Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Ļebedevs pusfinālā Pardubicē, Ansviesulis - finālā Švjentohlovicē

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Ļebedevs pusfinālā Pardubicē, Ansviesulis - finālā Švjentohlovicē
Ričards Ansviesulis.

Latvijas labākais spīdvejists Andžejs Ļebedevs aizkļuva līdz pusfinālam vienās no vecākajām spīdveja sacensībām pasaulē "Zlata Prilba" ("Zelta Ķivere") Pardubicē (Čehija), bet Ričards Ansviesulis iekļuva finālā un ieņēma 4. vietu starptautiskās sacensībās šosezon atjaunotajā Švjentohlovices mototrekā Polijā.

"Zlata Prilba" ir neparastas sacensības un tās Pardubicē risinājās jau 75. reizi. Tās norit vairākās pakāpēs - vispirms kvalifikācijas braucieni grupās, tad ceturtdaļfināli un pusfināli grupās un tad fināls, turklāt katrā braucienā piedalās nevis četri, bet seši motobraucēji (punkti par vietām ir attiecīgi 5,4,3,2,1 un bez punktiem sestā vieta). Finālā jābrauc nevis četrus, bet sešus apļus.
Andžejs Ļebedevs un pārējie favorīti uzreiz tika iedalīti pamatsacensībās. Ceturtdaļfināla daļu Andžejs veica sekmīgi, savā sešu braucēju grupā ieņēma 3. vietu un iekļuva pusfinālsešiniekā. Tālāk tik labi negāja - savā pusfinālgrupā pirmajā trijniekā tikt neizdevās, bet B finālā sestā vieta.
A finālā pārsteidzoši uzvarēja soms Timo Lahti un kļuva par vēsturē pirmo somu spīdvejistu, kurš uzvarēja šajās sacensībās. A finālā neiekļuva arī tādi pazīstami spīdveja meistari kā austrālietis Džeisons Doils, polis Bartošs Smektala, austrālietis Kriss Holders (netika pat pusfinālā), viņa tautietis Džeimons Lidsejs, slovēnis Matejs Žagars, bet ārpus pusfināla palika dāņi Rasmuss Jensens un Nīlss Kristians Iversens, polis Šimons Vozņaks, zviedrs Olivers Berntzons, bijušais šo sacensību uzvarētājs čehs Vāclavs Miliks un vēl vairāki. Specifiskas sacensības.
Jau otrdien Andžejam Ļebedevam atbildes mačs Zviedrijas "Bauhaus-Ligan" čempionāta finālā Molillas "Dackarna" sastāvā pret "Vastervik Speedway". Pirmajā mačā Vēstervikā "Dackarna" uzvarēja ar 49:41, bet Ļebedevs ar 11 punktiem bija rezultatīvākais uzvarētāju rindās.
Ričards Ansviesulis tika uzaicināts piedalīties starptautiskās sacensībās Švjentohlovicē. Spīdvejam šajā pilsētā ir sena vēsture, pirmās sacensības te notika vēl 1951. gadā, bet vietējā komanda "Šlask" no 1953. līdz 1996. gadam startēja Polijas spīdveja līgās un trīs reizes pat bija Polijas vicečempione. No Švjentohlovices nāk 1970. gada pasaules vicečempions un 1965. gada pasaules čempions Polijas izlases rindās, viens no slavenākajiem poļu spīdvejistiem Pāvels Valošeks. Šogad Švjentohlovicē tika atjaunots mototreks, tur jau notika Nice Cup sacensību posms junioriem (piedalījās arī Artjoms Juhno), bet tagad tika nolemts sarīkot starptautiskas sacensības (runā arī par komandas atjaunošanu, taču tas diezin vai notiks jau nākamsezon).
Sacensībās piedalījās 12 spīdvejisti (vēl divi bija rezervē) un tās ritēja pēc 12 braucienu tabulas. Pirmās divas vietas pamatsacensībās ieņēma poļi Roberts Hmeļs un Patriks Vojdīlo un viņi uzreiz iekļuva finālā. Ansviesulis ieguva 7 punktus un piedalījās papildbraucienā par vēl divām vietām finālā. Uzvarēja dānis Tims Sērensens, bet Ansviesulis finišēja otrais un arī iekļuva finālā (aiz Ričarda palika soms Anti Vuolass un polis Olivers Buškevičs). Finālā uzvarēja Sērensens, bet Ansviesulis finišēja ceturtais. Finālbrauciens bija veltīts Pavela Valošeka piemiņai un viņa bērni pasniedza uzvarētājam kausu.