietni labāk nekā sievietes. "Galvenais iemesls ir tas, ka vīrieši spēj ļoti dziļi koncentrēties uz vienu šauru jomu un būtībā ir izgudrotāji," skaidro latviešu šahiste. "Sievietes ir daudz labākas esošo zināšanu sintēzē. Viņas tik ļoti neprot izgudrot ko jaunu, viņām ģenētiski nav ieprogrammēts koncentrēties uz vienu šauru lietu visā tās dziļumā. Sievietes spēj darīt daudzas lietas paralēli."

Pasaules šaha olimpiādē pēc piecām kārtām Latvijas vīriešu izlase ieņem 32. vietu (starp 150), bet mūsu sieviešu vienība ir 30. pozīcijā (starp 136). Līdz kārotajam desmitniekam abas izlases atpaliek tikai par vienu punktu. Šodien vīri cīnās ar nomināli līdzvērtīgajiem turkiem, bet dāmām pretī sēž favorītes no Gruzijas.

Izmantotie resursi:
www.chess24.com/en/olympiad2014
Žurnāls "Playboy"

  +3 [+] [-]

, 2014-08-08 17:33, pirms 10 gadiem
Kas tik ten neatklajas,inteliģence noraujas. Kad zirgi apsisti netiek arī takas būvētas uz laukuma?

  +1 [+] [-]

, 2014-08-08 18:18, pirms 10 gadiem
Ja jau nav laika trenēties, tad jautājums, kurš viņu paņēma uz olimpiādi? Vai arī cik viņa (partija) iepiķoja federācijai? Mīksti

  +1 [+] [-]

, 2014-08-08 18:37, pirms 10 gadiem
sievietes speej dariit vairaakas lietas paraleeli!!!! neesmu saticis nevienu sievieti veel taadu, kura speetu dariit divus darbus vienlaiciigi. pat gultaa vinjaam jaadomaa, ka notiek tas kas notiek savaadaak - tuksnesis sahaaras.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-08 18:49, pirms 10 gadiem
a kuram tad nepatīk alkohols un sievietes???

     [+] [-]

, 2014-08-08 19:33, pirms 10 gadiem
Pilsētu sauc Tromsø, ja kas 😉 un uz šo pasākumu ļoti dārgas biļetes, nezinu tas tāpēc, ka norisinās Norvēģijā...

  +1 [+] [-]

, 2014-08-08 20:19, pirms 10 gadiem
Vīriem šodien 3-1,dāmas izskatās paliks uz sauso 0-4

  +1 [+] [-]

, 2014-08-08 20:48, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Vīriem šodien 3-1,dāmas izskatās paliks uz sauso 0-4
Dāmas vienu punktiņu paķēra, finālā zaudējums 1-3

  +1 [+] [-]

, 2014-08-08 22:40, pirms 10 gadiem
Hmmm, izrādās, ka man ir visas nepieciešamās īpašības, lai kļūtu par labu šahistu.