Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Motosportisti sākotnēji bijuši neapmierināti ar jauno Ikšķiles trasi

Juris Grīns
Juris Grīns

Motosportisti sākotnēji bijuši neapmierināti ar jauno Ikšķiles trasi
Edgars Siliņš
Foto: MK Vytis

Aizvadītajā nedēļas nogalē, sestdien, 1. augustā Ikšķilē, bijušās Tobago-X trases teritorijā tika aizvadīts Latvijas čempionāta 4. posms un Baltijas čempionāta 5. sacensību posms Cross Country, pulcējot 82 sportistus no Baltijas valstīm.

Šoreiz sacensības bija veidotas nedaudz savādākā un dažiem sportistiem šķita, ka pat interesantākā formātā, bet daudziem sportistiem šis sacensību posms raisīja pārdomas. Sacensības nav bijušas vieglas - trase bijusi diezgan sarežģīta, vietām pat dubļaina.

Hobiju klases pirmās vietas ieguvējs Ģirts Dubavs (Moto A-Z) stāsta, ka sacensības bijušas interesantas, savādākā formātā kā ierasts. „Pa ilgiem laikiem bija dublīši, jo šovasar tie nebija tik ļoti „piedzīvoti”. Bija neliela upīte, atcerējāmies, kā jābrauc pa dubļu „špūrēm” un dubļiem cauri, lai neiestigtu.” Ģirts stāsta, ka laika apstākļi bijuši pateicīgi braukšanai. „Pēc mākoņiem šķita, ka jālīst lietum, bet nelija. Nebija pārāk karsts, laiks bija perfekts braukšanai. Viss jau bija kārtībā, bet neierasti bijis tas, ka aplis bija īsāks kā parasti. Šī iemesla dēļ varēja izbaudīt savādākas sacensības. Mēs varējām skatīties kā brauc E klases un pēc tam E klases braucēji varēja skatīties, kā braucam mēs. Man patika šis formāts. Skatīties kā citi brauc ir interesantāk. Pozitīvais ir tas, ka uzvarēju savā Hobiju klasē.”

Enduro klases trešās vietas ieguvējs Stefano Chiussi stāsta, ka Ikšķilē Cross Country sacensībās ir valdījušas dažādas emocijas. „Visi sportisti sākumā bija mazliet neapmierināti īsās trases dēļ. Trases garums bija paredzēts 7 km, bet tā tika saīsināta uz 3,3 km. Arī braukšanas laiks bija saīsināts uz 1h 30 min, bet bija jābūt 2 h.” Stefano stāsta, ka pēc starta viss izskatījies citādāk, un trase patiesībā bijusi diezgan interesanta. „Es šo trasi tiešām izbaudīju: dubļi, smiltis, lēni izbraucami līkumi, nelieli pauguri, akmeņi un dažas ātrās taisnītes, kur varēja „ ielikt” ceturtajā pārnesumā, pilnā jaudā. Tas bija patiešām jautri.” Stefano uzskata, ka tās bijušas vidējas grūtības pakāpes sacensības ar šauru trasi, kura bijusi mazliet bīstama. „Bija nelielas sadursmes ar citiem braucējiem neskaitāmas reizes, bet beigu beigās viss bija labi.” Stefano ir gandarīts par savu rezultātu Enduro klasē.

Sacensību organizators Artūrs Robežnieks (L.R.K.) stāsta, ka trases sagatavošanai patraucējuši lietainie laikapstākļi, jo divas nedēļas pirms sacensībām katru dienu lijis lietus. „Trase bijusi sagatavota, bet bija „jāņem ārā” dažas vietas, jo tās applūda un pārplūda. Kūdras posms palika neizbraucams. Šo iemeslu dēļ nācās saīsināti trasi un tas bija mīnuss.” Artūrs atzīst, ka trase bijusi pietiekami sarežģīta. „Trase bija „enduriska”. No sākuma viens otrs sportists bija ļoti neapmierināts, ka trase tik sarežģīta, bet beigās neapmierinātie bijuši apmierināti. Nebija jau tik traki. Bija divas dubļu peļķes, kurām bija jābrauc cauri – citiem tas nesagādāja grūtības, citiem sagādāja, bet cauri tika visi. Pozitīvi bija tas, ka praktiski nebija nekādu traumu, izņemot vienu nelielu. Pozitīvi bija arī tas, ka tā bija pirmā diena pēc 10 dienām, kad nelija lietus.” Organizators ar dalībnieku skaitu ir apmierināts. „Dalībnieku skaits bija pāri 80, manuprāt, tas ir normāls skaits, sezonas otrajā pusē.” Artūrs stāsta, ka trases garuma dēļ bija jāizveido divi atsevišķi starti solo klasēm, lai pasargātu sportistus no liekām traumām.

1.braucienā solo klašu absolūtajā vērtējumā visātrākais kārtējo reizi bija viens no spēcīgākajiem un ātrākajiem latviešu E1 klases sportistiem Edgars Siliņš (Motosports RT), kura vidējais ātrums trasē bija 42,2 km/h un kurš vienīgais veica 20 apļus.

2.braucienā solo klašu absolūtajā vērtējumā pirmo vietu ieguva C klases sportists Gints Bērziņš (JVE Mototeam), kura trases vidējais ātrums bija 39,1 km/h un, kurš veica 12 apļus.

Kvadru klases absolūtajā vērtējumā pirmo vietu izcīnīja kvadri open klases sportists Jānis Arbidāns (Motosports RT), kura vidējais ātrums bija 40,2 km/h un kurš vienīgais izbrauca 13 apļus.

Klubu komandu vērtējumā ar 77 punktiem godalgoto pirmo vietu izcīnīja komanda Motosports RT - Lauris Ermanis, Sandris Kļaviņš, Andris Kalniņš, Jānis Arbidāns un Edgars Siliņš. Iegūstot 69 ieskaites punktus, uz goda pjedestāla otrā pakāpiena kāpa Moto AZ, 1.komanda - Uģis Klimons, Jānis Rasmanis, Miks Rasmanis, Jānis Zaķis un Jurijs Žižkuns. Ar 62 punktiem trešo vietu ieguva JVE Mototeam - Jānis Vinters, Einārs Vinters, Mārtiņš Vinters un Gints Bērziņš. Kopā savu dalību bija pieteikušas septiņas komandas.

Latvijas un Baltijas čempionāta klašu uzvarētāji

85cm3 klase

1. Miks Rasmanis

E1 klase

1. Edgars Siliņš
2. Domas Grundele
3. Jurijs Žižkuns

E2 klase

1. Jānis Vinters
2. Uģis Klimons
3. Timmo Mots

E3 klase

Lauris Ermanis
Einārs Vinters
Dovydas Venclovas

Senioru klase

1. Toivo Nikopensius
2. Jānis Rasmanis
3. Danielius Žoštautas

Hobiji klase

Ģirts Dubavs
Mareks Ķikurs
Flemming Olsen

Enduro klase

1. Mārtiņš Vinters
2. Sandris Kļaviņš
3. Stefano Chiussi

Veterānu klase

1. Ivars Miķelsons
2. Andris Kalniņš
3. Pēteris Sliede

C klase

1. Gints Bērziņš
2. Jānis Lubāns
3. Krišjānis Celms

Kvadri Open klase

Jānis Arbidāns
Gatis Irbe
Krišjānis Grava

Kvadri ATV līdz 750cm

1. Kalev Koivsaar
2. Jānis Grava
3. Uldis Putniņš

Kvadri ATV virs 750cm

1. Tanel Veerpalu
2. Raitis Penkevics
3. Gunārs Bucenieks

Sacensību rezultāti (pa braucieniem, pa klasēm un komandu vērtējums) apskatāmi šeit: Rezultāti / Results - LaMSF

Baltijas čempionāta 6. posms Cross Country sacensībās notiks šī gada 29. augustā Lietuvā, Pabradė.

Informāciju sagatavoja:
Luīze Mīkstā