Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.

urzemes pavasaris zināms kā apmeklēts un labi organizēts pasākums, un arī šoreiz šis fakts tika apstiprināts ar pasaules ranga (WRE) sacensību kvalitātes zīmi. Šogad sacensības norisinājās Ventspils novadā, Liepenes apkārtnē, tehniskā, taču ātrā piejūras apvidū.

6.aprīlī dalībnieki sacentās vidējā distancē, kas elites sportistiem bija iespēja tikt pie vērtīgajiem pasaules ranga punktiem. Savu ceļu pretī uzvarai kopvērtējumā sāka bruģēt Ilgvars Caune un Signe Sirmā - viņiem attiecīgi 58 un 13 sekunžu pārsvars pār tuvāko sekotāju. Pamatīgu konkurenci abiem latviešu sportistiem sastādīja virkne dienvidu kaimiņu - lietuvieši Kevinas Olišauskis un Vilius Aleliūnas mina uz papēžiem I.Caunem, bet W21E grupā otro pozīciju ieņēma Sandra Paužaite, kura nepilnas trīs minūtes līdz distances beigām atradās līderes godā.

Nākamajā dienā dalībnieki devās pirmajā šī gada Latvijas Kausa garajā distancē. Vīriem 14.4 kilometrus garajā distancē labākais atkal Ilgvars Caune - Kevinu Olišauski apdzenot par trim minūtēm, viņš ar gana lielu atrāvienu nodrošināja uzvaru divu dienu summā. Arī Signe Sirmā turpināja savu uzvaras gājienu. “Spēlējošā trenere” izrādījās divas ar pusi minūtes ātrāka par Lauru Vīķi, kura kopvērtējumā pakāpās līdz otrajai vietai. Jāatzīmē divi Latvijas jaunie sportisti - Leonarda Baltiņa un Matīss Saulīte - abiem garajā distancē trešā vieta, kopvērtējumā paliekot vien soli no pjedestāla.

Sestdienas vakarā Ventspilī norisinājās Kurzemes pavasara sprints - par labāko W21E grupā atkal kļuva Signe Sirmā, vien par sekundi pārspējot Leonardu Baltiņu. Zemākais pjedestāla pakāpiens juniorei Rūtai Dāboliņai. Vīriem gana pārliecinoša uzvara Vilium Aleliūnam; viņam sekoja Matīss Saulīte, bet trešais bija Mārtiņš Dzenītis.

Ilgvars Caune: “Prieks uzvarēt Kurzemes pavasarī, jo sezonas sākumā nekad neesmu bijis labs. Protams, liels paldies Saldus OK komandai par lieliskajām sacensībām. Ir sajūta, ka Latvijā orientēšanās tehnikas līmeni esmu sasniedzis tuvu maksimumam, jo abās dienās kopā kļūdas nepārsniedz 2 minūtes. Ir momenti, kad slinkoju un vienkārši skrienu, bet tāpat esmu pārliecināts, ka punktu paņemšu perfekti. Laikam, tad tā ir mana panākumu atslēga, salikumā ar labāku fizisko sagatavotību, nekā vairākumam dalībnieku. Varbūt visiem. Kas zina?! Kā arī viegli startēt apzinoties, ka esi stiprākais. Ir jāizdara tikai savs darbiņš," uz pārākumu pār pretiniekiem norāda Caune.

"Šogad galvenais individuālais mērķis ir Eiropas čempionāts Ungārijā. Gribu pārspēt savu labāko rezultātu (32. vieta), ko uzstādīju pirms diviem gadiem Igaunijā. Un, protams, Jukolas un Tiomilas stafetes kopā ar komandas biedriem no "Vehkalahden Veikot", kurus biju atvilinājis uz Latviju, un esmu pārliecināts, ka viņiem šeit patika," pauž uzvarētājs.

"Esmu gandarīts par labu treniņperiodu ziemā un tik sekmīgu sezonas iesākumu. Treniņi turpinās kombinācijā ar sacensībām un karšu zīmēšanu. Jāuzraksta diplomprojekts, kas man kairina smadzenes katru dienu. Tad varēs uzelpot un dot ručkā! Tiekās mežā!”

“Kopš uzzināju, ka šī gada Kurzemes pavasaris mājos Ventspils pusē, tās kļuva par vienām no gaidītākajām sezonas sacensībām. Piejūras meži vienmēr ir bijuši manai sirsniņai tīkami," atzīst Signe Sirmā.

"Dienu pirms sacensībām noskrēju modeli un secināju, ka būs dikti slapji purvi un jāpieļauj iespēja skriet visur apkārt, taču vidējā distance bija pilnīgi citādāka nekā sākotnēji to biju iedomājusies. Distances sākumu veicu ar mazām bakstīšanām un sliktu variantu izvēli garākos etapos, bet pārsteidzoši labi jutos fiziski. Analizējot ievēroju, ka pārsvars pār konkurentēm bija izaudzis pat līdz 1’40”, taču mans liktenīgais 15 kontrolpunkts atmeta mani uz trešo pozīciju 15” aiz līderes. Pēc pieļautās kļūdas atlika vien ātrāk uzskriet un kopumā izdevās arī tehniski ļoti labs izpildījums, apsteidzot konkurentes vien par pāris sekundēm," stāsta uzvarētāja.

"Sprintā gluži tāpat kā vidējā distancē jutos ļoti labi fiziski un arī tur līdz distances 16kp bija pāris bakstīšanās un sliktāku ceļa variantu izvēles, bet pārsvaru līdz 16kp biju uzaudzējusi līdz pat 30 sekundēm. Uz 16kp neizsekoju līdzi krustojumiem un ieskrēju paralēlā situācijā (identiska iela un punkts arī pie koka). Atzīmējos un tad sapratu, ka neesmu pareizajā ielā un atkal nācās ašāk uzskriet, lai atgūtu iekavēto - beigās finišēju sekundi pirms Leonardas," skaidro Signe.

"Garo distanci atlika vien izdzīvot un mēģināt uzaudzēt lielāku pārsvaru kopvērtējumā. Distancē ļoti bieži no saguruma zaudēju koncentrēšanos un sākās kārtējā bakstīšanās punktu rajonos. Kopumā esmu ļoti priecīga par nedēļas nogali, sāku just ilgi gaidīto pārliecību par savām spējām un arī beidzot jūtams tas, ka galva sāk draudzēties ar fizisko sagatavotību. Pirmsstarta stresu nu spēju vērst par labu sniegumam. Paldies OK Saldus organizatoriem par foršo čempi. Apvidi super, organizatoru komanda super un viss pārējais arī super.” atzinīgus vārdus velta Sirmā.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums