Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs nosargā vietu pieciniekā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Andžejs Ļebedevs nosargā vietu pieciniekā
Andžejs Ļebedevs - Eiropas labāko spīdvejistu pieciniekā.

2017. gada Eiropas čempionam spīdvejā Andžejam Ļebedevam šoreiz neizdevās iegūt medaļu, taču vietu pieciniekā viņš nosargāja un līdz ar to ieguva vietu nākamā gada SEC finālposmos. Vieta pieciniekā ir otrs augstākais Andžeja sasniegums SEC jeb Eiropas spīdveja čempionātos.

Sinoptiķu prognoze par lietu piepildījās, taču lietus un vēlāk arī stiprs lietus Pardubicē atnāca tad, kad jau bija noskaidrots Eiropas čempions un kad bija atlikusi vēl tikai pēdējā braucienu sērija, papildbrauciens par divām vietām finālā un finālbrauciens. Nekas no atlikušā nenotika - sacensības tika pabeigtas pēc 16 braucieniem.
Savā pirmajā braucienā Andžejs Ļebedevs piekāpās tikai polim Gžegošam Zengotam, bet apsteidza tiešo konkurentu cīņā par trešo vietu un vietu pieciniekā citu poli Kacperu Vorinu. Pagājušā gada čempions un šīs sezonas SEC vicelīderis dānis Leons Madsens finišēja ceturtais. Ļoti svarīgi Andžejam bija divi nākamie braucieni, kuros viņš tikās ar visiem pārējiem pretendentiem uz medaļām un vietu pieciniekā. Tajos izdevās iegūt tikai punktu un tad kļuva skaidrs, ka medaļa šoreiz izpaliks un jākoncetrējas uz vietas saglabāšanu pieciniekā.
Uzvarējis 11. braucienā, titulu nodrošināja un par pirmo trīskārtējo Eiropas čempionu kļuva dānis MIkels Mihelsens. Līdz ar to viņš ieguva arī vietu nākamā gada pasaules "Grand Prix" seriālā. Par otro vietu spēkojās Madsens un polis Janušs Kolodzejs, Ļebedevam un polim Patrikam Dudekam pēc trim braucienu sērijām summā bija pa 31 punktam, tikai par punktu atpalika vācietis Kais Hukenbeks, par 4 punktiem atpalika polis Dominiks Kubera, par pieciem - vēl viens polis Kacpers Vorina. Bija skaidrs, kastarp šiem pieciem spīdvejistiem noskaidrosies tie divi, kuri paliks pirmajā pieciniekā.
Pēc 8. brauciena Pardubicē sāka līt. To paredzot, nebija pārtraukumu celiņa sagatavošanai starp braucienu sērijām, bet tagad starp tām nebija arī pārtraukumu - sacensību rīkotāji cerēja paspēt aizvadīt sacensības līdz galam. Nepaspēja. Ceturtās braucienu sērijas laikā jau lija diezgan pamatīgi, visu izšķīra starts un pirmais līkums. Pirmajā aplī vēl bija mēģinājumu kādu no konkurentiem apsteigt, bet tad jau tikai vajadzēja bez negadījuma aizbraukt līdz finišam. Ļebedevs 15. braucienā tikās ar trim čehu spīdvejistiem un piekāpās tikai savam bijušajam komandas biedram Krosno "Cellfast Wilki" rindās Vāclavam Milikam - divi punkti. Aprēķini rādīja, ka pēdējā braucienā varētu pietikt ar vienu punktu, lai nodrošinātu vietu pieciniekā SEC kopvērtējumā. Pēdējā braucienā Andžejam vajadzēja tikties ar britu Adamu Elisu, francūzī Dimitriju Beržē un Antonio Lindbeku no Zviedrijas. Vismaz punktu atvest būtu vairāk nekā reāli. Teorētiski Andžeju kopvērtējumā vēlvarēja apsteigt Hukenbeks un Kubera, taču tad viņiem vai vienam no viņiem vajadzēja uzvarēt savā pēdējā braucienā, tad iekļūt finālā un finišēt tajā vismaz trešajā vietā. Taču visi aprēķini izrādījās lieki, jo pēc 16. brauciena tika pieņemts lēmums sacensības neturpināt - braukšana jau kļuva arī pārāk bīstama.
Posmā Andžejs Ļebedevs ieguva 5 punktus un ar to pietika, lai saglabātu vietu pirmajā pieciniekā. Posmā uzvarēja Kolodzejs (11 punktu), otrais bija Kubera (10), bet trešais Madsens (9; tik pat punktu arī Mihelsenam). SEC kopvērtējumā Mihelsenam 52 punkti, Madsenam - 44, Kolodzejam - 42, bet Ļebedevam un Dudekam - pa 33 punktiem.
Vēl pirms šī porms Andžejs Ļebedevs kļuva par septīto spīdvejistu, kurš Eiropas čempionātos sasniedza 200 punktu robežu - tagad viņa rēķinā ir 205 punkti. Šis Andžejam bija 29. posms Eiropas čempionātos, viņš piedalījās 148 braucienos un 26 braucienos uzvarēja. Jau svētdien turpat Pardubicē Andžejam paredzēta piedalīšanās "Zelta ķiveres" izcīņā, kas risināsies jau 75. reizi.