Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Spraiga nedēļas nogale uz "ātrā ceļa" - GP pēdējais posms un Eiropas pāru fināls

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Spraiga nedēļas nogale uz "ātrā ceļa" - GP pēdējais posms un Eiropas pāru fināls
Bartošs Zmarzliks ceturto vai Fredriks Lindgrens pirmo reizi kļūs par pasaules čempionu spīdvejā.

Sestdien kļūs zināms pasaules čempions spīdvejā, bet svētdien - Eiropas čempioni spīdvejā pāru sacensībās. Uz "ātrā ceļa" būs spraiga nedēļas nogale ar Latvijas spīdvejistu piedalīšanos, bet Andžejs Ļebedevs piedalīsies abos pasākumos.

Sestdien Toruņā kļūs zināms 2023. gada pasaules čempions. Trīskārtējais pasaules čempions un sezonas līderis Bartošs Zmarzliks tikai par sešiem punktiem apsteidz zviedru Fredriku Lindgrenu, kurš pirmo reizi karjerā ir tik tuvu titulam (otrais viņš arī vēl nekad nav bijis, zviedram 2018. un 2020. gada izdevās iegūt bronzas medaļu). Pirms iepriekšējā posma Vojensas mototrekā Dānijā Zmarzlika pārsvars bija 24 punkti, taču viņš pēc kvalifikācijas braucieniem tika diskvalificēts par neatbilstoša (bez nepieciešamajām reklāmām) kombinezona lietošanu, kas spīdveja aprindās izraisīja daudz diskusiju. Tagad Zmarzlika pārsvars ir tikai 6 punkti. Atgādināšu, ka GP seriālā punkus posmā piešķir par ieņemto vietu nevis rēķina braucienos iegūtos punktus - 20 punkti par pirmo vietu posmā, tad 18, 16, 14, 12 punkti un ik par pirnku mazāk par katru nākamo vietu. Tā ka variantus varat parēķināt paši... Būtu jau skaisti, ja abi pretendenti iekļūtu finālā un tajā arī izšķirtos, kurš kļūs par čempionu - Zmarzliks ceturto reizi vai Lindgrens pirmo reizi.
Sīva spēkošanās būs par trešo vietu un par vietu sešiniekā, kas garantēs piedalīšanos nākamā gada GP seriālā. Pirms pēdējā posma pa 113 punktiem ir slovākam Martinam Vaculikam un austrālietim Džekam Holderam un viņi visticamāk sadalīs "bronzu". Piekto un sesto vietu ar attiecīgi 98 un 97 punktiem ieņem britu spīdvejisti Daniels Bjūlijs un Roberts Lamberts. Viņiem ar 95 punktiem seko dānis Leons Madsens, 88 punkti ir austrālietim Džeisonam Doilam. Savainojumu dēļ pēdējā posmā nepiedalīsies polis Macejs Janovskis, brits Tais Vofindens un dānis Anderss Tomsens.
Andžejs Ļebedevs šosezon ir pirmais GP seriāla rezervists un startēs arī pēdējā posmā Toruņā. Trijos posmos viņš šosezon bija tuvu iekļūšanai pusfinālā (pirmajā astotniekā). Varbūt tas atkal izdosies Toruņā? Pērn šeit arī notika pēdējais GP posms un Ļebedevs toreiz Toruņas mototrekā ieņēma 6. vietu. GP pēdējā posma sacensību sākums - plkst. 20.
Svētdien citā Polijas spīdvejā stadionā - Opolē - risināsies Eiropas čempionāta fināls pāru sacensībās. Latviju finālā iedeva Jevgeņijs Kostigovs un Daniils Kolodinskis un tagad viņi kopā ar Andžeju Ļebedevu spēkosies par medaļām. Pirmie divi numuri mūsu trio ir Ļebedevs un Kostigovs, bet Kolodinskis ir rezervists. Finālā piedalīsies septiņu valstu pāri (pirmo reizi vēsturē - arī Somijas pāris). Līdz šim Latvijas spīdvejistiem divreiz ir izdevies iegūt bronzas un vienreiz - sudraba medaļas, starp pretendentiem uz medaļām mūsējie ir arī tagad, taču šogad konkurence solās būt īpaši spraiga un ar lielākām vai mazākām izredzēm un vietu trijniekā var pretendēt gandrīz visu septiņu valstu spīdvejisti. Dāņiem, piemēram, pieteikti Rasmuss Jensens (šā gada Zviedrijas čempions kopā ar Ļebedevu un viens no "Dackarna" komandas līderiem) un Madss Hansens (šā gada Dānijas vicečempions, Zviedrijas vicečempions Vēstervikas komandas rindās), poļiem - Pžemislavs Pavļickis (2009. gada pasaules junioru čempions un 2017. gada GP pretendentu fināla uzvarētājs, 14. vieta 2018. gada GP seriāla kopvērtējumā), Šimons Vozņaks (nākamā gada GP pretendentu fināla uzvarētājs) un Matreušs Cierņaks (pagājušā un šā gada pasaules junioru čempions). Noteikti būs jārēķinās ar itāļiem - Pako Kastanju un Nikolass Kovati (argentīnietis ar Itālijas pasi 2016. gadā Eiropas pāru čempionāta finālā Rīgā burtiski ievilka Itāliju uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena), somiem - Timo Lahti (pirms nedēļas ieguva "Zelta ķiveri" Pardubicē), Jessi Mustonenu un Anti Vuolasu, slovēņiem - Maticu Ivačiču un Anži Grmeku, britiem - Tomu Brennanu, Adamu Elisu un Džordanu Dženkinsu.
Pirmais brauciens mūsējiem būs ar dāņiem, tad (braucienu secībā) - ar somiem, britiem, itāļiem, slovēņiem un poļiem. Sacensību sākums svētdien - plkst. 15.