Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Sardžents: "F2 mašīnas ir pārāk lēnas un vienkāršas"

Juris Grīns
Juris Grīns

Sardžents: "F2 mašīnas ir pārāk lēnas un vienkāršas"
Logans Sardžents pie F2 auto stūres. Foto: Motorsport.com

Logans Sardžents uzskata, ka F2 sacīkšu mašīnas ir pārāk lēnas un vienkāršas, līdz ar to F1 debitantiem ir ļoti grūti adaptēties sarežģītajiem apstākļiem. Arī "Williams" komandas boss Džeimss Voulss uzskata, ka agrāk F1 braucējiem, kas ienāca čempionātā, bija daudz labākas iespējas sevi sagatavot.

Pagājušajā gadā F1 čempionātā debitēja trīs braucēji, tostarp Sardžents. "Formula E" čempions Niks de Vrīss ("AlphaTauri") tika atlaists jau pēc pirmajiem desmit posmiem, kamēr 2021. gada F2 čempions Oskars Piastri ("McLaren") sevi parādīja lieliski, spēja konkurēt ar komandas biedru Lando Norisu un pat uzvarēja vienā sprinta sacīkstē.

Sardžents, kurš F2 čempionātā arī bija aizvadījis vienu gadu, tikmēr piedzīvoja visai vāju sezonu un daudz tika kritizēts par savu sniegumu. Taču "Williams" komanda viņam devusi iespēju sevi pierādīt, pagarinot līgumu uz vēl uz vienu sezonu. Amerikāņu pilots uzskata, ka F2 pilotiem ir grūti ienākt F1 čempionātā, jo atšķirības starp mašīnām ir pārāk milzīgas.

"Manuprāt, F2 ir lielisks čempionāts, kurā startē lieliski braucēji," saka Sardžents. "Bet es domāju, ka atšķirības starp F2 un F1 varbūt tomēr ir nedaudz lielākas, nekā tām vajadzētu būt. F1 ir ļoti daudz smalku detaļu, daudz vairāk lietu, kas palīdz uzlabot veiktspēju. Ir tik daudz lietu, ko var izdarīt no braukšanas aspekta, ko savukārt ar F2 izdarīt nevar. Man šķiet, tā ir lieta, kas pietrūkst F2 mašīnā. Tajā tu vienkārši iekāp un brauc, kamēr F1 ir daudz lietu, kurām jāsakrīt, pirms kļūsi ātrs. Un jā, manuprāt, F2 mašīnas nav pietiekami ātras."

No šī gada F2 čempionātā tiks izmantotas jauna modeļa mašīnas, nomainot iepriekšējo, ar kuru visas komandas startēja kopš 2018. gada. Tomēr jaudas ziņā nekas daudz nebūs mainījies.

Agrāk F1 testi notika pat sezonas laikā, taču tagad ir būtiski ierobežoti. Iespējami gan testu braucieni ar vecāka gada modeļiem, ko nereti izmanto, lai jaunie braucēji varētu labāk sagatavoties. Tomēr "Williams" vadītājs Voulss uzskata, ka debitantiem mūsdienās ir ļoti grūti.

"Vecajos laikos, pirms pieciem vai sešiem gadiem, pilots veica ap 30 tūkstošiem kilometru, pirms mēs izvērtējām, vai viņš būtu īstais, ko sēdināt sacīkšu mašīnā," atzīst Voulss. "Viņiem ir nepieciešams pietiekami daudz laika un pieredzes, lai varētu izpētīt galējās robežas, jo solis, ko jāsper no jebkura cita čempionāta, šeit ir milzīgs. Lai to aprakstītu ar skaitļiem, F2 un pat "IndyCar" mašīna apli veic aptuveni 14 sekundes lēnāk. Tas ir pavisam kas cits, salīdzinot ar to, ko jāpiedzīvo šeit. Tāpat braucējam vajadzīgs laiks, lai dabūtu ārā no riepām visas priekšrocības. Visas četras riepas jāmēģina dabūt optimālā darba temperatūrā, un šis logs ir četri vai pieci grādi. Pilotam jākoncentrējas uz to, jo tas ir dominējošais elements, un jādara tas, reizē braucot ar 300 km/h. Tā ir pilnīgi cita pasaule, un adaptēšanās tam aizņem diezgan daudz laika."

Izmantotie resursi:
www.f1.lv