Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Divi Vojensā. Gusts - piektdien, Ļebedevs - sestdien

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Divi Vojensā. Gusts - piektdien, Ļebedevs - sestdien
Francis Gusts (attēlā vadībā) piektdien sāks, bet Andžejs Ļebedevs sestdien turpinās Latvijas spīdvejistu uzstāšanos Vojensā.

Divus vakarus lielais spīdvejs būs Vojensas mototrekā Dānijā un abos vakaros starp dalībniekiem būs Latvijas spīdvejisti - piektdien GP2 pēdējā posmā jeb junioru pasaules čempionāta finālposmā piedalīsies Francis Gusts, bet sestdien sezonas priekšpēdējā GP posmā brauks Andžejs Ļebedevs.

GP2 jeb junioru pasaules čempionātā pirms pēdējā porms uzvarētājs gandrīz zināms - pašreizējais titula īpašnieks polis Mateušs Cierņaks tuvāko sekotāju un savu tautieti Bartlomeju Kovaļski apsteidz par 10 punktiem. Junioriem punktus piešķir tāpat, kā GP seriālā - par vietām posmā (20, 18,16.14.12 un tad ik par punktu mazāk par katru nākamo vietu uz leju) un tas nozīmē, ka Cierņakam pēdējā posmā Vojensā pietiek ar 6. vietu, lai viņu pat teorēttiski neviens nevarētu apsteigt. Pietiek pat ar 7. vietu - ja Kovaļskis uzvarēs, bet Cierņaks būs septītais, tad čempions tik un tā būs Mateušs, jo viņs uzvarēja pirmajos divos posmos. Cierņaks var kļūt tikai par trešo spīdvejistu vēsturē pēc Emīla Saifutdinova (2007,2008) un austrālieša Darsija Vorda (2009,2010), kurš divus gadus pēc kārtas kļūst par junioru pasaules čempionu, kā arī tikai par ceturto, kuram būs trīs tituli (divreiz čempions bija arī polis Maksims Drabiks - 2017. un 2019. gadā).
Pērn tieši Vojensas mototrekā Polijas junioru izlase uzvarēja 'Speedway of Nations 2" sacensībās (šodad poļi to paveica Rīgā) un Cierņaks toreiz poļu rindās atveda visvairāk punktu (17 no 36), tā ka viņam braukšana šajā trekā sokas labi.
Pa 30 punktiem pirms pēdējā posma ir polim Kovaļskim un austrālietim Kejnanam Rjū, 26 punkti - dānim Emilam Breumam, 25 punkti - polim Damjanam Ratajčikam, 22 punkti - norvēģim Matiasam Pollestadam. Spēkošanās par otro un trešo vietu būs ļoti spraiga.
Francis Gusts savainojumu dēļ ir piedalījies tikai otrajā GP2 posmā un toreiz Gožuvas mototrekā Polijā viņš ieguva 6 punktus. Pērn jau pieminētajās "Speedway of Nations 2" sacensībās, kurās Latvijas junioru trio (vēl arī Ernests Matjušonoks un Ričards Ansviesulis) ieņēma 4. vietu, Gusts atveda 22 punktus un bija rezultatīvākais starp visu komandu braucējiem. Cita lieta, ka toreiz viņš bija vesels, bet tagad delnas savainojums vēl liek sevi manīt. Francis vēl arī nākamsezon būs juniors.
Sestdien Vojensas mototrekā risināsies GP seriāla priekšpēdējais posms. Arī šeit čempions ir gandrīz zināms - pašreizējais titula īpašnieks polis Bartošs Zmarzliks tuvāko sekotāju zviedru Frendriku Lindgrenu apsteidz par 24 punktiem. Tiesa, GP seriālā vēl jāaizvada divus posmus (pēdējais būs 30. septembrī Toruņā). No Lindgrena par 9 punktiem atpaliek slovāks Martins Vaculiks, bet no Vaculika par 8 punktiem atpaliek austrālietis Džeks Holders. Sīva spēkošanās rit arī par vietu pirmajā sešiniekā, kas garatēs piedalīšanos nākamā gada GP seriālā - 7. vietu (brits Roberts Lamberts) no 6. vietas (brits Daniels Bjūlijs) šķir tikai trīs punkti. Arī 8. vieta (dānis Leons Madsens) no sestās vietas nav ļoti tālu - 11 punkti. .
Andžejs Ļebedevs, būdams pirmais GP rezervists, piedalījās trijos iepriekšējos posmos un bija stabils - 8,6 un 7 punkti, turklāt divreiz viņam tikai viena punkta pietrūka, lai iekļūtu pusfinālā. Andžejam Vojensas treks, pēc viņa paša atziņas, nav tas iecienītākais, taču jābrauc ir visos mototrekos un visos jācenšas sasniegt iespējami labāku rezultātu - tāda ir Ļebedeva attieksme pret mototrekiem, kuri patīk vai mazāk patīk. Trīskārtējam un tajā skaitā šā gada Latvijas čempionam šosezon vēl priekšā pēdējais Eiropas čempionāta posms (22. septembrī Pardibicē) un Zviedrijas Bauhaus-Ligan čempionāta fināls Molillas "Dackarna" sastāvā.