Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Peldēšanas prezidents Pone: ''Tieši LOK rīkojās neētiski''

Krišs Upenieks

Peldēšanas prezidents Pone: ''Tieši LOK rīkojās neētiski''
Kaspars Pone
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas peldēšanas prezidents Kaspars Pone izplatījis paziņojumu, kāpēc Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs atrodas viņš, nevis Aļonas Ribakovas treneris Germans Jakubovskis.

Latvijas Peldēšanas federācija ir darījusi visu iespējamo, lai Latvijas olimpiskās komandas sportistes Aļonas Ribakovas treneris Germans Jakubovsks kopā ar savu audzēkni varētu piedalīties XXXI Vasaras Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro vai vismaz būtu klāt dienā, kad sportiste izies uz startu. Ar LPF Valdes lēmumu par Latvijas peldēšanas pārstāvju sastāvu dalībai Rio 2016, Latvijas Olimpiskajai komitejai tika iesniegts saraksts piecu cilvēku sastāvā – 2 sportisti (Uvis Kalniņš, Aļona Ribakova), 1 komandas pārstāvis (LPF prezidents Kaspars Pone) un 2 treneri (Deivs Kolinss, Germans Jakubovskis). Dalībnieku saraksts tika iesniegts prioritārā secībā atbilstoši delegātu uzdevumiem un veicamajām aktivitātēm olimpisko spēļu laikā.

Informēju, ka ar LOK Izpildkomitejas lēmumu visi pieci dalībnieki tika apstiprināti iekļaušanai Latvijas delegācijas sastāvā. Tālākā atbildība par šo sportistu, treneru un komandas pārstāvju dalību olimpiādē ir LOK kompetencē. Ņemot vērā LOK prezidenta Aldona Vrubļevska izteikumus par LPF prezidenta neētisku rīcību, vēlamos uzsvērt, ka tieši LOK ir rīkojusies neētiski un neprofesionāli apstiprinot visus pieteiktos dalībniekus un pēc tam nenodrošinot visu pārstāvju ierašanos Riodežaneiro. Vēl vairāk – A. Vrubļevskis arī pēc šīm izmaiņām telefoniski apstiprināja, ka treneris Jakubovskis tiks komandēts uz Rio, viņam tiek meklēta aviobiļete un treneris būs Rio līdz viņa audzēknes startam olimpiskajās spēlēs – 10. augustam. Ņemot vērā šo informāciju un LOK prezidenta solījumus, biju pārliecināts, ka treneris Germans Jakubovskis ieradīsies Rio, jo par pretējo nedz LPF, nedz es personiski netiku informēts. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka sportistei Rio tika nodrošināts profesionāls trenera atbalsts, kuru sniedza U. Kalniņa treneris D. Kolinss un process tika veiksmīgi nodrošināts pilnā apmērā.

Attiecībā uz trenera Germana Jakubovska izteikumiem, jāuzsver, ka tie ir nepilnīgi un tajos iztrūkst zināšanu par esošo situāciju. Sporta treneriem būtu vairāk jākoncentrējas uz savu pamatdarbu un tiešajiem pienākumiem – sportistu sagatavošanu, un uztraukties par viņu rezultātiem, nevis par savu klātbūtni vienās vai otrās sacensībās. Uzsvēršu vēlreiz – G. Jakubovska audzēkne Aļona Ribakova olimpiskajās spēlēs iekļuva pamatojoties uz LPF Valdes piešķirto olimpiskās solidaritātes vietu, nevis saviem rezultātiem. Latvijas sieviešu reitingā sportiste atrodas tikai trešajā vietā un atlases periodā nav spējusi pat izpildīt B kvalifikācijas normatīvu, kas šogad izdevās 8! mūsu valsts sportistiem. Ribakova nav starp viņiem.

Te ir vērts atgādināt, ka 2012. gadā, kad A. Ribakova nekvalificējās dalībai Londonas Olimpiskajām spēlēm (lai gan bija reitingā augstākajā pozīcijā), jo nebija startējusi iepriekšējā gada pasaules čempionātā, kā to pieprasa FINA noteikumi, G. Jakubovksis aicināja LPF Valdi pieņemt lēmumu nesūtīt uz olimpiādi nevienu no sieviešu sportistēm, kā arī pati sportiste sūtīja vēstuli uz Starptautisko Peldēšanas federāciju (FINA) ar aicinājumu skaidrot šo situāciju. Uzskatu, ka, ņemot vērā šādu G. Jakubovska pozīciju, viņam pašam vajadzēja atteikties no savas sportistes un savas dalības Rio spēlēs. LPF, neskatoties uz šādu iepriekšējo trenera rīcību, pieteica G. Jakubovski un viņas audzēkni dalībai olimpiskajās spēlēs. Otrkārt, vēlos izteikt savu pārsteigumu par mediju nepamatoti plašo interesi un radīto ažiotāžu par viena trenera dalību olimpiskajās spēlēs, jo pēc publiski pieejamās informācijas skaidrs, ka G. Jakubovskis nav vienīgais no akreditētajiem treneriem, kuri nedodas uz Rio.

Ņemot vērā šos apstākļus, kā arī sportistes iespējas cīnīties par iekļūšanu pusfinālā, tad šī trenera atrašanās galīgi nebija prioritatīva un būtiska. Uzskatu, ka sporta nozarē, tai skaitā peldēšanā, ir ļoti daudz svarīgu un aktuālu tēmu, par kurām vajadzētu rakstīt un uzsākt plašāku sabiedrības diskusiju. Piemēram, par to, ka Latvijā ik gadu noslīkst teju 200 cilvēku, bet valsts līmenī šajā jautājumā nekas netiek darīts, lai uzlabotu situāciju. Tāpat domāju, ka sabiedrībai acīmredzami nav saprotams pēc kādiem principiem un prioritātēm olimpisko veidu federācijas strādā! Vēlos uzsvērt, ka federāciju prezidenti atšķirībā no LOK prezidenta ir brīvprātīgi darbinieki, kas nesaņem atalgojumu, bet gan tērē savu laiku un resursus, lai noturētu federācijas pie dzīvības, jo no valsts tiek saņemti tikai 10% no nepieciešamā budžeta federācijas darba nodrošināšanai. Te faktiski var teikt, ka Izglītības un zinātnes ministrija nepilda valsts Sporta likumu, kas deleģē federācijas noteicošo lomu sporta veida attīstībā, jo nenodrošina finansējumu, lai šīs saistības varētu izpildīt. Šādos apstākļos izdzīvošanu!

Ņemot vērā, ka bāzes finansējums, ko IZM piešķīrusi caur LOK, ir nedaudz vairāk par 21 000 EUR gadā, tad federācijai, kas pārstāv 5 olimpiskos sporta veidus un teju 10000 audzēkņus, tad jebkuram loģiski domājošam cilvēkam ir skaidrs, ka šādos apstākļos par attīstību runāt nav iespējams. Tieši tāpēc ir ļoti būtiska LPF dalība dažādos starptautiskos projektos un programmās. Tādēļ mana kā LPF prezidenta dalība olimpiskajās spēlēs ir ļoti būtiska, jo šajā laikā noteikt dažādas formālas un neformālas SOK un FINA sesijas, kas noteiks dažādu programmu pieejamību nākošajā olimpiskajā ciklā. Es kā LPF vadītājs strādāju pie tādas mūsu valstij būtiskas programmas kā “Swimming for All. Swimming For live”, kur Latvija, ņemot vērā lielo noslīkušo skaitu, varētu būt viena no Eiropas valstīm, kurā tiek realizēts pilotprojekts. Tāpat es strādāju pie tā, lai Rīgā tiktu uzņemts FINA pasaules kausa posms, kas varētu būt ļoti nozīmīgs sporta pasākums Latvijai, jo tajā piedalās ļoti daudz vadošie pasaules peldētāji. Mēs turpināsim strādāt pie treneru un tiesnešu izglītošanas starptautisko programmu ietvaros arī nākamajā olimpiskajā ciklā.

1 2 59 komentāri

 +16 [+] [-]

, 2016-08-12 15:13, pirms 8 gadiem
Kr0plis

 +11 [+] [-]

, 2016-08-12 15:15, pirms 8 gadiem
Kā parasti - visi citi vainīgi!
Loti jau "liela" peldētājiem delegācija, ka prezidents nevarēja nokontrolēt, ka visi ierodas un taja paša laika netisam lieto trenere akreditāciju... Visas lietas ta tiek kārtotas lv peldēšana?

 +18 [+] [-]

, 2016-08-12 15:15, pirms 8 gadiem
Laikam jau cilvēka nekaunībai nav nekādu robežu...kārtīgs kuces bērns...

 +18 [+] [-]

, 2016-08-12 15:16, pirms 8 gadiem
Bet vispar čalim butu ar godu (cik nu tas palicis) jāatkāpjas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-08-12 15:21, pirms 8 gadiem
Vienīgais, kam piekrītu-hajs tiešām ir lieks un bezjēdzīgs, kaut gan ļoti labi parāda, kāds bardaks peldēšanā valda.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-12 15:23, pirms 8 gadiem
Uz Rio brauc teju visi prezidenti, bet nelietis ir tikai Pone?

Uz Rio brauc teju visi prezidenti, bet nelietis...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2016-08-12 15:28, pirms 8 gadiem
Vilis15 rakstīja: Vienīgais, kam piekrītu-hajs tiešām ir lieks un bezjēdzīgs, kaut gan ļoti labi parāda, kāds bardaks peldēšanā valda.
Kāpēc lieks? Pat ja neizdosies neko izdarīt neliešiem Ponem un Vrubļevskim, varbūt pacelsies jautājums, cik lielai tūristu brigādei būtu atlētiem jādodas līdzi turpmāk. Izlasīju tekstu vēlreiz, tas ir gandrīz vai neticami, cik zemisks cilvēks spēj būt. Publiski noniecina sportistes panākumus, trenera nopelnus tajos, bet ne vārda par to, kādēļ pats brauca uz Rio. Ja neviens par šito neatbildēs, tad tas būs pavisam jauns līmenis visatļautībā un nihilismā.

  +5 [+] [-]

, 2016-08-12 15:30, pirms 8 gadiem
Tāda "Es jau ne ko...tie citi vainīgi" vēstule. Ja LOK kaut ko neizdarīja laicīgi...tieši tāpēc jau ir konkrētā sporta veida prezidents, kam PROBLĒMA būtu jārisina. A šeit...es aizbraucu, LOK solīja.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 15:32, pirms 8 gadiem
Vai vai vai ierednis brauc uz nodokĺu maksataju rēķina.. Kautko jaunu vareja izdomāt, puse no LOK apstiprinatajiem līdzbraucejiem ir ieredņi kapeikpiseji.. Latvijaa nekad nemainīsies 2 lietas, 2 litrigo bamšlu dzeraji un ierēdņi,

  +9 [+] [-]

, 2016-08-12 15:34, pirms 8 gadiem
A kur ir paša liekēža Pones uzdevumi Rio?

  +4 [+] [-]

, 2016-08-12 15:34, pirms 8 gadiem
Ieredņi cerams saķers kādu sts no lētajam.. Nav viņi cilvēki ne te ne tur..

 +15 [+] [-]

, 2016-08-12 15:34, pirms 8 gadiem
Noniecināt sportista darbu. Redz sportiste vispār nebija pelnījusi tur atrasties...tas gan ir zemiski. Attiecīgā sporta virziena prezidentam būtu jācīnās līdz pēdējam par savu sportistu sasniegumiem. Kā tad, lai notiek kaut kāda attīstība sporta veidā, ja Tu atļaujies pateikt, ka sportists nav pelnījis atrasties Olimpiskajās spēlēs!!!

  +6 [+] [-]

, 2016-08-12 15:35, pirms 8 gadiem
Nu jaadziist, ka Rublevskis arii nav piemeers, bet tas, ka treneris nav sportistam lidz tikai un vieniigi Pońa vaina. Punkts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2016-08-12 15:44, pirms 8 gadiem
Morālais kr0plis

  -3 [+] [-]

, 2016-08-12 15:48, pirms 8 gadiem
Var jau visu un visus nolikt, bet pirms tam vajag ar vēsu galvu padomāt par lietu pēc būtības:

(a) Sportistes kuras uzdevums nepalikt pēdējai Treneris nebija uz Olimpiādi - sūdīgi.
(b) Treneri LOK apsolija vietu bet nenopirka biļetes - sūdīgi...
(c) Peldēšanas federācijas prezidents bija uz olimpiādi - normāli...
(d) Citu sporta veidu fedeāciju pāarstāvji ir olimpiādē normāli...

Tātad LOK ir sanācis fēleris ar biļeti/finansēm tas arī viss kas ir izsecināms.

A tas, ka Pone velk federāciju un to finansē, tas protams vidējam komentētājām pie vienas vietas...

Un tā ar visiem sporta veidiem globāli Latvijā, viss turās uz entuziastiem un privāto finansējumu un pārmest tiem kas to dara ir maigi sakot neētiski.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 15:48, pirms 8 gadiem
ja es gribeetu pa velti aizbraukt uz rio un būtu kadas federacijas prezidents. es noteikti negribeetu braukt un ja arii mani ar varu aizvestu noteikti vainotu citus..... malacis čali.... turpini baudīt rio... oi atvainojos darba darīšanas rio

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 15:49, pirms 8 gadiem
Antons Upesdeglis rakstīja: Kāpēc lieks? Pat ja neizdosies neko izdarīt neliešiem Ponem un Vrubļevskim, varbūt pacelsies jautājums, cik lielai tūristu brigādei būtu atlētiem jādodas līdzi turpmāk. Izlasīju tekstu vēlreiz, tas ir gandrīz vai neticami, cik zemisks cilvēks spēj būt. Publiski noniecina sportistes panākumus, trenera nopelnus tajos, bet ne vārda par to, kādēļ pats brauca uz Rio. Ja neviens par šito neatbildēs, tad tas būs pavisam jauns līmenis visatļautībā un nihilismā.
Skaidrs, ka apakšā slēpjas, kas lielāks par šiem, principā, sīkumiem, tomēr mazgāt netīro veļu publiski... nez.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 15:58, pirms 8 gadiem
Vilis15 rakstīja: Skaidrs, ka apakšā slēpjas, kas lielāks par šiem, principā, sīkumiem, tomēr mazgāt netīro veļu publiski... nez.
LOK vēlēšanas!!

  +9 [+] [-]

, 2016-08-12 16:04, pirms 8 gadiem
Ir Latvijas olimpiskā komisija un ir Latvijas peldešanas prezidents un tieši prezidentam ir jadara viss lai aizbrauktu gan treneris gan sportists ! Jebkuram sporta veida prezidentam ir jacinas par to ka vina sporta veida dalibnieki ir klat sacensibas! Nevajag novelt visu uz komisiju ! Nebrinišos ja nakamas olimpiskas speles aizbrauks tik peldešanas prezidents-sportistam un trenerim nepietika nauda prieks biletes

  +5 [+] [-]

, 2016-08-12 16:05, pirms 8 gadiem
Tagad jasak rakt kapec LPF aizsutija AR nevis reitinga lideres!

 +16 [+] [-]

, 2016-08-12 16:09, pirms 8 gadiem
Dzirdot interviju ar treneri (un pēc tam interviju ar emocionālu sportisti) LTV7, bija ļoti viegli piekrist viedoklim, ka absurda situācija (kā arī radās šis skandāls).
Tāpēc, kā cilvēks no malas, gaidīju atbildi no profesionāļa, kur iespējams izskaidrotas man nezināmas nianses.
Rezultāts - pirmās 3 rindkopas, kāpēc vainīgs ir LOK. Tad viena rindkopa par to, ka sportistei tur neija jabūt (?!). Vēl viena rindkopa par to, ka sportiste ir vāja (ai, kā mēs pirms olimpiādes skaitījām katru sportistu, kas brauca).
Un nobeigumā vispār nomainam tēmu.

NEVIENA VĀRDA, KĀPĒC VIŅA ATRAŠANĀS TUR, IR VĒRTĪGA.
Ļoti vāja komunikācija, situācijas risināšana.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-12 16:12, pirms 8 gadiem
Atvedīs FINA posmu, bet nav konkurētspējīgu sportistu!
Tas būtu tas pats, ja tenisa federācija mēģinātu atvest ATP turnīru, bet nav neviena, kas vilktu pat ATP kvalifikāciju!
Vispirms jāsāk ar sportistiem un treneriem un tikai tad ar turnīriem un sacensībām!

 +14 [+] [-]

, 2016-08-12 16:20, pirms 8 gadiem
Šis teksts izcils - "Sporta treneriem būtu vairāk jākoncentrējas uz savu pamatdarbu un tiešajiem pienākumiem – sportistu sagatavošanu, un uztraukties par viņu rezultātiem, nevis par savu klātbūtni vienās vai otrās sacensībās. "
Tad jau sanāk, pēc Pones domām, ka trenera atrašanās līdzās sportistam sacensībās ir galīgi mazsvarīga. Un "uztraukties par rezultātiem" treneris var arī, tā teikt, savās mājās, sēžot uz dīvāna...

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 16:20, pirms 8 gadiem
missd rakstīja: Dzirdot interviju ar treneri (un pēc tam interviju ar emocionālu sportisti) LTV7, bija ļoti viegli piekrist viedoklim, ka absurda situācija (kā arī radās šis skandāls).
Tāpēc, kā cilvēks no malas, gaidīju atbildi no profesionāļa, kur iespējams izskaidrotas man nezināmas nianses.
Rezultāts - pirmās 3 rindkopas, kāpēc vainīgs ir LOK. Tad viena rindkopa par to, ka sportistei tur neija jabūt (?!). Vēl viena rindkopa par to, ka sportiste ir vāja (ai, kā mēs pirms olimpiādes skaitījām katru sportistu, kas brauca).
Un nobeigumā vispār nomainam tēmu.

NEVIENA VĀRDA, KĀPĒC VIŅA ATRAŠANĀS TUR, IR VĒRTĪGA.
Ļoti vāja komunikācija, situācijas risināšana.
kapitāls koments... 1000 % piekrītu....

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 16:24, pirms 8 gadiem
2 sportisti, 2 trenneri un 1 KOMANDAS PĀRSTĀVIS ( pone) no kuriem viens trenneris netiek..... kura ir tā komanda un huļi viņš tur meklē, un ko pārstav.... noteikti sieva vai draudzene ar ir līdz

  +8 [+] [-]

, 2016-08-12 16:27, pirms 8 gadiem
Unikāls āpsis, neko nav mainījies pēc tā kāds bija skaistas (uz)dzīves mīļotājs 90tajos...

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 16:55, pirms 8 gadiem
Pončiks

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 17:12, pirms 8 gadiem
Nožēlojams gaļas gabals! Kaspars smird! Tādus morāles kropļus vajag izskaust no tādiem amatiem...Kauns
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-08-12 18:36, pirms 8 gadiem
Kam vēstule adresēta, garīgi atpalikušajiem? Kaspar, tu neesi miljonārs, tu esi prasts, parasts HAĻAVŠIKS

  +4 [+] [-]

, 2016-08-12 19:20, pirms 8 gadiem
Te nekádu šaubu nav ! Trenera tā pa kluso iebāza kādu deputāta radinieku un viss ! Tāds bardaks būs vievienmēr, kamēr pie ruļļiem būs šie iepiepējušie, ierepējušie, iekrauopējušie vecās nomenklatūras mēbeles Vrubļevski, Indriksoni un kas tur vēl nebija...
Šitāds kauns ! Līdz sim domāju, ka lielākais klauns starp funkcionārienm ir Lipmans, bet tagad laikam jāsāk šis uzskats reviēt par labu šim te lietu kuratoram Aldonim !
Mister Vrubļevski ! Vislabāk atgrizeis Latvijā pa klusoi un "vīrišķīgi" paņem slimības lapu uz mēnešiem 2-3 ! Pa to laiku nāks jauni "varoņi"!
Slikta aura ! Man domāt - medaļu nebūs ! Kaut kļūdītos !

  -2 [+] [-]

, 2016-08-12 19:35, pirms 8 gadiem
Šitā vēstule (papildus vļe Stūriška raksts LA) ļoti daudz ko izskaidro un tur patiesībā viss izskatās, ka šoreiz LOK ir speciāli izveidojis skandālu. Kas un kāpēc patiesībā, mēs neredzam, jo tas par ko cīnās jau nav par peldētāju vai treneru dalību, bet gan kaut ko citu, bet izvilkts ir gaismā šis, jo kādam ir ļoti izdevīgi. Un mēdiji tik dzied līdzi, nevis vērtē un uzklausa, atspoguļo abas puses un skaidro situāciju. Te jau viens minēja, lok vēlēšanas un ja tādas būs, tad tas varētu būt iemesls. Kaut kas kaut kur nav sadalīts, bet par slikto uztaisīts Pone.
Rakstu, vai vēstuli bez emocijām (un jau gatavu viedokli) arī neviens nelasa, bet kauc līdzi. Bet tas nav brīnums, tā notiek vienmēr un arī citās lietās ne tikai sportā, tāpēc arī valstī esam tur kur esam. Kurš māk smukāk, emocionālāk pasniegt informāciju, tiem arī pieslienas visi, nevis mēģina izsecināt būtību.
Pone diezgan loģiski izskaidro kapēc tā ar sportisti un treneri un ko viņš tur dara. Treneris un sportists no kāda puses uztaisīti par marionetēm ar kuru palīdzību risināt jautājumus.
Pareizi, man tagad gribētos zināt kapēc nebrauca rangā augstāk esošās peldētājas un kā ar tiem kritērijiem kurš izpildīja, kurš nē?
1 2 59 komentāri