Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Timrots un Janševics par jauno F1 sezonu, Hamiltonu un Štolcermaņa potenciālu

Andris Liepa
Andris Liepa

Timrots un Janševics par jauno F1 sezonu, Hamiltonu un Štolcermaņa potenciālu
Ģirts Timrots. Foto: Ekrānšāviņš

Nedēļas nogalē ar Bahreinas Grand Prix startēs jaunā F1 jeb pirmās formulas sezona. Raidījumā ''Bufete'' viesojās autosporta pazinējs Ģirts Timrots, kurš kopā ar savu F1 komentēšanas pārinieku Jāni Janševicu apsprieda jaunās sezonas aktualitātes un intrigas, kā arī sprieda par Tomasa Štolcermaņa potenciālu sasniegt augstāko līmeni.

Raidījuma ievadā tā dalībnieki diskutēja par to, vai jaunā sezona ir vai nav paredzama. ''Ja mēs viņas gribam saukt par paredzamākajām, tad vajadzēja paskatīties tajā laikā, kad [Mihaels] Šūmahers brauca visiem pa priekšu. Šobrīd tās [sacensības] ir sasodīti interesantākas nekā bija kādreiz. Varbūt piektdien mēs iegūsim kaut kādu skaidrību, bet līdz šim es teiktu, ka mums nekas vēl nav skaidrs,'' sacīja Ģirts Timrots, kurš F1 komentēšanā atgriezīsies pēc septiņu gadu pārtraukuma.

''Mums ir vēl četri tituli Verstapenam tādā gadījumā līdz Šūmahera garlaicības līmeņa sasniegšanai. Te nu mēs esam,'' sacīja Timrots. ''Un Hamiltona tāpat, jā,'' piebilda Jānis Janševics.

''Nav jau tā, ka interese ir, kurš uzvarēs. Arī katram skatītājam ir sava interese. Katrs tomēr jūt līdzi savam pilotam, savai komandai, nevis vienkārši man patīk tas, ka nevar paredzēt, kurš uzvarēs. Protams, tas pelnrušķītes stāsts, ka kāds, no kura neviens neko negaidīja, pēkšņi ir izcēlis uzvaru. Tas ir saistoši, taču būtībā katrs seko līdzi tam, kam viņš jūt līdzi. Vai tā ir cīņa par pirmo vai piekto vietu – tā jau ir tās sezonas aktualitāte. Bet būtībā, ja tu fano par ''McLaren'', tad tev ir interesanti visu laiku,'' teica Timrots

''Ir vēl tā lieta, ko ik pa laikam ir nācies skaidrot. Ar Ģirtu priekšgalā mēs komentējam sacīkstes, kurš kuru apdzen, kurš kuram piebrauc klāt, kur tas ritenis aizlido, kas notiek ar to pilotu skatītāju lietu. Sacīkstes komentē, nevis tās zināšanas, kas šobrīd ir krietni vieglāk atrodamas nekā pirms gadiem 15. Mēs ar Ģirtu esam savā starpā runājuši, ka tās ir atrodamas tiem, kam vairāk [interesē] tā zināšana, milimetrs, sekunde. Tiem, kas skatās sacīksti,'' izteicās Janševics

''Ja nekļūdos, hokeja komanda Ņujorkas ''Islanders'' – četri tituli pēc kārtas, absolūtā favorīte. Monreālas ''Canadiens'' – pieci tituli pēc kārtas. Tad, kad spēlēja tāds Maikls Džordans basketbolu, trīs un trīs [tituli] pēc kārtas. Nu tev sākoties tai sezonai, tās derību likmes tad ir jāskatās. Bet tas jau nenozīmē, ka Džordana laikā neviens cits neskatījās basketbolu,'' maldīgo pieņēmumu par neinteresantām sacīkstēm kliedēja Janševics.

''Red Bull'' un tās pilots Makss Verstapens uzvarējis iepriekšējās trīs sezonās. Kā izcēla ''Bufetes'' dalībnieki, šāda atsevišķu pilotu dominance ir normāla parādība F1.

''Tās lietas notiek tā cikliski. Jau sākumā pieminējām šos Šūmahera, Fetela un Hamiltona gadus. It sevišķi uz tām noteikumu izmaiņām. Tiklīdz pirmā komanda, kurai izdodas tikt galā ar šiem jauninājumiem, kādu brīdi brauc uz tā viļņa pie nosacījuma, ka viņi turpina kapāt tādā pašā tempā kā līdz šim. Jebkurā gadījumā tas agri vai vēlu beidzas,'' izteicās Ģirts Timrots. ''Tur ir inerce visiem tiem procesiem. Tu savāc to komandu, savāc inženierus, savāc tos, kuri zina par motoriem, par balstiekārtu, par aerodinamiku. Tu dabū to komandu, lai viņi strādā, un viņi izšauj un uztaisa to labo verķi. Tai brīdī pārējie mēģina kaut ko raustīties, mainīt, darīt, tikt līdzi, izdarīt pa savam vai mēģināt nokopēt. Tas viss tā ripo uz priekšu. Viņiem, protams, ir zināmas priekšrocības, jo, ja tu jau esi izcīnījis čempiontitulu divu trešdaļu sezonā, tu vari sākt attīstīt nākamā gada mašīnu, bet tu tik un tā nevari apstāties. Tas ir skrējiens augšup pa lejupejošo eskalatoru. Tiklīdz tu samazini tempu, tu brauc lejā. Tur ir jāskrien tikai ātrāk.''

''Parasti tur blakus un tur iekšā, un tur vidū ir kāds ģēnijs. ''Red Bull'' komandā šobrīd ir Eidriens Ņūijs, ko es uzskatu par vienu no aerodinamikas, inženierijas ģēnijiem, kurš māk salikt. Pēc šiem trijiem Verstapena čempiontituliem arī vieglāk ir ''Red Bull'' komandai. Viņi joprojām tur ķīmiķo ar radiatoriem, svariem, ar smaguma centriem un piespiedējspēkiem,'' norādīja Janševics

Kā vienu no lielākajām intrigām gaidāmajā sezonā raidījuma dalībnieki izcēla septiņkārtējā pasaules čempiona Lūisa Hamiltona situāciju. Britu pilots aizvadīs pēdējo sezonu ''Mercedes'' rindās, pēc kuras pārcelsies uz ''Ferrari''.

''Ikvienam personālvadības speciālistam būs interesanti vērot Hamiltonu, kā viņa ies šajā sezonā, gatavojoties savam jaunajam darbam nākamajā gadā,'' kā vienu no šīs sezonas intrigām iezīmēja Ģirts Timrots. ''Es domāju, ka tādā ziņā tādam sportistam ir diezgan, nevar teikt vienalga, bet viņš tik un tā cīnās par uzvaru. Vienalga, kādā krāsā tā mašīna, kādā krāsā kombinezons un kādā krāsā ir tas, kas brauc viņam pa priekšu. Tas, kas brauc pa priekšu, ir jāapdzen. Jebkurā gadījumā tas ir viņa rezultāts. Vienalga, ar kādu formulu viņš to izcīna, un vienalga, cik ilgi viņš vēl brauks ar to formulu,'' turpināja Timrots.

''Tā ir totāla romantika, manuprāt,'' par Lūisa Hamiltona lēmumu no nākamās sezonas pārstāvēt ''Ferrari'' sacīja Timrots. ''Pierādīt to, ko nespēja Fetels. Ir, kam pierādīt.''

''Formulā, nezinu, vai esi dzirdējis tādu apzīmējumu ''Ledus vīrs''. Viņš runāt vispār nemācēja, ar formulu kaut ko tā kā mācēja, tā kā nemācēja. Viņš brauca, ar žurnālistiem nerunāja, bet kopš tā brīža ir pagājuši 17 gadi. Kimi Raikonens – pēdējais ''Ferrari'' čempions. Pēc tam ir mēģinājis Sebastians Fetels, četrkārtējais čempions, un Fernando Alonso, kas joprojām tiek uzskatīts par vienu no ātrākajiem, labākajiem visu laiku pilotiem, neskatoties uz tikai diviem tituliem. Un tad rekur ir Hamiltons. Lai ko teiktu intervijās Hamiltons, ka viņam vajag atdot atpakaļ astoto titulu, viņam [tas] būs jāpaņem. To 2021. gada kausu viņam atpakaļ neviens nedos. Tātad viņš ir izrēķinājis, ka ''Ferrari'' ir lielākas izredzes,'' septiņkārtējā F1 čempiona Hamiltona situāciju komentēja Jānis Janševics.

''Tā no viņa [Hamiltona] puses ir liela likme. Skaidrs, ka algu viņam par to maksā, bet principā, paliekot ''Mercedes'', es domāju, ka viņš tur varētu palikt līdz pensijai. Viņam tur atrastu kādu vietiņu, bet tagad, aizejot uz ''Ferrari'', viņš tur brauks tik, cik brauks, un tad, kad tas būs beidzies, tas būs beidzies,'' turpināja Timrots.

''Manuprāt, šī sezona ir vēl neparedzamāka par iepriekšējām, jo katra noteikuma izmaiņu cikla beigu iepriekšējā vēsture liecina, ka būs vēl blīvāki rezultāti. Visi būs pievilkušies, visi būs atkoduši, visi būs atraduši tos risinājumus. Tas, ko ''McLaren'' izdevās pagājušās sezonas vidū izdarīt ar uzlabojumiem. Es nezinu, vai senākos gados kādam ir izdevies sezonas vidū tik ļoti izmainīt savus rezultātus, paremontējot to formulu, mazliet uzlabojot. Man liekas, ka tas drīzāk liecina ne par to, ka viņi kaut ko baigi ģeniāli tur saskrūvēja, bet par to, ka tie rezultāti ir tik blīvi, ka ar šiem nedaudzajiem uzlabojumiem jau pietiktu, lai no paša pakaļgala uzlektu līdz iespējām cīnīties par pjedestālu,'' sacīja Timrots.

Raidījuma dalībnieki apsprieda arī Latvijas motosporta cerības Tomasa Štolcermaņa izredzes aizsniegties līdz pirmajai formulai.

''F1 ir augstākais punkts. Augstāk nav, kur uzkāpt. Ja viņš mērķē uz kaut ko zemāku, tad nav vērts naudu tērēt,'' teica Timrots, pēcāk atbildot uz jautājumu, vai Štolcermanis kādreiz brauks pirmajā formulā: ''Viņam ir jābrauc. Ja viņš taisās braukt kaut kur mazāk nekā F1, tad to nav vērts darīt.''

Janševics uz Štolcermaņa iespējām aizsniegties līdz F1 raudzījās skeptiskāk: ''Nenormālai apstākļu sakritībai jābūt. Tur jau trešajā paaudzē dzimta sapņo, sākot ar Vladislavu Šlēgelmilhu, Haraldu un, oi, tētis, mammas, meitas, māsas, krusttēvi. Kā viņam iet F4 gan Abū Dabī, gan Āzijā. Skaidrs, paskaties tajā tabulā. Arī tajā vecumā ir kas brauc ātrāk par viņu. Agrāk bija izteiktāks topiks, tā dēvētie maksas piloti. Pastors Maldonado ar Venecuēlas naftas miljoniem. Viņš tāpat bija F2 čempions. Viņi arī māk braukt ar mašīnu.''

''Tas ir tik neprognozējams. Manuprāt, viņš šobrīd ir ļoti tuvu tam, lai jebkurā brīdī izšautu uz pirmo formulu, bet, kā jau Jānis teica, tur ir tik daudziem apstākļiem jāsakrīt, lai tas notiktu. Tur ir tik daudz veiksmes un miljardi dažādu apsvērumu, kas tajos lēmumos tiek iesaistīt. Mums ir milzīgs daudzums ar talantīgiem pilotiem, kuri brauc ļoti daudz un dažādās formulu kategorijās. Mums ir 20 mašīnas uz starta F1. Tikai 20,'' turpināja Timrots.

Pilns raidījuma ieraksts

  +2 [+] [-]

, 2024-02-29 19:29, pirms 2 mēnešiem
Aldis Putnins goat

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 19:35, pirms 2 mēnešiem
Cik samksāja jums pa šo rakstu? GO3 pamatīgi reklamējas.

  -1 [+] [-]

, 2024-02-29 19:41, pirms 2 mēnešiem
Adis ir super,bet Timrota un Jansevica tandems ir GOAT F1 balsis
cik gadi ir pagajusi kops normala TV radija GP?

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 20:00, pirms 2 mēnešiem
Manuprāt, Jansevics ne tikai šajā epizodē, bet vispār tēlo no sevis pārgudro.

     [+] [-]

, 2024-02-29 20:01, pirms 2 mēnešiem
priedza rakstīja: Cik samksāja jums pa šo rakstu? GO3 pamatīgi reklamējas.
William Hill TV milzīgs ieguvums ir Alda piesaiste.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-29 20:24, pirms 2 mēnešiem
priedza rakstīja: Cik samksāja jums pa šo rakstu? GO3 pamatīgi reklamējas.
Bufete jau diezgan pasen šeit reklamējas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2024-02-29 21:59, pirms 2 mēnešiem
Latvijā vispār tagad būtu jārunā,jāanalizē par F-1 uz ledus kulmināciju 6dien,nevis kkādu F-1 uz asfalta ,kas tikai tagad sākas..
Galīgi garām..

  +2 [+] [-]

, 2024-03-01 01:42, pirms 2 mēnešiem
Janševics patiešām ļoti bieži atstāj aizvainota, ar dzīvi neapmierināta, pašpasludinātā intelektuāļa iespaidu.

     [+] [-]

, 2024-03-02 20:20, pirms 2 mēnešiem
Diemžēl Jaunie komentētāji bojā šo F1 sezonu.
Tā arī neko neuzzinājām kaut ko ko nezinam. Nosaukt kādā kārtībā brauc piloti un nosaukt uzvarētāju varētu arī Panorāmas diktori.
Par F1 mašīnu uzlabojumiem, niansēm ne vārda., Jo laikam īpaši tas neinteresē.
GO3 vadībai vajadzētu padomāt par profesionālāku komentētāju....