Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Rīgā sākas starptautisks šaha festivāls "RTU Open"

Andrejs Siliņš

Šodien pulksten 16:30, Rīgā Kaļķu ielā 1 tiks atklāts Baltijā lielākais šaha festivāls “Rīgas Tehniskās universitātes Opens”, kas pulcinās teju 300 šahistus no 26 valstīm.

“RTU Open” šaha festivāla ietvaros no 6. līdz 12. augustam tiks izspēlēti trīs turnīri:
“Lielmeistaru turnīrs”, kuram pieteikušies 150 dalībnieki no 25 valstīm;
“Rīgas Domes atklātais čempionāts”, kurā sacensties plāno vismaz 115 šahisti;
Festivālu 12. augustā noslēgs ātrspēles sacensības, kurā piedalīsies abu turnīru dalībnieki.

Lielmeistaru turnīrā startēs 23 lielmeistari un 36 meistari, kuriem šīs sacensības būs iespēja izpildīt šaha lielmeistara normatīvu. Turnīra galvenais favorīts ir Latvijā dzimušais divkārtējais (2008. un 2012. gados) Vācijas čempions lielmeistars Daniels Fridmans. Ar otro numuru izlikts izcilais igauņu lielmeistars Jans Elvests, kurš pašlaik pārstāv ASV. Pagājušā gada turnīra uzvarētājs, Luksemburgas labākais šahists, Dāvids Alberto izsēts ar trešo numuru.

No Latvijas šahistiem visaugstāk — ar septīto numuru — izlikts lielmeistars Normunds Miezis, bet ar 12. un 17. numuriem izsēti divi citi Latvijas izlases dalībnieki lielmeistari Arturs Neikšāns un Ilmārs Starostīts. Lielmeistaru turnīrā startēs trīs Latvijas kungu un četras Latvijas dāmu izlases dalībnieces, kuriem tā būs pēdējā pārbaude pirms starta starptautiskajā šaha Olimpiādē, kas no 27. augusta līdz 10. septembrim norisināsies Stambulā, Turcijā. Šaha Olimpiāde norisinās katru otro gadu un tajā sacenšas Starptautiskās šaha federācijas dalīborganizāciju izlases. Olimpiāde šogad notiks četrdesmito reizi un tajā piedalīsies 163 šaha federāciju komandas.

“RTU Open” ģenerālsponsors ir Rīgas Tehniskā universitāte, festivālu atbalsta Rīgas Dome un Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Sacensības organizē Rīgas Tehniskā universitāte un RTU Sporta klubs sadarbībā ar Latvijas Šaha federāciju un Rīgas Šaha federāciju.

Festivāla notikumiem var sekot klātienē Rīgas Tehniskajā universitātē Rīgā, Kaļķu ielā 1 un Latvijas Šaha federācijas mājaslapā LATVIJAS ŠAHA FEDERĀCIJA »

Par Latvijas Šaha federāciju

Latvijas Šaha savienība (LŠS) ir dibināta 1924. gada 13. aprīlī un 1927. gadā, kad Latvija pirmo reizi piedalījās Pasaules šaha olimpiādē, kļuva arī par FIDE biedru. Pēc neatkarības atjaunošanas LŠS tika atjaunota 1991. gadā, tad arī atgriežoties FIDE biedra statusā, vēlāk arī kļūstot par Eiropas Šaha federācijas (ECU) biedru. 2010. gadā LŠS pārdēvēta par Latvijas Šaha federāciju.

Valsts reitinga vieta pasaulē - 30. sievietēm, 38. vīriešiem. Šobrīd Latvijā ir 10 lielmeistari un 12 starptautiskie meistari, kā arī 5 sieviešu lielmeistares un 4 sieviešu starptautiskās meistares.
LŠF prezidents kopš 2011.gada septembra ir Pēteris Šmidre.

Vairāk: LATVIJAS ŠAHA FEDERĀCIJA »

Informāciju sagatavoja
Egons Lavendelis
LŠF izpilddirektors