Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Jonass atgriežas Meksikā, kur pērn izdevās uzvarēt

Juris Grīns
Juris Grīns

Jonass atgriežas Meksikā, kur pērn izdevās uzvarēt
Meksikas MX2 sacīkšu starts 2015. gadā
Foto: mxgp.com

Jau pēc divām nedēļām pasaules motokrosa čempionāta dalībnieki pulcēsies Ķegumā, bet šajā nedēļas nogalē spēcīgākie šī sporta veida pārstāvji startēs Meksikā. Leonas trasē uz starta izies arī Pauls Jonass, kura uzdevums ir atkarot otro vietu MX2 kopvērtējumā, un Roberts Justs, kurš iepriekšējā posmā Argentīnā otrajā braucienā sasniedza savas karjeras augstāko rezultātu.

Jonasam Leonas trase vēsturiska

Savu līdz šim vienīgo uzvaru MX2 pasaules čempionāta finālbraucienos latvietis Pauls Jonass guvis tieši Meksikā, Leonas mototrasē. Pērn šis posms notika rudenī, kad tajā pasaules daļā valda lietus periods, un trasē bija tik daudz dubļu, ka šogad nolemts sacensības rīkot gada pirmajā pusē. Leonā pasaules motokrosa čempionāta posms notiks trešo reizi un zīmīgi, ka pagaidām nevienam iepriekšējās sacīkstēs MX2 klasē nav izdevies uzvarēt vairāk par vienu reizi. 2014. gadā uzvaras guva Džordi Tiksjē un Tims Gajsers, bet 2015. gadā - Pauls Jonass un Tomass Kovingtons. Tiesa, šī arī ir trase, kur Jonass piedzīvojis savas karjeras, iespējams, iespaidīgāko kritienu. Arī tas notika pagājušajā gadā.

Herlingss neapturams, Jonass zaudē pozīcijas

Ir aizvadīti vien četri pasaules čempionāta posmi, taču MX2 klasē ir tikai viens braucējs, kurš reāli pretendē uz pirmo vietu. Tas ir neviens cits kā Paula Jonasa komandas biedrs Džefrijs Herlingss, kurš uzvarējis visos astoņos notikušajos finālbraucienos, jau šobrīd iekrājot 200 punktus. Pēc pirmās "nullītes" Argentīnas posma pirmajā finālsacīkstē, Jonass kopvērtējumā no otrās pozīcijas atkritis uz ceturto, priekšā palaižot Džeremiju Sīveru un Aleksandru Tonkovu. Pirms cīņām Meksikā Tonkovs ir 1 punktu priekšā, bet Sīvers iekrājis 22 punktu pārsvaru pār Jonasu. Šonedēļ Jonasam, kā minimums, vajadzētu apsteigt Tonkovu un atgriezties pirmajā trijniekā, jo atgriešanās otrajā pozīcijā būtu arī veiksmes jautājums. Roberts Justs pašlaik atrodas 13. pozīcijā. Aptuveni turpat viņš bija pērn, pirms guva savainojumu, līdz ar to, šobrīd atsācis pakaļdzīšanos "Top 10" braucējiem. No desmitajā vietā esošā Alvina Estlunda Justs šobrīd atpaliek 15 punktus, bet jāatceras, ka latvietis izlaida sezonas pirmo posmu.

MX2 kopvētējums pirms 5. posma:

VietaSportistsValstsMotociklsPunkti
1.Jeffrey HerlingsNEDKTM200
2.Jeremy SeewerSUISuzuki152
3.Aleksander TonkovRUSYamaha131
4.Pauls JonassLATKTM130
5.Petar PetrovBULKawasaki104
6.Benoit PaturelFRAYamaha99
7.Simone BernardiniITATM91
8.Vsevolod BrylyakovRUSKawasaki84
9.Brent Van doninckBELYamaha78
10.Alvin ÖstlundSWEYamaha70
...............
13.Roberts JustsLATKTM55

Jonass nožēlo agresīvo braukšanas manieri

Palikšana bez punktiem finālsacīkstē vienmēr ir liels zaudējums, ja runājam par cīņu čempionāta kopvērtējumā. 2015. gadā Jonass "nullītēs" palika tikai vienreiz (Eiropas posma pirmajā braucienā, sezonas piektajā posmā) un arī šogad pirmais (un, cerams, pēdējais) "tukšais" brauciens jau piedzīvots. Savu iespaidīgo kritienu Argentīnā, kā rezultātā tika pārsists zods un iegūtas vairākas šuves, pats sportists izskaidro šādi: "Sākumā es vienmēr esmu pārāk agresīvs. Man jāmēģina saglabāt miers un jāmācās no šīm kļūdām. Man nepadevās tas labākais starts, bet otrajā līkumā trāpīju uz paugura un pamatīgi avarēju. Braucienu nevarēju turpināt, jo manam motociklam kāds pārbrauca pāri un tas vairs nebija iedarbināms. Arī es pats nejutos īpaši labi, biju sasities. Tobrīd nezināju, vai varēšu startēt otrajā braucienā, taču to darīju, sanāca labs starts un par ceturto vietu nopelnīju vērtīgus punktus."

MXGP klasē - čempions pret debitantu

Sīva cīkstēšanās kopvērtējuma galvgalī šobrīd novērojama MXGP klasē. Pēc aizvadītiem četriem posmiem līderis ir 2015. gada MXGP čempions Romēns Fevrs, bet tikai 3 punktus no viņa atpaliek šīs klases debitants, pērnās sezonas MX2 pasaules čempions Tims Gajsers. Slovēnim šobrīd iespaidīgi statistikas rādītāji - viņš uzvarējis 50% no MXGP sacīkstēm, kurās startējis. Jau nedaudz iepalicis savulaik nepārspējamais Antonio Kairoli, kurš no Fevres atpaliek 28 punktus. Pērn Leonā tieši Fevrs guva uzvaras abos finālbraucienos, līdz ar to viņš arī šajā nedēļas nogalē ir favorīts.

MXGP kopvērtējums pirms 5. posma:

VietaSportistsValstsMotociklsPunkti
1.Romain FebvreFRAYamaha172
2.Tim GajserSLOHonda169
3.Antonio CairoliITAKTM144
4.Jeremy Van HorebeekBELYamaha138
5.Evgeny BobryshevRUSHonda134
6.Max NaglGERHusqvarna125
7.Shaun SimpsonGBRKTM105
8.Kevin StrijbosBELSuzuki103
9.Glenn ColdenhoffNEDKTM82
10.Tommy SearleGBRKawasaki74
...............
-Dāvis IvanovsLATYamaha0
-Toms MacuksLATKawasaki0

Finālbraucieni notiks vakarpusē

Tāpat kā Argentīnas posmā, arī sacensības Meksikā notiks, kad Latvijā jau būs vakars. Tiešraidē finālbraucienus svētdien translēs televīzijas kanāls "Motors TV" - MX2 pirmā brauciena starts gaidāms plkst. 20:10 pēc Latvijas laika, bet otrā sacīkste sāksies plkst. 23:00. Savukārt jau šovakar Meksikā risināsies kvalifikācijas sacensības.

Aplis Leonas mototrasē:

     [+] [-]

, 2016-04-16 23:41, pirms 8 gadiem
kvalifikācijā Meksikā 1.Herlings 2.Jonass 3.Seewers 12.Justs

     [+] [-]

, 2016-04-16 23:53, pirms 8 gadiem
Jāpiebilst, ka šoreiz Herlinga pārsvars "tikai" 10 sekundes, Argentīnā tās bija 25! Pirmos 4 apļus Pauls veica teicami, atvedot savam komandas biedram pa sekundei aplī! Kvalifikācijas vidus daļā ātrums sāka kristies un pa sekundei - divām aplī Herlings atguva. Tikai pēdējos 3 apļos Pauls kļuva jūtami lēnāks par Herlingu, taču pārsvaru pār trešajā vietā esošo Seeweru turpināja palielināt.