Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Brandls: ""Williams" un "McLaren" cieš, jo nesadarbojas ar rūpnīcu komandām"

Juris Grīns
Juris Grīns

Brandls: ""Williams" un "McLaren" cieš, jo nesadarbojas ar rūpnīcu komandām"
Foto: Darren Heath

Leģendārās britu vienības "Williams" un "McLaren" šobrīd piedzīvo grūtus laikus, jo tās nav ne rūpnīcu komandas, ne arī lielu autoražotāju "B" komandas, uzskata bijušais autosportists un tagadējais F1 eksperts Martins Brandls.

Skaitot šo abu komandu panākumus kopā, savā vēsturē tās 17 reizes uzvarējušas Konstruktoru kausā, kā arī ieguvušas 296 uzvaras posmos, tomēr neviena no tām pirmajā vietā nav spējusi finišēt jau kopš 2012. gada. Pilotu ieskaitē "McLaren" pēdējo reizi triumfēja 2008. gadā ar Lūisu Hamiltonu, bet "Williams" - tālajā 1997. gadā ar Žaku Vilnēvu.

"Problēma ar "Williams" un "McLaren" ir tā, ka tās atrodas ārpus turienes, kur mūsdienās F1 komandām ir jābūt," prāto Martins Brandls. "Šodien ir jābūt vai nu rūpnīcas komandai, vai tādai "B" stila komandai kā "Haas" un "Toro Rosso". "Williams" un "McLaren" atrodas nekurienē, jo tās nav ne rūpnīcu komandas, ne "B" komandas. Atliek gaidīt un vērot, vai šāda stratēģija nostrādās. Es ceru, ka tā būs, tomēr tām ir grūti cīnīties ar tādām komandām kā "Haas", kam ir krasi atšķirīgs biznesa modelis un ieguvumi no "Ferrari" un "Dallara" rūpnīcām."

"McLaren" bija viena no komandām, kas pērn kritizēja "Haas" par ciešo sadarbību ar "Ferrari", jo tādā veidā tā legāli tiek pie Itālijas autoražotāja izgatavotajām jaunākajām detaļām. Brandls gan uzskata, ka to apturēt var tikai šo komandu aiziešana no čempionāta.

"Es negribētu redzēt, ka "Haas" aiziet," saka Brandls. "Mums uz starta ir tikai 20 mašīnas. Mums ir jārūpējas gan par miljardieriem, gan arī par rūpnīcu komandām. Labums jāgūst tiem visiem."

Lai uzlabotu sniegumu, "McLaren" par jauno vadītāju apstiprinājusi Andreasu Seidlu, kurš iepriekš ar lieliem panākumiem vadīja "Porsche" rūpnīcas komandas Lemānas programmu.

"Seidls, bez šaubām, bija panākumiem bagāts cilvēks, kad strādāja "Porsche", un viņa CV runā pats par sevi," atzīst Brandls. "Šobrīd "McLaren" veic iekšējās izmaiņas. Šķiet, ka viņiem ir plāns. Tas ir vēl viens iemūrēts ķieģelis tajā, lai atgrieztos atpakaļ cīņā par vadošajām vietām."

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...