Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pasaules elites orientieristi Grosberga un Mihiels uzvarējuši "Lieldienu balvas" sprintā
Starts sieviešu finālam. S.Grosberga (114), E.Ķuze (106), I.Jumiķe (163), D.Putne (128). Foto: LOF.

Pirms dažām dienām Vecrīgā notikušajā OK "Ozons" rīkotajā "Lieldienu balvā" orientēšanās sportā sprinta distancē, kas pulcēja vairāku valstu pārstāvjus, tajā skaitā arī pasaules elites orientieristus, nepārspēti izrādījās augstākā līmeņa sprinta orientēšanās speciālisti — 2022. gada Pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs beļģis Janniks Mihiels un Sandra Grosberga, kura pagājušā gada Eiropas čempionātā sprintā ierindojās 7. vietā.

Retās orientēšanās sacensības Latvijā var lepoties un uzrunāt dalībniekus ar pasaules ranga (WRE) ieskaites birku, taču tradīcijām bagātā “Lieldienu balva” ir vienas no tām. Kombinācijā ar elpu aizraujošo izslēgšanas sprinta formātu allaž tiek piesaistīts spēcīgs orientieristu sastāvs, taču šī gada sacensības izcēlās īpaši. 1. aprīlī Vecrīgas bruģētajās ielās uz starta izgāja gandrīz 600 dalībnieki, kas ir šo sacensību apmeklētības rekords. Par iekļūšanu knock-out raundos sacentās teju 150 elites grupu dalībnieki.

Sprinta kvalifikācija

Sprinta orientēšanās skrējiens galvenokārt pārbauda dalībnieku fizisko ātruma izturību un orientēšanās ātrumu — 1. aprīļa sacensības pašā Rīgas sirdī nebija izņēmums. Distances visās grupās bija īsas, ātras un bez izteiktas tehniskās sarežģītības.

Vīriešu elites grupā individuālajā sprintā savu pārsvaru pasvītroja ārzemnieku svīta — knock-out raundiem kvalificēties spēja tikai četri latviešu sportisti — Valters Reneslācis (8. vieta), Matīss Slikšjānis (11.), Edvards Zvirgzdiņš (13.) un Matīss Saulīte (17.). Tikmēr uzvarētājs Janniks Mihiels parūpējās par iespaidīgu 50 sekunžu pārsvaru pār otro vietu, kurā ierindojās lietuvietis Vilius Aleliūnas, kurš savukārt par mazāk kā sekundi pārspēja igauņu sportistu Sergeju Rjaboškinu.

Latviešu līdzjutējiem optimistiskāka situācija iezīmējās apvienotajā W21E un W18 grupā — viss labāko trijnieks iekrāsojās sarkan-balt-sarkanās krāsās. Ja Sandras Grosbergas drošā uzvara un Elzas Ķuzes otrā vieta bija gaidīti rezultāti, tad 2007. gadā dzimušās Jelgavas sportistes Ilzes Jumiķes trešā pozīcija daudzus pamatīgi pārsteidza, it īpaši tādēļ, ka ceturtajā vietā izdevās atstāt 2023. gada “Lieldienu balvas” vicečempioni Tekli Emīliju Gvildīti. Jumiķe marta beigās atzīmējās ar 3. vietu arī populārajā taku skriešanas seriālā "Stirnu buks'.

Pusfināli

Pirmais vīriešu grupas pusfināls izcēlās ar šim formātam neraksturīgi lielām atstarpēm starp sportistiem. Ātrais Janniks Mihiels distanci veica ar vidējos skriešanas tempu 3:04 min/km un tuvāko sāncensi Hannesu Nikkinenu apsteidza par četrpadsmit sekundēm.

Otrajā pusfinālā puse skrējēju pārstāvēja Latviju, taču tas netraucēja lietuviešiem Kevinam Olišauskim un Vilius Aleliūnas. Jāizceļ Valters Renslācis, kurš no latviešu sportistiem bija vistuvāk iekļūšanai starp sešiem labākajiem.

Trešais pusfināls pagāja somu zīmē — nule kā no junioru vecumu izaugušie Ārni Ronkainens un Samo Sankelo iekļuva finālā, taču viņiem uz papēžiem mina starptautiski maz startējušais igaunis Martins Vilismē.

Pirmajā sieviešu pusfinālā uz starta diemžēl izgāja vien četras sportistes, kas atlikušajām orientieristēm deva lielākas iespējas cīnīties par kvotu startam nākamajā kārtā. Sandra Grosberga ar uzdevumu tika galā, kā prognozēts, bet jaunā jelgavniece Dārta Putne veiksmīgi izmantoja somu skrējēju prombūtni un pārsteidzoši kvalificējās finālskrējienam.

Otrs dāmu pusfināls noslēdzās ar Elzas Ķuzes uzvaru, kura aiz sevis atstāja igaunieti Hannulu-Katrīnu Pandis. Leonarda Baltiņa aizvadīja spēcīgu skrējiena pēdējo nogriezni, taču viņai šķietami pietrūka metru, lai apdzītu ziemeļu kaimiņieni.

Pēdējais pusfināls izraisīja lielākās OK Alnis un pārējo klātesošo līdzjutēju ovācijas — Ilze Jumiķe vēlreiz apliecināja savas ātruma īpašības, psiholoģisko noturību un kvalificējās finālam, piekāpjoties tikai Lietuvas sprinta pirmajam numuram Teklei Emīlijai Gvildītei.

Fināli

Vīriešu finālā savu pārākumu jau no pirmajiem metriem demonstrēja Janniks Mihiels — beļģis visas distances garumā uzturēja augstu tempu, kas finišā ļāva ieskriet lepnā vientulībā. Viņam sekoja somu trio — Ārni Ronkainens tika pie sudraba, juniors Hanness Nikkinens izcīnīja vietu uz trešā pjedestāla pakāpiena, apsteidzot tautieti Sampo Sankelo. Lietuvieši Kevinas Olišauskis un Vilius Aleliūnas argumentus konkurentu ātrumam neatrada un ierindojās piektajā un sestajā vietā.

Pēdējais 2024. gada “Lieldienu balvas” starts — sieviešu fināls — skatītājiem dāvāja krietni līdzīgāku cīņu par uzvaru, kā arī iepriecināja OK "Alnis" līdzjutējus, jo puse no fināla dalībniecēm pārstāv Jelgavas klubu. Divas Latvijas izlases līderes — Sandru Grosbergu un Elzu Ķuzi — finišā šķīra tikai četras sekundes, pārākai esot nu jau trīskārtējai “Lieldienu balvas” izslēgšanas sprinta uzvarētājai Sandrai Grosbergai. Trešā vieta lietuvietei Teklei Emīlijai Gvildītei, ceturtā — fanu mīlule Ilze Jumiķe, piektajā vieta Hannula-Katrīna Pandis, bet sestā finišēja Dārta Putne.

Informāciju sagatavoja
Jānis Tamužs un Edvards Zvirgzdiņš, LOF