Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Makss Frike - jaunā Austrālijas spīdveja zvaigzne?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Makss Frike - jaunā Austrālijas spīdveja zvaigzne?
Tikai 18 gadus vecais Makss Frike kļuva par lielāko Austrālijas spīdveja čempionāta pārsteigumu.

Reti kurš šaubījās par ro, ka 2015. gada Austrālijas čempiona titulu spīdvejā iegūs Džeisons Doils. Dažādu iemeslu dēļ sacensībās nepiedalījās Darsijs Vords, Kamerons Vudvords, Deivijs Vots un Rorijs Šleins, bet 2012. gada pasaules čempions Kriss Holders treniņā pirms trešā posma piedzīvoja kritienu, guva savainojumu un no sacensībām izstājās. Taču tik un tā no vislabākās puses sevi apliecināja tikai 18 gadus vecais Makss Frike, kurš pirms pēdējā ceturtā posma kopvērtējumā pat dalīja 2. vietu ar Džastinu Sedžmenu, bet beigās tomēr palika ceturtais.

Par Doila (šosezon debitēs pasaules čempionāta GP seriālā) pārākumu liecina kaut vai tas, ka viņš uzvarēja divios no četriem posmiem un ieguva 69 no 72 iespējamajiem punktiem (Austrālijas čempionātā pēc 20 braucieniem pirmie trīs uzreiz iekļūst A finālā, nākamie četri sacenšas par vēl vienu vietu A finālā, bet kvartets, kas nav iekļuvis A finālā, aizvada B finālu). Tuvāko sekotāju četru posmu summā Semu Mastersu čempions apsteidza par 17 punktiem... Pa 48 punktiem ieguva Džastins Sedžmens un 18 gadus vecais Makss Frike, taču laika apstākļi jau bija tik ļoti sabojājušies, ka nebija iespējams aizvadīt papildus braucienu par bronzas medaļu un tā tika Sedžmenam, kuram bija vairāk augstāku vietu četros posmos nekā Frikem.
Vai Makss Frike kļūs par Austrālijas spīdveja jauno zvaigzni, to, protams, rādīs tikai laiks, taču jau tagad aiz viņa palika tādi pazīstami meistari kā Dakota Norts, Roans Tangeits, Žošs Grajčoneks, kā arī Kriss Holders, kura rēķinā gan tikai divi posmi (starp citu, pirmajā posmā jau pašā pirmajā braucienā Frike pārspēja Holderu...). Vislabākais Frikam bija 3. posms, kurā viņš ieguva 14 punktus, iekļuva A finālā un tajā ieņēma otro vietu, apsteigdams arī nākamo čempionu Doilu.
18 gadus vecais (29. martā būs 19) Makss Frike ir 2013. un 2014. gada Austrālijas U21 čempions. Pirms diviem gadiem viņš uzvarēja, būdams tikai 16 gadus vecs un tik jauna Austrālijas junioru čempiona spīdvejā nebija kopš 1988. gada, kad triumfēja Lī Adamss (pat divkārtējais un vēsturē jaunākais pasaules junioru čempions Vords 16 gadu vecumā vēl nebija Austrālijas junioru čempions), tā ka dzimtenē par viņu spīdveja aprindās jau zināja un runāja kā par lielu talantu. Turklāt pagājušajā sezonā "Fast Max" kopā ar Semu Mastersu kļuva par britu Premjerlīgas (otrā pēc ranga britu spīdveja līga) čempioniem pāru sacensībās.
Šosezon Makss Frike spers nākamo soli savā karjerā un debitēs britu Elites līgā "Belle Vue Aces" rindās. Paredzams, ka šosezon viņu pirmo reizi redzēsim arī pasaules junioru čempionāta kvalifikācijas sacensībās, kā arī, iespējams, kādās citās starptautiskās sacensībās citur Eiropā. Katram gadījumam viņa vārdu pirms jaunās spīdveja sezonas der atcerēties - Makss Frike.