Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Mercedes" komanda gatavojās pamest F1

Juris Grīns
Juris Grīns

"Mercedes" komanda gatavojās pamest F1
"Mercedes" pilots Luiss Hamiltons
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Ja šogad nenotiktu pāriešana uz jaunajiem V6 turbo motoriem, "Mercedes" komanda ļoti iespējams Formulā 1 vairs nestartētu, apgalvo kāda šīs kompānijas augsta ranga amatpersona.

Ja joprojām tiktu izmantoti ilgus gadus neattīstītie V8 atmosfēriskie dzinēji, F1 čempionātu būtu pametusi arī kompānija "Renault", un tāpat noteikti par atgriešanos nepaziņotu "Honda". Faktiski tas nozīmētu, ka turpināt dalību F1 sacīkstēs būtu vienīgi "Ferrari" un varbūt arī "Cosworth", kuru motorus pērn izmantoja tikai vājā "Marussia" komanda.

"Jā," jautāts, vai "Mercedes" nākotne Formulā 1 būtu zem jautājuma zīmes, ja netiktu mainīti dzinēju tehniskie noteikumi, intervijā britu izdevumam "Autosport" apstiprina kompānijas valdes loceklis un R&D nodaļas vadītājs Tomass Vēbers. Reizē gan viņš apgalvo, ka varbūt "Mercedes" vēl kādu laiku uzkavētos Formulā 1, ja tobrīd tā spētu izcīnīt uzvaras.

"Tāda situācija protams būtu labāka, taču mēs, kā valde, darbojamies neatkarīgi un esam atbildīgi par to, ko darām," viņš saka. "Un tas nebūtu labs arguments - palikt tikai tādēļ, ka tiek gūtas uzvaras. Tādā gadījumā vienīgais arguments varētu būt mārketings. Taču būt autosportā tikai mārketinga dēļ? Šī tēma nebūtu ilgi jāapspriež, lai pieņemtu lēmumu aiziet."

Vēbers skaidro, ka šobrīd Formula 1 tehnoloģijas iet roku rokā ar ielas auto attīstību, tālab ir notikusi sākotnējā atgriešanās pie šī čempionāta galvenās jēgas.

"Agrāk es braucu uz Formula 1 sacīkstēm intereses pēc, tagad tā ir daļa no mana darba," stāsta Vēbers. "Tomēr nekad agrāk mēs neattīstījām tehnoloģijas tik atbilstoši ielas mašīnu vajadzībām. Motoru kapacitātes samazināšana, turbīnas un hibrīdu tehnoloģija - tā ir šī brīža Formula 1."

Vēbers arī norāda, ka līdzjutējus vajadzētu vairāk izglītot par to, kādēļ degvielas taupīšana F1 sacīkstēs ir vajadzīga, lai gan šis noteikumu punkts jau saņēmis ne mazums kritikas.

"Šie kritiķi domā, ka viss var turpināties mūžīgi," saka Vēbers.

"Mercedes" komanda šī gada pirmajos trīs F1 posmos ir guvusi visas trīs uzvaras, trīs reizes startējusi no "pole position", uzrādījusi trīs sacensību ātrākos apļus, kā arī bijusi vadībā pilnīgi visus apļus un izcīnījusi divas dubultuzvaras.

Izmantotie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...

  +6 [+] [-]

, 2014-04-10 08:24, pirms 10 gadiem
Vēbers runā kaut kādas muļķības - ja gribētu iet uz ielas auto attīstību, tad viss būtu pakārtots dīzeļdzinējiem un to attīstībai, ko dara Audi sportkāru sacensībās. Jo 80% jaunie auto ir ar dīzeļdzinēju, lauksaimniecības tehnika ir ar dīzeļdzinēju, komercauto un kravas auto ir ar dīzeļdzinēju, visi darba auto ir ar dīzeļdzinēju, un Mercedes pārdotie auto ar dīzeļdzinēju veido lielāko daļu no saražotā auto skaita.
Dīzeļdzīnēju auto ir darba auto.
Benzīna dzinēju auto ir limuzīni, kuriem ir pilnībā nospļauties par ekonomiju, jo visu nosaka zirgi un ņūtonmetri, un pārsvarā interesē lieli motori ar daudz zirgiem. F1 tikai tagad ievieš tehnoloģijas, kas AMG jau uzticami kalpo vismaz 10 gadus.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-10 08:55, pirms 10 gadiem
Tieshi taaa....Mershiem tgd ir juutams paarsvars,jo paareejie ar turbiinaam agraak mazaak njeemaas....Ferrari vispaar nesen turbiinas saakushi skruuveet savaam ielas mashiinaam...taa veel vinjiem ir neatklaataa pasaule....Domaaju labaak,lai Mershi aiziet no F1 nekaa Makiii vai Ferrarii...Mershi ir ljoti cimperliigi...kaa kaut kas nepatiik taa uzreiz met plinti kruumos@

     [+] [-]

, 2014-04-10 11:02, pirms 10 gadiem
Dīzeļdzinēji, lai arī tiek attīstīti un ir ļoti efektīvi, tomēr tā nav motoru nākotne. Lai kāds būtu d-dzinējs, tomēr tas no ekoloģijas viedokļa neiztur nekādu kritiku. Nākotne ir ekonomiskos un tajā pašā laikā jaudīgos benzīna dzinējos, kurus papildinātu hibrīdu tehnoloģijas. Turklāt benzīnu nākotnē ir daudz vieglāk aizvietot ar kādiem spirtiem, nemainot dzinējā principā neko. Tāds ir tas uzņemtais kurss. Vai pareizais- cits jautājums. Gan jau indistrijai labāk redzams.

     [+] [-]

, 2014-04-10 11:54, pirms 10 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Dīzeļdzinēji, lai arī tiek attīstīti un ir ļoti efektīvi, tomēr tā nav motoru nākotne. Lai kāds būtu d-dzinējs, tomēr tas no ekoloģijas viedokļa neiztur nekādu kritiku. Nākotne ir ekonomiskos un tajā pašā laikā jaudīgos benzīna dzinējos, kurus papildinātu hibrīdu tehnoloģijas. Turklāt benzīnu nākotnē ir daudz vieglāk aizvietot ar kādiem spirtiem, nemainot dzinējā principā neko. Tāds ir tas uzņemtais kurss. Vai pareizais- cits jautājums. Gan jau indistrijai labāk redzams.
virzuļu dzinējiem nav nekādas nākotnes. Tikai šodien salīdzinot rotora dzinēju ar virzuļu dzinēju, efektivitātes un jaudas kopvērtējums rotora dzinējam ir 4 reizes labāks - piemēram, Mazda, 1,3l dzinējs 231 zirgs. Patreiz labākie virzuļa atmosfēriskie dzinēji ir ar jaudu ap 100zirgiem, turbodzinēji no 1,3l spēj izspiest līdz 200 zirgus. Jaudas efektivitāte ir acīmredzama, problēmas ir tehnikas izturībā un izmaksu efektivitātē.
P.S. Mazda uzvarēja Lemānā ar rotordzinēju 91.gadā, tātad, jau 25.gadus ir dzinējs, kurā ir nākotne. Ja F1 nebūtu cirks, būtu laba vieta kur testēt jaunus dzinēja veidus.

     [+] [-]

, 2014-04-10 12:23, pirms 10 gadiem
Nezinu vai problema bija dzinejos, problema komadam bija taja, ka nevareja tikt pie cempiona titula, rupnicu komandas ieguldija milzu naudu un neka, tamdel F-1 pameta reiz Honda, Toyota, BMW un Mercedes ari ta daritu, neviena privata komanda tamdel nav gajusi prom, tas notikiek tikai finansu problemu del. Ar motorrazotajiem ir tiesi tas pats, lai gan pamata rupnicu komadas ari parejiem piegada dzinejus, lielie milzi bija noilgojusies visu sakt atkal no nulles.

     [+] [-]

, 2014-04-10 14:49, pirms 10 gadiem
Lieki piebilst, ka iekšdedzes dzinēja darbības pamatprincips nav mainījies kopš tā izgudrošanas pirms 100+ gadiem. Tas jau daudz ko izsaka. Pieņemu, ka šobrīd uzssvars tiek likts uz enerģijas atjaunošanas un hibrīdtehnoloģiju attīstību. Gan jau pienāks brīdis arī pašu dzinēju evolūcijai. Ne velti tiek uzskatīts, ka F1 tiek piesasitīti gaišākie auto tehnoloģiju prāti.