Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas orientieristiem Āgenskalnā 17. vieta PČ sprinta stafetē

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas orientieristiem Āgenskalnā 17. vieta PČ sprinta stafetē
Inga Dambe (no kreisās), Artūrs Pauliņš, Andris Jubelis un Sandra Grosberga
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija

Latvijas orientēšanās sportisti svētdien Āgenskalnā izcīnīja 17. vietu pasaules čempionāta sprinta stafetē, kamēr zeltu savāca spēcīgā Zviedrija.

Latvijas izlasē sacensības sāka Inga Dambe, kura jau pirmo etapu noslēdza tieši 17. pozīcijā. Turpinājumā Artūrs Pauliņš, Andris Jubelis un Sandra Grosberga turējās netālu ap šo pozīciju un tieši 17. vietā arī finišēja. Tā kā Grosbergai čempionātā paredzēta liela slodze, viņa beigās nedaudz pietaupīja spēkus, bet tāpat 14. pozīcija bija vien desmit sekunžu attālumā.

Pērn Latvija sprinta stafetē izcīnīja 12. vietu, sportistiem atzīstot, ka toreiz bija tehniskāka distance, kas ir komandai piemērotāk.

Čempiones Zviedrijas sastāvā bija izcilā Tūve Aleksandešone, Ēmils Svensks, Jūnass Leandešsons un Karolīna Ūlsone. Uzvarētājiem 31 sekundi zaudēja Šveice, kamēr pie bronzas tika Dānija, kas pirms pēdējā etapa bija vien septītā, bet pasaules spēcīgākā sprintere Maja Alma nodrošināja iekļūšanu medaļu pozīcijā.

Sestdien individuālajā sprintā, kas notika Vecrīgā, Latvijas dāmu izlases līdere Grosberga izcīnīja 17. vietu, bet vīriem labākais bija 22. vietu izcīnījušais Rūdolfs Zērnis.

Augstākā līmeņa orientēšanās sporta sacensības Latvijā notiek pirmoreiz un ilgs arī visu nākamo nedēļu. Turklāt šī ir pēdējā reize, kad pasaules čempionātā vienlaicīgi tiek aizvadītas pilsētas un meža disciplīnas. Pirmdien paredzēta brīvdiena, bet otrdien Siguldā notiks vidējās distances sacensības. Pasaules čempionātam pieteikušies 345 sportisti no 49 valstīm.

Pasaules čempionāts ir lielākās starptautiskās sacensības orientēšanās sportā. Čempionāti notiek kopš 1966. gada, un kopš 2003. gada tie risinās katru gadu. Pasaules čempionātos sacensības notiek garajā distancē, vidējā distancē,
sprintā un stafetē, kā vīriešiem tā sievietēm, tomēr šogad šāds formāts tiek aizvadīts pēdējo reizi.

Latvijas sportistu lielākais panākums ir Edgara Bertuka 2012. gada pasaules čempionātā Šveicē izcīnītās zelta un bronzas medaļas. Tā bija pirmā Latvijas un arī Baltijas valstu sportistu izcīnītā uzvara un medaļa pasaules čempionātos pēc neatkarības atjaunošanas (1989. gadā, pārstāvot PSRS, medaļu izcīnīja Alīda Ābola). 2013. gada čempionātā, kas notika Somijā, Bertuks izcīnīja vēl vienu bronzas medaļu.

2017. gada pasaules čempionātā, kas notika Igaunijā Latvijas vīriešu izlase (Andris Jubelis, Mārtiņš Sirmais, Edgars Bertuks) ieņēma 7. vietu stafetē, kamēr dāmas (Inga Dambe, Laura Vīķe, Sandra Grosberga) bija piektās, kas ir augstākais rezultāts, kādu Latvijas sasniegusi pasaules čempionātos stafetē. Individuāli labāko vietu sasniedza Inga Dambe vidējā distancē, ieņemot augsto 11. vietu.

Sacensību apmeklējums ir bez maksas, izņemot standarta ieejas maksu Turaidas muzejrezervātā uz čempionāta pēdējām divām dienām.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja