Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Andžejs Ļebedevs - no "Vilka" par "Bulli"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Jau kopā aizvadītās spīdveja sezonas otrās puses runāja, ka Latvijas labākais spīdvejists Andžejs Ļebedevs pārcelsies no Krosno komandas "Cellfast Wilki" uz vienu no slavenākajām Polijas spīdveja komandām Lešno "Fogo Unia". Kad kļuva skaidrs, ka "Vilki" nesaglabās vietu Ekstralīgā, tad runas kļuva vēl konkrētākas, bet sezona beigās arī tika panākta iepriekšēja vienošanās. Tagad ir oficiāli parakstīts līgums un 2024. gada sezonā Andžejs Ļebedevs būs "Buļļu" sastāvā - Lešno komandā "Fogo Unia".

Četrkārtējais Zviedrijas līgas čempions un 2017. gada Eiropas čempions (šogad - 5. vieta) Andžejs Ļebedevs aizvadīja vienu no labākajām sezonām savā karjerā, kas vainagojās ar iekļūšanu starp nākamā gada "Grand Prix" seriāla jeb individuālā pasaules čempionāta pamatdalībniekiem. Krosno komandā tās kapteinis bija viens no līderiem, viņam bija liela loma. lai komanda vispār pirmo reizi vēsturē iekļūtu Ekstralīgā, viņš bija viens no publikas mīluļiem un tieši tāpēc atvadīšanās no "Vilkiem" bija sirsnīga. Bija runas, ka Ļebedevs varētu turpināt karjeru Toruņas vai Grudzjoncas komandā, pavīdēja pat variants par Zeļona Guras komandu, kura tad vēl nebija atgriezusies Ekstralīgā. Bija skaidrs, ka Ļebedevam jābrauc Ekstralīgā un galu galā viss notika tā, kā visbiežāk tika runāts - Lešno "Fogo Unia".

Tā nu sanāca, ka divus no saviem labākajiem mačiem aizvadītajā sezonā Ekstralīgā Ļebedevs aizvadīja tiieši pret Lešno komandu. Lešno mototrekā Krosno komanda bija tuvu uzvarai, taču zaudēja ar 44:46, bet Ļebedeva rēķinā bija 9 punkti. Būtu par trim punktiem vairāk un vēl nevar zināt, kura komanda būtu uzvarējusi, taču vienā no braucieniem Ļebedeva motociklam pēdējā līkumā (!) beidzās degviela (metanols) - viņš tajā brīdī bija līderis un būtu uzvarējis... Otrā riņķa mačā Krosno "Vilki" uzvarēja ar 47:43 un Andžeja rēķinā bija 13 no 15 iespējamajiem punktiem. Vēl Latvijas GP posmā Rīgā nācās redzēt Lešno komandas līdzjutējus, kuri, ieraudzījuši Andžeju, uzsauca: "Uz tikšanos nākamsezon Lešno!". Jau tad bija nojaušams, ka daugavpilietis pārcelsies pie "Buļļiem" (tā Lešno komandu sauc tās logo dēļ). Aizvadītajā sezonā Ļebedevs caurmērā vienā braucienā ieguva 1,7 punktus, kas Ekstralīgā ir pietiekami augsts rādītājs. Viņš uzvarēja 16 braucienos, bet pa 23 reizēm bija otrais un trešais. Lešno komandā Andžejs Ļebedevs aizstās 2012. gada pasaules čempionu austrālieti Krisu Holderu.

"Tas ir braucējs - cīnītājs, viņš vienmēr cīnās līdz galam un to ne reizi vien ir apliecinājis aizvadītajā sezonā. Viņš ir komandas braucējs. Cerams, ka Lešno komandā viņam būs laba sezona un viņš iepriecinās līdzjutējus," tā izteicās jaunais "Fogo Unia" galvenais treneris, savulaik pazīstamais poļu spīdvejists Rafals Okoņevskis.

Lešno komanda 18 reizes (rekords) bija Polijas čempione, bet aizvadītajā sezonā ieņēma 6. vietu. Tituls pēdējo reizi tika iegūts 2020. gadā (uzvara Ekstralīgā četras sezonas pēc kārtas). Komanda tika izveidota vēl 1938. gadā un tās rindās brauca viena no pirmajām poļu spīdveja zvaigznēm Alfrēds Smočiks, vēlāk - Henriks Žito un tādas poļu spīdveja slavenības kā Romāns Jankovskis (tagad viens no treneriem) un Zenons Kaspžaks. 14 reizes Lešno komandas spīdvejisti bija Polijas čempioni individuāli, 8 reizes Lešņo spīdvejisti bija pasaules čempioni Polijas izlases sastāvā (šogad - Janušs Kolodzejs). par pasaules vicečempioniem savulaik kļuva austrālietis Lī Adamss un Jaroslavs Hampels, pa divām reizēm trešie bija dānis Nikijs Pedersens un Emīls Saifutdinovs, bet pa reizei Adamss un Hampels, kuri tolaik pārstāvēja Lešno komandu. Četras reizes Lešno komandas pārstāvji bija Eiropas čempioni.

"Fogo Unia" sastāvā palikuši pagājušā gada Eiropas vicečempions un šā gada bronzas medaļas ieguvējs Janušs Kolodzejs, Bartošs Smektala un Gžegožs Zengota. Bez Ļebedeva klāt nācis 20 gadus vecais austrālietis Keinans Rjū, kurš kopā ar ukraiņu spīdveja talantu 17 gadus veco Nazaru Parnicki konkurēs uz vietu U24 braucēja statusā. Plus - virkne talantīgu pašu spīdveja skolas junioru (ar tiem sekmīgi darbojas Romāns Jankovskis).